26 Ιαν 2010

Σχόλια για το ΥΠΕΞ - 52

Τοποθετήθηκε προ ημερών ο Κ. Παπαδόπουλος, Σύμβουλος για Ευρωπαϊκά Θέματα της EFG Eurobank και Εταίρος του ΕΚΕΜΕ σαν νέος Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΞ. Ο άνθρωπος επέστρεψε εκεί απ’ όπου ξεκίνησε. Έτσι, ένας ακόμη άνθρωπος του «Σχεδίου Ανάν» βρήκε το δρόμο του, την κατάλληλη στιγμή για να προωθήσει τις ιδέες για «προσφορά νομικών και διπλωματικών ιδεών» στην Κυπριακή Δημοκρατία που περνά δύσκολες ώρες εν μέσω πιέσεων να αποδεχθεί τις τουρκικές αιτιάσεις για λύση του Κυπριακού. Υπήρξε επίσης, ένας από τους ανθρώπους που εργάστηκαν για το «οικονομικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ», όχι φυσικά αυτό που υλοποιεί τώρα η κυβέρνηση. Να υπενθυμίσω ότι ο κ. Παπαδόπουλος σε άρθρο του στο ΒΗΜΑ ( 5 Σεπτεμβρίου 2008) αναφερόμενος στις «Έλληνο- Τουρκικές οικονομικές σχέσεις» έγραφε: «Στο σύνολό της, η παρατηρούμενη σύσφιξη των οικονομικών σχέσεων έχει παίξει και θα συνεχίσει να παίζει έναν ρόλο θετικό υπέρ της κοινής ευμάρειας, της ομαλότητας και της σταθερότητας. Αυτό δεν σημαίνει ότι σε ορισμένες περιπτώσεις δεν θα εμφανιστούν και ενδεχόμενα πεδία διαφωνίας και ανταγωνισμού. Επομένως, για να αποφέρει το μέγιστο των καρπών, η οικονομική συνεργασία θα πρέπει να υποστηρίζεται, πρώτον, από μια διάθεση διευκολύνσεως της διασυνοριακής επιχειρηματικότητας από τις δύο κυβερνήσεις και, δεύτερον, από συγκεκριμένη πρόοδο στα πολιτικά ζητήματα. Και τούτο διότι, σύμφωνα και με τη διεθνή εμπειρία, πολιτική και οικονομία ναι μεν έχουν τη δυνατότητα να απογειωθούν μαζί σε έναν ενάρετο κύκλο, ενίοτε όμως τα πολιτικά προβλήματα εμφιλοχωρούν ή και εισάγονται ως ευκαιριακά ξένα προσκόμματα, παρεμποδίζοντας την περαιτέρω δημιουργική, απρόσκοπτη ανάπτυξη των σχέσεων».

·

· ΚΟΥΙΖ: Είναι αλήθεια ότι εδώ και 15 χρόνια, το ΥΠΕΞ καταβάλλει κανονικά τους μισθούς σε κυρία, που εμφανίζεται σαν υπάλληλος του, στην κεντρική υπηρεσία ενώ η ίδια απολαμβάνει όλα αυτά τα χρόνια την οικογενειακή της ζωή …. εν Γερμανία, ως σύζυγος Γερμανού βουλευτή; Όποιος έχει απορία ας ρίξει μια ματιά στον εσωτερικό τηλεφωνικό κατάλογο και θα διαπιστώσει ότι ενώ αναφέρει δίπλα στο όνομα «κεντρική υπηρεσία» το τηλέφωνο είναι 0049… Τελικά ποιο Γενικό Λογιστήριο κάνει ελέγχους; Εδώ απαιτείται εισαγγελέας!

·

·

Ο Σπ. Κουβέλης, υφυπουργός Εξωτερικών τα πάει όλο και καλύτερα και πλησιάζει τον αριθμό εκείνο συνεντεύξεων που ενδεχομένως θα του χαρίσει το «ρεκόρ Guinness». Έτσι για αστείο λοιπόν καταμετρήσαμε τη λαμπρή συνεισφορά του στην ενημέρωση των Ελλήνων και διαπιστώσαμε τα κάτωθι…

ü Συνέντευξη ΥΦΥΠΕΞ, κ. Σπύρου Κουβέλη, στην εφημερίδα «ΕΞΠΡΕΣ» και τη δημοσιογράφο Μαρίνα Κουρμπέλα (6.1.10)

ü Συνέντευξη ΥΦΥΠΕΞ, κ. Σ. Κουβέλη, στην εκπομπή της ΝΕΤ «Πρώτη Γραμμή» με τη δημοσιογράφο Ά. Παναγιωταρέα (07.01.10)

ü Παρουσίαση βασικών αξόνων εξωτερικής πολιτικής από τον ΑΝΥΠΕΞ, κ. Δ. Δρούτσα, και τον ΥΦΥΠΕΞ, κ. Σ. Κουβέλη, στους διπλωματικούς συντάκτες (11.01.10)

ü Μήνυμα ΥΦΥΠΕΞ κ. Σ. Κουβέλη για τον καταστροφικό σεισμό στην Αϊτή (13.01.10)

ü Δήλωση ΥΦΥΠΕΞ κ. Σπύρου Κουβέλη στον Τ/Σ της NET (13.01.10)

ü Συνέντευξη ΥΦΥΠΕΞ κ. Σ. Κουβέλη στον «ΣΚΑΪ» (14.1.10)

ü Συνέντευξη ΥΦΥΠΕΞ κ. Σ. Κουβέλη στο ρ/σ «ΒΗΜΑ FM 99,5» (14.1.10)

ü Συνέντευξη ΥΦΥΠΕΞ, κ. Σ. Κουβέλη, στο ρ/σ «ΒΗΜΑ FM 99,5» (17.1.10)

ü Συνέντευξη ΥΦΥΠΕΞ κ. Σ. Κουβέλη στο ρ/σ «ΒΗΜΑ FM 99,5» (19.1.10)

ü Συνέντευξη ΥΦΥΠΕΞ κ. Σ. Κουβέλη στο ρ/σ «ΘΕΜΑ» (19.1.10)

ü Συνέντευξη ΥΦΥΠΕΞ κ. Σ. Κουβέλη στην «Πρώτη Γραμμή» της ΝΕΤ και τους δημοσιογράφους Β. Λυριτζή-Δ. Οικονόμου

ü Συνέντευξη ΥΦΥΠΕΞ κ. Σ. Κουβέλη στον «ΣΚΑΙ», (19.1.10)

ü Συνέντευξη ΑΝΥΠΕΞ, κου Δ. Δρούτσα, στο ρ/σ Κανάλι Ένα Πειραιάς (19.1.10)

Δεν λέμε να μην δίνει συνεντεύξεις αλλά η λέξη «φειδώ» του λέει τίποτε;

  • Ακούγεται σαν ψίθυρος αλλά επειδή πολλά γίνονται και δεν μπορεί κανείς να είναι βέβαιος για τίποτε, εμείς το αναφέρουμε. Στους διαδρόμους του υπουργείου και όχι σε χαμηλό επίπεδο αλλά υπεύθυνων διευθυντών, συζητείται ο φόβος τους ότι στο πλαίσιο μιας αναδιοργάνωσης του συστήματος δημοσίων εξόδων, ενδέχεται τα οικονομικά επιτελεία των υπουργείων να μεταφερθούν στο υπ. Οικονομικών. Αυτό στην περίπτωση του υπουργείου σημαίνει πως όλες οι εντολές πληρωμών (για μετακινήσεις, ταξίδια, μισθούς, επιδόματα, κλπ) θα εκδίδονται από το Γενικό λογιστήριο που θα έχει αναδιοργανωθεί. Αυτό όμως θα εγγυάται την απαιτούμενη ταχύτητα καθώς συχνά πυκνά απαιτείται να εκδοθούν εντολές ακόμη και νύκτα σε περίπτωσης κρίσης; Αυτή θα είναι μάλλον η «γραμμή αμύνης». Εγώ, ο δίχως πείρα, θα τους συμβούλευα να την ενισχύσουν με πραγματικές θέσεις γιατί η απάντηση που υπάρχει στο Μαξίμου και εκεί γύρω είναι πως «τώρα όλα γίνονται με το ιντερνέτ γρήγορα!».

Διαβάσατε χθες τις απόψεις του Σουηδικού ΥΠΕΞ που αναφέρονται σε κλείσιμο πρεσβειών; Ε’ λοιπόν… Γενικός μεγάλης διεύθυνσης στο διάδρομο προ του Γραφείου του υπουργού συζητώντας με συνάδελφο του, έλεγε «τι τρέλα να κάθονται να γράφουν τέτοια πράγματα. Ώρα είναι να βάλουν ιδέες στους δικούς μας, τώρα με την κρίση»! Αλλά γιατί ενοχληθήκατε κε πρέσβη; Μήπως και χαθούν θέσεις «ωρίμανσης» όπως το Λουξεμβούργο, η Λιθουανία, Εσθονία και Λετονία, η Χιλή και το Περού, η Ιρλανδία, κι ένα δύο άλλες; Τι κάνουν εκεί οι Έλληνες πρέσβεις όταν υπάρχει πραγματική ανάγκη για κάλυψη θέσεων αλλού αλλά και οικονομικοί λόγοι; Αν χρειάζονται κάποια Προξενεία ας μείνουν, ιδιαίτερα σε λιμάνια και τα άλλα όπου είναι άχρηστα ας κλείσουν! Κι ας μειωθεί το προσωπικό, σε πολλές αντιπροσωπείες που είναι γεμάτες ρουσφέτια…!

  • ΤΙ γίνεται με τη Γενική Επιθεώρηση; Εκείνη η ιστορία του Αργυροκάστρου πως πάει; Γιατί, ακούγεται πως «έπεσαν μέσα» και πάει για… χαλαρή αντιμετώπιση… Αλήθεια είναι;