21 Οκτ 2009

Νέες προκλητικές δηλώσεις Γκιουλ για Κύπρο χωρίς απάντηση!

"Η Τουρκία δεν μπορεί να προχωρήσει μονομερώς στην κατάργηση των περιορισμών που ισχύουν για τη χρήση των τουρκικών λιμανιών από σκάφη νηολογημένα στην Κυπριακή Δημοκρατία, εάν δεν αρθούν ταυτόχρονα και οι περιορισμοί που ισχύουν σε βάρος των Τουρκοκυπρίων στις εμπορικές συναλλαγές τους με την Ευρωπαϊκή Ένωση" δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος σε εφ' όλης της ύλης τηλεοπτική συνέντευξη.

Ο Αμπντουλάχ Γκιουλ τόνισε ότι η Τουρκία επιθυμεί τη λύση του Κυπριακού και έχει δείξει επανειλημμένα, όπως υποστήριξε, την καλή της πρόθεση. "Δεν πρέπει να γίνονται αδικίες σε βάρος της Τουρκίας" είπε χαρακτηριστικά και ισχυρίστηκε ότι στο παρελθόν το Κυπριακό χρησιμοποιείτο από κάποιους για να τεθούν εμπόδια στο δρόμο της Τουρκίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

"Ορισμένες χώρες, οι οποίες φοβούνται τις συνέπειες που θα έχει η ένταξη της Τουρκίας λόγω του μεγέθους της, κρύβονται πίσω από το Κυπριακό" πρόσθεσε ο Αμπντουλάχ Γκιουλ.

Από την πλευρά του το υπουργείο Εξωτερικών, τηρεί σιωπή ασυρνάτου, που παραμένει ακατανόητη εκτός αν πρόκειται για μεταβολή της πολιτικής που ήθελε άμεσες απαντήσεις σε τουρκικές προκλητικές δηλώσεις, με την ελπίδα "καλυτέρευσης των σχέσεων" με υποχώρηση των ελληνικών θέσεων.

ΗΠΑ – Στρατιωτικές βάσεις σε Βουλγαρία, Ρουμανία

Το πρακτορείο ειδήσεων ΒΤΑ αναδημοσιεύει άρθρο του Seth Robson στην ευρωπαϊκή έκδοση της αμερικανικής εφημερίδας “Star and Stripes” σχετικά με τα σχέδια για κατασκευή αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.
Το άρθρο σημειώνει ότι τη στιγμή που η κυβέρνηση του Barack Obama ακυρώνει τα σχέδια για την τοποθέτηση τμημάτων της αντιπυραυλικής ασπίδας σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ ξοδεύει πάνω από 100 εκατ. δολάρια για την κατασκευή νέων στρατιωτικών βάσεων στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, ενώ προσφάτως περισσότεροι από 2.000 Αμερικανοί στρατιώτες έλαβαν μέρος σε ασκήσεις στις χώρες αυτές.
Σε δηλώσεις του προς την εφ. “Star and Stripes” o σχης Gary Russ, διοικητής της Joint Task Force-East σημείωσε ότι οι δύο υπό κατασκευήν στρατιωτικές βάσεις «δείχνουν την αμερικανική δέσμευση στην Ανατολική Ευρώπη». Η βάση στη Ρουμανία θα στοιχίσει 50 εκατ. δολάρια και θα μπορεί να στεγάσει 1.600 Αμερικανούς στρατιώτες, η δε κατασκευή της πρόκειται να ολοκληρωθεί τους επόμενους δύο μήνες. Η βάση στη Βουλγαρία θα στοιχίσει 60 εκατ. δολάρια και θα έχει τη δυνατότητα φιλοξενίας 2.500 Αμερικανών στρατιωτών, ενώ αναμένεται να λειτουργήσει το 2011 ή 2012. Οι δύο βάσεις θα χρηματοδοτηθούν από τις ΗΠΑ, θα αποτελούν ιδιοκτησία του ρουμανικού και βουλγαρικού δημοσίου αντίστοιχα και θα χρησιμοποιούνται από κοινού από στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ και των χωρών φιλοξενίας.

Σύμφωνα με τον James Robbins, αναλυτή για θέματα εθνικής ασφάλειας στο αμερικανικό think tank Foreign Policy Council, η κατασκευή νέων βάσεων στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία αποτελεί τμήμα μίας νέας στρατηγικής για την παγκόσμια ανάπτυξη των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων, που ξεκίνησε κατά τα πρώτα χρόνια της προεδρίας Bush, με την απόφαση να μεταφερθούν αμερικανικά στρατεύματα από τη Γερμανία σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Η τοποθέτηση αμερικανικών στρατευμάτων στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία δεν είναι μόνο συμφέρουσα από οικονομική άποψη, αλλά μεταφέρει τα στρατεύματα αυτά εγγύτερα στην ρευστή Μέση Ανατολή, συμπληρώνει ο Robbins, προσθέτοντας ότι, μετά την ματαίωση των σχεδίων για την αντιπυραυλική ασπίδα, η κατασκευή των δύο νέων βάσεων θα δώσει το μήνυμα ότι οι ΗΠΑ δεν αθετούν τις δεσμεύσεις τους στην Ανατολική Ευρώπη. Σύμφωνα με τον Robbins, κάθε κίνηση για αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από την Ανατολική Ευρώπη θα ήταν «εγκληματικά αφελής», «γιατί θα ήταν σαν να έλεγε στη Ρωσία ότι οι ΗΠΑ δεν ενδιαφέρονται για την Ανατολική Ευρώπη και σαν να έλεγε στις χώρες αυτές ότι βασικά είναι μόνες τους».

Συμφωνία Ρωσίας - Τουρκίας για South Stream

Στην ιστοσελίδα του Κρεμλίνου, www.kremlin.ru, αναρτήθηκε η είδηση της pro- χθεσινοβραδινής τηλεφωνικής συνομιλίας του προέδρου της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ με τον Τούρκο ομόλογό του Αμπντουλάχ Γκιούλ.
Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της τουρκικής πλευράς, ο Τούρκος πρόεδρος ανακοίνωσε στον κ. Μεντβέντεφ την απόφαση της χώρας του να επιτρέψει τις γεωλογικές έρευνες ως μέρος του σχεδίου του αγωγού φυσικού αερίου South Stream.
«Σύμφωνα με τις τελευταίες προκαταρκτικές συμφωνίες σε ανώτερο και ανώτατο επίπεδο, η τουρκική κυβέρνηση έλαβε όλες τις απαραίτητες αποφάσεις για την έκδοση των αδειών για γεωλογικές έρευνες στην τουρκική αποκλειστική οικονομική ζώνη της Μαύρης Θάλασσας για τον αγωγό φυσικού αερίου South Stream», ανέφερε ο κ. Γκιούλ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ.
Ο Ρώσος πρόεδρος, ευχαρίστησε τον κ. Γκιούλ και εξέφρασε την πεποίθηση ότι «αυτή η απόφαση θα διευκολύνει την περαιτέρω ενδυνάμωση της στρατηγικής φύσης των ρωσο-τουρκικών σχέσεων».
Οι δύο πρόεδροι συζήτησαν την συνεργασία στην διεθνή ατζέντα στο πλαίσιο των διεθνών οργανισμών.
Ο αγωγός φυσικού αερίου South Stream που θα κατασκευάσουν από κοινού η ρωσική Γκαζπρόμ και η ιταλική ΕΝΙ θα μεταφέρει 30 δις κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στη Νότια Ευρώπη, με ενδιάμεσο σταθμό (transit) την Ελλάδα, στο νότιο σκέλος της διαδρομής του προς την Ιταλία. Η κατασκευή του αγωγού South Stream αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί και τεθεί σε λειτουργία το 2013 ενώ ο αγωγός Nabucco, ο οποίος τυγχάνει της υποστήριξης της ΕΕ και ο οποίος από πολλούς αναλυτές θεωρείται “ανταγωνιστικός” του South Stream, θα τεθεί σε λειτουργία το 2014 τροφοδοτούμενος με φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν και το Ιράκ χωρίς , όμως, να έχουν υπογραφεί ακόμη οι σχετικές συμφωνίες.
Σε τηλεγράφημα του από το Μιλάνο, σχετικά με την συνάντηση που είχαν χθες ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ με τον Ρώσο αναπληρωτή πρωθυπουργός Ίγκορ Σέτσιν και τον Ιταλό υπουργό Οικονομικής Ανάπτυξης Κλαούντιο Σκαγιόλα, το ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ τόνισε την εξής δήλωση του Τούρκου υπουργού Ενέργειας :
«Σήμερα θα επιδώσω στον αναπληρωτή πρωθυπουργό Ίγκορ Σέτσιν τα έγγραφα που θα επιτρέψουν την έναρξη των εργασιών στο πλαίσιο του αγωγού South Stream, τα οποία θα επιδοθούν μέσω της διπλωματικής οδού στις 20 Οκτωβρίου».
Σημειώνεται ότι τα εν λόγω έγγραφα έπονται των συμφωνιών που υπέγραψαν ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Τούρκος ομόλογός του Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα στις 6 Αυγούστου 2009.

Ρωσικές προτάσεις για Ευρω- Ατλαντική Ασφάλεια

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κάλεσε τις χώρες της ΕΕ να μετέχουν στις συνομιλίες για την εκτίμηση των πυρηνικών κινδύνων μαζί με την Ρωσία και τις ΗΠΑ, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ.
«Η θέση της Ρωσίας είναι ότι καμία χώρα δεν πρέπει να διασφαλίζει την ασφάλειά της σε βάρος μιας άλλης. Σήμερα η Ρωσία και οι ΗΠΑ εργάζονται από κοινού για να εκτιμήσουν τις προκλήσεις και τις πυρηνικές απειλές. Δεν βλέπω καμία σύνδεση μεταξύ των αλλαγών των σχεδίων της νέας αμερικανικής κυβέρνησης για την αντιπυραυλική άμυνα και την πρωτοβουλία του Ρώσου προέδρου για την υπογραφή μιας νέα συνθήκη για την Ευρω-Ατλαντική ασφάλεια. Η Ρωσία διεξάγει έναν ενεργό διάλογο με τους Αμερικανούς εταίρους προκειμένου να γίνουν κατανοητά τα νέα αμερικανικά αντιπυραυλικά σχέδια. Η Ρωσία θέλει επίσης να καταλάβει πως αυτά τα σχέδια θα μας επιτρέψουν να κινηθούμε στην κατεύθυνση που χάραξαν οι πρόεδροι Μεντβέντεφ και Ομπάμα στη συνάντησή τους τον Ιούλιο στη Μόσχα όταν μίλησαν για κοινές προσπάθειες σχετικά με την εκτίμηση των απειλών από τα Όπλα Μαζική Καταστροφής.», δήλωσε ο Πώσος ΥΠΕΞ, συνοψίζοντας τα αποτελέσματα της υπουργικής συνεδρίασης του Μόνιμου Συμβουλίου Συνεργασίας Ρωσίας – ΕΕ.

Ρωσία και η Σερβία υπέγραψαν μιά σειρά συμφωνίες

Η Ρωσία και η Σερβία, με την ευκαιρία της επίσκεψης στο Βελιγράδι του Ρωσου Προέδρου κ. Μεντβέντεφ, υπέγραψαν μιά σειρά συμφωνίες για τη συνεργασία, μεταξύ άλλων και στον τομέα του φυσικού αερίου. Στην παρουσία των Πρόεδρων των δύο χωρών οι ευρωπαίοι πολίτες της ρωσικής «Γκαζπρόμ» και της σερβικής κρατικής εταιρίας «Σερμπιαγκαζ» υπέγραψαν πρωτόκολλο, σύμφωνα με το οποίο στη διάρκεια 30 ημερών θα ιδρυθεί η μικτή σχεδιαστική εταιρία ««Νότιο Ρεύμα Σερβία ΑΓ», που θα ασχοληθεί με το σχεδιασμό της κατασκευής και εκμετάλλευσης του τμήματος του αεριαγωγού «Νότιο Ρεύμα/ South Stream» στο έδαφος της Σερβίας. Οι εταιρίες υπέγραψαν επίσης συμφωνία για την ίδρυση μικτής επιχείρησης για την υπόγεια αποθήκευση φυσικού αερίου.

Κυπριανού για πτήσεις προς το παράνομο αεροδρόμιο Τύμπου από Αθήνα

Η Κυπριακή Δημοκρατία - με δηλώσεις του κύπριου ΥΠΕΞ, Μ. Κυπριανού- πιστεύει ότι δεν μπορούν να εκδίδονται αεροπορικά εισιτήρια από Αθήνα προς Σμύρνη και ακολούθως προς το παράνομο αεροδρόμιο της κατεχόμενης Τύμπου (Ερτζάν). Η οποιαδήποτε εμπλοκή των κατεχομένων σ' αυτά τα αεροπορικά ταξίδια, είπε, παραβιάζει διεθνείς συμβάσεις αλλά και την ελληνική νομοθεσία. Η κυπριακή κυβέρνηση θα διαβουλευθεί για το ευαίσθητο αυτό θέμα με την ελληνική κυβέρνηση. Θα πρέπει να γίνει ενημέρωση προς το επιβατηγό κοινό και τις ελληνικές αεροπορικές εταιρείες, ώστε να μην εκδίδονται εισιτήρια που θα περιλαμβάνουν το παράνομο αεροδρόμιο της κατεχόμενης Τύμπου.

Οι συνομιλίες για μεταρρύθμιση στη Βοσνία

Συνεχίζονται οι συνομιλίες στο Μπούτμιρ μεταξύ των εκπροσώπων των ΗΠΑ και της ΕΕ από τη μία πλευρά και των ηγετών των σημαντικότερων κομμάτων της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης με στόχο την αναζήτηση λειτουργικών κρατικών θεσμών, που θα βοηθήσουν τη χώρα στην πορεία της προς την ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι διαπραγματεύσεις θα διαρκέσουν μέχρι το νέο έτος. Λίγο πριν από την έναρξη της συνάντησης, οι ηγέτες των τριών εθνοτήτων κατέθεσαν εγγράφως τις διαμετρικά αντίθετες απόψεις τους στις προτεινόμενες λύσεις. Όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ρεπούμπλικα Σέρπσκα, Μίλοραντ Ντόντικ, η σερβική πλευρά απορρίπτει το ευρωαμερικανικό σχέδιο μερικής τροποποίησης του συντάγματος, γιατί αντιβαίνει στη Συμφωνία του Ντέητον.

Το μέλος του προεδρείου της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης, Χάρις Σιλάιτζιτς, αναφερόμενος στο ζήτημα της εθνοτικής ψηφοφορίας δήλωσε έκπληκτος με την «άγνοια και διαστρέβλωση των εκθέσεων σχετικά με την εθνοτική ψηφοφορία στη Βοσνία, από την πλειονότητα των ευρωπαϊκών θεσμών», ενώ αναφέρθηκε ιδιαίτερα στον επικεφαλής της ευρωπαϊκής αντιπροσωπείας στη Βοσνία, Δημήτρη Κούρκουλα, ο οποίος παρουσιάζοντας την Έκθεση προόδου για τη Βοσνία «παρέλειψε να αναφερθεί στο κεφάλαιο σχετικά με την εθνοτική ψηφοφορία…σε μια προσπάθεια υποβάθμισης του συναφούς τμήματος της Έκθεσης». Ο Σιλάιτζιτς εξέφρασε επίσης της δυσαρέσκεια του για την αμερικανική στάση, σημειώνοντας ότι ο πρέσβης των ΗΠΑ στο Σεράγεβο, Charles English, δήλωσε ότι το πολιτικό κλίμα δεν επιτρέπει την διευθέτηση του ζητήματος της εθνοτικής ψηφοφορίας στην Βοσνία-Ερζεγοβίνη». Σημειώνεται, πάντως, ο ύπατος εκπρόσωπος της διεθνούς κοινότητας στη Βοσνία, Βαλεντιν Ίνζκο, δήλωσε ότι αναμένει να υπάρξει μια μίνιμουμ συμφωνία που θα διευκολύνει την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας.