4 Μαρ 2010

5.3.2010

Ο ΔΡΑΓΟΥΜΑΝΟΣ σήμερα δεν δημοσιεύει κείμενα παρά το γεγονός ότι οι διεθνείς εξελίξεις που έχουν σχέση και με την Ελλάδα τρέχουν, γιατί βρίσκεται η σελίδα αυτή υπό ανακατασκευή. Η νέα σελίδα του ΔΡΑΓΟΥΜΑΝΟΥ θα εμφανιστεί με όλη την ύλη της ξανά την προσεχή Δευτέρα, 8 Μαρτίου.

Ελπίζουμε να σας έχουμε και πάλι μαζί μας...

Συμβούλιο Γκύμνιχ αύριο και μεθαύριο

Η επίσημη ιστοσελίδα της ισπανικής προεδρίας δημοσιεύει ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία η προσεχής Άτυπη Συνάντηση των Υπουργών ΕΕ αρμόδιων για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων που θα πραγματοποιηθεί στην Κόρδοβα (5-6 Μαρτίου) και η οποία δεν περιλαμβάνει συγκεκριμένη ατζέντα λόγω του ανεπίσημου χαρακτήρα της, γίνεται με αφορμή την παρουσίαση μιας γενικής εικόνας των ζητημάτων που ενδιαφέρουν την ΕΕ στο σκέλος των εξωτερικών υποθέσεων, ούτως ώστε η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ Κάθριν Άστον για την Εξωτερική Πολιτική, η οποία θα συμμετάσχει για πρώτη φορά σε τέτοιου είδους συνάντηση, να έχει την ευκαιρία να σχεδιάσει και να θέσει σε εφαρμογή τις στρατηγικές εκείνες της ΕΕ που σχετίζονται με την εξωτερική της πολιτική. Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας κ. Μορατίνος ως οικοδεσπότης της συνάντησης, πρόκειται να κατευθύνει τη συζήτηση στα θέματα των σχέσεων ΕΕ με τη Βραζιλία, την Κίνα και την Ινδία, την διαμεσολάβηση της ΕΕ στην επίλυση του μεσανατολικού και την κατάσταση στα Βαλκάνια για την οποία σε γεύμα εργασίας που θα παρατεθεί το Σάββατο, οι εκπρόσωποι των 27 χωρών-μελών αναμένεται να συζητήσουν με εκπροσώπους «των τριών υποψηφίων χωρών: της Κροατίας, της Τουρκίας και της ΠΓΔΜ» τα θέματα που ξεκίνησαν από το διάλογο της Θεσσαλονίκης το 2003 στην οποία είχε ενισχυθεί ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός των χωρών αυτών.

Από την Ελλάδα θα συμμετάσχει ο ανυπεξ, Δημ. Δρούτσας που θα επιχειρήσει να αναδείξει, μαζί με τον αυστριακό συνάδελφό του, την ‘Ατζέντα 2014» για τα Δυτικά Βαλκάνια σε μια περίοδο που η οικονομική κρίση στην ευρωζώνη και κατ’ επέκταση στο σύνολο των χωρών-μελών έχει αυξήσει τους ευρωσκεπτικιστές που τηρούν θέση αναμονής για σχέδια που προβλέπουν περαιτέρω διεύρυνση της ΕΕ.


Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του πρέσβη της Βρετανίας στη Σερβία, Steven Wordsworth «Δεν είναι ρεαλιστικό το σύνολο των Δ. Βαλκανίων να ενταχθεί στην ΕΕ το 2014. Δεν θέλω να κάνω εικασίες για ημερομηνίες, αλλά νομίζω ότι για τη Σερβία είναι πολύ πιο ρεαλιστικός ο χρονικός ορίζοντας των 7 ή 8 ετών, υπό την προϋπόθεση ότι η χώρα θα επικεντρωθεί πλήρως στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και ότι θα εξαλειφθούν όλα τα εμπόδια σε αυτή της την πορεία», δήλωσε μεταξύ άλλων σε συνέντευξή του στην εφημερίδα NOVOSTI. Ερωτηθείς δε, εάν θεωρεί ρεαλιστικές τις προγνώσεις για την απόκτηση από τη Σερβία καθεστώτος υποψηφίας προς ένταξη στην ΕΕ χώρας μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, ο βρετανός πρέσβης σημείωσε ότι πιο εφικτός στόχος θα ήταν το 2011.

Παραινέσεις ΗΠΑ προς πΓΔΜ για λύση στο ζήτημα της ονομασίας

Ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην πΓΔΜ, κ. Ρίκερ, σε δηλώσεις στις οποίες προέβη σήμερα από την πόλη Στιπ, αναφέρθηκε στο ζήτημα του ονόματος λέγοντας ότι αυτή η άνοιξη είναι πολύ σημαντική για την πΓΔΜ και ότι το ζήτημα του ονόματος θα πρέπει να επιλυθεί μέσα στους επόμενους μήνες. Ο κ. Ρίκερ επανέλαβε για ακόμη μια φορά τη στήριξη των ΗΠΑ αναφορικά με την επίλυση της διένεξης με την Ελλάδα για το ζήτημα του ονόματος αλλά ζήτησε σοβαρότητα και συγκέντρωση εκ μέρους της κυβέρνησης της πΓΔΜ για την επίλυση του ζητήματος. «Αυτή η άνοιξη είναι πολύ σημαντική για τη ‘Μακεδονία’. Θα πρέπει να επιδειχθεί θάρρος και ηγετική ικανότητα για την επίλυση αυτού του ζητήματος για να μπορεί η ‘Μακεδονία’ να προχωρήσει μπροστά. Οι ΗΠΑ ήταν και παραμένουν εδώ για να βοηθήσουν και να στηρίξουν τη ‘Μακεδονία’ στις φιλοδοξίες της», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ρίκερ ο οποίος πρόσθεσε «Ωστόσο, είναι καιρός να είναι κανείς σοβαρός και να αφήσει στην άκρη όλα τα μη απαραίτητα ζητήματα και να επικεντρωθούμε σε αυτό το οποίο πρέπει να γίνει στους επόμενους μήνες».

Συνάντηση Βεστερβέλε – Κυπριανού στο Βερολίνο

Στην προχθεσινή συνάντηση του Κύπριου Υπουργού Εξωτερικών, Μάρκου Κυπριανού, στο Βερολίνο με τον Γερμανό ομόλογο του, Γκίντο Βεστερβέλε, αναφέρεται ρεπορτάζ του Παναγιώτη Koυπαράνη που μεταδόθηκε στη γερμανική ραδιοφωνία Deutsche Welle. Παραθέτουμε το πλήρες κείμενό του ρεπορτάζ :
«
Στην παρούσα δύσκολη φάση του κυπριακού, όπου ο ενδοκυπριακός διάλογος προχωρά με αργούς ρυθμούς, στο επίκεντρο της συνάντησης ήταν το κυπριακό και η Τουρκία. Ο Κύπριος ΥπΕξ Μάρκος Κυπριανού ενημέρωσε το Γερμανό ομόλογό του για την πρόοδο και τα εμπόδια που παρουσιάζονται στον ενδοκυπριακό διάλογο, τα οποία οδηγούν σε επιβράδυνση των διαδικασιών.
Μετά τη συνάντησή του με τον κ. Κυπριανού ο Γερμανός ΥπΕξ Γκίντο Βεστερβέλε δήλωσε αισιόδοξα ότι «αυτή τη στιγμή υπάρχει η ευκαιρία για μια επιτυχία, αν και πρέπει να γίνει ακόμη πολύ δουλειά και ασφαλώς είναι αρκετοί συμβιβασμοί. Η επίλυση του κυπριακού απαιτεί απ’ όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές τόλμη, πολιτικά οράματα και διάθεση για συμβιβασμούς.»
Αναφερόμενος στην πορεία των διακοινοτικών συνομιλιών ο κ. Κυπριανού επεσήμανε την ιδιαιτερότητα τους, διότι η «διαδικασία, η μία πλευρά να πείσει την άλλη, εκ των πραγμάτων, απαιτεί περισσότερο χρόνο», αλλά τόνισε ταυτόχρονα πως: «το θετικό είναι ότι αυτή η διαδικασία, όταν καταλήξει, θα έχει ως αποτέλεσμα μια ‘συμφωνημένη λύση’, η οποία θα έχει την έγκριση και του κυπριακού λαού.»
Αναφορικά με την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, ο Κύπριος ΥπΕξ εξέφρασε την υποστήριξη της Λευκωσίας για την ένταξη της Άγκυρας στην ΕΕ, αλλά, όπως υπογράμμισε «όχι με εκπτώσεις». Και εδώ έκανε αναφορά και στη στάση της Τουρκίας στο κυπριακό: «Χωρίς τη θετική συμβολή της δεν μπορεί να υπάρξει ένταξη.»
Σε σχετική ερώτηση της Deutsche Welle, για τις δηλώσεις του Ερντογάν υπέρ της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας στην Κύπρο και υπέρ της απόσυρσης των τουρκικών στρατευμάτων σε ελληνοκυπριακές εφημερίδες, ο κ. Κυπριανού είπε: «Εμείς το βλέπουμε με ενδιαφέρον, αλλά θα περιμένουμε να δούμε αν αυτά θα μετατραπούν όντως σε συγκεκριμένες προτάσεις στις διαπραγματεύσεις. Και εδώ θα πρέπει η Τουρκία να δώσει το παράδειγμα και να μην κρυφτεί πίσω από τους Τουρκοκύπριους.»
Στο σημείο αυτό ο κ. Βεστερβέλε παρενέβη για να τονίσει: «Εάν βρίσκεσαι σε δύσκολες διαπραγματεύσεις και επιδιώκεις να προχωρήσεις, θα πρέπει να παίρνεις τον συνομιλητή σου στα σοβαρά, θα πρέπει να πιστεύεις ότι θα τηρήσει αυτό που υπόσχεται. Μετά όμως θα τον κρίνεις σύμφωνα με αυτά που πράττει.»

Ο κ. Βεστερβέλε συμπλήρωσε επίσης ότι οι συνομιλίες στην Κύπρο διεξάγονται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν σκοπεύει να εμπλακεί σε αυτές η Γερμανία και η ΕΕ. Αν και έσπευσε να υπογραμμίζει ότι η Γερμανία δεν θα μείνει απλός θεατής.
Αυτό ακριβώς επιδιώκει η Κυπριακή Δημοκρατία, είπε ο κ. Κυπριανού: «Ζητούμε από κοινούς φίλους να μεταφέρουν κάποια μηνύματα στην Άγκυρα για να θέσει το Κυπριακό σαν προτεραιότητά της. Και ότι δεν μπορεί να υπάρξει λύση του κυπριακού, εάν δεν είναι έτοιμη να κάνει η ίδια η Τουρκία κάποιες κινήσεις, κάποιες χειρονομίες. Είναι ένα μήνυμα, το οποίο μπορεί να περάσει η Γερμανία στην Άγκυρα.» Σε αυτό συμφωνεί ο κ. Βεστερβέλε, ο οποίος κατά την επίσκεψή του στην Άγκυρα, στις αρχές του χρόνου, είχε δηλώσει ότι η επίλυση του κυπριακού δεν είναι μόνον προς το συμφέρον των Κυπρίων και της Τουρκίας, αλλά και ολόκληρης της ΕΕ
».

«2010 Narcotics Control Report»: ανακριβής έκθεση για Σκόπια

Δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα η Έκθεση του State Department “2010 International

Narcotics Control Strategy Report” στην οποία επισημαίνονται οι προσπάθειες των χωρών για την αντιμετώπιση του διεθνούς εμπορίου ναρκωτικών για το έτος 2009.
Σύμφωνα με την Έκθεση του State Department, η πΓΔΜ δεν είναι ούτε κύριος παραγωγός ούτε μείζων περιφερειακός κόμβος διακίνησης παράνομων ναρκωτικών. H Έκθεση υπογραμμίζει επίσης ότι η κυβέρνηση της πΓΔΜ συνεχίζει να σημειώνει πρόοδο αναφορικά με την καταπολέμηση της διακίνησης ναρκωτικών και αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια των πρώτων εννέα μηνών του 2009 αυξήθηκαν στην πΓΔΜ οι κατασχέσεις παράνομων ναρκωτικών. Σύμφωνα με την Έκθεση, οι αρχές της πΓΔΜ συνεργάστηκαν για το ζήτημα των ναρκωτικών με τους ομολόγους τους από την περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της Σερβίας, της Βουλγαρίας και της Τουρκίας. Το State Department υπογραμμίζει επίσης ότι καλλιεργείται παράνομα μαριχουάνα σε χωράφια στη βορειοδυτική πΓΔΜ, ενώ μικρές ποσότητες μαριχουάνας καλλιεργούνται για προσωπική χρήση στη νότια πΓΔΜ, όπου το κλίμα είναι κατάλληλο. «Η ‘Μακεδονία’ παράγει νόμιμο παπαρουνόσπορο και εκχύλισμα παπαρουνόσπορου σε περίπου 1000 εκτάρια του εδάφους της, αλλά σε μη επαρκείς ποσότητες για τη φαρμακοβιομηχανία της χώρας. Ως αποτέλεσμα, εισήχθη ποσότητα παπαρουνόσπορου με επίσημη αδεία», σημειώνεται χαρακτηριστικά στην Έκθεση του State Department σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο ΜΙΑ.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με σχετικό τηλεγράφημα του ειδησεογραφικού πρακτορείου MAKFAX, στην Έκθεση του State Department επισημαίνεται ότι οι χώρες των Βαλκανίων αποτελούν τμήμα της ζώνης διακίνησης ναρκωτικών η οποία αποκαλείται “Balkan Route” ενώ επίσης υπογραμμίζεται ότι το Αμερικανικό Κογκρέσο σχεδιάζει την επιβολή κυρώσεων σε περίπου 60 χώρες, μεταξύ των οποίων βρίσκονται και η Ελλάδα, η Κύπρος, η Τουρκία και η Ελβετία.

Διαφορετική εικόνα

Γίνεται σαφές από την Έκθεση ότι το αμερικανικό State Department, για δικούς του λόγους «καθαρίζει» τα Σκόπια από κατηγορίες για την διαμετακόμιση των ναρκωτικών. Αγνοούμε τους λόγους αυτής της επιλογής, ωστόσο είναι σαφές σε όσους έχουν και μικρή μόνο παρουσία στη χώρα αυτή, ότι η διακίνηση είναι καθημερινό φαινόμενο. Ως το 2005 περίπου, οι μεγάλοι διακινητές από την Τουρκία στα Αλβανικά και τα παράλια του Μαυροβουνίου ήταν σχεδόν αποκλειστικά αλβανικής καταγωγής αλλά τα τελευταία χρόνια, αυξάνεται ο αριθμός των διακινητών σλαβικής καταγωγής, με την υποστήριξη των άλλοτε κραταιών συμμοριών της Σερβίας, που έχουν μετακινηθεί προς νότο.

Ζητούν την απομάκρυνση πυρηνικών από την Ευρώπη

Πρακτορειακή ανταπόκριση του AFP στη Le Soir με τίτλο: «Βόμβα : Επίσημο αίτημα» αναφέρεται σε χθεσινή ανακοίνωση του Βέλγου υπουργού εξωτερικών σχετικά με επίσημο αίτημα στο ΝΑΤΟ για συζήτηση επί της «πολιτικής για την πυρηνική ενέργεια».
Όπως αναφέρεται στην ανταπόκριση, η Γερμανία, το Βέλγιο, Λουξεμβούργο, η Νορβηγία η Ολλανδία έστειλαν επιστολή στις 26 Φεβρουαρίου στο ΝΑΤΟ, ζητώντας την πραγματοποίηση μια σοβαρής συζήτησης επί της πολιτικής του Οργανισμού για την πυρηνική ενέργεια κατά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στις 22 Απριλίου, δρομολογώντας έτσι την απόσυρση 240 αμερικανικών πυρηνικών όπλων από την Ευρώπη όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα.
Στις 19 Φεβρουαρίου, ο Βέλγος Πρωθυπουργός Leterme είχε ανακοινώσει ότι το Βέλγιο θα αναλάβει πρωτοβουλία μαζί με τις τέσσερις άλλες χώρες, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ για το θέμα της πυρηνικής ενέργειας, σύμφωνα και με τη νέα πολιτική του Προέδρου Ομπάμα. Αυτή προβλέπει «μία θεαματική μείωση του αριθμού των ατομικών όπλων των ΗΠΑ».

Και η Κροατία προσχώρησε στον South Stream

Η Ρωσία και η Κροατία υπέγραψαν στη Μόσχα διακυβερνητική συμφωνία συνεργασίας προκειμένου να διέλθει ο αγωγός αερίου South Stream από το έδαφος της χώρας αυτής, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων ΡΙΑ-Νόβοστι.
Το κείμενο της συμφωνίας υπεγράφη από τους αρμόδιους υπουργούς των δύο χωρών Σεργκέι Σματκό και Τζούρο Πόπιγιατς στο πλαίσιο της επίσκεψης στη Μόσχα της πρωθυπουργού της Κροατίας, Γιάντρανκα Κόσορ.

Να υπογραμμίσουμε ότι ήδη πλην της Ελλάδας και Βουλγαρίας, η Σερβία, η Ουγγαρία, η Αυστρία, η Σερβική Δημοκρατίας της Βοσνίας έχουν ήδη υπογράψει ανάλογες συμφωνίες καθιστώντας εκ των προτέρων τον αγωγό κερδοφόρο.

Προειδοποιήσεις ΝΑΤΟ προς Αλβανία

O επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ Sergio De Gregorio σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της διήμερης επίσκεψης της αντιπροσωπείας στην Αλβανία, απηύθυνε έκκληση στην πολιτική τάξη να δεσμευτεί για την επίλυση της πολιτικής κρίσης. Ο Gregorio μεταξύ άλλων δήλωσε: «Η πολιτική κρίση στη χώρα επηρεάζει τον ρόλο της Αλβανίας στο ΝΑΤΟ και στην ένταξη της χώρας στην Ε.Ε.». Σύμφωνα με τον ίδιο, το Κοινοβούλιο δεν μπορεί να εγκρίνει κανένα σημαντικό νόμο λόγω της αποχής του ΣΚ, μεταξύ αυτών ούτε και νόμους π ου είναι απαραίτητοι για την εύρω-ατλαντική πορεία της χώρας. Ο Gregorio χαρακτήρισε ΄΄κρίσιμη΄΄ την πολιτική κατάσταση στην Αλβανία, λόγω του αδιεξόδου που έχει ακινητοποιήσει τη χώρα μετά τις εκλογές του Ιουνίου.