19 Μαΐ 2009

Άρθρο Βούλγαρου Προέδρου Γκιόργκι Παρβάνοφ για την Ενέργεια & τους Αγωγούς

Ο ΔΡΑΓΟΥΜΑΝΟΣ στο πλαίσιο δημοσίευσης σχολίων και πληροφοριών που ενδιαφέρουν την εξωτερική πολιτική και τις δακρατικές σχέσεις, παρουσιάζει πρόσφατο κείμενο του Προέδρου της Βουλγαρίας, Γκεόργκι Παρβάνοφ, ο οποίος χαρακτηρίζει ως επιτυχή την πρόσφατη ενεργειακή διάσκεψη της Σόφιας (24-25 Απριλίου), σημειώνοντας ότι με αυτήν η Βουλγαρία επιβεβαίωσε τη θέση της στον ενεργειακό χάρτη, αλλά σε ένα νέο επίπεδο, καθώς απέδειξε ότι έχει την ικανότητα να συμμετέχει στον ευρωπαϊκό διάλογο για θέματα ενέργειας και στη διαμόρφωση της νέας ενεργειακής πολιτικής. Σύμφωνα με τον κ. Παρβάνοφ, η διακήρυξη που υιοθετήθηκε από τη διάσκεψη της Σόφιας μπορεί να αποτελέσει τη βάση για την προετοιμασία ενός διεθνούς εγγράφου, που θα θέτει το πλαίσιο για την απελευθέρωση, την ενσωμάτωση και την παγκοσμιοποίηση της αγοράς φυσικού αερίου.

Επίσης, ο Βούλγαρος Πρόεδρος επισημαίνει ότι τόσο το σχέδιο Nabucco, όσο και το σχέδιο South Stream είναι απαραίτητα για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, δεδομένων των εκτιμήσεων για την κατανάλωση φυσικού αερίου μέχρι το 2025, αλλά και μετά. «Η Βουλγαρία συνέβαλε και θα συνεχίσει να εργάζεται για την υλοποίηση και των δύο σχεδίων. Η ΕΕ έχει χαρακτηρίσει τον Nabucco ως σχέδιο ιδιαίτερης προτεραιότητας. Θεωρώ, ωστόσο, ότι και το σχέδιο South Stream πρέπει να αποκτήσει αρμόζουσα θέση στην ατζέντα της ΕΕ», υπογραμμίζει ο κ. Παρβάνοφ.

Αναφερόμενος στο ρόλο της Ρωσίας για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, ο κ. Παρβάνοφ σημειώνει ότι η επιλογή της παράκαμψης της Ρωσίας, η οποία αποτελεί – και θα συνεχίσει στο ορατό μέλλον να αποτελεί – βασικό προμηθευτή ενέργειας για τις χώρες της ΕΕ, θα οδηγούσε σε περιορισμό και καθυστέρηση της διαδικασίας διαφοροποίησης, περιπλέκοντας παράλληλα τις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας σε άλλους τομείς. «Δεν μπορούμε να κάνουμε σοβαρά σχέδια για την ενεργειακή ασφάλεια χωρίς τη Ρωσική Ομοσπονδία. Πρέπει, όμως, να καταστεί σαφές ότι στις συγκεκριμένες διαπραγματεύσεις θα επιμένουμε στην υπεράσπιση του εθνικού μας συμφέροντος, όπως κάναμε τον Ιανουάριο του 2008, όταν υπογράψαμε για τον αγωγό South Stream, αλλά και όπως κάναμε τη φετινή άνοιξη. Από αυτές τις θέσεις αρχής δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε», σημειώνει ο Βούλγαρος Πρόεδρος.

Τέλος, ο κ. Παρβάνοφ τονίζει την ανάγκη εθνικής συναίνεσης στη Βουλγαρία σε ότι αφορά την ενεργειακή ασφάλεια, έτσι ώστε να μην γίνεται εκμετάλλευση του θέματος για μικροκομματικούς λόγους. Σε αυτό το πλαίσιο, προτείνει την αναζήτηση συναίνεσης στις παρακάτω συγκεκριμένες παραμέτρους:

1. Ενεργός συμμετοχή της εταιρίας “Bulgartransgaz” στα σχέδια Nabucco και South Stream
2. Διασύνδεση του δικτύου φυσικού αερίου της Βουλγαρίας με τα δίκτυα της Ελλάδας, της Τουρκίας και της Ρουμανίας και, εν συνεχεία, με τα δίκτυα της Σερβίας και άλλων χωρών των Δυτικών Βαλκανίων
3. Διαπραγματεύσεις με τη ρωσική Gazprom για μια νέα μακράς διάρκειας συμφωνία, με στόχο την επίτευξη καλύτερων και πιο ευέλικτων όρων για προμήθειες φυσικού αερίου μέχρι το 2030 (σε αυτά περιλαμβάνεται και η κατάργηση των μεσαζόντων)
4. Δημιουργία δυνατοτήτων για αξιοποίηση των τερματικών σταθμών υγροποιημένου αερίου στην Αλεξανδρούπολη ή την Καβάλα, καθώς και στο Μαρμαρά της Τουρκίας (ετοιμότητα συμμετοχής σε παρόμοιο σχέδιο έχει εκδηλώσει το Κατάρ, που είναι ο τρίτος παραγωγός φυσικού αερίου στον κόσμο). Επίσης, σημαντικό είναι να συμμετάσχει η Βουλγαρία ενεργά στη συζήτηση προτάσεων που αφορούν τη μεταφορά συμπιεσμένου αερίου μέσω της Μαύρης Θάλασσας.
5. Εξασφάλιση επενδύσεων για τη διεύρυνση της χωρητικότητας των εγκαταστάσεων αποθήκευσης φυσικού αερίου στο Τσίρεν. Παράλληλα, θα πρέπει να επιλυθεί το ζήτημα με την κατασκευή νέων σταθμών αποθήκευσης φυσικού αερίου στην περιοχή του Γαλατά
6. Ανάπτυξη της δυνατότητας παραγωγής φυσικού αερίου από το κοίτασμα της περιοχής Ντεβίντσι. Προσέλκυση επενδυτών για την έρευνα νέων κοιτασμάτων επί βουλγαρικού εδάφους.
7. Δημιουργία δυνατοτήτων για συμμετοχή βουλγαρικών εταιρειών στην επεξεργασία νέων κοιτασμάτων φυσικού αερίου στη Ρωσία, την Κεντρική Ασία, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

Σχόλια για ΥΠΕΞ- 15

Με ταχύτητα αστραπής η υπουργός Ντόρα Μπακογιάννη , στη βάση προετοιμασίας που είχε γίνει προ πολλού όπως έδειξαν τα πράγματα, ανέθεσε τα καθήκοντα Διευθύνοντος της Υπηρεσίας Ενημέρωσης και Δημόσιας Διπλωματίας στον Γρηγόρη Δελαβέκουρα, Γραμματέα Πρεσβείας Α’, ο οποίος θα ασκεί παράλληλα και τα καθήκοντα του Εκπροσώπου του Υπουργείου Εξωτερικών. «Σιδεροκέφαλος» λένε στις περιπτώσεις αυτές και στην περίπτωση του νεαρού διπλωμάτη, η ευχή απαιτείται να διπλασιαστεί … Στον νεαρό διπλωμάτη σημαντικό ρόλο για να αναλάβει την επίζηλη όσο και επικίνδυνη θέση, έπαιξε και η εισήγηση του Γ. Κουμουτσάκου

· Πολύ καλή η οργάνωση του Φόρουμ του ΟΑΣΕ για τις «Κλιματικές αλλαγές και τη Μετανάστευση» στο Λαγονήσι και με εμφανή την εμπειρία της Γραμματείας του ΟΑΣΕ, κυρίως στην προετοιμασία και διάθεση των εισηγητικών κειμένων αλλά και τις ευκαιρίες για άμεσες επαφές με τους παραβρεθέντες. Δείγμα μιας οργάνωσης χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες για συνομιλία με τους παρόντες αν και τα μέτρα ασφαλείας δεν ήταν …αόρατα.. Πολλά χρεώνονται στον πρέσβη Ν. Καλετζιανό, ενώ η πρέσβειρα κα Μαρινάκη, μάλλον τρακαρισμένη αισθανόταν δίπλα στην υπουργό …

Δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας που λαμβάνουν οι σερβικές αρχές για την επίσκεψη του αμερικανού αντιπροέδρου Joseph Biden στις 20 Μαΐου. Σημειώνεται ότι τον αντιπρόεδρο Biden θα συνοδεύσουν στο σερβικό εναέριο χώρο αεροσκάφη της σερβικής πολεμικής αεροπορίας MIG, η εναέρια συγκοινωνία θα διακοπεί γα μερικές ώρες, ενώ και η συγκοινωνία και η κινητή τηλεφωνία, στην πόλη, θα έχει διακοπές σε ορισμένα σημεία. Σύμφωνα με δημοσιεύματα εφημερίδων, το σερβικό ΥΠ.ΕΣ προέβη σε σύσταση ειδικού επιτελείου, αποτελούμενου από στελέχη του ΥΠΕΣ, εκπροσώπους της Μυστικής Υπηρεσίας, του ΥΠΕΘΑ και των ΕΔ της Σερβίας, στο έργο του οποίου θα συμμετάσχουν και αμερικανοί πράκτορες, με κύριο στόχο να καταστεί το επιτελείο αυτό κέντρο συγκέντρωσης πληροφοριών και εκτιμήσεων της κατάστασης ασφάλειας. Σημειώνεται επίσης ότι, σύμφωνα με ανεπίσημες πηγές, περίπου 150 μέλη αμερικανικών Μυστικών Υπηρεσιών έχουν αφιχθεί για το σκοπό αυτό στη Σερβία. ΕΥΤΥΧΩΣ που δεν ήρθε και στην Ελλάδα. Φαντάζεστε τις αντιδράσεις σε παρόμοια μέτρα…;

· Αισθάνεται καλά η Ντόρα Μπακογιάννη από τη στάση της ως προεδρεύουσας στον ΟΑΣΕ. Και εξηγούμαι: ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών τόνισε ότι «η Ελλάδα εργάστηκε σκληρά για να βρεθεί συμβιβαστική λύση που θα απόφευγε αναφορά στο νομικό και πολιτικό στάτους της Ν. Οσετίας» και σημείωσε: «Είμαστε απογοητευμένοι που η Ρωσία δεν αποδέχθηκε την εποικοδομητική συμβιβαστική λύση που πρότεινε η ελληνική προεδρία». Αυτή η δήλωση προκάλεσε ευτυχία στην υπεξ αλλά προκάλεσε τα κύματα αντίδρασης της Μόσχας που δεν σταμάτησε να δηλώνει ότι η λύση που προτάθηκε ήταν… ΝΑΤΟϊκή!

Δεξίωση χθες βράδυ στην πρεσβεία μας των Τιράνων, αποχαιρετιστήρια του Στρατιωτικού Ακολούθου. Τα ονόματα δεν παίζουν ρόλο αλλά έχει σημασία ότι ο αποχωρών δεν διστάζει να καταγγέλλει τον Υπ. Άμυνας , Β. Μεϊμεράκη για απαράδεκτη στάση απέναντί του και διάφορα άλλα γιατί τον θεωρεί προσωπικώς υπεύθυνο για την αποστράτευση του. Οι γνώστες λένε πως τόσο ο αποχωρών και αποστρατευόμενος, όσο και ο νέο- αφιχθείς ανήκουν στο χώρο της Νέας Δημοκρατίας…

· Μιας και ο λόγος για την Αλβανία, να πούμε ότι κατέφθασε αιφνιδίως ο πρέσβης μας στα Τίρανα, Νίκος Πάζιος στην Αθήνα, όπου έχει συναντήσεις με την πολιτική και διπλωματική ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών. Αν οι πληροφορίες μας δεν είναι λάθος, να σας πούμε ότι το ταξίδι αυτό σχετίζεται με την απόφαση του ΚΕΑΔ (Κόμμα Μειονοτήτων στο οποίο κυρίαρχη δύναμη είναι οι Έλληνες μειονοτικοί) να συνεργαστεί με το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Δημάρχου Τιράνων Έντι Ράμα και όχι με το κυβερνητικό κόμμα του Σάλι Μπερίσα, όπως ήλπιζε η Αθήνα. Από την πλευρά τους λένε πως δεν είναι δυνατόν οι μειονοτικοί να συνεργαστούν με το κόμμα του Μπερίσα στο οποίο έχουν ενταχθεί και οι Τσάμηδες που ζητούν απομάκρυνση των μειονοτικών από την Αλβανία και την επιστροφή των ιδίων σε ελληνικά εδάφη…

Αλήθεια ποια είναι η θέση των επιτελών του ΥΠ. ΕΞ στην Αθήνα και τις Βρυξέλλες σχετικά με την απελευθέρωση των θεωρήσεων «βίζα» που υποσχέθηκε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και συμφώνησε κατ’ αρχήν το Συμβούλιο για τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, συμπεριλαμβανόμενων και των Σκοπίων; Θα εισέρχονται με διαβατήρια φέροντα το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας», δεν θα ισχύσει το μέτρο για την Ελλάδα που θα ζητήσει να εξαιρεθεί (αλλά θα μπορούν να έρχονται μέσω άλλης χώρας, μέλος του Shengen) ή έχει βρεθεί άλλος τρόπος; Τι λέει επ’ αυτού ο νέος εκπρόσωπος; Ή απλώς δεν το έχουν ακόμη σκεφτεί; Γιατί οι γείτονες ήδη λένε πως έχουν διαβεβαιώσεις πως θα καταργηθεί και γι αυτούς η βίζα μιας και δεν απαιτείται ομοφωνία στο Συμβούλιο της ΕΕ….

· Προφανώς συμβαίνουν και αλλού: οι καταγγελίες που είχαν γίνει τον Αύγουστο του 2008 από την κυβέρνηση της Αυστρίας σε βάρος ρουμάνων διπλωματών στην Άγκυρα για πώληση σε εκατοντάδες τούρκους επίσημων αδειών για να πάνε στην Αυστρία και συγκεκριμένα στο Σάλτσμπουργκ, έχουν παγώσει με ευθύνη της ρουμανικής πλευράς. Όπως υπογραμμίζεται στην σχετική ειδησεογραφία, η αυστριακή αστυνομία ήταν έτοιμη να παρουσιάσει όλα τα στοιχεία που στοιχειοθετούσαν τις καταγγελίες τον Σεπτέμβριο όμως το Υπουργείο Εσωτερικών της Ρουμανίας ζήτησε να αναβληθεί το θέμα μέχρι την ολοκλήρωση των εκλογών της 30ης Νοεμβρίου. Από την πλευρά του το ρουμανικό ΥΠΕΞ αρνήθηκε τις κατηγορίες καλύπτοντας τους δύο διπλωματικούς που φέρονται αναμεμειγμένοι στο θέμα.