9 Απρ 2009

Η Ντόρα Μπακογιάννη στην Ευρώπη;

ΕΚΤΑΚΤΟ Πολλές διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες, έχουν αρχίσει να συζητούν μια υπόθεση που δείχνει να έχει αρκετά στοιχεία αλήθειας και ορισμένα από αυτά επιβεβαιώνονται από ερωτήματα που άρχισαν να γεννώνται και εδώ στην Αθήνα. Η υπόθεση αναφέρεται στην προοπτική, να κληθεί η κα Μπακογιάννη να καταλάβει μια εκ των δυό θέσεων αντιπροέδρων, στην νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εφόσον κυρωθεί τελικά και ισχύσει η Συνθήκη της ΕΕ.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις πρόκειται για πολιτική πρόταση του Γαλλό - Γερμανικού δίδυμου, που αναζητούσε μια γυναίκα για μια υψηλόβαθμη θέση στην ΕΕ και προερχόμενη από την ενεργό πολιτική. Με την πρόταση αυτή φαίνεται να συντάχθηκαν εξαρχής μια ακόμη μικρή ομάδα χωρών. Ωστόσο, παραμένει ερωτηματικό γιατί η κα Μπακογιάννη και όχι η πρώην αυστριακή υπεξ, ή η φιλανδή. Ερωτηματικό παραμένει επίσης πως αυτό συνάδει με την γνωστή τοποθέτηση της κας Μπακογιάννη (που σήμερα το πρωί, το ΥΠΕΞ δια στόματος Γ. Κουμουτσάκου επανέλαβε με τρόπο απόλυτο) για "Ελληνική στήριξη στην προσπάθεια της Τουρκίας να καταστεί πλήρες μέλος της ΕΕ", που αποτελεί δυσσαρμονία με την εκφερόμενη Γαλλο- Γερμανική άποψη για "ειδική σχέση ΕΕ - Τουρκίας" πρόταση με την οποία επισήμως συμφωνούν περισσότερες από 10 χώρες.

Οι ίδιες πηγές τόνιζαν ωστόσο, ότι από την πλευρά της Αθήνας δεν έχει δοθεί απάντηση για το αν θα ήταν αποδεκτό και εφικτό καθώς ως γνωστόν, η κα Μπακογιάννη, αγωνίζεται για την εξασφάλιση της κομματικής ηγεσίας της ΝΔ, κάτι που δεν δύναται να πράξει εκ Βρυξελλών.