20 Μαΐ 2009

Σχόλια για ΥΠΕΞ- 16

Νέο Ανώτατο Υπηρεσιακό Συμβούλιο αναμένεται να συγκληθεί πριν το τέλος Μαΐου προκειμένου να αποφασίσει για την τύχη τριών πρεσβειών (Στοκχόλμης, Λουμπλιάνας και Xάγης ) των οποίων οι επικεφαλής ( Ευαγγ. Καρόκης, Διον. Κουντουρέας, Κ. Ράλλης ) είτε επιστρέφουν στην Αθήνα ή οδεύουν προς σύνταξη. Με εξαίρεση την Στοκχόλμη όπου η διαδικασία μεταβολής θα προκύψει μετά το πέρας της Σουηδικής Προεδρίας, δηλαδή περί την άνοιξη του 2010, οι άλλες δύο θα γνωρίσουν τα νέα «αφεντικά» εντός του τρέχοντος έτους. Υποψήφιοι αρκετοί αλλά ακόμη το Γραφείο Υπουργού δεν έχει πει την τελευταία του λέξη… Μια ακόμη περίπτωση μετακίνησης ενδεχομένως να είναι, όπως ήδη γράψαμε, και αυτή του πρέσβη Γ. Παπαδόπουλου από τις Βρυξέλλες. Αντιθέτως από τις πληροφορίες που είχαμε μας ενημέρωσαν ότι σκοπεύει στο Μπουένος Άιρες, μετά την αποχώρηση του πρέσβη Μιχ. Χριστίδη και όχι σε επιστροφή στην Αθήνα.

  • Άδικη θεώρησαν πολλοί διπλωματικοί τη διαδικασία που ακολούθησε ο Γ. Γ. του υπουργείου κ. Αγαθοκλής χρεώνοντας με επίπληξη τους κυρίους Δημητρίου και Ιωάννου για την υπόθεση της παρέμβασης του πρώτου σε θέμα του δευτέρου και της απάντησης του τελευταίου. Δυο σημειώματα από ένα ΠΥΒ’ και ένα ΣΠΑ’ υπηρετούντες ο μεν στην Ασία και ο άλλος στην Ευρώπη, εκφράστηκε η άποψη ότι «εν αδίκω» ήταν μόνον ο κ. Δημητρίου. Συμφωνεί και ο ΔΡΑΓΟΥΜΑΝΟΣ αλλά και οι ισορροπίες κάποτε επιβάλλονται.

Σοβαρό και … άλυτο πρόβλημα εξακολουθεί να προκαλεί η αναμενόμενη επιστροφή του πρέσβη Π. Μακρή από την Βαγδάτη καθώς δεν βρίσκεται κατάλληλο πόστο για την τοποθέτησή του μετά από τόσα χρόνια παραμονής στην Ιρακινή πρωτεύουσα και όχι με τους καλύτερους όρους. Στο μεταξύ, από εκεί θα παρακολουθήσει μάλλον την τελετή διαπιστευτηρίων στην Ταϋλάνδη από τον πρέσβη Ν. Βαμβουνάκη, ιππεύοντα ελέφαντα όπως το πρωτόκολλο απαιτεί…

  • Φαίνεται πως στο ΥΠ. ΕΞ, η μνήμη είναι … «κοντή». Ακούω λοιπόν ότι διψήφιο αριθμό προγραμμάτων υποσχέθηκε ο Θ. Σκυλακάκης στην «ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ» της Εκκλησίας της Ελλάδος, με την οποία ακόμη δεν έχει επιλυθεί το ζήτημα των χρεών που προέκυψαν από τη διαχείριση άλλου προγράμματος στο παρελθόν, επί Διεύθυνσης Δ. Φουρλεμάδη. Για το θέμα, λέγεται μάλιστα ότι ενημερώθηκε διεξοδικά άτομο, που δεν θα πρέπει να αποκλεισθεί η τοποθέτησή του από την Αξιωματική Αντιπολίτευση (αν γίνει κυβέρνηση) στο υπουργείο σε θέση κλειδί και με ευθύνη, μεταξύ άλλων, τον έλεγχο των δαπανών της περιόδου Ντ. Μπακογιάννη και Θ. Σκυλακάκη. Πάντως η μετακίνηση του Θ. Σκυλακάκη επέφερε μεγάλες δόσεις χαράς στις υπ’ αυτόν διευθύνσεις αν και συνεργάτες του διαδίδουν ότι «όσο είναι η Ντόρα θα συνεχίσει να έχει ενεργή ανάμειξη». Σίγουρα λυπημένοι, φίλοι του από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού αν και αποκτούν ένα σύμμαχο στο Ευρωκοινοβούλιο…

Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι στην προχθεσινή ομιλία του Αντώνη Σαμαρά παραβρέθηκαν τόσα πολλά στελέχη του Κ. Καραμανλή υποδηλώνοντας πως η σχέση των δύο ανδρών δεν είναι αβαθής. Εξάλλου το μεγάλο πλήθος φαίνεται να έχει προκαλέσει ερωτήματα και στην πλευρά Μητσοτάκη – Μπακογιάννη μιας και στην περίπτωση της ομιλίας τη κας Μπακογιάννη υπήρχε η δεξαμενή των ψηφοφόρων της Α’ Αθήνας κάτι που δεν ισχύει για τον Αντ. Σαμαρά. Εξάλλου 40 και πλέον βουλευτές οδηγούν στο συμπέρασμα πως ο Σαμαράς δεν είναι … αμελητέα ποσότητα στο δρόμο της διεκδίκησης μιας θέσης στον ηγετικό κύκλο του κόμματος. Ανάμεσα στο πλήθος διακρίναμε και δύο πρέσβεις καθώς και ένα ακόμη ΣΠΑ’. Άγνωστο αν είναι παλαιοί φίλοι ή νέοι θαυμαστές…

  • Τι θα κάνουν τώρα που απεχώρησε ο Θ. Σκυλακάκης τα παραπαίδια του στους ΟΕΥ; Θα βαδίσουν τουλάχιστον «με ψηλά το κεφάλι» ή θα επιμείνουν στα αδιέξοδα; Εις εξ’ αυτών πάντως, γνωστός νεοδημοκράτης, υποστηρίζει πως «δεν θα ψηφίσει στις Ευρωεκλογές» γιατί ο κ. Σκυλακάκης βρέθηκε στο ευρώ –ψηφοδέλτιο! Πάντως αδέλφια κάντε κάτι γιατί … χάνεστε κι εσείς μετά την παγία (θα πούμε περισσότερα τη Δευτέρα)..

Κριτική Α. Λοβέρδου για ενταξιακή πορεία Τουρκίας

Ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Ανδρέας Λοβέρδος, σχετικά με την πορεία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας και τη στάση της κυβέρνησης στη χθεσινή συνεδρίαση του Σ.Γ.Υ.E.Σ. της Ε.Ε., έκανε την ακόλουθη δήλωση :

Ο Δεκέμβριος του 2009 έχει προσλάβει το χαρακτήρα ενός «crash test» για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην Ε.Ε. Κι αυτό, διότι τότε θα ολοκληρωθεί η συνολική εξέταση της ευρωτουρκικής πορείας και, στο πλαίσιο αυτό, θα αποτιμηθεί ο εκ μέρους της σεβασμός του ευρωπαϊκού-κοινοτικού κεκτημένου και ειδικώς η εκκρεμότητα - από το 2005- της εφαρμογής του Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της Τελωνειακής Ένωσης της Ε.Ε. και της Τουρκίας.

Η συνολική αυτή αποτίμηση, δίχως να διακόπτει την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, θα αποτιμά την ανταπόκρισή της στα δεδομένα της Ε.Ε. και θα συναρτάται με τη συνέχιση ή την πρόσκαιρη διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Ωστόσο, όσο περνούν οι μήνες και πλησιάζουμε στον Δεκέμβριο, όχι μόνο δεν διαγράφονται στον ορίζοντα κάποια θετικά στοιχεία δράσης από την πλευρά της Τουρκίας σχετικά με την εφαρμογή του Πρόσθετου Πρωτοκόλλου, αλλά αντιθέτως, εμφανίζονται σημεία μιας ενδεχόμενης αναδίπλωσης της Ε.Ε. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αποτελεί η πρόσφατη συνεδρίαση, του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων της Ε.Ε., όπου δεν γίνεται αναφορά στην επιρροή που θα έχει μια πιθανή άγονη και αντιπαραγωγική τουρκική στάση, στη συγκεκριμένη πορεία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Με τα δεδομένα αυτά, η κυβέρνηση και ειδικώς η υπουργός των Εξωτερικών οφείλει να ενημερώσει σχετικώς για τη στάση την οποία κράτησε ο υφυπουργός κ. Βαλληνάκης στην ανωτέρω συνεδρίαση του Σ.Γ.Υ.Ε.Σ., αλλά και για τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης ως προς την πορεία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, σε περίπτωση μιας αντιπαραγωγικής στάσης εκ μέρους της Τουρκίας, ειδικά σε σχέση με την πλήρη εφαρμογή του Πρόσθετου Πρωτοκόλλου.