2 Σεπ 2009

Σχόλια για το ΥΠΕΞ – (έκτακτα όπως οι περιστάσεις)

Μεταβολές στη διπλωματική υπηρεσία πραγματοποιήθηκαν χθες με τη σύγκλιση (όπως είχαμε αναφέρει) μεγάλου Υπηρεσιακού Συμβουλίου, που κατέληξε την τελευταία στιγμή, κυριολεκτικά στο παρά πέντε, των μεγάλων μεταβολών σε κυβερνητικό επίπεδο, στην τοποθέτηση οκτώ (8) νέων πρέσβεων. Σύμφωνα με τις μεταβολές που επήλθαν λοιπόν, ο πρέσβης Δ. Ράλλης, από τη Γενική Διεύθυνση Ευρωπαϊκών Υποθέσεων τοποθετείται στο Βερολίνο, ο Κ. Μπίκας, από το Γραφείο. Τύπου της Προεδρίας της Δημοκρατίας, στο Κάιρο απ’ όπου επιστρέφει ο κ. Ζέππος προκειμένου να μετάσχει στην «επιτροπή σοφών» του ΝΑΤΟ που θα συγγράψει το νέο συμμαχικό δόγμα, η Ρόζα Ιερεμία Β6 Διεύθυνση Διεθνών Οικον. Οργανισμών, τοποθετείται πρέσβης στο Ανόϊ, απ’ όπου επιστρέφει ο πρέσβης Πλ. Χατζημιχάλης προκειμένου να αναλάβει την πρεσβεία στις Βρυξέλλες (για το Βέλγιο). Ο εκεί πρέσβης μας Γ. Παπαδόπουλος επιστρέφει στην Αθήνα. Στη Τζακάρτα τοποθετήθηκε ο πρέσβης Γ. Βέης, απ όπου επιστρέφει ο πρέσβης Δημ. Τσικουρής, ενώ στη Ρώμη τοποθετήθηκε ο διευθυντής προσωπικού, Μιχ. Καμπάνης στη θέση Χαρ. Ροκανά που προάγεται στους συντάξιμους. Τέλος, στη Στοκχόλμη μεταβαίνει ο Γ. Οικονομίδης στη θέση του Ευαγγ. Καρόκη.

Διπλωμάτες τόνιζαν ότι πρόκειται για μια «μικτή απόφαση» που συνδυάζει εξυπηρετήσεις της Ντόρας Μπακογιάννη με αναγκαίες τοποθετήσεις προκειμένου στην παρούσα φάση να μη μείνουν «ορφανές» κάποιες πρεσβείες.

Τέλος, για τις πολιτικές υποθέσεις του ΥΠΕΞ, που αφορούν την εξωτερική πολιτική θα γνωρίζουμε που πάμε σε λιγότερο από ένα εικοσιτετράωρο, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις…

· Την υστάτη ώρα (αν επαληθευθούν τα σενάρια πραγματοποιεί η Ντόρα Μπακογιάννη συνάντηση με τη νέα με την αμερικανίδα Βοηθό Υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ για την περιοχή της Ευρώπης και της Ευρασίας (και πρώην πρέσβειρα των ΗΠΑ στο Κόσοβο) Tina Kaidanow. Η επίσκεψη χαρακτηρίζεται «εθιμοτυπική συνάντηση» και πραγματοποιείται κατόπιν αιτήματος της αμερικανικής πλευράς. Το σχόλιο που έκανε υφυπουργός σχετικά με το πρόγραμμα συναντήσεων της κας Kaidanow, είναι πως «στην τούρλα του Σαββάτου εκείνη ήθελε να γνωρίσει ολόκληρη την απερχόμενη κυβέρνηση» και δεν εννοούσε λόγω εκλογών…

ΚΟΥΖ: Αληθεύει ότι το γραφείο της κας Μπακογιάννη ειδοποίησε χθες στενούς συνεργάτες της τοποθετημένους σε διάφορα πόστα ότι τη Δευτέρα θέλει να συναντηθεί μαζί τους, μετά την επιστροφή της από τη Θεσσαλονίκη όπου θα μεταβεί – άγνωστο ακόμη με τι αξίωμα;

Το Συμβούλιο υπ. Εξωτερικών της ΕΕ στηρίζει Συμφωνία Σερβίας - EULEX

Την εκτίμηση ότι το Σύνταγμα του Κοσόβου παρέχει στην EULEX τη νομιμοποίηση να υπογράψει με το σερβικό ΥΠΕΣ τεχνική συμφωνία για την επόπτευση της συνοριακής γραμμής με το Κόσοβο, διατύπωσαν οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, προσθέτοντας ότι το ζήτημα αυτό εντάσσεται στο περιφερειακό πλαίσιο αντιμετώπισης του οργανωμένου εγκλήματος και ότι είναι προαπαιτούμενο για την απελευθέρωση του καθεστώτος θεωρήσεων για τους σέρβους πολίτες, στις αρχές του νέου έτους. Το Συμβούλιο των ΥΠΕΞ της ΕΕ εξετάζει σχετική έκθεση των εκπρόσωπων της EULEX, κατόπιν των καταστροφών οχημάτων τους που προκάλεσαν αλβανοκοσοβάροι στην Πρίστινα, αλλά και της άρνησης της ηγεσίας του Κοσόβου να αποδεχθεί τη συμφωνία αστυνομικής συνεργασίας που πρόκειται να συνάψουν EULEX και σερβικό ΥΠΕΣ. Χθες , επίσης, εξετάστηκαν από την Επιτροπή Πολιτικής και Ασφάλειας της ΕΕ, οι εκθέσεις του επικεφαλής της EULEX, Ιβ ντε Κερμαμπόν, και του απεσταλμένου της ΕΕ στο Κόσοβο, Πίτερ Φέιθ.

Θα πρέπει να σημειωθεί η απουσία της Ντόρας Μπακογιαννη από το Συμβούλιο, σε μια συνεδρίαση που υπήρχαν σημαντικά ζητήματα όπως οι εξελίξεις στα Βαλκάνια και η προετοιμασία για το G20.

Η συζήτηση των Τεχνικών του ΥΠΕΞ - μέρος 3ο

Δημοσιεύουμε σήμερα το τρίτο (30) μέρος της συζήτησης των Τεχνικών του ΥΠΕΞ που αναδεικνύει τα προβλήματα του κλάδου και τις προτάσεις που συζητούν ανάμεσά τους, ελπίζοντας πως είναι ευκαιρία να λάβουν μέρος στη συζήτηση αυτή κι άλλοι κλάδοι για τα γενικότερα ζητήματα που τους απασχολούν στο ΥΠΕΞ.

11

Μια πρόταση που κάνω για την αναβάθμιση του κλάδου, είναι να δημιουργηθεί τμήμα δημιουργίας εφαρμογών Sofware .

Είμαι σίγουρος ότι υπάρχουν πολλοί συνάδελφοι, με γνώσεις προγραμματισμού, διαφόρων επιπέδων και ειδικοτήτων. Βάσεις δεδομένων, εφαρμογές Desktop , εφαρμογές Web , Office , οι συνδυασμοί τους, κλπ.

Τα Προξενεία και οι Πρεσβείες, απαιτούν την χρήση αρκετών εφαρμογών οι οποίες είτε δεν υπάρχουν, είτε υπάρχουν αλλά είναι «ιδιοκατασκευές» χωρίς στάνταρτ, είτε υπάρχουν αλλά είναι ξεπερασμένες.

Το τμήμα Software , θα μπορούσε να δημιουργήσει και να διανείμει, επισήμως , αυτές τις εφαρμογές, να είναι υπεύθυνο για την συνεχή βελτίωσή τους ( updates ), την υποστήριξή τους ( call center ) και την διαρκή εκπαίδευση των υπαλλήλων-χειριστών όλου του Υπουργείου. Τελικός σκοπός θα είναι να υλοποιηθούν εφαρμογές που να μην απαιτούν ιδιαίτερες γνώσεις πληροφορικής για την χρήση τους.

Αυτό, θα έκανε το τμήμα Software απαραίτητο στο Υπουργείο και θα ανεξαρτητοποιούσε και εξειδίκευε, εν μέρει, τον κλάδο μας χωρίς όμως να υπάρχει ο φόβος της αποξένωσής του. Θα μας έδινε επιπλέον την «εξουσία» που επιζητούμε, να έχουμε τον πρώτο και μοναδικό λόγο στα πληροφοριακά προγράμματα του Υπουργείου και δε θα μας βλέπανε πλέον σαν «χειριστές» αλλά σαν μηχανικούς-δημιουργούς. Όποιος από εμάς σήμερα αυτοαποκαλείται "μηχανικός", απλά πρέπει να ανοίξει ένα λεξικό να δει την έννοια του όρου.

Γιατί να ξοδεύουμε τόσα χρήματα σε προκηρύξεις διαγωνισμών και αναθέσεις, όταν το ίδιο έργο μπορούμε να το υλοποιήσουμε εμείς οι ίδιοι?? Ή μήπως δεν είμαστε ικανοί?? Ας μη πω και για τον χρόνο υλοποίησης. Εδώ και χρόνια ακούω για διαγωνισμούς και προγράμματα που τρέχουν και πρόκειται να υλοποιηθούν κάποτε στο μέλλον. Θαρρείς και θα στείλουμε διαστημόπλοιο στη σελήνη. Εξάλλου, είναι πολύ καλύτερο να προγραμματίζει κάποιος μια εφαρμογή όταν ο ίδιος είναι ο γνώστης, από πρώτο χέρι, των απαιτήσεων του χρήστη και έχει άμεση επαφή μαζί του.

Να και μερικά παραδείγματα εφαρμογών:

--Η εφαρμογή του Κλείτου η οποία θα μπορούσε να συνδεθεί άμεσα με το Word ώστε να είναι πιο εύκολο το γράψιμο και η διόρθωση των ορθογραφικών λαθών, αλλά και να γίνει πιο φιλική η αποστολή και η λήψη τηλ/των και από τον πιο απλό χρήστη (διοικητικό υπάλληλο).

--Εφαρμογή που να διαχειρίζεται τα λειτουργικά έξοδα, να σκανάρει ταυτόχρονα τις αποδείξεις και να τις στέλνει στο Υπουργείο. Είναι γελοίο να είμαστε στο 2009 και οι υπεύθυνοι των λειτουργικών να προσθέτουν αποδείξεις για να δούνε πόσα χρήματα τους μένουν.

--Λογιστική εφαρμογή που να διαχειρίζεται τα έσοδα-έξοδα (οικονομικά) της Αρχής.

--Πρόγραμμα που να σκανάρει να αναγνωρίζει και να αποθηκεύει αυτόματα τα πρόσωπα στις φωτογραφίες των αιτήσεων για θεώρηση Schengen .

--Η εφαρμογή του Βιβλίου Υλικού που θα μπορούσε να αξιοποιεί τεχνικές βάσεων δεδομένων και οι εκτυπώσεις να γίνονται αυτόματα. Η εισαγωγή νέων υλικών και οι διαγραφές θα μπορούσαν να στέλνονται ηλεκτρονικά στο Υπουργείο ενημερώνοντας αυτόματα την εκεί κεντρική βάση δεδομένων. Επίσης θα μπορούσε να γίνει αυτόματη μετάβαση των δεδομένων από τα αρχεία Excel στην καινούρια εφαρμογή, για να μη πάει χαμένη η δουλειά που έγινε μέχρι τώρα.

Φαντάζομαι ότι αν δοθεί ένα ερωτηματολόγιο θα βρεθούν άλλες 10 ιδέες τουλάχιστο για εφαρμογές που θα μπορούσαν να αυτοματοποιήσουν τις εργασίες στις Πρεσβείες και να αυξηθεί η αποδοτικότητα και η αποτελεσματικότητα.

Μανωλης Φωτιάδης

12

Title: Re: Ο κλαδος είχε τη δική του ιστορία...

Post by: panos on July 15, 2009, 07:17:20 PM

Καλησπέρα συνάδελφοι,

μετά τις απόψεις διαφόρων συναδέλφων θα ήθελα και εγώ να συμβάλω σε αυτή την όμορφη συζήτηση που ξεκίνησε για το που πάμε και τι θέλουμε ως κλάδος.

Όπως διάβασα αρκετοί συμφωνούν το ίδιο και εγώ, με την πρόταση του συναδέλφου κου Μελισσαράτου περί δημιουργίας κόμβων, κάτι βέβαια που σε αρκετές Αρχές μας είναι περίπου πραγματικότητα. Δηλαδή στις Αρχές μας στις Βρυξέλλες, στον ΟΗΕ ή κάποιες άλλες μεγάλες Πρεσβείες υπηρετούν περισσότεροι του ενός συνάδελφοι και αυτό το σύστημα νομίζω ότι προσομοιάζει αυτό το οποίο συζητάμε. Αν μας αρέσει δεν έχουμε παρά να το επεκτείνουμε και σε άλλες Αρχές. Όπως είπε και ο κος Ρελάκης αυτό είναι ένα σύστημα το οποίο χρησιμοποιούν οι Γερμανοί εδώ και 20 χρόνια και λογικά είναι επιτυχημένο. Δεν παύει όμως να είναι ένα παλιό σύστημα και αν ακολουθήσουμε ως συνήθως, ότι κάναν οι άλλοι πριν 20 χρόνια τότε θα μένουμε πάντα 20 χρόνια πίσω. Άρα νομίζω ότι θα πρέπει να πάρουμε τα καλά ενός τέτοιου συστήματος και να τα εμπλουτίσουμε με νέες ριζοσπαστικές ιδέες που θα μας βοηθήσουν να κλείσουμε την ψαλίδα από τα προηγμένα κράτη και να είμαστε πιο συμβατοί στις ανάγκες της ψηφιακής εποχής. Σε αυτό όμως θα πρέπει να συμβάλλουν αν είναι δυνατόν όλοι οι συνάδελφοι με τις ιδέες τους και τις διαφωνίες τους, χωρίς φόβο και πάθος.

Συνεχίζοντας θα ήθελα να αναφερθώ στα λεγόμενα μερικών συναδέλφων.

Ο φίλος μου ο Διαμαντής ο Ψαθάς είπε "Τώρα αν σε κάποιους τυχαίνει προϊστάμενος που απασχολεί πολλές ή περίεργες ώρες του υπαλλήλους τι να κάνουμε. Θα γυρίσει ο τροχός. Υπομονή."

Νομίζω ότι τα εργασιακά δικαιώματα και το 8ωρο είναι κάτι που πάλεψαν οι παλαιότεροι, μας τα δάνεισαν για να τα διαφυλάξουμε και να τα κάνουμε καλύτερα και στην συνέχεια να τα παραδώσουμε στους επόμενους βελτιωμένα. Δεν νομίζω ότι θα πρέπει να τα βλέπουμε τόσο χαλαρά. Όλοι μας το έχουμε κάνει και είμαστε πρόθυμοι να βοηθήσουμε σε μία δύσκολη κατάσταση, αλλά αυτό είναι διαφορετικό από αυτό που συμβαίνει σε πολλές περιπτώσεις.

Όπως είπε ο κος Κωνσταντινόπουλος "υπάρχει πάντα η πρόταση: «η πόρτα είναι ανοιχτή και σε όποιον δεν αρέσει το υπουργείο μπορεί να φύγει»."

Συμφωνώ 100%, αλλά εδώ υπάρχει ένα θέμα. Υπάρχουν συνάδελφοι οι οποίοι θέλησαν να φύγουν για τους δικούς τους προσωπικούς λόγους κάνοντας αίτηση για μετάταξη σε άλλη δημόσια υπηρεσία και δεν τους επετράπη. Ο σύλλογος, μας έχει γνωρίσει ότι είναι αντίθετος με τις μετατάξεις μελών του προς τα έξω. Και ρωτάω, γιατί? Είμαστε Δ.Υ. και νομίζω θα έπρεπε να έχουμε τα ίδια δικαιώματα με τους υπόλοιπους συναδέλφους εντός ΥΠΕΞ και του υπόλοιπου δημόσιου τομέα. Αν υπάρχουν θέσεις σε άλλες υπηρεσίες οι οποίες προκηρύσσονται και καλύπτονται μόνο με μετατάξεις γιατί εμείς να επεμβαίνουμε στις ζωές άλλων συναδέλφων? Ίσως να ήταν προτιμότερο να έμπαινε κάποια ασφαλιστική δικλείδα ότι για να αποχωρίσει κάποιος αφού πιάνει οργανική θέση, να προσφέρει πρώτα στον κλάδο π.χ. με ένα-δύο πόστα ή με κάποια χρόνια υπηρεσίας κλπ. Νομίζω αυτό θα ήταν πιο δίκαιο από μία απόφαση του τύπου απαγορεύεται ή παραιτήσου. Ακόμα και όταν κάποιοι συνάδελφοι παραιτήθηκαν πάλι ακούστηκαν φωνές όπως "σας άρεσε που ο χατζημπάμπης ή ο χατζηγιάννης σας πήρε το 8%?".

Το τελευταίο νομίζω είναι σημείο κλειδί διότι τα περισσότερα στον κλάδο μας γυρίζουν γύρω από το 8% και δεν τον αφήνουν να αναπτυχθεί. Νομίζω ότι κάποια στιγμή το δόγμα όσο πιο πολλοί έξω τόσο περισσότερο 8% μέσα θα πρέπει να εγκαταλειφθεί. Προσπαθώ να καταλάβω αλλά δυστυχώς δεν μπορώ, την προσπάθεια που γίνεται να γεμίσουμε όλες τις Αρχές σε όλα τα μέρη του κόσμου. Τι να προσφέρει ένας μηχανικός του Δημοσίου στην Τάμπα ή στο Χιούστον? Να βαράει σφραγίδες? Να βγάζει βίζες? Για αυτό σπούδαζε? Αν έχει έλλειψη το ΥΠΕΞ από διοικητικούς υπαλλήλους ας κάνει διαγωνισμό να πάρει ή στις εξετάσεις για εισαγωγή στον κλάδο μας να ζητούνται και διοικητικά προσόντα, να επιτρέπεται να μπαίνουν και απόφοιτοι σχολών διοίκησης και οικονομίας και αν έχουν επαρκείς γνώσεις στους Η/Υ να γίνονται δεκτοί. Ακούω μερικές φορές ότι είμαστε σε ένα διοικητικό υπουργείο και πρέπει να κάνουμε και διοικητική δουλειά. Και ρωτάω, οι συνάδελφοι στο ΥΠΕΧΩΔΕ κάνουν και περιβαλλοντολογικά ή πολεοδομικά, στο οικονομικών ξέρουν να κάνουν φοροτεχνικά? Γιατί εμείς πρέπει να απαξιώνουμε τις σπουδές μας για να καλύπτουμε άλλες ανάγκες του Οργανισμού? Για το 8%? Αν είναι έτσι ίσως θα έπρεπε να βρεθεί ένας άλλος αλγόριθμος για το 8%. Άκουσα ότι άλλοι κλάδοι μετά από τρία χρόνια παραμονής στο κέντρο κόβουν το 8%. Κάτι τέτοιο θα έλυνε αρκετά προβλήματα στον κλάδο μας και θα έδινε κίνητρα στους συναδέλφους να πάνε στο εξωτερικό. Προς θεού να μην υποτεθεί ότι με χαλάνε ή βαραίνουν την τσέπη μου τα λεφτά από το 8% αλλά θα πρέπει να βρεθεί μία γραμμή ανάπτυξης του κλάδου πέρα από το 8%.

Τελειώνοντας θα ήθελα να κάνω μία αναφορά στις προτάσεις για το in-house. Ο κλάδος μας αναπτύσσεται κυρίως με το out-sourcing όμως μία από τις πιο επιτυχημένες εφαρμογές που έχει αντέξει στον χρόνο είναι φτιαγμένο εντός από συναδέλφους και είναι το ΚΛΕΙΤΟΣ. Επίσης μιλώντας με συναδέλφους που υπηρετούν σε μεγάλες Πρεσβείες ή άλλων κλάδων εντός του ΥΠΕΞ μου είπαν ότι η εφαρμογή του κου Πετεινάκη, ΑΣ, τους έχει βοηθήσει τα μέγιστα και το ζητάνε όλο και περισσότεροι. Γιατί λοιπόν να μην ασχοληθούμε με το in-house? Ο κος Πετεινάκης είναι συνάδελφος αρκετά παλαιότερος από εμένα σε αυτό τον κλάδο ο οποίος έχει ακόμα την διάθεση να προσφέρει τεχνικά πέρα από επιτελικά. Γιατί να μην δίνουμε την άνεση σε όποιον συνάδελφο θέλει να φτιάξει κάτι, να το προσφέρει στο σύλλογο και αν αυτό είναι τόσο καλό να υιοθετείται κιόλας? Στο κάτω-κάτω είμαστε ένας σύλλογος που εταιρία με αντίστοιχα τυπικά προσόντα δύσκολα βρίσκεται στην αγορά. Και μιας και αναφέρθηκα στην αγορά θυμήθηκα πέρυσι τέτοιο καιρό θα παραλαμβάναμε ένα έργο από μία εταιρία. Τρεις φορές την ημέρα στην δοκιμαστική λειτουργία, το site το χακεύανε. Μία μέρα δε, που ψάχναμε τους αρμόδιους μας είπαν ότι έφυγαν διακοπές και θα το έφτιαχναν μετά από 10 μέρες μέχρι που το βγάλαμε από την πρίζα. Υπάρχει εταιρία που ενδιαφέρεται περισσότερο από τον κλάδο μας για την πορεία των έργων? Χλωμό, γι' αυτό λοιπόν και εγώ είμαι υπέρ της στροφής του κλάδου στο in-house.

Και πραγματικά τελειώνοντας θα ήθελα να αναφερθώ στο δυσάρεστο γεγονός που συνέβη στον Βασίλη τον Κούτσικο. Για μένα ο συγκεκριμένος που το έκανε δεν είναι πλέον συνάδελφος όπως και άλλοι τέτοιοι που ενεργούν με αυτό τον τρόπο κατά του κλάδου. Αλλά αλήθεια τι έχουμε εμείς όλοι για να λέμε ότι αποτελούμε ένα κλάδο? Άλλοι διαρρέουν πρακτικά ΓΣ σε άτομα εκτός κλάδου ή καρφώνουν άτομα για τις απόψεις τους. Άλλοι έχουν διαφορετική αντίληψη για το αντικείμενο της εργασίας μας και άλλοι προσπαθούν να γίνουν περισσότερο διοικητικοί και άλλοι περισσότερο μηχανικοί. Τα περισσότερα από αυτά βέβαια προσπαθώντας να πείσουν και να πάρουν και τους υπόλοιπους μαζί τους. Γιατί? Αν έχουμε τελικά τόσες και βαθιές διαφορές μεταξύ μας γιατί δεν αφήνουμε αυτούς που διαφωνούν να φύγουν ή γιατί πρέπει όλοι να είμαστε κάτω από την ίδια σκέπη? Αν δεν μπορούμε να τα βρούμε μπορούμε να τραβήξουμε την διαχωριστική γραμμή που ικανοποιεί όλους μας.

Προτείνω λοιπόν εκτός των παραπάνω οι αποφάσεις των ΓΣ να παίρνονται από το σύνολο των συναδέλφων (οι τεχνολογία είναι στα χέρια μας) για να νιώσουν και αυτοί που είναι στο εξωτερικό ότι συμμετέχουν ενεργά και όχι μόνο όταν ζητείται η ψήφος τους και να ανοίξουμε σε ιδέες, πρότυπα και ανθρώπους διότι νομίζω πως η συντεχνιακή λογική θα οδηγήσει σε συρρίκνωση.

Καλό καλοκαίρι, συγνώμη αν σας κούρασα και να είσαστε όλοι καλά.

Παναγιώτης Μάρζελας

Τούρκοι εμποδίζουν επαφές Ολλανδού βουλευτή

Η ολλανδική De Telegraaf δημοσιεύει άρθρο του συντάκτη Roulien Wierstra, με τίτλο «“Ψυχρός πόλεμος” για το μοναστήρι του Γαβριήλ». Όπως αναφέρεται, μεταξύ άλλων, «μια άσχημη έκπληξη περίμενε τον Ολλανδό βουλευτή Pieter Omtzigt και την – τουρκικής καταγωγής - γυναίκα του Ayfer Koc όταν προσγειώθηκαν στην πόλη Mardin της Τουρκίας. Δύο άντρες της Τουρκικής Υπηρεσίας Ασφαλείας τους περίμεναν για να τους “προστατέψουν”. Ο κ. Omtzigt και η γυναίκα του βρίσκονταν στη Τουρκία για το γαμήλιο ταξίδι τους. Ο βουλευτής του CDA έχει διασυνδέσεις με Σύριους Χριστιανούς - ορθόδοξους στη πόλη του Εnschede της Ολλανδίας και έχει προσπαθήσει να φέρει στη δημοσιότητα, μεταξύ άλλων, τη «μαζική δολοφονία» των Αρμένιων και άλλων χριστιανών το 1915. Πιο συγκεκριμένα ο κ. Omtzigt προσπαθεί να σώσει το μοναστήρι του Αγίου Γαβριήλ (χτισμένο το 397) καθώς η Τουρκική κυβέρνηση θέλει να κατασχέσει τις εκτάσεις του μοναστηριού και να τις παραχωρήσει στην τοπική κοινότητα. Οι “σωματοφύλακες” του ζεύγους, τους ακολούθησαν σε όλη την πορεία του ταξιδιού τους με αποτέλεσμα οι συζητήσεις του βουλευτή με μέλη της χριστιανικής κοινότητας της Τουρκίας να γίνουν κάτω από κλίμα καχυποψίας. Σε δηλώσεις του, ο κ. Omtzigt τόνισε πως: “Οι χριστιανικοί ναοί στην Τουρκία δεν προστατεύονται από το κράτος, τη στιγμή που η Τουρκία εξάγει και χρηματοδοτεί ιμάμηδες σε όλη την Ευρώπη. Συνέχεια διαμαρτύρονται για τα θρησκευτικά δικαιώματα στην Ευρώπη αλλά οι ίδιοι δεν εγγυούνται τη θρησκευτική ελευθερία των Χριστιανών στην Τουρκία”. Στο άρθρο επισημαίνεται ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός θα ασχολούνταν αυτοπροσώπως με το θέμα του μοναστηριού σε μια προσπάθεια να λυθεί το πρόβλημα όσο το δυνατόν γρηγορότερα».

ΕΕ: Επιταχύνονται οι διαδικασίες εν όψει της Συνόδου των G20

Η ΕΕ, αναμένεται σήμερα, εν όψει της επικείμενης συνάντησης Υπουργών Οικονομικών και εκπροσώπων των Κεντρικών Τραπεζών των G20 στο Λονδίνο στις 4-5 Σεπτεμβρίου, να προετοιμάσει τις θέσεις της, κατά το ανεπίσημο γεύμα των Υπουργών Οικονομικών των κρατών-μελών της στις Βρυξέλλες.
Tα θέματα για σήμερα το πρωί, των Υπουργών Οικονομικών, της ομάδας των 16 του Eurogroup, που θα προηγηθεί των 27, το μεσημέρι, είναι τα εξής:

1. Γενική επισκόπηση της οικονομίας στην ΕΕ

2. Προετοιμασία της παρουσίας της ΕΕ σε επίπεδο Υπουργών στη συνάντηση των G20, με την δυνατότητα υποστήριξης ενός κειμένου το οποίο εκφράζει την «κοινή γλώσσα της ΕΕ»

3. Αποτύπωση του ελέγχου αντοχής του τραπεζικού συστήματος (stress test). H CEBS (Comite Européen des contrôleurs bancaires) θα προσκομίσει έκθεση στους Υπουργούς.
Αναφορικά με την Άτυπη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου φημολογείται ως ημερομηνία διεξαγωγής της η 17η Σεπτεμβρίου, χωρίς να έχει επιβεβαιωθεί από την Στοκχόλμη. Η ημερομηνία αναμένεται να ανακοινωθεί επισήμως την Τετάρτη.
Τέλος, χθες συναντήθηκαν στο Βερολίνο οι ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας, κ.κ. Αngela Merkel και Nicolas Sarkozy, ενώ και η Καγκελάριος θα συναντήσει το Βρετανό Πρωθυπουργό στις 6 Σεπτεμβρίου, με ατζέντα μεταξύ των πολλών θεμάτων, τους κανόνες κατανομής bonus των τραπεζικών στελεχών, τις σχέσεις με τους φορολογικούς παραδείσους και τις χώρες οι οποίες δεν συνεργάζονται στην καταπολέμηση του ξεπλύματος μαύρου χρήματος ή στην υιοθέτηση λογιστικών και ελεγκτικών μηχανισμών. Καταλήγει ότι το διακύβευμα δεν είναι η ομοφωνία μεταξύ των φορέων αλλά η εγρήγορση του κοινού εν όψει της Συνόδου των G20.

ΟΗΕ και κλιματική αλλαγή

Στην προσπάθειά του να αυξήσει τις προοπτικές επίτευξης νέας συμφωνίας για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, κατά την προσεχή Σύνοδο της Κοπεγχάγης για την κλιματική αλλαγή, ο Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών. Ban Ki Moon δήλωσε, από το απομακρυσμένο Αρκτικό αρχιπέλαγος της Νορβηγίας Svalbard ότι η περιοχή, μέσα στα επόμενα 30 χρόνια, μπορεί να μην είναι πλέον παγωμένη, λόγω της κλιματικής αλλαγής. Ο Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών απηύθυνε επείγουσα έκκληση προς τους ηγέτες του κόσμου να σκεφθούν το «μέλλον της ανθρωπότητας» και να λάβουν άμεση δράση.