21 Οκτ 2009

Συμφωνία Ρωσίας - Τουρκίας για South Stream

Στην ιστοσελίδα του Κρεμλίνου, www.kremlin.ru, αναρτήθηκε η είδηση της pro- χθεσινοβραδινής τηλεφωνικής συνομιλίας του προέδρου της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ με τον Τούρκο ομόλογό του Αμπντουλάχ Γκιούλ.
Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της τουρκικής πλευράς, ο Τούρκος πρόεδρος ανακοίνωσε στον κ. Μεντβέντεφ την απόφαση της χώρας του να επιτρέψει τις γεωλογικές έρευνες ως μέρος του σχεδίου του αγωγού φυσικού αερίου South Stream.
«Σύμφωνα με τις τελευταίες προκαταρκτικές συμφωνίες σε ανώτερο και ανώτατο επίπεδο, η τουρκική κυβέρνηση έλαβε όλες τις απαραίτητες αποφάσεις για την έκδοση των αδειών για γεωλογικές έρευνες στην τουρκική αποκλειστική οικονομική ζώνη της Μαύρης Θάλασσας για τον αγωγό φυσικού αερίου South Stream», ανέφερε ο κ. Γκιούλ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ.
Ο Ρώσος πρόεδρος, ευχαρίστησε τον κ. Γκιούλ και εξέφρασε την πεποίθηση ότι «αυτή η απόφαση θα διευκολύνει την περαιτέρω ενδυνάμωση της στρατηγικής φύσης των ρωσο-τουρκικών σχέσεων».
Οι δύο πρόεδροι συζήτησαν την συνεργασία στην διεθνή ατζέντα στο πλαίσιο των διεθνών οργανισμών.
Ο αγωγός φυσικού αερίου South Stream που θα κατασκευάσουν από κοινού η ρωσική Γκαζπρόμ και η ιταλική ΕΝΙ θα μεταφέρει 30 δις κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στη Νότια Ευρώπη, με ενδιάμεσο σταθμό (transit) την Ελλάδα, στο νότιο σκέλος της διαδρομής του προς την Ιταλία. Η κατασκευή του αγωγού South Stream αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί και τεθεί σε λειτουργία το 2013 ενώ ο αγωγός Nabucco, ο οποίος τυγχάνει της υποστήριξης της ΕΕ και ο οποίος από πολλούς αναλυτές θεωρείται “ανταγωνιστικός” του South Stream, θα τεθεί σε λειτουργία το 2014 τροφοδοτούμενος με φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν και το Ιράκ χωρίς , όμως, να έχουν υπογραφεί ακόμη οι σχετικές συμφωνίες.
Σε τηλεγράφημα του από το Μιλάνο, σχετικά με την συνάντηση που είχαν χθες ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ με τον Ρώσο αναπληρωτή πρωθυπουργός Ίγκορ Σέτσιν και τον Ιταλό υπουργό Οικονομικής Ανάπτυξης Κλαούντιο Σκαγιόλα, το ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ τόνισε την εξής δήλωση του Τούρκου υπουργού Ενέργειας :
«Σήμερα θα επιδώσω στον αναπληρωτή πρωθυπουργό Ίγκορ Σέτσιν τα έγγραφα που θα επιτρέψουν την έναρξη των εργασιών στο πλαίσιο του αγωγού South Stream, τα οποία θα επιδοθούν μέσω της διπλωματικής οδού στις 20 Οκτωβρίου».
Σημειώνεται ότι τα εν λόγω έγγραφα έπονται των συμφωνιών που υπέγραψαν ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Τούρκος ομόλογός του Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα στις 6 Αυγούστου 2009.