17 Δεκ 2009

Παρέμβαση Κοππά στο Ευρωκοινοβούλιο για Γεωργία

Παρέμβαση στο Ευρώ – κοινοβούλιο πραγματοποίησε η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Μαριλένα Κοππά, για τα θέματα που αφορούν τη Γεωργία ένα χρόνο μετά τις συγκρούσεις στην επαρχία της Οσσετίας. Ανέφερε γι αυτό η κα. Κοππά:

«H ΕΕ έχει ευθύνη να συμβάλει αποφασιστικά στη σταθερότητα στην άμεση γειτονιά της, με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και πίστη στις αρχές της.

Για τη Γεωργία, ιδιαίτερα, πρέπει να επιμείνουμε στην θέση μας για σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας και των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της χώρας. Παράλληλα, όμως, πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη και την πραγματικότητα των ανεπίλυτων συγκρούσεων. Η ΕΕ πρέπει και μπορεί να είναι ο μεσολαβητής και να συμβάλει εποικοδομητικά και προς τις δυο πλευρές, τη Γεωργία και τη Ρωσία, ώστε να εξευρεθεί λύση.

Στην παρούσα συγκυρία, τρία κυρίως είναι τα μηνύματα που πρέπει να είναι σαφή εκ μέρους μας: α) ότι μονομερείς και βίαιες λύσεις δε μπορούν να γίνουν αποδεκτές, β)ότι η συζήτηση για την ένταξη ή μη της Γεωργίας στο ΝΑΤΟ είναι άκαιρη, ενώ αντίθετα έμφαση πρέπει να δοθεί στη συνέχιση και την επιτυχή έκβαση της διαδικασίας της Γενεύης, και γ) ότι η αποστολή των Παρατηρητών της ΕΕ στην Γεωργία αποτελεί παράγοντα σταθερότητας και οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Πρέπει λοιπόν να αναγνωριστεί η θετική παρουσία της, να ενισχυθεί η δράση της και να ενθαρρυνθεί να συνεχίσει τις προσπάθειες της, ιδιαίτερα στον τομέα της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου».

Πρόκειται στην ουσία για τη θέση που εκφράζει την ελληνική εξωτερική πολιτική, τόσο σε επίπεδο ΕΕ όσο και σε επίπεδο ΟΑΣΕ, του οποίου για ακόμη ένα δεκαπενθήμερο έχουμε την προεδρία.