9 Φεβ 2010

Βαδίζουμε σε λύση για το όνομα, υπό πολιτική και οικονομική πίεση;

Μόλις επιστρέψει ο πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών, Γ. Παπανδρέου, από τις Βρυξέλλες αναμένεται να υπάρξει ευρεία κινητοποίηση τόσο κυβερνητικών παραγόντων (Θ. Πάγκαλος, Χ. Παμπούκης, Δ. Δρούτσας, Μ. Κόππα, και Ευαγγ. Βενιζέλος) προκειμένου να συζητηθεί και να αποσαφηνιστεί η Ελληνική στάση στις ραγδαίες εξελίξεις που σημειώνονται σχετικά με το Σκοπιανό. Η σύσκεψη αυτή ακούμε πως θα αποτελέσει την τελευταία ένδο-κυβερνητική συζήτηση, πριν ζητηθεί μια νέα σύγκλιση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια, για να επικυρωθεί η πολιτική που φαίνεται να έχει επιλεγεί, αλλά ακόμη καθορίζονται οι λεπτομέρειές της.’ Το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών αναμένεται να πραγματοποιηθεί, μετά την επίσκεψη του Μάθιου Νίμιτς στα τέλη του μήνα σε Αθήνα και Σκόπια, κι αφού επιβεβαιωθεί επισήμως ότι υπάρχει συμφωνία των δύο μερών.

Στο μεταξύ, μετά την τηλεφωνική επικοινωνία Γ. Παπανδρέου και Ν. Γκρούεφκσι και την αναμενόμενη μεθαύριο άτυπη μεν, αλλά ουσιαστική, συνάντησή τους στις Βρυξέλλες, όλα δείχνουν πως τον έλεγχο των πρωτοβουλιών έχει αναλάβει ο αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Τζέϊμς Στάινμπεργκ, που είχε συζητήσει το ζήτημα με τον ανυπεξ, Δ. Δρούτσα στη διάρκεια της επίσκεψης του τελευταίου στην Ουάσιγκτον αλλά και προχθές στο Μόναχο, στο περιθώριο της ετήσιας διεθνούς Διάσκεψης για την Πολιτική Ασφάλειας, συνομίλησε για το ζήτημα αυτό με τον Πρόεδρο και τον ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ, Γκιόργκε Ιβάνοβ και Αντόνιο Μιλόσοσκι. Η αμερικανική παρέμβαση πραγματοποιείται με την αποδοχή των δυο μερών και τη δέσμευσή τους ότι «θα πραγματοποιήσουν βήματα συνδιαλλαγής». Ο κ. Μιλόσοσκι, μετά το πέρας της συνάντησης, προέβη στις εξής δηλώσεις: «Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε σε κοινή γραμμή που αποβλέπει σε μια “Μακεδονία”, σταθερή εσωτερικά και εξαγωγέα σταθερότητας, ενσωματωμένη στο ΝΑΤΟ. Αυτό αποτελεί κοινό στόχο. Αυτή είναι η γραμμή επικοινωνίας που υπάρχει μεταξύ Ουάσιγκτον και Σκοπίων. Στο πλαίσιο αυτό διεξάγουμε και τις συνομιλίες με τον νότιο γείτονα, την Ελλάδα». Ακόμη ο κ. Μιλόσοσκι από το Μόναχο υπενθύμισε στον Έλληνα ΑΝΥΠΕΞ, κ. Δρούτσα, το αίτημα που κατατέθηκε πριν από μία εβδομάδα στο Λονδίνο, εκ μέρους των Αρχών της ΠΓΔΜ να “χαμηλώσουν οι ‘τόνοι’ στις σχέσεις προκειμένου να υπάρξει λύση» ένα αίτημα για το οποίο η Αθήνα ουδέποτε είπε λέξη ( όπως και για άλλα που θα μαθαίνουμε από τρίτους σιγά- σιγά).
κι ενώ η Ουάσιγκτον αποβλέπει σε λύση του ζητήματος μέσα στο προσεχές 6μηνο, η ΕΕ τόσο με τη μορφή της Ισπανικής προεδρίας, όσο και το Βερολίνο αποσκοπούν στην απόδοση ημερομηνίας έναρξης διαπραγματεύσεων πριν τα τέλη Απριλίου, κάτι για το οποίο η Αθήνα αρνείται να δεσμευθεί φοβούμενη πως αν λάβουν τα Σκόπια, ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων θα εμφανιστούν εκ νέου με ακραίες θέσεις.