4 Δεκ 2009

Νέες αλβανικές απειλές κατά σλάβων στα Σκόπια

O ηγέτης του αντιπολιτευόμενου αλβανικού κόμματος DPA, της πΓΔΜ, Μέντουχ Θάτσι, στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στον αλβανικό τ/σ Alsat-Tirana, άφησε αιχμές για πιθανή επανάληψη εχθροπραξιών στη χώρα αν δεν γίνουν αποδεκτά αλβανικά αιτήματα για ισότιμη παρουσία του αλβανικού στοιχείου στη λειτουργία του κράτους..
Συγκεκριμένα, τα ΜΜΕ της πΓΔΜ ανέφεραν ότι ο κ. Θάτσι υπογράμμισε πως «εάν δεν γίνει αποδεκτή η νέα συμφωνία Αλβανών και ‘Μακεδόνων’, η ‘Μακεδονία’ και ο ‘μακεδονικός’ λαός θα πάψουν να υπάρχουν». Ο κ. Θάτσι πρόσθεσε ότι τα προβλήματα μεταξύ Αλβανών και Σλαβομακεδόνων ενδέχεται, μελλοντικά, να προκαλέσουν ένοπλη αντιπαράθεση στην οποία θα συμμετάσχουν κυρίως οι αλβανικής καταγωγής νέοι της πΓΔΜ, η δυσαρέσκεια των οποίων θα κλιμακωθεί εφόσον συνεχιστεί η διακριτική μεταχείριση εναντίον των Αλβανών και εάν δεν γίνει αποδεκτή η νέα διεθνοτική συμφωνία που προτείνει το DPA.
Όπως αναφέρεται και στο σχετικό δημοσίευμα της Utrinski Vesnik, η νέα διεθνοτική συμφωνία [σ.σ. την οποία έχει συντάξει και καταθέσει στη Βουλή της πΓΔΜ, χωρίς ωστόσο να γίνει αποδεκτή για ψήφιση, ο Μ. Θάτσι και το DPA προβλέπει, μεταξύ άλλων, σύσταση του Κοινοβουλίου της πΓΔΜ επί τη βάσει της ίσης εκπροσώπησης των δύο εθνικών κοινοτήτων, Αλβανών και Σλαβομακεδόνων [η πρόταση νέας διεθνοτικής συμφωνίας του Μ. Θάτσι και του κόμματός του συνιστά επανίδρυση του κράτους της πΓΔΜ υπό τη μορφή μη γεωγραφικά καθορισμένης δικοινοτικής συνομοσπονδίας].
Όσον αφορά το θέμα της διένεξης για το όνομα και τη ζητούμενη επίλυσή του, ο ηγέτης του DPA στην εν λόγω συνέντευξή του δήλωσε, σύμφωνα με τα ΜΜΕ της πΓΔΜ: «Ο πρωθυπουργός Γκρούεβσκι οφείλει να παράσχει προς τους διεθνείς παράγοντες λήψης των αποφάσεων πολύ ισχυρές εγγυήσεις ότι θα αλλάξει το όνομα και την ταυτότητα. Πρακτικά, θα αποδεχτεί ότι οι ‘Μακεδόνες’ είναι Σλάβοι και πως δεν έχουν τίποτα κοινό με τους αρχαίους. Επίσης, θα αποδεχτεί εντέλει ότι η ‘Μακεδονία’ δεν μπορεί να υπάρξει παρά μόνον ως πολυ-εθνοτικό κράτος, καθώς η τάση για την εμπέδωση ενός έθνους-κράτους δεν έχει πια καμία ελπίδα». Ο κ. Θάτσι πρόσθεσε επίσης σχετικά ότι, κατά τη γνώμη του, μετά την αλλαγή του συνταγματικού ονόματος της πΓΔΜ, λίγοι «Μακεδόνες» θα δεχτούν να προσδιοριστούν ως «’Μακεδόνες’ της Άνω, Κάτω ή Βόρειας ‘Μακεδονίας’». «Αυτήν τη στιγμή αντιμετωπίζουν μεγάλο κίνδυνο και εάν δεν καθαριστεί εγκαίρως αυτή η νέα σκόνη που κάθησε πάνω στην παλιά ιστορία του ονόματος, τότε πολλοί θα προτιμήσουν να αυτοπροσδιοριστούν ως Σέρβοι, Βούλγαροι ή κάτι άλλο», υποστήριξε ο κ. Θάτσι.