8 Ιουλ 2009

Νέες Τουρκικές αξιώσεις στη Θράκη...

Η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης είναι θέμα που αφορά τις

εσωτερικές υποθέσεις της Τουρκίας, είναι "υποχρέωση απέναντι σε συμπολίτες μας,

με τους οποίους μοιραζόμαστε την ίδια περιοχή για αιώνες", είπε ο επικεφαλής

των διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την Ε.Ε., υπουργός Επικρατείας Εγκεμέν

Μπαγίς. Με τον τρόπο αυτό, συνεχίζει να διατηρεί σε υψηλά επίπεδα την ένταση ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα, κάτι που συμβιβάζεται με την έννοια της «καλής γειτονίας» όπως την βλέπουν στην Τουρκία, ιδιαίτερα ενόψει και της σχεδιαζόμενης επίσκεψης εκεί, της Ντόρας Μπακογιάννη.

Με ύφος πατερναλιστικό και αφ’ υψηλού, ο κ. Μπαγκίς υποστήριξε ότι: "Κατά τον ίδιο τρόπο και η Ελλάδα θα έπρεπε να πάρει παράλληλα μέτρα για τη λύση των προβλημάτων των Τούρκων που είναι πολίτες στην Ελλάδα και ζουν στη

Δυτική Θράκη", είπε ο Τούρκος υπουργός μιλώντας σε συνάντηση στελεχών

ειδησεογραφικών πρακτορείων, τηλεοπτικών δικτύων και εφημερίδων.

Ο Τούρκος υπουργός, αρνήθηκε ότι μπορεί να υπάρχει κάποια σύνδεση της

επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής με το Κυπριακό. Αρνήθηκε επίσης ότι η

Τουρκία έχει κάποια "οφειλή" στο Κυπριακό.

"Αν αρχίσουν απευθείας εμπορικές σχέσεις με την ΤΔΒΚ και αν υπάρχει καλή θέληση θα ανοίξουμε τα λιμάνια", είπε και εμφανίσθηκε αισιόδοξος ότι το Κυπριακό θα βρει τη λύση του, προφανώς πεπεισμένος από τις πολλές υποσχέσεις που έχει λάβει σχετικά από ΗΠΑ, Βρετανία και πλέον Σουηδία…

Άρχισαν τους ελέγχους οι αμερικάνοι για θέματα ασφαλείας

H oμάδα αμερικανών εμπειρογνωμόνων επισκέπτεται τη χώρα μας μεταξύ 7 και 13 Ιουλίου για το θέμα της κατάργησης της βίζας των ελλήνων ταξιδιωτών στις ΗΠΑ, άρχισε από χθες τις επαφές της, με σκοπό να αποτυπώσει τυχόν « ελληνικές ελλείψεις» που θα παρατείνουν την περίοδο προετοιμασίας του προγράμματος που συνεπάγεται η επικείμενη ένταξη της χώρας μας στο Πρόγραμμα Απαλλαγής Θεωρήσεων.

Η ομάδα αυτή θα έχει επαφές με εκπροσώπους των υπουργείων Εσωτερικών, Εξωτερικών, Δικαιοσύνης και Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, ενώ θα επισκεφθεί και σημεία εισόδου στη χώρα.

Σύμφωνα με τη συμφωνία που υπέγραψε η κα Μπακογιάννη ως εκπρόσωπος της χώρας μας, προβλέπονται παρόμοιες περιοδικές ερευνητικές αποστολές ανά διετία, προκειμένου να μας εξετάζουν «αν είμαστε καλά παιδιά» και να εκβιάζουν κατάλληλα προκειμένου να γίνονται δεκτά αμερικανικά, σχετικά αιτήματα που θα ναφύονται περιοδικά.

Αθήνα - Σκόπια. Οι συνομιλίες Νίμιτς

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Γραμματείας των Ηνωμένων Εθνών, «ο προσωπικός

απεσταλμένος του γενικού γραμματέα στις συνομιλίες μεταξύ της Ελλάδας και της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, Μάθιου Νίμιτς, αυτή την στιγμή, βρίσκεται καθ΄ οδόν προς Αθήνα από τα Σκόπια».

Όπως σημειώνεται, «κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στα Σκόπια, τις τελευταίες δυο μέρες, ο κ. Νίμιτς πραγματοποίησε εποικοδομητικές συναντήσεις για το θέμα της ονομασίας με τον πρωθυπουργό της χώρας, τον πρόεδρο, τον υπουργό Εξωτερικών και άλλους αξιωματούχους». Στη ανακοίνωση τονίζεται ότι «ο κ. Νίμιτς παρουσίασε στους συνομιλητές του ορισμένες αλλαγές στις προτάσεις που είχε υποβάλει στα μέρη τον περασμένο Οκτώβριο, για να τις μελετήσουν».

Τέλος, σημειώνεται ότι «ο κ. Νίμιτς δήλωσε ότι ελπίζει ότι αυτές οι τελευταίες αλλαγές θα οδηγήσουν σε μια θετική αντίδραση και επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων», προσθέτοντας ότι «οι ηγέτες με τους οποίους συναντήθηκε στα Σκόπια τον διαβεβαίωσαν ότι είναι πρόθυμοι να προχωρήσουν. Ο κ. Νίμιτς θα συζητήσει το θέμα με την ελληνική πλευρά».

Σκοπιανές εκδοχές

Αναφορικά με τις συνομιλίες ο κ. Νίμιτς δήλωσε στα Σκόπια, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων ΜΙΑ : «Βασικά συνομιλούμε για το όνομα της χώρας. Ποτέ δεν έχω ακούσει οποιονδήποτε επίσημο εκπρόσωπο της Ελλάδας να αρνείται ότι αυτή η χώρα και ο λαός της έχουν μοναδική (unique) ταυτότητα και μοναδική γλώσσα. Επισκέπτομαι τη χώρα αυτή από το 1994 και ηγούμαι των διαπραγματεύσεων εδώ και 15 χρόνια. Ξέρω ότι η χώρα έχει δική της ταυτότητα και γλώσσα και δεν νομίζω κανείς στον κόσμο να το αμφισβητεί αυτό. Υπάρχουν ορισμένα ζητήματα που αφορούν στους σχετικούς προσδιορισμούς, την απόδοση στην αγγλική γλώσσα, αλλά σε καμμία περίπτωση δεν τίθεται ζήτημα όσον αφορά στην ιθαγένεια (nationality) ή τη γλώσσα. Γι’ αυτό και οι άνθρωποι πρέπει να νιώθουν άνετα, διότι συζητάμε για τον προσδιορισμό (reference) του ονόματος και όχι και της ταυτότητας», δήλωσε, σύμφωνα με το “MIA”, ο κ. Νίμιτς.

Τα προυηγούμενα μένει να διευκρινιστούν στη διάρκεια των συζητήσεων που θα έχει στην Αθήνα σήμερα με την Ντόρα Μπακογιάννη και τον έλληνα συνομιλητή του πρέσβη, Αδ. Βασιλάκη.