17 Δεκ 2009

Στοιχεία Eurostat για τους ξένους πολίτες στην ΕΕ των 27

Σύμφωνα με ανακοίνωση τύπου της Eurostat που αναφέρεται στους ξένους κατοίκους της ΕΕ, την 1η Ιανουαρίου 2008, 30,8 εκατομμύρια ξένοι πολίτες ζούσαν στα κράτη-μέλη της ΕΕ27, εκ των οποίων τα 11,3 εκατομμύρια ήταν πολίτες ενός άλλου κράτους-μέλους και τα υπόλοιπα 19,5 εκατομμύρια ήταν πολίτες κρατών που βρίσκονται εκτός ΕΕ -27. Από τους τελευταίους, 6 εκατομμύρια ήταν πολίτες ευρωπαϊκού κράτους, 4,7 εκατομμύρια ήταν πολίτες αφρικανικού κράτους, 3,7 εκατομμύρια ασιατικού κράτους και 3,2 εκατομμύρια κάτοικοι ήταν πολίτες προερχόμενοι από την αμερικανική ήπειρο. Οι χώρες με τον μεγαλύτερο αριθμό ξένων πολιτών ήταν η Γερμανία (7,3 εκατομμύρια), η Ισπανία (5,3 εκατομμύρια), το Ηνωμένο Βασίλειο (4 εκατομμύρια), η Γαλλία (3,7 εκατομμύρια) και η Ιταλία (3,4 εκατομμύρια). Μεταξύ των χωρών της ΕΕ27, το υψηλότερο ποσοστό ξένων πολιτών στον πληθυσμό του έχει το Λουξεμβούργο (43%), ακολουθούμενο από τη Λεττονία (18%). Τα κράτη-μέλη με το υψηλότερο ποσοστό ξένων πολιτών από μία μόνο χώρα είναι η Ελλάδα, όπου το 64% των ξένων προέρχεται από την Αλβανία, και ακολουθεί η Σλοβενία, όπου το 47% των ξένων κατοίκων προέρχεται από τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη

Παρέμβαση Κοππά στο Ευρωκοινοβούλιο για Γεωργία

Παρέμβαση στο Ευρώ – κοινοβούλιο πραγματοποίησε η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Μαριλένα Κοππά, για τα θέματα που αφορούν τη Γεωργία ένα χρόνο μετά τις συγκρούσεις στην επαρχία της Οσσετίας. Ανέφερε γι αυτό η κα. Κοππά:

«H ΕΕ έχει ευθύνη να συμβάλει αποφασιστικά στη σταθερότητα στην άμεση γειτονιά της, με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και πίστη στις αρχές της.

Για τη Γεωργία, ιδιαίτερα, πρέπει να επιμείνουμε στην θέση μας για σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας και των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της χώρας. Παράλληλα, όμως, πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη και την πραγματικότητα των ανεπίλυτων συγκρούσεων. Η ΕΕ πρέπει και μπορεί να είναι ο μεσολαβητής και να συμβάλει εποικοδομητικά και προς τις δυο πλευρές, τη Γεωργία και τη Ρωσία, ώστε να εξευρεθεί λύση.

Στην παρούσα συγκυρία, τρία κυρίως είναι τα μηνύματα που πρέπει να είναι σαφή εκ μέρους μας: α) ότι μονομερείς και βίαιες λύσεις δε μπορούν να γίνουν αποδεκτές, β)ότι η συζήτηση για την ένταξη ή μη της Γεωργίας στο ΝΑΤΟ είναι άκαιρη, ενώ αντίθετα έμφαση πρέπει να δοθεί στη συνέχιση και την επιτυχή έκβαση της διαδικασίας της Γενεύης, και γ) ότι η αποστολή των Παρατηρητών της ΕΕ στην Γεωργία αποτελεί παράγοντα σταθερότητας και οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Πρέπει λοιπόν να αναγνωριστεί η θετική παρουσία της, να ενισχυθεί η δράση της και να ενθαρρυνθεί να συνεχίσει τις προσπάθειες της, ιδιαίτερα στον τομέα της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου».

Πρόκειται στην ουσία για τη θέση που εκφράζει την ελληνική εξωτερική πολιτική, τόσο σε επίπεδο ΕΕ όσο και σε επίπεδο ΟΑΣΕ, του οποίου για ακόμη ένα δεκαπενθήμερο έχουμε την προεδρία.

Έντονη κριτική ΔΗΚΟ σε αποφάσεις Χριστόφια

Το «ΚΥΠΕ» αναφέρει ότι ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΚΟ Φώτης Φωτίου, ερωτηθείς για τις συναντήσεις που αναμένεται να έχουν στις οικίες τους οι κ.κ. Χριστόφιας και Ταλάτ και συγκεκριμένα στην εξοχική του Προέδρου Χριστόφια στο Κελλάκι και στου Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στην κατεχόμενη Κερύνεια, είπε ότι «εμείς είμαστε αντίθετοι με την άποψη του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι θα πρέπει να γίνουν αυτές οι συναντήσεις στις οικίες των δυο ηγετών».
Ο κ. Φωτίου σημείωσε πως «το γεγονός ότι δεν υπάρχει πρόοδος στις απευθείας συνομιλίες δεν είναι γιατί δεν υπάρχουν εντατικές συνομιλίες, αλλά γιατί η άλλη πλευρά δεν έχει μετακινηθεί από τις αδιάλλακτες, απαράδεκτες και αλαζονικές τις θέσεις και αυτή είναι και η ουσία γιατί διαφωνήσαμε με τη θέση του Προέδρου Χριστόφια για συναντήσεις στις οικίες των δυο ηγετών».
Ο κ. Φωτίου, τόνισε, επίσης, ότι «δεν συμφωνούμε και για θέσεις αρχής ότι δηλαδή, δεν μπορεί ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας να συνομιλεί με τον Τ/κ ηγέτη στην κατεχόμενη Κερύνεια υπό την σκιά των κατοχικών δυνάμεων».
Σε ερώτηση αναφορικά με το Μνημόνιο Συναντίληψης Κύπρου και Βρετανίας και τη θέση της Κυβέρνησης ότι κάποιοι κύκλοι επιθυμούν να μηδενίσουν τα όσα κατάφερε τα δυο χρόνια η διακυβέρνηση υπό τον Δημήτρη Χριστόφια, ο κ. Φωτίου διερωτήθηκε «ποιο ήταν μέχρι σήμερα το όφελος από αυτό το μνημόνιο;» και σημείωσε «
στη στάση που τήρησε η Μεγάλη Βρετανία στις Βρυξέλλες πριν από λίγες μέρες στην συζήτηση της αξιολόγησης της Τουρκίας;».
Ο κ. Φωτίου είπε ότι στις Βρυξέλλες, «η Μεγάλη Βρετανία έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο, το εχθρικό έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας, και αυτά είναι που θα πρέπει να προβληματίσουν όλους μας».
Αναφορικά με την ενημέρωση των πολιτών για τη λύση του Κυπριακού στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, ο κ. Φωτίου είπε ότι «
η ενημέρωση πρέπει να γίνεται πάντοτε στην βάση αντικειμενικών δεδομένων και με ιδιαίτερη προσοχή, γιατί, σε αντίθετη περίπτωση, μπορεί να υπάρξει περαιτέρω σύγχυση των πολιτών».
Ανέφερε πως «
είναι ακριβώς για αυτό το λόγο που το ΔΗΚΟ εμμένει στην πρόταση που κατέθεσε στο Εθνικό Συμβούλιο για συζήτηση και συμφωνία των πολιτικών δυνάμεων πάνω στο περιεχόμενο διαφόρων κρίσιμων όρων και εννοιών σχετικά με τη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία».
Ο κ. Φωτίου αναφέρθηκε και στην απαγόρευση της λειτουργίας του Κουρδικού Κόμματος της Δημοκρατικής Κοινωνίας από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας και είπε ότι «
δεν μας προκαλεί καμιά έκπληξη το γεγονός ότι ακόμα μια φορά παρατηρούμε στην εσωτερική πολιτική σκηνή της Τουρκίας τη βάναυση παραβίαση των αρχών του δημοκρατικού πλουραλισμού».
Αναφορά από τον Εκπρόσωπο Τύπου του ΔΗΚΟ έγινε και στην απόρριψη από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων προσφυγής 49 συγγενών αγνοουμένων. Ο κ. Φωτίου εξέφρασε τη λύπη του ΔΗΚΟ «
για την εξέλιξη της προσφυγής των 49 συγγενών αγνοουμένων στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» και σημείωσε ότι «θα πρέπει η Νομική Υπηρεσία του κράτους να μελετήσει προσεκτικά την όλη υπόθεση ώστε να εξευρεθούν τρόποι αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών».