23 Απρ 2009

Σχόλια για ΥΠΕΞ - 7

Kάτι δεν πάει καλά στο ΥΠΕΞ και μάλλον η υπουργός έχει ανάγκη από κάποιον ειδικό σε management. Γιατί φτάσαμε στο συμπέρασμα αυτό; Μα γιατί ακούμε πως η κα Μπακογιάννη σκοπεύει να πάει αρχές Μάιου στο Κατάρ για επίσκεψη και να πάρει και μερικούς φίλους επιχειρηματίες μαζί. Αλλά το ενδιαφέρον είναι πως από εκεί σχεδιάζει να… πεταχτεί και στην κουρδική πρωτεύουσα Ερμπίλ στο Β. Ιράκ. Από το σημείο αυτό όμως αρχίζουν τα προβλήματα γιατί θα πρέπει να πάει μέσω Βαγδάτης κι εκεί οι Ιρακινές αρχές ζητούν χρόνο για να προετοιμαστούν, που δεν τους δόθηκε. Έτσι, κινδυνεύει να συναντηθεί μόνον στην Ερμπίλ με την περιφερειακή κυβέρνηση των Κούρδων του Ιράκ (Μπαρζανί), για να προωθήσει… δουλειές! Το ενδιαφέρον, μου λένε, είναι ποια μέλη της οικογένειας θα τη συνοδεύσουν…

  • Δυσκολίες συναντούν μου λένε οι επικεφαλής της Ελληνικής ομάδας για την Προεδρία του ΟΑΣΕ σχετικά με την οργάνωση της Συνόδου στην Κέρκυρα. Για το λόγο αυτό γίνεται προσπάθεια να κινηθεί ταχύτερα η διαδικασία σχετικά με το τελικό κείμενο που θα πρέπει να ισορροπεί ανάμεσα σε Ουάσιγκτον και Μόσχα, σε ότι αφορά τις πολιτικές προτεραιότητες του Οργανισμού, ιδιαίτερα μετά τις ρωσικές προτάσεις για ανασυγκρότηση του, όσο και επιμέρους προβλήματα όπως αυτό της Γεωργίας – Οσσετίας, του Μολδάβα που βρίσκεται σε διένεξη με τη Ρουμανία, τη Ρουμανία με την Ουκρανία σχετικά με τα δικαιώματα σε νησιά της Μαύρης Θάλασσας (και την υφαλοκρηπίδα τους) αλλά και ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Κι ακόμη ας μην ξεχνούμε το Κόσσοβο και τη Βοσνία περιοχές για τις οποίες υπάρχει αυξημένο πολιτικό ενδιαφέρον, διεθνώς. Γιατί από το κείμενο, θα εξαρτηθεί εν πολλοίς η συμμετοχή της Χίλαρι Κλίντον και Σεργκέι Λαβρόφ, που θα κάνουν τη διαφορά στη Σύνοδο… Πάντως για την ώρα ούτε ο Νίκος Καλετζιανός, ούτε ο Γιαν. Ζαχαράκης εκφράζουν αισιοδοξία!

Δεν έχει υπάρξει ακόμη απόφαση για το αν στην λίστα, την εκλόγιμη, των Ευρωβουλευτών της ΝΔ θα βρεθεί ο Θ. Σκυλακάκης ή ο Γ. Κουμουτσάκος ή και οι δύο τους. Σύμφωνα με το Μαξίμου, ακόμη η λίστα που έχει στα χέρια του ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, έχει περισσότερα από 25 ονόματα. Οπότε, μην βιάζεστε…

  • Καμιά συνάντηση δεν έχει προβλεφθεί και δεν θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της Διαβαλκανικής για την Ενέργεια, αύριο στη Σόφια, ανάμεσα σε Κ. Καραμανλή και τον νέο-εκλεγέντα πρόεδρο της πΓΔΜ, κ. Ιβανόφ, μάθαμε από το Μαξίμου. Αν απαιτηθεί να ανταλλαγεί χειραψία, θα γίνει με τις τυπικές κουβέντες που συνηθίζονται στις περιπτώσεις αυτές.

Ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Εξωτερικών, Ανδρέας Λοβέρδος, σχετικά με την καταδίκη του Προέδρου της Ομόνοιας και Δημάρχου Χειμάρρας, Β. Μπολάνου από το Πρωτοδικείο Αυλώνας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:Τα όσα προηγούνται επί μήνες στην Αλβανία και τα όσα συνέβησαν με την έκδοση της αποφάσεως του Πρωτοδικείου της Αυλώνας που καταδίκασε, σε «κάθειρξη και πρόστιμο» τον Πρόεδρο της Ομόνοιας και Δήμαρχο Χείμαρρος, κ. Β. Μπολάνο, αποτελούν αποδείξεις των εντονότατων δυσχερειών ως προς την εναρμόνιση της Αλβανίας στον ευρωπαϊκό νομικό και πολιτικό πολιτισμό. Μόνο μια λύση υπάρχει: η Αλβανική πολιτεία, τόσο το κράτος όσο και η ίδια η κοινωνία, να άρει την καχυποψία της απέναντι στην Ελληνική μειονότητα και να ακολουθήσει το δρόμος της συνύπαρξης και της συνεργασίας. Ως ΠΑΣΟΚ, θα παρακολουθούμε από κοντά τις εξελίξεις ως προς το συγκεκριμένο ζήτημα”.

Μήπως βιάστηκε λιγάκι ο Α. Λοβέρδος; Πρώτον η απόφαση είναι ακόμη πρωτόδικη και δεν τελεσιδίκησε. Δεύτερον, αν και το σκεπτικό της πράξης του Β. Μπολάνου είναι ορθό γιατί υπέκρυπτε ανθελληνικές προεκτάσεις, δεν παύει να αποτελεί και πράξη αυτοδικίας που επίσης δεν εναρμονίζεται με τον «ευρωπαϊκό νομικό και πολιτικό πολιτισμό»…

  • Σύμφωνα με την αμερικανίδα υπ. Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, που κατέθεσε χθες στη Γερουσία σχετικά με τις προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης Ομπάμα, το θέμα της Ελληνικής συμμετοχής στο πρόγραμμα “visa weaver” είναι «σε καλό δρόμο» και «ελπίζει να λυθεί σύντομα». Μα αυτό δεν έλεγε και η Κοντολίζα Ράϊς τα τελευταία τρία χρόνια; Πάλι φαίνεται δεν έγινε τίποτε στις ιδιαίτερες συναντήσεις της με την Ντόρα Μπακογιάννη

Επιστροφή Μιλτ. Χισκάκη, έστω και προσωρινή στο ΥΠ.ΕΞ. Ο πρέσβης έρχεται με «παπική επιφοίτηση» για να μετάσχει ως πρόεδρος στην Επιτροπή εξέτασης των υποψηφίων εμπειρογνωμόνων σε θέματα «δημόσιας διοίκησης». Κι αν ακόμη αφήσουμε στην άκρη την κριτική που του γίνεται για το παρελθόν του σαν ΓΓ στο ΥΠ.ΕΞ και το γεγονός πως «έγραψε στα παλαιότερα των υποδημάτων του» την απόφαση της συνδικαλιστικής ηγεσίας των ΕΔΥ, που ζήτησε από τους διπλωματικούς να μη μετάσχουν στην επιλογή αντί διαγωνισμού των υποψηφίων εμπειρογνωμόνων, η διοικητική ηγεσία του υπουργείου που τον επέλεξε ως εξεταστή στον τομέα «δημόσια διοίκηση» το έκανε από χιούμορ ή για να εκδικηθεί τους εμπειρογνώμονες;