25 Νοε 2009

Μυνήματα Παπούλια προς Σκόπια - Τουρκία

Την πεποίθησή του ότι η Ελλάδα και Βουλγαρία μπορούν να καταστούν διεθνείς παίκτες στον ενεργειακό τομέα μέσα από τη συνεργασία τους στον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη και στον αγωγό South Stream εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με την ευκαιρία της επίσημης επίσκεψης του Προέδρου της Βουλγαρίας Γκ. Παρβάνοφ στην Αθήνα. Διπλό μήνυμα προς την Τουρκία και την ΠΓΔΜ, στην μεν πρώτη να υλοποιήσει τις συμβατικές υποχρεώσεις που έχει αναλάβει, στη δε δεύτερη να εγκαταλείψει το ιδεολόγημα του «Μακεδονισμού», γιατί θα έχει υψηλό κόστος για την ίδια, καθώς θα κρατούν την πόρτα του ΝΑΤΟ κλειστή και την ενταξιακή διαδικασία προς την ΕΕ παγωμένη, έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, μήνυμα που αποκτά ιδιαίτερη σημασία ενόψει των διεργασιών στην ΕΕ για τις σχέσεις των γειτονικών μας χωρών με την Ένωση.

Τούρκικες πιέσεις προς Ομπάμα για το Κυπριακό

Σ έναν ατελείωτο χορό πιέσεων προς την Αθήνα και τη Λευκωσία προκειμένου να αποδεχθούν συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα επίλυσης του Κυπριακού επιχειρεί να στήσει η Άγκυρα, με τη βοήθεια της Βρετανίας . Πληροφορίες από τη γειτονική χώρα αναφέρουν ότι η τουρκική κυβέρνηση έθεσε το θέμα αυτό στη βρετανική πλευρά και εξασφάλισε τη σχετική υποστήριξη, ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται να υπάρξει κοινή παρέμβαση και προς τις ΗΠΑ προκειμένου να πιεστεί προς αυτήν την κατεύθυνση και η κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα. Για το λόγο αυτό χρησιμοποιούν όχι μόνο σκληρή γλώσσα στις τελευταίες ανακοινώσεις για το Κυπριακό αλλά αφήνουν να εννοηθεί πως «σε περίπτωση μη λύσης ως τον Μάρτιο» θα προχωρήσουν σε διακοπή των συνομιλιών και ουσιαστική διχοτόμηση. Για το ενδεχόμενο αυτό πάντως τόσο Κυπριακοί όσο κι Ελληνικοί διπλωματικοί κύκλοι, ασχέτως κυβερνητικών προτεραιοτήτων σε Λευκωσία και Αθήνα, τόνιζαν πως οι ευκαιρίες σίγουρα δεν τελειώνουν το Μάρτιο και πως η αρχική απόφαση του ΟΠΗΕ που αποδέχθηκε η Λευκωσία για το άνοιγμα εκ νέου των συνομιλιών περιλαμβάνει τον όρο «χωρίς χρονοδιάγραμμα» που τώρα Τούρκοι και Βρετανοί επιχειρούν να παραβιάσουν.

Συνομιλίες Χριστόφια - Ταλάτ

Επί τάπητος τα θέματα των αλλοδαπών, της μετανάστευσης, υπηκοότητας και άσυλου ενώ συνεχίζονται οι απευθείας συνομιλίες στην Κύπρο που αποσκοπούν στην επίλυση του ζητήματος μεταξύ Ταλάτ - Χριστόφια. Στην ατζέντα της συνάντησης υπάρχουν τα θέματα των αλλοδαπών, της μετανάστευσης, υπηκοότητας και άσυλου. Οικοδεσπότης της συνάντησης είναι ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ταγιέ Μπρουκ Ζεριχούν.

Σε όλο τον κόσμο

Ο αρχηγός του μεικτού επιτελείου των Αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Μάικ Μάλλεν είχε συνομιλίες με Ρώσους αξιωματούχους στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων για την αντικατάσταση της Συνθήκης Περιορισμού των Στρατηγικών Όπλων του 1991, της γνωστής ΣΤΑΡΤ.

Ο στρατηγός Μάλλεν είχε συνομιλίες με τον Ρώσο ομόλογο του, Ν. Μακάρωφ στην Γενεύη. Εκπρόσωπος του κ. Μάλλεν δήλωσε ότι οι δύο πλευρές είχαν «ειλικρινείς και παραγωγικές» συνομιλίες και ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται προς θετική κατεύθυνση. Η Συνθήκη ΣΤΑΡΤ εκπνέει στις 5 Δεκεμβρίου.

Οι Πρόεδροι του Αζερμπαϊτζάν και της Ρωσίας Ιλχάμ Αλίεφ και Ντμίτρι Μεντβέντιεφ δήλωσαν σε διμερή συνάντηση στο Ουλιάνοφσκ ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών αποτελούν παράδειγμα φιλικών σχέσεων καλής γειτονείας. Ο Ντ. Μεντβέντιεφ υπογράμμισε ότι η γέφυρα, που ανοιξε στο Ουλιάνοφσκ και τα αποκαλυπτήρια του μνημείου του πρώην Πρόεδρου του Αζερμπαϊτζάν Γκεϊντάρ Αλίεφ αποτελούν σύμβολο της φιλίας και δείκτη, πως πρέπει να οικοδομούνται οι σχέσεις στο μετασοβιετικό χώρο. Με τη σειρά του, ο Ιλχάμ Αλίεφ τόνισε ότι αν όλοι στον κόσμο είχαν τέτοιες σχέσεις, όπως μεταξύ της Ρωσικής Ομοσπονδίας και του Αζερμπαϊτζάν, στον κόσμο δεν θα υπήρχαν προβλήματα.

Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι τα Η.Ε. συνέταξαν ψήφισμα που ζητά από το Ιράν να αποκαλύψει περισσότερες πληροφορίες για το πυρηνικό του πρόγραμμα. Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες διπλωματικές πηγές τα πέντε μόνιμα μέλη του Σ.Α. και η Γερμανία θα υποβάλλουν το ψήφισμα κατά την συνεδρίαση της ΔΥΑΕ αύριο. Το μέτρο ζητά από το Ιράν να απαντήσει λεπτομερέστερα σε ερωτήματα αναφορικά με τις μέχρι πρόσφατα μυστικές πυρηνικές του εγκαταστάσεις έξω από την πόλη Κόμ. Η υποστήριξη του ψηφίσματος από τη Ρωσία και τη Κίνα είναι κρίσιμης σημασίας, μιας και στο παρελθόν έχουν μπλοκάρει προσπάθειες για μια αυστηρότερη στάση έναντι του Ιράν, συμπεριλαμβανομένων και κυρώσεων σε βάρος της Τεχεράνης.

Ράμα: φιλία με τον Παπανδρέου αλλά πρώτα τα εθνικά συμφέροντα!

Ο πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Αλβανίας, Έντι Ράμα, σημειώνει η αλβανική εφημερίδα Gazeta Shqiptare, σε συνέντευξη που έδωσε χθες το βράδυ στον ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό "TV Koha", καταλόγισε ευθύνες στην αλβανική κυβέρνηση για τις ανησυχίες που δημιουργήθηκαν στην κοινή γνώμη λόγω της έλληνο - αλβανικής συμφωνίας για τις θαλάσσιες ζώνες. Η κυβέρνηση σε καμία στιγμή, δεν λειτούργησε με διαφάνεια σε σχέση με αυτή τη συμφωνία, δήλωσε ο κ. Ράμα. «Ευχόμαστε όλες εκείνες οι υποψίες και όλα εκείνα τα ανεπιθύμητα προβλήματα να μην είναι αληθινά», συμπλήρωσε.

Στην ερώτηση εάν η στάση που τήρησε το Σοσιαλιστικό Κόμμα προς τη συμφωνία αυτή δημιούργησε προβλήματα στις σχέσεις με την ελληνική πλευρά, ο κ. Ράμα απάντησε: «Αυτό είναι έκφραση του σεβασμού προς τον εαυτό μας και κάτι τέτοιο γίνεται καλά αντιληπτό». Στην ερώτηση εάν είχε επαφές με Έλληνες πολιτικούς, είπε: «Ο κ. Παπανδρέου είναι ένας φίλος με όλη τη σημασία της λέξης, με τον οποίο έχουμε σταθερές σχέσεις. Συναντιόμαστε πάντοτε, είχαμε και άτυπες και φιλικές συναντήσεις και εγώ εκτιμώ εξαιρετικά αυτές τις σχέσεις». Εκτιμώντας θετικά τον Έλληνα πρωθυπουργό κ. Παπανδρέου, ο οποίος είναι ταυτόχρονα και πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, ο κ Ράμα άφησε να εννοηθεί ότι η στάση του ΣΚ δεν επηρέασε τις σχέσεις τους, καταλήγει το δημοσίευμα.

Να προσθέσουμε ότι, για το θέμα αυτό συζήτησε ο ανυπεξ Δημ. Δρούτσας που επισκέφθηκε προ εβδομάδος την αλβανική πρωτεύουσα, χωρίς ωστόσο να πείσει τον «σλυντροφο στη Σοσιαλιστική Διεθνή» κ. Ράμα να αποσύρει τα εμπόδια για την επικύρωση της Συνθήκης από την Αλβανική Βουλή.

Αποκάλυψη τώρα! Τι λένε τα ΜΜΕ των Σκοπίων για τη συνάντηση των Πρεσπών

Σύμφωνα με το σύνολο των ΜΜΕ της ΠΓΔΜ, τα οποία επικαλούνται υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές της ΠΓΔΜ, ο Π/θ της ΠΓΔΜ, κ. Γκρούεβσκι, θα μεταβεί την ερχόμενη Παρασκευή, στην Μικρή Πρέσπα, στην ελληνική επικράτεια, κομίζοντας το μήνυμα ότι η Κυβέρνηση της ΠΓΔΜ είναι έτοιμη να συζητήσει για την υπέρβαση της διένεξης για το όνομα. Η κατ’ ιδίαν συνάντηση Παπανδρέου-Γκρούεβσκι θα πραγματοποιηθεί στο περιθώριο της τριμερούς συνάντησης Ελλάδας-Αλβανίας-ΠΓΔΜ κατόπιν αιτήματος της ΠΓΔΜ. Στόχος του κ. Γκρούεβσκι είναι να αποστείλει μήνυμα ετοιμότητας για λύση προκειμένου να αποφευχθεί ενδεχόμενο ελληνικό βέτο για τον καθορισμό ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων στις 7 Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες των υψηλόβαθμων κυβερνητικών πηγών της ΠΓΔΜ, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ στην επικείμενη συνάντηση στην Πρέσπα με τον Έλληνα ομόλογο του, θα παρουσιάσει τις θέσεις της ΠΓΔΜ, οι οποίες βασίζονται στη θέση του κυβερνώντος κόμματος VMRO-DPMNE για το όνομα, δηλαδή ότι η χώρα δεν πρόκειται να αποδεχθεί αλλαγές στο Σύνταγμα με στόχο την αλλαγή του συνταγματικού ονόματος, αλλά ούτε και προτάσεις που θα πλήττουν την εθνική ταυτότητα, το έθνος και τη γλώσσα, ενώ για την οποιαδήποτε επιτευχθείσα συμβιβαστική λύση θα διεξαχθεί δημοψήφισμα. Οι ίδιες πηγές ενημέρωσαν ότι οι ΗΠΑ και η ΕΕ θεωρούν τις ανωτέρω θέσεις της ΠΓΔΜ εποικοδομητικές, ενώ δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο στη συνάντηση αυτή στην Πρέσπα οι δύο πρωθυπουργοί να καταλήξουν σε κοινή λύση για το όνομα, προσθέτοντας ωστόσο ότι οι πιθανότητες για κάτι τέτοιο είναι ελάχιστες, καθώς, αντικειμενικά, το χρονικό διάστημα έως τις 7 Δεκεμβρίου είναι πολύ μικρό.

Σε σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας Vest αναφέρεται ότι, σύμφωνα με πηγές στενά συνδεδεμένες με την κυβέρνηση , η Κυβέρνηση της ΠΓΔΜ αναμένει πιθανή λύση στη διένεξη για το όνομα τον ερχόμενο Μάρτιο ή Απρίλιο. Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Vreme, ο ειδικός διαμεσολαβητής, κ. Νίμιτς, ενδέχεται έως τα τέλη της επόμενης εβδομάδας να καλέσει εκ νέου σε συνάντηση στη Νέα Υόρκη τους διαπραγματευτές των δύο χωρών. Προς το παρόν παραμένει άγνωστο εάν θα υπάρξει κοινή συνάντηση Νίμιτς- Βασιλάκη- Γιόλεβσκι ή ο κ. Νίμιτς θα έχει και πάλι ξεχωριστές συναντήσεις με τους διαπραγματευτές.

Όσον αφορά στο ενδεχόμενο του βέτο το Δεκέμβριο, οι διπλωματικές πηγές υποστήριξαν ότι αυτό είναι όλο και πιο πιθανό και ότι το ερώτημα που τίθεται δεν είναι εάν θα υπάρξει, αλλά ποια μορφή θα έχει. Πιθανότατα, η ΕΕ θα θελήσει να αποφύγει να εμφανισθεί ως όμηρος διμερών προβλημάτων και θα επιχειρήσει να κάνει παν το δυνατό, ώστε να αποφύγει τη διατύπωση που υιοθετήθηκε στο Βουκουρέστι σχετικά με την νατοϊκή πορεία της ΠΓΔΜ. Οι Βρυξέλλες, προστέθηκε στο ρεπορτάζ, θα προχωρήσουν σε μια ηπιότερη διατύπωση, ενώ υπάρχουν και πολλές εναλλακτικές για την αναβολή της λήψης απόφασης, όπως: «Το Υπουργικό Συμβούλιο αποδέχεται τις εισηγήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη “Μακεδονία”, αλλά...» και πίσω από αυτό το «ΑΛΛΑ» μπορούν να υπάρχουν πολλές ακόμη διπλωματικές διατυπώσεις, δια των οποίων θα προστατευθεί η Ένωση, αλλά και η Ελλάδα από τον, απαράδεκτο για την ευρωπαϊκή δημοκρατία, όρο «ΒΕΤΟ».