Πραγματοποιήθηκαν οι εργασίες της 57ης Συνόδου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Δυτικοευρωπαϊκής Ένωσης, στο Παρίσι, με τις ομιλίες του Αντιπροέδρου της ελληνικής κυβέρνησης Θεόδωρου Πάγκαλου, ως αντιπροσώπου της Ελληνικής Προεδρίας στη Συνέλευση της Δυτικοευρωπαϊκής Ένωσης, του Hakan Jevrell, Υφυπουργού Άμυνας της Σουηδίας, ως εκπροσώπου της Σουηδικής Προεδρίας της ΕΕ και του Vladimir Chizhov, πρέσβη της Ρωσίας στην ΕΕ.
Ο Αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης αναφέρθηκε στη σημασία της Συνθήκης της Λισαβώνας, που τίθεται από σήμερα σε ισχύ και στους νέους θεσμούς που δημιουργούνται και οι οποίοι στοχεύουν στην ενίσχυση της συνοχής και της αποτελεσματικότητας της εξωτερικής δράσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τόνισε, επίσης, τη σημασία της συνεργασίας της ΕΕ με τους διεθνείς οργανισμούς και κυρίως τον ΟΗΕ, σε περιοχές όπως το Κοσσυφοπέδιο, το Αφγανιστάν, το Σουδάν και τη Σομαλία. Επεσήμανε, περαιτέρω, τις δράσεις που αναλαμβάνει η ΕΕ μαζί με τον ΟΗΕ για την καταπολέμηση της πειρατείας, με την ανάπτυξη της πρώτης ναυτικής της επιχείρησης «Αταλάντη».
Ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αναφέρθηκε, στη συνέχεια, στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και στον οδικό χάρτη που πρότεινε η Ελλάδα για τα Δυτικά Βαλκάνια, με καταληκτική ημερομηνία το 2014, μια ημερομηνία που, όπως επεσήμανε, έχει ιδιαίτερο συμβολισμό, καθώς τότε συμπληρώνονται 100 χρόνια από την έναρξη του Α΄Παγκοσμίου Πολέμου. Ο Θεόδωρος Πάγκαλος συγκεφαλαίωσε, τέλος, τις δράσεις της Ελληνικής Προεδρίας της ΔΕΕ, οι οποίες εστιάσθηκαν στην υιοθέτηση του προϋπολογισμού 2010, στη λήξη της θητείας του Χαβιέρ Σολάνα ως ΓΓ της ΔΕΕ και στο μέλλον της ΔΕΕ.
Μετά την λήξη της ομιλίας του, ο κ. Πάγκαλος απάντησε σε ερωτήσεις που του έθεσαν βουλευτές κρατών που συμμετέχουν στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση της ΔΕΕ. Σε ερώτηση του βουλευτή των Σκοπίων, Alexander Nikoloski, εάν η Ελλάδα θα θέσει βέτο στον προσδιορισμό ημερομηνίας για την έναρξη των ενταξιακών τους διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, ο κ. Πάγκαλος απάντησε τα εξής:
«Κύριε Nikoloski χαίρομαι πολύ που σας βλέπω εδώ. Έχουμε συναντηθεί επανειλημμένως. Όπως γνωρίζετε οι σχέσεις της Ελλάδας με τη χώρα σας είναι, θα μπορούσε να πει κανείς, οι σχέσεις που θα μπορούσαν να είναι με οποιαδήποτε άλλη χώρα. Δεν μπορώ να μιλήσω από τη δική σας πλευρά των συνόρων αλλά, από τη δική μας πλευρά, είμαστε από τους πρώτους επενδυτές, ενώ το εμπορικό μας ισοζύγιο αυξάνεται. Υπάρχουν πλούσιες και εντατικές σχέσεις. Βεβαίως, δεν έχουμε αντίρρηση να βρεθείτε κάποια στιγμή στην ΕΕ μαζί μας. Θα μπορέσουμε να πολλαπλασιάσουμε έτσι τις συναλλαγές μας, να άρουμε τους φραγμούς στα σύνορα... Το πρόβλημα ωστόσο είναι ένα, έχετε το όνομα μιας επαρχίας, ενός τμήματος της χώρας μας και δεν είσαστε μόνοι σε αυτή την περιοχή.
Σίγουρα υπάρχετε εκεί, αλλά υπάρχει και η ευρύτερη Μακεδονία. Εγώ είχα μία σύζυγο από τη Μακεδονία, δεν χωρίσαμε βέβαια γι’ αυτόν το λόγο. Έχω έναν γιο ο οποίος είναι κατά το ήμισυ Μακεδόνας, από τη Θεσσαλονίκη. Οπότε, εάν αντιγράψετε το όνομα και το κάνετε copyright, τότε ο γιος μου θα πρέπει να εξηγεί ότι δεν είναι από τη χώρα σας. Αυτό έχει δημιουργήσει εντάσεις και παρανοήσεις. Και οι Βούλγαροι έχουν γύρω από την πόλη του Πιρίν επαρχία που ονομάζεται Μακεδονία. Το πρόβλημα λοιπόν είναι ότι η χώρα σας, που είναι μια νέα χώρα έτσι και αλλιώς, επιμένει να διατηρεί μια ονομασία που αναφέρεται στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή της Μακεδονίας. Θα πρέπει, επομένως, να προσθέσετε κάτι που να χαρακτηρίζει τη δική σας χώρα, ξεχωριστά, και όχι την ευρύτερη επαρχία της Μακεδονίας. Έναν χαρακτηρισμό. Δεν λέω να έχετε μια ονομασία που να αποτελείται από δύο ή τρεις λέξεις που θα καθιστά δυσνόητο το όνομα του κράτους σας. Αλλά, εάν προσθέσετε έναν επιθετικό προσδιορισμό, κάποιο διευκρινιστικό στοιχείο, δεν θα υπάρχει πια πρόβλημα για εμάς.
Εμείς θα το αποδεχθούμε και εγώ ο ίδιος θα το θεωρούσα φυσικό. Γιατί, σωστά λέτε, πρέπει να κοιτάζουμε και τις δύο πλευρές. Με όλες τις δυσκολίες που προβάλλετε στην αποδοχή γεωγραφικού προσδιορισμού του ονόματός σας, τι καταλαβαίνουν οι Έλληνες: Ότι θέλετε να μονοπωλήσετε την ονομασία Μακεδονία, ότι θέλετε να είστε η μία και μόνη Μακεδονία, η οποία έχει οράματα αλυτρωτισμού να ανακτήσει την υπόλοιπη Μακεδονία και να απορροφήσει και μονοπωλήσει ένα ιστορικό παρελθόν. Η ιστορία δεν είναι πολιτική έννοια, αλλά είναι πολύ σημαντική. Όταν πήγα στα Σκόπια, την τελευταία φορά, με μεγάλο ενδιαφέρον παρατήρησα ότι μένω στο ξενοδοχείο Μέγας Αλέξανδρος, ενώ δίπλα υπήρχε ένα άλλο μεγάλο ξενοδοχείο που λεγόταν Βεργίνα. Πολύ ωραία είναι όλα αυτά, αλλά έχετε σφετεριστεί το όνομα ενός Έλληνα βασιλιά για το ξενοδοχείο σας, καθώς και τον μακρινό αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας. Εάν υπήρχε ένα απλό, ένα αγνό όνειρο συμμετοχής σε ένα κοινό παρελθόν που ανήκει σε όλη την ανθρωπότητα, δεν θα λέγαμε όχι. Αλλά, εάν θέλετε να μονοπωλήσετε σύνορα, περιοχές και ιστορία, υπάρχει πρόβλημα. Δεν θέλουμε να θέτουμε αυτά τα προβλήματα συνεχώς στην ΕΕ, αλλά το ερώτημα είναι τι θα κάνετε εσείς. Αυτό θέλω να σας ρωτήσω εγώ».