1 Μαρ 2010

Σχόλια για ΥΠΕΞ - 57

Χωρίς αρμοδιότητες παραμένει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δρούτσας, κι αυτό σύμφωνα με άσπονδους συνεργάτες του τον οδήγησε πριν μια εβδομάδα να ζητήσει από τον πρωθυπουργό να κάνει δεκτή την παραίτησή του μιας κι όπως έχουν σήμερα τα πράγματα το ΥΠΕΞ έχει παραδοθεί στην απραξία για την οποία όλοι τον μέμφονται. Οι ίδιοι «φίλοι» του λένε πως ο πρωθυπουργός, υπεξ, πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και της Διεθνούς Σοσιαλιστικής, του χτύπησε μαλακά τον ώμο και του είπε «όλα εντάξει Δημήτρη, συνέχισε…». Λύση όμως ουδεμία! Γιατί και για την πλέον απλή πράξη απαιτείται υπογραφή του… πρωθυπουργού, υπεξ, πρόεδρου του ΠΑΣΟΚ και της Διεθνούς Σοσιαλιστικής.

·

· Καλά τότε, αυτό το νεοκλασικό της Βασιλίσσης Σοφίας, πως εξακολουθεί και υπάρχει διερωτώνται οι ασχολούμενοι με παρόμοια θεωρητικά ζητήματα. Η απάντηση βρίσκεται σε δυο λέξεις: «Γιάννης Ζέππος»! Αυτός είναι που κινεί τα νήματα, γιατί έπιασε το νόημα και ομιλεί μετά του Χαρ. Παμπούκη κι είναι ο ίδιος στον οποίον εμπιστεύτηκαν την αποστολή να «καπελώσει» τον έλληνα πρέσβη στην Ουάσιγκτον, Βασ. Κασκαρέλη, και να συνεννοηθεί μετά του Λευκού Οίκου για την επίσκεψη Γ. Παπανδρέου στην αμερικανική πρωτεύουσα! Ασχέτως αν ο Λ. Οίκος μιλά με τους εκάστοτε πρέσβεις. Ο ίδιος τελευταίως υπόσχεται ότι θα προβεί και σε μετακινήσεις προσωπικού, εντός του Μαρτίου, με σύγκλιση αλλεπάλληλων υπηρεσιακών συμβουλίων αλλά από εμάς μια φιλική κουβέντα: δεν ρωτά πρώτα εκεί κατά τις οικονομικές υπηρεσίες να του πουν τι δυνατότητες έχουν ώστε να μειωθεί ο αριθμός των υποσχέσεων προς πάντες ότι «θα τακτοποιηθούν»! Γιατί ενδέχεται αποφάσεις να ληφθούν αλλά χρήματα για μετακινήσεις να μην υπάρχουν!

·

·

ΚΟΥΙΖ: Ποιος θα μας πει έναντι σημαντικής αμοιβής (ένα γλειφιτζούρι ποιότητας και ένα «μαλλί της γριάς») με τι ασχολείται ακριβώς το τελευταίο διάστημα ο πρέσβης κ. Παρασκευόπουλος, επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού; Κι εννοούμε εκτός από τα Έλληνο- Τουρκικά στα οποία έγινε βοηθός άλλων έξω-θεσμικών παραγόντων του υπουργείου…

·

· Σήμερα φθάνει στην Αθήνα αυτός ο απίστευτος Φιλανδός, ο Όλι Ρεν, και μου λένε πως από τις Βρυξέλλες τα τηλεγραφήματα άμεσης επίδοσης υποστηρίζουν ότι έχει απαιτήσεις και πέραν των όποιων διορθωτικών κινήσεων στην Οικονομία. Ζητά λέει και μεταβολές στη σύνθεση της κυβέρνησης (στο οικονομικό επιτελείο φυσικά). Πολύ θάθελα να ήξερα σε τέτοιες απαιτήσεις τι απαντούν οι εκάστοτε Έλληνες πρέσβεις, όσο κομψά κι αν το ακούνε…

·

·

Με νέο έγγραφο την εβδομάδα που πέρασε η Κεντρική Υπηρεσία του υπουργείο θεωρεί πως προέβη σε αναδιάταξη της λίστας των «ταχυδρομείων» που είχε επιβάλλει προκειμένου να αρχίσουν περικοπές και οικονομίες. Αλλά καθώς την έβλεπε με πήραν τα γέλια. Γιατί διαπιστώνω ότι αυτή συγκροτήθηκε στη βάση του αριθμού των ταξιδιών και όχι στη βάση της οικονομίας. Έτσι καταργούν από κάποια πρεσβεία τρία, τέσσερα ταχυδρομεία και τα δίνουν σε άλλη που όμως το αεροπορικό εισιτήριο από εκεί είναι τετραπλάσιο! Οπότε μάλλον αυξάνεται το τελικό ποσόν…

·

· Μια άλλη εγκύκλιος θέτει στους επικεφαλής των διπλωματικών μας αποστολών (πρεσβείες & προξενεία) το ερώτημα πόσο προτείνουν να μειωθεί το επιτόπιο προσωπικό ώστε να μην παραλύσουν εντελώς οι προσφερόμενες υπηρεσίες ή εργασίες τους. Έ, λοιπόν οι περισσότεροι έχουν περιέλθει σε πραγματική δυστοκία – πλην μεγάλων αντιπροσωπειών - γιατί έχουν μάξιμουμ ένα ή δύο επιτόπιους. Οπότε; Να το ξαναπούμε: Να κλείσουν απαιτείται τα περισσότερα προξενεία μας και πρεσβείες σε χώρες που δεν απαιτείται ΑΜΕΣΗ, ελληνική διπλωματική παρουσία. Να εξηγήσουν οι πρέσβεις ότι είναι μέτρο προσωρινό ως την αποκατάσταση της εθνικής οικονομίας, να τα μαζέψουν και να επιστρέψουν. Παράδειγμα, οι πρεσβείες στη Μάλτα, οι τρεις, Βαλτικές δημοκρατίες (κι όχι γιατί εκεί σνόμπαραν τον ανυπεξ), η Τζακάρτα, το Βιετνάμ, τα Γενικά Προξενεία στη Νις, η Βενετία, το Σάο Πάολο, η Ζυρίχη, στην Κολωνία (αφού είναι «κολλητά» στο επίσης λειτουργών Ντίσελντορφ), κ.ά.

·

·

Πολύ βάρος έπεσε στους ώμους της πρέσβειρας Χρυσούλας Καρυκοπούλου – Βλαβιανού, εκεί στη Χιλή που μπορεί να έχει κι άλλες ευαισθησίες αλλά η καταστροφή που έπληξε τη χώρα, που συνεχίζει να κουνιέται, την κρατά στο πόδι εδώ και δύο ημέρες προκειμένου να απαντηθούν αιτήματα για ομογενείς αλλά κι ελληνικά συμφέροντα στη χώρα… Αλήθεια, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δρούτσας, είχε λίγες ώρες μετά το σεισμό, τηλεφωνική συνομιλία με την Πρέσβειρα της Χιλής στην Ελλάδα, Sofia Prats, με την δική μας στο Σαντιάγκο, μίλησε;

·

· Αν αληθεύουν όσα ακούγονται για την υφυπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού, Άντζελα Γκερέκου μετά το τελευταίο ταξίδι της στο εξωτερικό, τότε μάλλον την έχει άσχημα ο έλληνας πρέσβης στη Μόσχα, Μιχ. Σπινέλλης. Γιατί ακούγεται ότι η κα Γκερέκου είναι εξαιρετικά απαιτητική όπου ταξιδεύει, δείχνοντας περισσότερο την προσωπικότητα μιας «σταρ» παρά της υπουργού μιας σοσιαλιστικής κυβέρνησης , μιας χρεοκοπημένης χώρας. Και το λέω αυτό γιατί τώρα ετοιμάζεται να πάει Μόσχα, για μια εβδομάδα, να δει τις προόδους των συντρόφων εκεί και ν’ αναζητήσει τουρίστες για το καλοκαίρι… Αλήθεια πόσοι θα τη συνοδεύσουν επιβαρύνοντας τον πενιχρό κρατικό προϋπολογισμό, κε Γερουλάνο;

·

·

Αυξάνονται οι υφέρπουσες φήμες στο ΥΠΕΞ ότι μια σειρά από περίεργους τύπους, που κυκλοφορούν με άνεση και χωρίς καν την κάρτα εισόδου του προσωπικού, διαβάζουν τηλεγραφήματα και φακέλους εθνικών υποθέσεων, εν ονόματι «εντολών» του πρωθυπουργού, μετά από τηλεφωνήματα του Χ. Παμπούκη και ενίοτε και του πρέσβη Παρασκευόπουλου, με σκοπό να «συντονίσουν» -λένε μεταξύ τους- την εξωτερική πολιτική της χώρας. Μέχρι τώρα αυτό το «πανηγυράκι» παρατρεχάμενων έθιγε απλά τον προϋπολογισμό του υπουργείου. Τώρα αρχίζει να θίγει και τον εγωισμό των διπλωματών, από τους οποίους, πλην ελαχίστων, δεν ζητείται να κάνουν ο,τιδήποτε. Κι είναι βέβαιο πως αν δεν προλάβει τα γεγονότα ο πρωθυπουργός και υπεξ, Γ. Παπανδρέου, τότε θα γίνει «μεγάλο κακό» που μάλλον θα πληρώσει η χώρα…

·

·

Δεν συμβουλεύω τον παραμένοντα για διακοπές έλληνα πρέσβη στη Γερμανία, Αν Κριεκούκη, να τραινάρει κι άλλο την εκεί παραμονή του. Φυσικά, δεν οφείλεται στον ίδιο η πρόσκληση του Γ. Παπανδρέου από την Α. Μέρκελ. Αλλά δεν έκανε και τίποτε για να προσπαθήσει να ρίξει τους ανθελληνικούς τόνους των γερμανικών ΜΜΕ με δικές του παρεμβάσεις, συνεντεύξεις και συζητήσεις. Δεν επιστρέφει μπας και πάει ο επόμενος (που περιμένει επί ένα εξάμηνο) με περισσότερο ορμή, μήπως και μειωθεί τουλάχιστον η πίεση των μέσων; Γιατί η πραγματική, παρά το «σχέδιο βοήθειας» δεν πρόκειται να μεταβληθεί…

Κινδυνεύει η Ελλάδα;

Τις τελευταίες ημέρες, μια σειρά από πληροφορίες που έφθασαν στο ΔΡΑΓΟΥΜΑΝΟ δείχνουν ότι οι σχεδιασμοί του Μαξίμου (δηλαδή του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου) οδηγούν στην «ταχύτερη δυνατόν επίλυση των αποκαλούμενων Εθνικών Θεμάτων». Ταυτοχρόνως, αποσπασματικές σκέψεις για τον τρόπο επίλυσης αυτών των «διαφορών» με την πΓΔΜ και την Τουρκία, μας κάνουν αισθανόμαστε άσχημα καθώς οδηγούν σε συμπεράσματα ελάχιστα ελκυστικά για το μέλλον της χώρας.

Επειδή και στο παρελθόν, είχε ακουστεί πάλι το σύνθημα «μικρά μεν, τιμία δε», για την Ελλάδα, θα πρέπει να ξαναμελετήσουν ιστορία για συνειδητοποιήσουν ότι αυτή η πολιτική είχε αποτύχει τότε και θα αποτύχει και σήμερα, αν αποφασιστεί να ακολουθηθεί.

Κατανοητό είναι πως η Ελλάδα βρίσκεται σε δεινή οικονομική θέση και θα πρέπει να γίνουν βαθιές τομές για την σωτηρία της κα την επάνοδο της σε υγιή οικονομική βάση. Ακόμη και θυσίες των Ελλήνων. Αλλά, με «πρόφαση» την οικονομία δεν δικαιούται ουδείς να επιχειρεί να μετατρέψει την ανάγκη διαφύλαξης των συνόρων και την ακεραιότητα της χώρας, σε αποφάσεις που θα καταργούν, επί της ουσίας το δικαίωμά μας να προασπίζουμε τα σύνορα και τον «εθνικό χώρο».

Μπορεί κάποια έγγραφα στο Μαξίμου να υποδεικνύουν πως αν επιτρέψουμε, βάσει συμφωνίας με την Τουρκία, στους Τούρκους να κυριαρχήσουν στο Αιγαίο, ότι θα έχουμε οικονομικό όφελος περί τα 2.5 δις ευρώ ετησίως, αλλά είναι αδιανόητο να σχεδιάζουν παρόμοιες συμφωνίες καθώς το πρώτο πράγμα που θα συμβεί θα είναι η πτώση της ίδιας της κυβέρνησης. Στην ίδια βάση η «απελευθέρωση» από το «βραχνά των Σκοπίων» όπως αναφέρουν θα έχει το ίδιο αποτέλεσμα αν δεν σεβαστούν τις «κόκκινες γραμμές» της τελευταίας 20ετίας.

Ελπίζουμε να μην δούμε συντόμως κινήσεις προς την κατεύθυνση αυτή, που οι συνομιλητές μας περιέγραψαν , στη διάρκεια των προσεχών ευρωπαϊκών και υπέρ-ατλαντικών ταξιδιών του πρωθυπουργού. Γιατί τότε, θα χαθούν και τα τελευταία ίχνη συναίνεσης που ο λοιπός πολιτικός κόσμος παρέχει. Για τον ίδιο το λαό, δεν χρειάζεται να επαναλάβουμε πόσο έξω έπεσε, και πόσο έχει μετανιώσει, για τη δράση του ο Κ. Μητσοτάκης πως «σε δέκα χρόνια οι Έλληνες δεν θα θυμούνται τίποτε…»!

Ο ΔΡΑΓΟΥΜΑΝΟΣ

Απάντηση & ανταπάντηση για το Ινστιτούτο Βενετίας!

Αγαπητέ ΔΡΑΓΟΥΜΑΝΟ,

με τον τίτλο "ο Σπ. Κουβέλης ,ο πρασινοφρουρός και το Ελληνικό Ινστιτούτο Βενετίας "δημοσίευσες στις 22.02.10 σχόλιο επί του οποίου επιθυμώ να απαντήσω.

Το κυρίως σχόλιο αναφορικά με το Ελληνικό Ινστιτούτο και την σημερινή κατάσταση πληρεί την θέση της ολότητας των Ελλήνων που ζουν στην περιοχή όπως και την προσωπική μου βεβαίως.

Όλος ο Ελληνισμός της Βενετίας αντιτίθεται στην προσπάθεια να μετατραπεί το Ινστιτούτο σε " επιμορφωτικό κέντρο " (πολιτιστικό κέντρο ) θεωρώντας ότι έτσι υποβαθμίζεται εντελώς και χάνει το καθομολογούμενο διεθνές κύρος του βάζοντας σε διαφορετική βάση, το κατ εξοχήν έργο του, δηλ το ερευνητικό.

Η θέση της Κοινότητας Βενετίας απορρέει από το ψήφισμα που ενέκρινε ομόφωνα η Γ.Σ. των μελών στις 31.01.10, το οποίο και επισυνάπτω.

Χαρακτηρίζω τουλάχιστον κακόβουλη την σχετική φήμη που δημοσιεύεις στο τέλος του σχολίου αναφορικά με " πρασινοφρουρό" κλπ διερωτώμενος γιατί δεν επαληθεύτηκε η σχετική φήμη, κάτι που είναι ουσιαστικά πολύ εύκολο, πριν δημοσιευτεί....

Σε πληροφορώ λοιπόν ότι "πρασινοφρουροί" δεν υπάρχουν στην περιοχή μας, αλλά όλοι οι Έλληνες της Διασποράς στο Βένετο είμαστε φρουροί μιας μεγάλης ιστορίας και μιας παράδοσης και αποσκοπούμε να την μεταφέρουμε στις επόμενες γενιές όπως την βρήκαμε και ακόμα καλύτερα, όλα δε αυτά γίνονται εθελοντικά και χωρίς απολύτως καμία χρηματική αμοιβή...

Υπογραμμίζω ότι ολόκληρος ο οργανωμένος Ελληνισμός στις Ελληνικές Κοινότητες στην Ιταλία αποτελεί φωτεινό παράδειγμα προς μίμηση, δεδομένου ότι δεν θέλησε ποτέ να ανακατέψει κομματικές ιδιότητες και κομματικά παιχνίδια στις κοινές παραδόσεις και χώρους που μας συνδέουν σαν Έλληνες !!

Το δε "πολιτιστικό κέντρο", είναι αυτό ακριβώς που πολεμάμε, θεωρώντας ότι αν ατυχώς περάσουν τα σχέδια αυτά, το Ελληνικό Ινστιτούτο Βενετίας θα χάσει την φυσική του ιδιότητα με την όποια δημιουργήθηκε, χάρις στην δωρεά ολόκληρης της κινητής και ακίνητης περιουσίας της Ελληνικής Κοινότητας στο Ελληνικό κράτος και μάλιστα με συγκεκριμένους όρους και συνθήκες κάτι που δημιουργεί εκ των πραγμάτων μεγάλη ανησυχία...

Περιμένω να υποδειχθεί έστω και μια " γιορτή ή πανηγυράκι " όπως αναφέρεται μια και το "είδος "είναι τελείως άγνωστο στην περιοχή μας δεν μας απασχόλησε ποτέ και δεν υπάρχει καμιά απολύτως σχέση με το θέμα.!!!

Η δε επαγγελματική ιδιότητα του καθενός μας και ιδιαίτερα η δική μου είναι απόρροια αποκλειστικά αυτοδημιουργίας και σκληρής δουλειάς δεκαετιών, είναι δε γνωστό τόσο στη Βενετία όσο και πέραν από εδώ. Λυπάμαι αλλά ο πληροφοριοδότης σου αυτή τη φορά σε παραπληροφόρησε, θέλοντας να σπιλώσει συνειδήσεις και να αφήσει μελανά σημεία και όχι μόνο εντυπώσεις.

Σ αυτούς που προσπαθούν τουλάχιστον από το 1989 με το γνωστό πραξικόπημα στην Κοινότητα Βενετίας και μέχρι σήμερα ακόμα να αλλάξουν το status quo στον campo dei Greci, απαντάμε με την αξιοπρεπή, συνεχή, ανιδιοτελή και ενεργό παρουσία και δράση έτσι ώστε να διασώσουμε ότι κληρονομήσαμε εγγυούμενοι την ομαλή επιστημονική δράση και έργο του μόνου Ελληνικού ιδρύματος με διεθνές κύρος στο εξωτερικό το οποίο διευθύνει επιτυχώς η καθ. κα Χ. Μαλτέζου.

Παραμένω στη διάθεση σου για όποια πληροφορία και αποδεικτικό στοιχείο χρεαιασθει σχετικά με την κοινότητα, το Ελλ. Ινστιτούτο και τον campo dei Greci.

Eυχαριστω για την φιλοξενία,

Νίκος Π. Μπάρκας,

μέλος της Κοινότητας Βενετίας

Α Γραμματέας Πασοκ Ιταλίας

Απάντηση ΔΡΑΓΟΥΜΑΝΟΥ

Χαιρόμαστε για την επιστολή του κ. Μπάρκα. Γιατί προφανώς με την δύναμη που του δίνει η θέση του Γραμματέα ΠΑΣΟΚ Ιταλίας, μας διαβεβαιώνει «πως δεν υπάρχουν πρασινοφρουροί». Χαιρόμαστε ακόμη περισσότερο γιατί επικροτεί το έργο του Ινστιτούτου και της καθηγήτριας Χρ. Μαλτέζου. Ως εδώ καλά.

Εκείνο που παραμένει ερωτηματικό ακόμη μεγαλύτερο είναι πως ο κ. Μπάρκας, με εγκαλεί για τα «περί πανηγυριών». Προφανώς δεν θα του αποκαλύψω την πηγή μου. Αλλά με ποια άραγε «δύναμη» γνωρίζει τις μύχιες σκέψεις και τις «προτάσεις» που έχουν κάνει μέλη του ΠΑΣΟΚ στην περιφέρειά του. Εκτός, εκτός αν η απάντηση σκοπεί να καλύψει γνωστούς και φίλους του αλλά στην περίπτωση αυτή … έπεσε έξω! Επίσης με διαβεβαιώνει ότι ο ίδιος είναι «αυτοδημιούργητος». Διέκρινε σε κάποιο σημείο του ρεπορτάζ μας τον εαυτό του; Γιατί, πουθενά δεν αναφέρεται…

Να τον ρωτήσω γιατί δεν διέψευσε τα σχετικά ρεπορτάζ σε ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, ΑΥΓΗ, κ.ά. καθημερινές εφημερίδες; Δεν θεώρησε ο ίδιος πως πρέπει να απαντήσει και να αμυνθεί σχετικά με το έργο του Ινστιτούτου; Αλλά προφανώς εδώ απαντά για να «καλύψει» τον υφυπουργό Εξωτερικών Σπ. Κουβέλη, που βρέθηκε κάτω από τα πυρά στελεχών της κυβέρνησης και του κόμματος, όταν αναφέρθηκε σε «πρασινοφρουρό»! Και για να τελειώνουμε γιατί δεν προτίθεμαι ν ανοίξω αλληλογραφία με κομματικούς. «Πρασινοφρουρός» για εμάς είναι όποιος χρησιμοποιεί τους κομματικούς τίτλους του για να κάνει τις δουλειές του. Αν ο κ. Μπάρκας ή άλλος που γνωρίζει, δεν το έχουν πράξει, τότε δεν αναφέρομαι σε αυτούς…

Αυξάνεται η κριτική στην Κάθριν Άστον

Την περασμένη εβδομάδα στην Ισπανία συνήλθε η σύνοδος των υπουργών Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης με σκοπό να συζητήσει κυρίως θέματα που απασχολούν την Ευρωπαϊκή Άμυνα και ειδικότερα τις σχέσεις και τη συνεργασία της με το ΝΑΤΟ. Από την συνάντηση αυτή ο μεγάλος απών ήταν η βαρόνη Άστον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Άμυνας (εκτός από την Ευρωπαϊκή Διπλωματία) Επρόκειτο για τη δεύτερη συνάντηση υπουργών Άμυνας από την οποία η κα Άστον απουσίασε. Αλλά τη φορά αυτή δεν έμεινε στο απυρόβλητο.

Ο Γάλλος υπουργός Άμυνας Ερβίν Μορέν, το εξέφρασε όπως το συζητούσαν στους διαδρόμους οι υπόλοιποι συνάδελφοί του λέγοντας στην ομιλία του ότι «ήρθαμε εδώ να συζητήσουμε τις σχέσεις με το ΝΑΤΟ και βρίσκεται ανάμεσά μας ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας, ο κ. Ράσμουσεν. Αντίθετα δεν είναι ανάμεσά μας η πιο αρμόδια, η επικεφαλής της ΕΕ για την Άμυνα». Η κα Άστον προτίμησε να δικαιολογηθεί πως επέλεξε να μεταβεί στο Κίεβο, στην ορκωμοσία του νέου πρωθυπουργού κ. Γιανούσκοβιτς. Παρόμοια κριτική δέχθηκε στη διάρκεια της συνάντησης κι από τον Ολλανδό υπ. Άμυνας.

Αλλά η κριτική στην κα Άστον δεν είναι καινούργια. Ξεκίνησε από την πρώτη στιγμή της επιλογής της καθώς η επιλογή δεν στηρίχτηκε στην γνώση και την εμπειρία του αντικειμένου (άμυνα ή εξωτερική πολιτική) αλλά στη γεωγραφία, το φύλο και τις ιδεολογικές θέσεις.

Η πρώτη κριτική της έγινε γιατί δεν μετέβει άμεσα μετά τον καταστρεπτικό σεισμό στην Αϊτή. Αλλά γι αυτό υπήρξε και αντίλογος μιας και άλλοι είπαν πως εκεί το μόνο που θα έκανε θα ήταν να… φωτογραφηθεί! Στη συνέχεια όμως δημιούργησε προβλήματα γιατί επέλεξε με αδιαφανή τρόπο – και παρά τα συμφωνηθέντα- τον πρέσβη της ΕΕ στην Ουάσιγκτον, γιατί δεν πήγε στη συνάντηση των ευρωπαίων υπουργών άμυνας όπου συζητιόταν η κοινή επιλογή και παραγωγή οπλικών συστημάτων και τώρα για τις σχέσεις ΕΕ- ΝΑΤΟ.

Πολλοί στις Βρυξέλλες θεωρούν ότι δεν υπάρχει τίποτε ως τώρα που να δείχνει ότι η κα Άστον μπορεί να καταφέρει να διατηρήσει επί μακρόν τη θέση της, σε μια περίοδο μεγάλων γεωστρατηγικών μεταβολών, που η θέση της ΕΕ πρέπει να είναι σαφής, δυναμική και αξιόπιστη. Κι ορισμένοι, πιο πρακτικοί ερευνούν ήδη, με ποιο τρόπο θα μπορούσε να αντικατασταθεί αν κάποια στιγμή αυτό απαιτείτο…

Δηλώσεις Μ. Κυπριανού για τις ένδο-κοινοτικές συνομιλίες

Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων αναφορικά με την παρούσα φάση στο Κυπριακό.
Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι, κατά την προχθεσινή συνάντηση των δύο ηγετών στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού, άρχισε η συζήτηση του κεφαλαίου για την Οικονομία, ενώ ο κ. Ταλάτ επιθυμεί να συνεχιστεί η συζήτηση στο θέμα της Διακυβέρνησης και ζήτησε τη διεξαγωγή περισσότερων συναντήσεων, ο κ. Κυπριανού εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι συνομιλίες πρέπει να επεκταθούν και σε άλλα θέματα πέραν της Διακυβέρνησης.
Και πρόσθεσε: «
Ήταν σαφής η θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας σε αυτό το ζήτημα. Πρέπει να μπούμε και στην οικονομία και στα ευρωπαϊκά ζητήματα και, βεβαίως, υπάρχει πάντα και το θέμα του περιουσιακού, για το οποίο έγιναν πολλές συναντήσεις, αλλά ακόμη δεν έχει υπάρξει σύγκλιση. Υπενθυμίζω, επίσης, ότι υπάρχουν άλλα πολύ σημαντικά ζητήματα, τα οποία, αν και συζητήθηκαν, οι θέσεις των δύο πλευρών απέχουν πάρα πολύ, όπως τα θέματα ασφάλειας, εποίκων και εδαφικών αναπροσαρμογών.
Η συχνότητα των συναντήσεων δεν είναι τόσο σημαντική όσο η ουσία των θέσεων που θα λαμβάνονται και θα παρουσιάζονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Επομένως, αν η τουρκοκυπριακή πλευρά θέλει μια γρήγορη πρόοδο, θα πρέπει να είναι εποικοδομητική στις συνομιλίες. Το πόσο συχνά γίνονται και πόσο διαρκούν για μένα είναι δευτερεύον, εκείνο που έχει σημασία είναι η ουσία
».
Ο κ. Υπουργός σημείωσε, επίσης, ότι αν και «βεβαίως, κανένας δεν θέλει να σταματήσουν οι συνομιλίες», ταυτόχρονα «δεν πρέπει να εμπλακούν οι συνομιλίες στην ‘προεκλογική’ εκστρατεία που θα γίνει στα κατεχόμενα». «Άρα, πιστεύω ότι η συχνότητα που πρότεινε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι η σωστή και προστατεύει την ουσία από οποιεσδήποτε ‘προεκλογικές’ σκοπιμότητες», ανέφερε.
Ερωτηθείς εάν μια ενδεχόμενη εκλογή του Ντερβίς Έρογλου θα δυσκολέψει τη διαδικασία, ο κ. Κυπριανού είπε: «Αυτό θα πρέπει να κριθεί την κατάλληλη στιγμή και αναλόγως ποιας θέσης θα πάρει, εάν και εφόσον πετύχει να αναλάβει την ηγεσία της κοινότητάς του. Όμως, αν κρίνει κανείς από τις μέχρι σήμερα τοποθετήσεις του κ. Έρογλου όσον αφορά στην ουσία επίλυσης του κυπριακού προβλήματος, θα είναι προβληματική η συνέχιση των συνομιλιών, αν έρθει με θέσεις που είναι, στην ουσία, διχοτομικές. Βεβαίως, θα πρέπει να δούμε ποια θα είναι η στάση του, εάν και εφόσον πετύχει τη λεγόμενη εκλογή, και ποια θα είναι η θέση της Άγκυρας, γιατί η ευθύνη και επιρροή της Άγκυρας είναι σαφής, είναι δεδηλωμένη και έχει αναγνωριστεί από τους ίδιους τους Τουρκοκύπριους. Επομένως, δεν μπορεί να κρύβεται πίσω από την εκάστοτε ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας».
Κληθείς να αναφερθεί στις επαφές του στο εξωτερικό κατά την τρέχουσα περίοδο, ο Υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι «θα είναι μια περίοδος έντονων δραστηριοτήτων στο εξωτερικό, διότι υπάρχουν πολλές συναντήσεις και συνέδρια». Σημείωσε, δε, την πρόσφατη σύντομη συνομιλία που είχε με τον Αμερικανό Υφυπουργό Εξωτερικών, Philip Gordon, αρμόδιο για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις, τον οποίο είχε την ευκαιρία, όπως είπε, να ενημερώσει για τις διάφορες εξελίξεις τόσο στις συνομιλίες όσο και γενικότερα στην Κύπρο.
Ο κ. Κυπριανού πρόσθεσε ότι την ερχόμενη Δευτέρα θα έχει συνάντηση στις Βρυξέλλες με τον νέο Επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Διεύρυνση, Stefan Füele. «Υπάρχουν διάφορα ζητήματα που εμπίπτουν στις αρμοδιότητές του τα οποία ενδιαφέρουν ιδιαίτερα την Κυπριακή Δημοκρατία. Θα είναι μια πρώτη συνάντηση, κατά την οποία θα μου δοθεί η ευκαιρία να παρουσιάσω τις θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας όσον αφορά, κυρίως, τα ευρωτουρκικά, αλλά και γενικότερα τις άλλες δραστηριότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που αναπτύσσονται αυτή τη στιγμή στα κατεχόμενα», είπε ο κ. Υπουργός.
Σε ερώτηση εάν γίνονται σκέψεις για διορισμό απεσταλμένου από τις ΗΠΑ στην Κύπρο, ο Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι το θέμα αυτό δεν ηγέρθη κατά τη συνάντησή του με τον κ. Gordon και κατέληξε: «Αντιλαμβάνομαι ότι σαν σκέψη πάντα υπάρχει, αλλά επί του παρόντος δεν υπάρχει κάτι το συγκεκριμένο».

ΠΓΔΜ: νέο κοινωνικό- πολιτικό πρόβλημα η φυγή των πολιτών της χώρας!

Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ανάλυση λάβαμε από φίλο και τον ευχαριστούμε. Αφορά σε ένα νέο, σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η πΓΔΜ. Στη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας, τα ΜΜΕ της πΓΔΜ, αναφέρθηκαν κατ’ επανάληψη με δημοσιεύματα και τηλεοπτικά ρεπορτάζ στο φαινόμενο της ραγδαίας αύξησης των πολιτών της πΓΔΜ που ζητούν άσυλο από χώρες της ΕΕ. Σύμφωνα με τις εν λόγω αναφορές των ΜΜΕ της πΓΔΜ:

● Η αύξηση των αιτήσεων ασύλου συνδέεται ευθέως με την κατάργηση, από τις 19 Δεκεμβρίου 2009, του καθεστώτος θεωρήσεων εισόδου σε χώρες της ΕΕ για τους πολίτες της πΓΔΜ, οι οποίοι –αναφέρουν τα δημοσιεύματα— ταξιδεύουν πλέον σε χώρες της ΕΕ ως τουρίστες, ελπίζοντας ότι μετά την παρέλευση του νόμιμου διαστήματος παραμονής τους [90 ημέρες] θα βρουν κάποιον τρόπο να νομιμοποιήσουν την παραμονή τους. Σύμφωνα με ανεπίσημα στοιχεία που δημοσίευσε η εφημερίδα Vreme, περίπου 20.000 πολίτες της πΓΔΜ έχουν εγκαταλείψει τη χώρα από την αρχή του έτους, άλλες εκτιμήσεις αναφέρουν πολύ μεγαλύτερο αριθμό. Ορισμένοι μόνο από αυτούς, όπως επισημαίνεται, κάνουν αίτηση χορήγησης ασύλου από χώρες - μέλη της ΕΕ. Τα ρεπορτάζ επισημαίνουν τον κίνδυνο οι άνθρωποι αυτοί «να βυθιστούν στους δρόμους των ευρωπαϊκών πόλεων»

● Το πρόβλημα εκδηλώνεται κυρίως στο Βέλγιο, τη Γερμανία, την Ελβετία, καθώς και στις σκανδιναβικές χώρες, Νορβηγία και Σουηδία – λιγότερο έντονο είναι στη Γαλλία, όπως αναφέρει πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ - ανταπόκριση της εφημερίδας Utrinski Vesnik [25.2.2010], όπου τονίζεται πως «εδώ, στη Γαλλία, δεν μιλάνε ακόμη για την ‘εισβολή των ‘Μακεδόνων’». Το αρνητικό «προνόμιο» των συγκεκριμένων χωρών οφείλεται [α] στο γεγονός ότι στις συγκεκριμένες χώρες υπάρχει ήδη εγκατεστημένη κοινότητα μεταναστών από την πΓΔΜ που λειτουργεί ως πόλος έλξης και [β] στην παραπληροφόρηση, όπως καταγγέλλεται, σχετικά με τους όρους παραχώρησης ασύλου από τις χώρες αυτές. Η παραπληροφόρηση αυτή, αναφέρουν τα ρεπορτάζ, ενδέχεται να είναι αποτέλεσμα της δράσης οργανωμένων δικτύων για την εκμετάλλευση των πολιτών της πΓΔΜ που επιθυμούν να μεταναστεύσουν [σχετική καταχώριση στον ιστότοπο BalkanInsight περιλαμβάνει καταγγελίες πολιτών που πούλησαν την περιουσία τους για να πληρώσουν την εταιρεία μεταφοράς τους σε χώρα της ΕΕ].

● Το φαινόμενο έχει θορυβήσει τις αρμόδιες Αρχές των ευρωπαϊκών χωρών, κυρίως του Βελγίου – στα ΜΜΕ της πΓΔΜ φιλοξενούνται δηλώσεις αρμοδίων των βελγικών Αρχών οι οποίοι καταγγέλλουν το φαινόμενο και διευκρινίζουν ότι οι πιθανότητες παροχής ασύλου σε πολίτες της πΓΔΜ είναι μηδαμινές και πως μόνο οι πολίτες χωρών για τις οποίες δεν έχει έχει καταργηθεί το καθεστώς θεώρησης εισόδου δικαιούνται παροχής ασύλου. Ο εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Αλλοδαπών του Βελγίου, Ντομινίκ Ενρί, δήλωσε στην εφημερίδα Dnevnik ότι θα ζητηθούν εξηγήσεις από τις Αρχές της πΓΔΜ και πως ενδέχεται να επανεξεταστεί η ένταξη της πΓΔΜ στο καθεστώς κατάργησης των θεωρήσεων εισόδου για τους πολίτες της.

● Ως σημεία προέλευσης της ροής αυτών των εν δυνάμει παράνομων μεταναστών από την πΓΔΜ προς χώρες της ΕΕ προσδιορίζονται από τα ρεπορτάζ οι περιοχές της χώρας όπου πλειοψηφεί ο αλβανικής καταγωγής πληθυσμός, κυρίως δε η βορειοανατολική περιοχή του Κουμάνοβο και του Λίπκοβο αλλά και η βορειοδυτική περιοχή του Τετόβου. Σύμφωνα με τον δημοσιογραφικό σχολιασμό, οι αιτίες του φαινομένου συνδέονται με τα κοινωνικό-οικονομικά προβλήματα της χώρας, ιδιαίτερα στις λιγότερο αναπτυγμένες περιοχές της [«Οι ‘Μακεδόνες’ ζητούν σωτηρία στην Ευρώπη» είναι σήμερα ο τίτλος σχετικού δημοσιεύματος της ε/φ Vreme], ενώ επισημαίνεται πως το φαινόμενο αυτό αναδεικνύει και το ζήτημα των κοινωνικό-οικονομικών ανισοτήτων που διχάζουν σε εθνοτική βάση τη χώρα.

SPIEGEL: παίρνει μορφή η ευρωπαϊκή οικονομική διακυβέρνηση

Συγκεκριμένη μορφή προσλαμβάνει σε στρατηγικό έγγραφο των υπουργείων Οικονομικών Γερμανίας και Γαλλίας, η ανακοινωθείσα από την καγκελάριο Μέρκελ, οικονομική κυβέρνηση για την Ευρώπη. Αυτό υποστηρίζει σε προδημοσίευση του, το περιοδικό Ντερ Σπίγκελ που θα κυκλοφορήσει αύριο Δευτέρα. Στο εν λόγω έγγραφο περιγράφονται τα βασικά σημεία για μια ενισχυμένη ευρωπαϊκή συνεργασία, που στο μέλλον θα βοηθά στην αποτροπή κρίσεων, σαν εκείνη που αντιμετωπίζει η Ελλάδα. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα παρακολουθούν εντατικότερα απ’ ό,τι μέχρι τώρα πώς εξελίσσεται η ανταγωνιστικότητα των χωρών – μελών προκειμένου να διατηρείται η συνοχή της ευρωζώνης. Στο μεταξύ, σε συνέντευξή του προς το ίδιο περιοδικό ο πρώην Συνταγματικός δικαστής Πάουλ Κίρχοφ, χαρακτηρίζει αντισυνταγματική ενδεχόμενη οικονομική βοήθεια της Γερμανίας προς την Ελλάδα και καλεί τους βουλευτές να προσφύγουν στο Συνταγματικό Δικαστήριο σε τέτοια περίπτωση.

«Αποκαλύψεις» για δράση της ΕΥΠ στηνΤουρκία!

Είτε η ΕΥΠ κέρδισε πολλά και το κρύβουν, είτε την εμφανίζουν σαν «υπηρεσία ηλιθίων». Αυτό είναι το συμπέρασμα από τις διαρροές της τουρκικής ΜΙΤ στον τουρκικό τύπο για «δραστηριότητες» έλληνα κατασκόπου.

Η Milliyet στις εσωτερικές σελίδες και με τον τίτλο «Ο κατάσκοπος των Ελλήνων τα είπε όλα», με την υπογραφή του συνεργάτη της Τολγκα Σαρντάν γράφει ότι ο Nuri H., ο οποίος συνελήφθη μετά από κοινή επιχείρηση της ΜΙΤ και της Ασφάλειας της Σμύρνης, με την υποψία ότι προέβαινε σε κατασκοπεία για λογαριασμό της Ελληνικής Μυστικής Υπηρεσίας, ομολόγησε μια προς μια τις επαφές του, τους πράκτορες με τους οποίους ήταν σε επαφή και τις πληροφορίες που έδωσε. Ο κατάσκοπος ενημέρωνε ακόμα και για τις περιοδείες του πρωθυπουργού.
Ο Nuri H γεννήθηκε το 1944 στην Κω ως τουρκικής καταγωγής έλληνας πολίτης και ήταν ο δεύτερος από τα 4 αδέλφια του. Όταν έπρεπε να παρουσιαστεί για την θητεία του το 1962, εστάλη από τον πατέρα του στην Τουρκία. Πήρε την τουρκική υπηκοότητα και έμεινε κοντά στους συγγενείς του στην Σμύρνη. Το 1966 παντρεύτηκε στο Μίλας. Από την πρώτη σύζυγό του χώρισε μετά από 20 χρόνια και τώρα ζει περίπου επί 20 χρόνια με άλλη γυναίκα που λέγεται H.K με την οποία έχει μόνο θρησκευτικό γάμο και όχι επίσημο. Στην Αλικαρνασσό έχει την διαχείριση ζαχαροπλαστείου και καντίνας. Τον δε τελευταίο καιρό έκανε τον ξεναγό σε τουρίστες.
Στο κινητό τηλέφωνο του Nuri H που κατασχέθηκε, μετά την εξέταση που έγινε, διαπιστώθηκε ότι αυτός που έχει καταγράψει στο τηλέφωνό του με το όνομα «Οσμάν» είναι ο Δ/ντης της ΕΥΠ στην Κω Δημήτρης. Αυτός τον οποίο έχει καταγράψει στο τηλέφωνό του ο Nuri H με το όνομα «Ομέρ» είναι γραφέας που ασκεί καθήκοντα στην ίδια υπηρεσία και λέγεται επίσης Δημήτρης. Επίσης αυτός τον οποίο είχε καταγράψει στο τηλέφωνό του ως «Καλύμνιαλι» είναι ο πράκτορας της ΕΥΠ, Γιώργος. Ο Nurı H ομολόγησε επίσης πως εκτός από τους παραπάνω είχε επαφή με τους έλληνες πράκτορες Παύλο και Στέφανο.
Ο Nuri H, ο οποίος είχε συλληφθεί με τον ισχυρισμό ότι έκανε κατασκοπεία για λογαριασμό της ελληνικής μυστικής υπηρεσίας ΕΥΠ, ομολόγησε όλες αυτές τις δραστηριότητές του.
Αποκαλύφθηκε πως ο Nuri H έδωσε πληροφορίες κατά την κρίση των Ιμίων μεταξύ 1995 -1996 και για την μετάβαση του Π/Θ Ερντογάν στο Τοργκούτρεις της Αλικαρνασσού το 2003 για τα εγκαίνια της εκεί μαρίνας. Αποκαλύφθηκε πως ο Nuri H, ο οποίος συνελήφθη μαζί με τον Ismet S και τον Ahmet H είχε γνωστοποιήσει στους πράκτορες της ΕΥΠ ακόμα και τις διακοπές του Π/Θ Ερντογάν με την σύζυγό του στο ξενοδοχείο Rıxos της Αλικαρνασσού.
Ο Nuri H, που συνελήφθη με κοινή επιχείρηση της ΜΙΤ και της Ασφάλειας της Σμύρνης, στην κατάθεσή του εξηγώντας ότι ήταν σε επαφή με το γραφείο της ΕΥΠ στην Κω, έδωσε και τα ονόματα των πρακτόρων με τους οποίους ήταν σε επαφή. Ο Nuri H για πρώτη φορά το 1986 ήρθε σε επαφή με την ΕΥΠ, της οποίας η ονομασία τότε ήταν ΚΥΠ, μέσω της κόρης ενός φίλου του και έδωσε τις εξής πληροφορίες:
• Μέχρι την ημερομηνία που με συλλάβανε ανέφερα στην ΕΥΠ τα σημεία όπου κινούνταν οι ΤΕΔ, την κινητικότητά τους, τις ασκήσεις που έκαναν, τις στρατιωτικές πληροφορίες και τα έγγραφα που είχαν σημασία για εκείνους [δηλαδή για την ΕΥΠ]. Αυτά τα ανέφερα με τηλέφωνα που άλλαζα κατά καιρούς ή ο ίδιος προσωπικά. Στην δουλειά ξεκίνησα με 300 δολάρια και συνέχισα με 700 Ευρώ. Τα χρήματα τα έπαιρνα τακτικά χέρι με χέρι.
• Το πρώτο καθήκον, μου ανατέθηκε από τον υπηρετούντα στην ΚΥΠ, Γιώργο. Ήταν σε εξέλιξη η κρίση των Ιμίων 1995 – 1996. Με ρώτησε για την κίνηση των αεροσκαφών και των πλοίων των ΤΕΔ και των πλοίων της ακτοφυλακής στην περιοχή των Ιμίων, για το πότε έρχονται και φεύγουν και από ποιες μονάδες προέρχονται. Εγώ εκτέλεσα το καθήκον που μου ανατέθηκε.
• Μετέφερα στους πράκτορες της ΕΥΠ και τις πληροφορίες αναφορικά με τα δυο προγράμματα[ περιοδείας] του Π/Θ Ερντογάν στην Αλικαρνασσό και στα περίχωρα. Το πρόσωπο με το οποίο ήρθα σε επαφή για το θέμα αυτό ήταν ο Δ/ντης Δημήτρης.
Ο Δημήτρης έμαθε για την μετάβαση του Π/Θ Ερντογάν και της συζύγου του στο Τοργκούτρεις της Αλικαρνασσού για την μαρίνα Ντογούς. Μου ζήτησε να επιβεβαιώσω την πληροφορία και εγώ την επιβεβαίωσα και του είπα ότι ο Ερντογάν ήρθε στην περιοχή. Επίσης άλλη φορά ο Π/Θ Ερντογάν και η σύζυγός του είχαν έρθει πάλι στο ξενοδοχείο Rıxos της Αλικαρνασσού και εγώ τον ενημέρωσα.
• Ένα άλλο στέλεχος της ΕΥΠ με το οποίο είχα επαφή σχετικά με τις εγκαταστάσεις εκπαίδευσης των ΤΕΔ στο Ιμσίκ της Αλικαρνασσού ήταν ο Στέφανος. Μου ζήτησε πληροφορίες για το Κέντρο Εκπαίδευσης. Έδωσα στον ανιψιό μου Ahmet H μια ψηφιακή φωτογραφική μηχανή και εκείνος μου έφερε τις φωτογραφίες που τράβηξε περασμένες στην μνήμη. Τότε εγώ πήγα στην Κω και τις έδωσα στον Δημήτρη. Τις εμφάνισε στον υπολογιστή του και υπολόγισε το μήκος της στρατιωτικής περιοχής. Επειδή γνώριζα την περιοχή από παλιά του έδωσα τις πληροφορίες.
• Μετέφερα επίσης πληροφορίες και σχετικά με την άσκηση Ντογάνμπει στην περιοχή Αιγαίου. Σχετικά με το θέμα είπα στον Δημήτρη από το τηλέφωνο τα εξής : «Στο Σεφερίχισαρ υπάρχουν τρεις πύραυλοι και δυο πυροβόλα όπλα. Το νούμερο είναι 108. Αυτό που έχει το νούμερο αυτό είναι φοβερό. Μπορεί να είναι και δυο πυροβόλα με βλήματα. Μόνο στο Ντογάνμπει υπάρχουν τρία έως πέντε πλοία που φαίνονται τα πυροβόλα τους. Στις 12 του μηνός ο Διοικητής θα κατεβεί στο υποβρύχιο στην Μαρμαρίδα και θα κάνουν δοκιμαστικές βολές Akston ή Akton. Οι Διοικητές θα κατεβούν στο υποβρύχιο στο Άκσαζ».
• Με αναζήτησε ο Δ/ντης του γραφείου πληροφοριών Δημήτρης. Με ρώτησε για τις τουρκικές μονάδες που πηγαινοέρχονται στα Ίμια και για τις τουρκικές ειδικές δυνάμεις στο Γκιουλλούκ. Μου ζήτησε να δω και να συγκεντρώσω πληροφορίες, Του μετέφερα τις πληροφορίες που είχα από πριν.
• Το 2005 – 2006 με αναζήτησε ο Δημήτρης και μου ζήτησε να παρακολουθήσω μια γυναίκα γερμανικής υπηκοότητας για την οποία που μου είπε που βρίσκεται και μου την περιέγραψε. Και εγώ την παρακολούθησα. Η γυναίκα αυτή μπήκε στο σπίτι του Αλλαντίν Τσακιτζί στην Αλικαρνασσό.