14 Οκτ 2009

Κυπριακό και Σουηδική Προεδρία

Όπως πληροφορεί το «ΚΥΠΕ», η σουηδική προεδρία της Ε.Ε., δια της Υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Σουηδίας Σεσίλια Μάλμστρομ, η οποία είχε σήμερα επαφές στο νησί, μια μέρα πριν τη δημοσιοποίηση της έκθεσης αξιολόγησης της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εξέφρασε την υποστήριξή της στις απευθείας διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό. Παράλληλα η κα Μάλμστρομ ανέφερε πως είναι πολύ πρόωρο να κριθεί τι θα γίνει το Δεκέμβριο κατά την αξιολόγηση της Τουρκίας από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Από την πλευρά του, ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού υπογράμμισε πως η Τουρκία πρέπει να εφαρμόσει πλήρως και να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της. Πρόσθεσε πως εάν μέχρι το Δεκέμβριο δεν υπάρξει συμμόρφωση τότε «δεν θα είναι η συνηθισμένη δουλειά που γίνεται αλλά θα πρέπει να υπάρξουν επιπτώσεις», σημειώνοντας πως αυτό αποτελεί ευρωπαϊκή υποχρέωση.

Σε δηλώσεις του ύστερα από σύντομη συνάντησή του στο Υπουργείο Εξωτερικών με την κα Μάλμστρομ και πριν παρακαθίσουν σε γεύμα εργασίας, ο κ. Κυπριανού είπε πως θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν ευρωπαϊκά θέματα, όπως το συνταγματικό, υπενθυμίζοντας το πρόσφατο δημοψήφισμα επί της Συνθήκης της Λισαβόνας στην Ιρλανδία και την υπογραφή της από την Πολωνία. Ανέφερε επίσης πως θα συζητήσουν για το Κυπριακό. Σημείωσε εξάλλου πως η κα Μάλμστρομ είχε την ευκαιρία να συναντηθεί νωρίτερα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, ο οποίος την ενημέρωσε για τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό και για τη θέση της Κύπρου αναφορικά με τις σχέσεις Ε.Ε.-Τουρκίας και την απόφαση που θα λάβει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το Δεκέμβριο για την Τουρκία.

Από την πλευρά της, η κα Μάλμστρομ εξέφρασε την υποστήριξη της Σουηδικής Προεδρίας στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, σημειώνοντας πως ο Πρόεδρος Χριστόφιας την ενημέρωσε για την πορεία των συνομιλιών. Είπε επίσης πως είχε την ευκαιρία να έχει και άλλες επαφές στο νησί και πως το πρωί συναντήθηκε με τον Υπουργό Εσωτερικών Νεοκλή Συλικιώτη με τον οποίο συζήτησε το θέμα της Μετανάστευσης και του Ασύλου. Σημείωσε πως με τον κ. Κυπριανού θα συζητήσουν επίσης για τη Συνθήκη της Λισαβόνας, τις σχέσεις με την Τουρκία, καθώς και για το επικείμενο Άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στο τέλος Οκτωβρίου, κατά το οποίο θα συζητηθούν θέματα που αφορούν στις κλιματικές αλλαγές.

Σε ερώτηση αναφορικά με τις σημερινές δηλώσεις του Προέδρου της Βουλής Μάριου Καρογιάν, ύστερα από τη συνάντησή του με την κα Μάλμστρομ, πως η περίοδος ανοχής από την πλευρά της Κύπρου έχει τελειώσει και «άρα λοιπόν η Τουρκία οφείλει να πληρώσει για όλα αυτά που δεν έκανε», ο κ. Κυπριανού είπε πως η θέση της κυπριακής Κυβέρνησης πάνω στο θέμα της αξιολόγησης της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας το Δεκέμβριο είναι γνωστή. Σημείωσε πως η Τουρκία έχει αναλάβει υποχρεώσεις προς την Ε.Ε., που αφορούν και την Κύπρο και πως η εκπλήρωσή τους δεν είναι θέμα επιλογής. Υπογράμμισε πως εάν μέχρι το Δεκέμβριο δεν υπάρξει συμμόρφωση τότε «δεν θα είναι η συνηθισμένη δουλειά που γίνεται αλλά θα πρέπει να υπάρξουν επιπτώσεις», σημειώνοντας πως «πιστεύουμε ότι αυτή θα πρέπει να είναι η ευρωπαϊκή απόφαση γιατί αποτελεί ευρωπαϊκή υποχρέωση». Πρόσθεσε πως το ποιες θα είναι αυτές οι επιπτώσεις «θα είναι κάτι που θα συζητήσουμε με όλους τους εταίρους μας στην Ε.Ε., την Προεδρία ασφαλώς, και θα αποφασιστεί το Δεκέμβριο, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις σχετικές συνθήκες τη συγκεκριμένη στιγμή ».

Η κα Μάλμστρομ ανέφερε πως δεν έχει διαβάσει ακόμη την έκθεση της Κομισιόν για την Τουρκία που θα δημοσιοποιηθεί αύριο. Είπε πως θα την διαβάσει και πως θα την συζητήσουν. «Ως συνήθως, όπως κάνουμε πάντα το Δεκέμβριο θα έχουμε μια γενική συζήτηση για την κατάσταση σε σχέση με τις υποψήφιες χώρες. Και θεωρώ ότι είναι πολύ πρόωρο να πούμε για το αποτέλεσμα αυτών συζητήσεων ». Ανέφερε πως η Προεδρία πρέπει να μελετήσει την έκθεση προσεκτικά και στη συνέχεια μέσα από τις συζητήσεις με την Κομισιόν και με τα διάφορα κράτη μέλη να δουν πώς θα προχωρήσουν στις συζητήσεις το Δεκέμβριο.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, η κα Μάλμστρομ είπε πως «η Κομισιόν κάνει αυτή την άσκηση (των εκθέσεων για τις υποψήφιες χώρες) κάθε χρόνο» και πως η αξιολόγηση αυτή γίνεται σύμφωνα με ένα ξεκάθαρο και διαφανές σύστημα. Ανέφερε ότι «από την αρχή ο σκοπός μας ήταν εάν είναι δυνατόν, η Τουρκία εκπληρώσει τα κριτήρια να προχωρήσουμε προς το άνοιγμα ενός κεφαλαίου», προσθέτοντας πως «αυτό πιθανότατα να είναι το κεφάλαιο του περιβάλλοντος, δεδομένου ότι θα εκπληρωθούν όλα τα τεχνικά κριτήρια. Θα το γνωρίζουμε αυτό όταν θα συζητήσουμε την έκθεση αύριο ». Είπε εξάλλου πως η Προεδρία βρίσκεται σε συνεχή διάλογο με τα κράτη-μέλη καθώς και με την Τουρκία. «Υπάρχουν πράγματα που πρέπει να εκπληρώσουν. Αλλά είναι πολύ πρόωρο να κρίνουμε – είμαστε ακόμη στις αρχές Οκτωβρίου – το τι θα γίνει το Δεκέμβριο», κατέληξε.