22 Ιαν 2010

Ο Ειρηναίος Νίσσας νέος Πατριάρχης Σερβίας

FLASH ! Ανατρέποντας όλα τα προγνωστικά οι εκκλησιαστικοί ηγέτες της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας εξέλεξαν σήμερα Πατριάρχη της Σερβικής Εκκλησίας τον Μητροπολίτη Ειρηναίο της Νίσσας (Νις), 80 ετών, με ικανή πλειοψηφία αφήνοντας εκτός θρόνου τους άλλους δυό "αντιπάλους" του, τον Μητροπολίτη Αμφιλόχιο του Μαυροβουνίου και τον Μητροπολίτη Νόβισαντ Ειρηναίο (Μπάτσκι). Η εκλογή του πραγματοποιήθηκε με τη μέθοδο της κλήρωσης ενός εκ των τριών που πραγματοποίησε ένας Αρχιμανδρίτης από την Κροατία. Ο νέος Πατριάρχης έχει παρακολουθήσει εκκλησιαστικές σχολές στη Σερβία και έχει κάνει μεταπτυχιακά στην Ελλάδα.
Θεωρείται εκφραστής συντηρητικών τάσεων στους κόλπους της Σερβικής Εκκλησίας αν και ορισμένοι θεωρούν πως έχει συμφωνήσει να προσκαλέσει στη Σερβία τον Πάπα Βενέδικτο, κάτι με το οποίο ήταν αντίθετος τόσο ο αποδημήσας Πατριάρχης Παύλος όσο και εκετελών χρέη Πατριαρχή προσωρινά, Μητροπολίτης Αμφιλόχιος. Η επίσκεψη λέγεται ότι θα μπορούσε να συμπέσει (το 2013) με τα 1700 χρόνια από τη "Συνθήκη του Μεδιολάνου", με την οποία ο Κωνσταντίνος ο Μέγας διεκήρυξε την ανεξιθρησκεία. Την επίσκεψη του Πατριάρχη επιδιώκει η σημερινή πολιτική ηγεσία της Σερβίας παρά την αντίθεση της αντιπολίτευσης.
Ο νέος Σέρβος Πατριάρχης έγινε μοναχός το 1959 στο μεγάλο μοναστήρι της Ρακόβιτσα και ακολούθως βικάριος στη Επισκοπή Μοραβίτσκι και Μητροπολίτης Νις, το 1975.
Τη Δευτέρα αποκαλύπτουμε ένα ακόμη σκάνδαλο του ΥΠΕΞ που αφορά τη Ντόρα Μπακογιάννη και που συνεχίζει ο Δημ. Δρούτσας καθώς μάλλον ο Γ. Παπανδρέου δεν έχει πάρει είδηση....