2 Φεβ 2010

Μπερλουσκόνι: θέλω το Ισραήλ μέλος της ΕΕ !

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπένγιαμιν Νετανιάχου δήλωσε σήμερα, υποδεχόμενος τον ιταλό ομόλογό του Σίλβιο Μπερλουσκόνι στην τριήμερη επίσκεψή του στη χώρα, πως το Ιράν είναι «μία αιμοσταγής δικτατορία», η οποία «θέτει σε κίνδυνο όλον τον κόσμο».
«Το εξτρεμιστικό ισλαμικό καθεστώς, η αιμοσταγής δικτατορία που επιδιώκει να αποκτήσει πυρηνικό όπλο, θέτει τον κόσμο σε κίνδυνο και ενώπιον της μεγαλύτερης πρόκλησης από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο», τόνισε ο Νετανιάχου στο επίσημο δείπνο που παρέθεσε στον φιλοξενούμενό του, στην Ιερουσαλήμ.
«Είναι καθήκον μου να δράσω ώστε οι παγκόσμιοι ηγέτες να μην διαπράξουν το ίδιο σφάλμα, το σφάλμα που συνίσταται στην αδιαφορία προς εκείνο που στο παρελθόν ήδη είχε οδηγήσει σε μία τραγωδία στην ιστορία μας», τόνισε από την πλευρά του ο ιταλός πρωθυπουργός, αναφερόμενος στη ναζιστική γενοκτονία.
Ο Μπερλουσκόνι τόνισε πως κατανόησε το μέγεθος της Σοάχ με την ευκαιρία μίας επίσκεψής του στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς: «από τη στιγμή εκείνη ένοιωσα το συναίσθημα ότι μετέχω της ιστορίας σας και έχω συμπεριφερθεί με τρόπο που μου φαίνεται ότι αρμόζει για να υποστηρίξω τον λαό και τη χώρα σας».
«Έχω το προνόμιο να υποδεχθώ έναν από τους μεγαλύτερους φίλους του Ισραήλ», είχε δηλώσει νωρίτερα ο Νετανιάχου, κατά την άφιξη του Μπερλο
υσκόνι, χαρακτηρίζοντας συνάμα ως «ιστορική» την τριήμερη επίσκεψή του στο Ισραήλ.
Από την πλευρά του, ο Μπερλουσκόνι εξέφρασε τη «μεγάλη φιλία και αγάπη του για το Ισραήλ και τον λαό του» και τόνισε: «μεγαλύτερη επιθυμία μου, για όσον καιρό θα πρωταγωνιστώ στην πολιτική, είναι να κάνω το Ισραήλ μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Να υπογραμμιστεί ότι η Ιταλία του Μπερλουσκόνι, συγκαταλάγεται μεταξύ των επιλεγμένων χωρών της ΕΕ, από το Ιράν, με τις οποίες διατηρεί σοβαρές εμπορικές σχέσεις και έχει ένα εξαιρετικό πολιτικό διάλογο.

«Σφιγμένα χείλη» μετά την επίσκεψη Μπα Κι Μουν στην Κύπρο

Όπως πληροφορεί το «ΚΥΠΕ», την ενόχληση της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας για τη συνάντηση που είχε το πρωί ο Γ.Γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν με τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στο λεγόμενο προεδρικό στα κατεχόμενα, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας στην κατ' ιδίαν συνάντηση που είχε για μισή ώρα με τον κ. Μπαν στο Προεδρικό Μέγαρο.
Προηγουμένως είχε πραγματοποιηθεί ωριαία συνάντηση του ΓΓ του ΟΗΕ και του Προέδρου της Δημοκρατίας με τους συνεργάτες τους.Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, ο Πρόεδρος Χριστόφιας διατύπωσε στον Γ.Γ. την έντονη δυσφορία της Κυβέρνησης για «αθέτηση των όσων είχαν συμφωνηθεί» στο πρόγραμμα επίσκεψης του επικεφαλής του ΟΗΕ στην Κύπρο και συγκεκριμένα για την πραγματοποίηση της συνάντησής του με τον κ. Ταλάτ στο λεγόμενο προεδρικό στα κατεχόμενα κι όχι στην οικία του Τ/κ ηγέτη.
Αυτό εξηγεί και τη διευκρινιστική σύντομη δήλωση του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ Αλεξάντερ Ντάουνερ – απάντηση που προέρχεται από τον Μπαν Κι Μουν – που έγινε μετά την ολοκλήρωση συνάντησης Μπαν - Χριστόφια και στην οποία αναφέρεται σε τρία βασικά σημεία:

Το πρώτο είναι ότι τα Ηνωμένα Έθνη αναγνωρίζουν μόνο την Κυπριακή Δημοκρατία, δεύτερο, ότι η συνάντηση με τον κ. Ταλάτ ήταν υπό την ιδιότητά του ως ηγέτη της τ/κ κοινότητας και τρίτο, πως ο χώρος της συνάντησης δεν έχει πολιτική σημασία.
Οι ίδιες έγκυρες πηγές αναφέρουν ότι ακόμη και τα Ηνωμένα Έθνη δεν ήταν ενήμερα για το χώρο συνάντησης και πως αυτό έγινε μόλις την τελευταία στιγμή αιφνιδιαστικά από την τ/κ πλευρά, αλλά με τη συναίνεση του κ. Μουν..
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδη, το Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανού, τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ Μάριο Καρογιάν και τον Πρόεδρο του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκη Ομήρου, με τους οποίους είχε σχετική διαβούλευση για το θέμα που προέκυψε.
Εξάλλου, όπως μετέδωσε προ ολίγου το δελτίο ειδήσεων του «ΡΙΚ», τέσσερα κόμματα, το ΔΗΚΟ, η ΕΔΕΚ, το ΕΥΡΩΚΟ και οι Οικολόγοι αναφέρουν σε κοινή τους ανακοίνωση ότι σε ένδειξη διαμαρτυρίας δεν πρόκειται να παραβρεθούν το βράδυ στη δεξίωση που θα δοθεί στο Λήδρα Πάλας, στην πράσινη γραμμή, προς τιμήν του Γ.Γ. του Ο.Η.Ε.

Η συνάντηση με Ταλάτ

Όπως μετέδωσε το «ΡΙΚ», σήμερα το πρωί ο Γ.Γ. των Η. Ε., Μπαν Κι Μουν, συνοδευόμενος από τον βοηθό Γ.Γ. Λυν Πάσκο και την υπεύθυνη Ευρώπης στη Γραμματεία των Η..Ε., Ελίζαμπεθ Σπέχαρντ, μετέβη στα κατεχόμενα, όπου είχε συνάντηση με τον Ταλάτ στο λεγόμενο προεδρικό, ενέργεια που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από εκπροσώπους κομμάτων που συμμετείχαν στην έκτακτη ενημερωτική εκπομπή του καναλιού (Χρήστος Χριστοφίδης, μέλος της ΚΕ του ΑΚΕΛ, αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης, αντιπρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος και Γ.Γ ΕΥΡΩΚΟ, Ρίκος Ερωτοκρίτου). Ο Ταλάτ υποδέχθηκε τον Γ.Γ. στο λεγόμενο προεδρικό, στην είσοδο του οποίου είχε στρωθεί κόκκινο χαλί. Ακολούθως ο κ. Μπαν παρακάθισε σε γεύμα στην κατοικία του κ. Ταλάτ, που βρίσκεται δίπλα από το ‘προεδρικό’.
Όπως αναφέρθηκε, το κατοχικό καθεστώς απαγόρευσε στο «ΡΙΚ» να εισέλθει στο ‘προεδρικό’ για να πάρει εικόνες από τη συνάντηση.
Όπως μετέδωσε η ανταποκρίτρια της τηλεόρασης του «ΡΙΚ», Ρόνα Μιχαηλίδου, ο Ταλάτ, μιλώντας κατά τη διάρκεια του γεύματος που παρέθεσε στον Γ.Γ. του ΟΗΕ, ανέφερε ότι στόχος τώρα είναι η εγκαθίδρυση ενός νέου συνεταιρισμού που θα επιβεβαιώνει ότι «οι πικρές εμπειρίες» του ’63 και του ’74 για τους Τουρκοκυπρίους δεν θα επαναληφθούν.
Πρόσθεσε ότι η δομή αυτού του συνεταιρισμού έχει καθοριστεί στο παρελθόν, αλλά και πρόσφατα στο κοινό ανακοινωθέν της 23ης Μαΐου 2008 και στα κοινά ανακοινωθέντα των δύο ηγετών, στα οποία αναφέρεται ότι στόχος είναι η εγκαθίδρυση ενός διζωνικού, δικοινοτικού συνεταιρισμού με πολιτική ισότητα μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Ο συνεταιρισμός αυτός θα έχει μια ομόσπονδη κυβέρνηση και μία διεθνή προσωπικότητα, ένα Τουρκοκυπριακό και ένα Ελληνοκυπριακό συνεταιρικό κράτος που θα έχουν ισότιμο καθεστώς (of equal status).
Οι προσπάθειές μας από τότε – είπε ο Ταλάτ – έχουν επικεντρωθεί στο πώς θα δημιουργήσουμε αυτή την ομοσπονδιακή δομή. Σημείωσε ότι οι απευθείας συνομιλίες που άρχισαν εδώ και 1,5 χρόνο έχουν φέρει σημαντικές συγκλίσεις σε μερικά ζητήματα, αλλά μερικές άλλες κρίσιμες διαφωνίες παραμένουν. Οι τελευταίοι δύο γύροι των εντατικών συνομιλιών – συνέχισε – ήταν παραγωγικοί και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα συμφωνηθεί να συνεχισθούν οι εντατικές συνομιλίες.
Αναφέρθηκε στο δημοψήφισμα του 2004, λέγοντας ότι τότε τα Η.Ε., η Ε.Ε. αλλά και «οι μητέρες πατρίδες», Τουρκία και Ελλάδα ήταν υπέρ του σχεδίου Ανάν. Υπέρ του σχεδίου Ανάν – μέχρι την ένταξή της στην Ε.Ε. ήταν και ‘ε/κ ηγεσία’, πρόσθεσε, υποστηρίζοντας ότι με το ‘όχι’ της ε/κ πλευράς εμποδίστηκε η λύση.
Ανέφερε ότι σήμερα οι Τ/Κ αντιμετωπίζουν «απάνθρωπες απομονώσεις», παρά το γεγονός ότι είπαν ‘ναι’ στο σχέδιο Ανάν, παρόλο που υπήρξαν απόφαση του Συμβουλίου της Ευρώπης τον Απρίλιο του 2004, ψήφισμα από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και απόφαση του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης, αλλά και άλλους Οργανισμούς. Είπε ότι αυτό είναι «απαράδεκτο» και ότι αναμένουν περισσότερα από τη διεθνή κοινότητα: «Δεν γίνεται να είμαστε εμείς υπεύθυνοι για το ε/κ ‘όχι’, ενώ αυτοί απολαμβάνουν όλα τα δικαιώματα της διεθνούς αναγνώρισης και της συμμετοχής τους στην Ε.Ε.».
Συμπλήρωσε ότι ο χρόνος εργάζεται εναντίον της λύσης. Υποστήριξε ότι εξωτερικά θέματα, όπως δικαστικές υποθέσεις ή αποφάσεις, καθώς και οποιοσδήποτε απογοητεύσεις μεταξύ Ε/Κ και Τ/Κ καθιστούν πιο δύσκολη και πιο περίπλοκη την επίτευξη λύσης, για αυτό χρειαζόμαστε επειγόντως λύση. Ανέφερε ότι είναι έτοιμος να πάρει την ευθύνη για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος και δήλωσε πεπεισμένος ότι θα έχουν την συνεχιζόμενη υποστήριξη του Γ.Γ. σε αυτήν την προσπάθεια. Τέλος, ευχαρίστησε τον Γ.Γ. και την ομάδα των Η.Ε. στην Κύπρο για τη βοήθεια που παρέχουν για την επίτευξη αυτού του στόχου.
Όπως μετέδωσε το ρ/φ του «ΡΙΚ», στην ομιλία του στη διάρκεια του γεύματος, ο κ. Μπαν ανέφερε ότι τα Η.Ε. θα κάνουν ό,τι μπορούν για να στηρίξουν τη διαδικασία. Ο κ. Μπαν είπε ακόμη ότι μια διευθέτηση στο Κυπριακό θα δημιουργήσει τεράστιες ευκαιρίες για τους Τ/Κ, αλλά και για όλο τον κόσμο. Τόνισε ότι η διεθνής κοινότητα έχει μεγάλες προσδοκίες για τις προσπάθειες αυτές, ενώ διαβεβαίωσε ότι μαζί με τον Ειδικό Σύμβουλο, Αλεξάντερ Ντάουνερ, και όλη την ομάδα βρίσκονται εδώ για να κάνουν τα πάντα ώστε να βοηθήσουν τη διαδικασία. Η μοίρα σας – σημείωσε – είναι στα χέρια σας, η λύση είναι δυνατή και εφικτή και σας ενθαρρύνω να εντείνετε τις προσπάθειές σας.

Ρωσική ανάλυση για Αλβανικό εθνικισμό και θαλάσσια σύνορα

Η ιστοσελίδα www.pravda.ru δημοσιεύει τρισέλιδη ανάλυση με θέμα τις επεκτατικές τάσεις του αλβανικού έθνους στα Βαλκάνια, με αφορμή την ακύρωση, από την αλβανική πλευρά, της μεθοριακής συμφωνίας με την Ελλάδα.
Σχετική απόφαση ελήφθη από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανίας. Πρόκειται για τη συμφωνία του 2009 για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, που κατά την εκτίμηση του ανωτάτου δικαστηρίου «περιλαμβάνει σειρά ουσιαστικών παρατυπιών».
Το δημοσίευμα αναφέρεται σε δηλώσεις του Αναπληρωτή ΥΠΕΞ Δημήτρη Δρούτσα, ο οποίος σημείωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα σεβαστεί την επιλογή της Αλβανίας, παρότι θεωρεί την απόφαση του αλβανικού Δικαστηρίου ως «αρνητική εξέλιξη που δεν χαροποιεί» την ελληνική πλευρά. «Αναμένουμε επίσημη ενημέρωση εκ μέρους της Αλβανίας και φυσικά προτάσεις για το πώς προτίθεται να επιλύσει το ζήτημα από τώρα και στο εξής», δήλωσε καταλήγοντας ο κ. Δρούτσας.
Η ιστοσελίδα εκτιμά ότι «οι ενέργειες της αλβανικής κυβέρνησης τις τελευταίες δεκαετίες και η συμπεριφορά της αλβανικής μειονότητας στη Σερβία και την ΠΓΔΜ (η οποία εκδηλώνει απροκάλυπτα την επιθυμία της να αποσχιστεί από την ΠΓΔΜ), υπό το φως και της πρόσφατης απόφασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Αλβανίας προκαλούν φόβους ότι πιθανόν να πρόκειται για το πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση των εδαφικών διεκδικήσεων από την Ελλάδα».
Η ιστοσελίδα παραθέτει απόψεις Αλβανών εθνικιστών, σύμφωνα με τους οποίους «ο αλβανικός λαός είναι αρχαιότερος από τον ελληνικό και παλαιά, η Ήπειρος αποτελούσε μέρος της Αλβανίας, ενώ οι Έλληνες ποτέ δεν κυριαρχούσαν σ’ αυτήν την περιοχή».
Οι Αλβανοί εθνικιστές παραβλέπουν το γεγονός ότι η πλειοψηφία των κατοίκων της περιοχής είναι Έλληνες και τα ελληνικά κράτη υπήρχαν και προ Χριστού, επισημαίνει η ιστοσελίδα.
Επίσης, η ιστοσελίδα κάνει αναφορά και στο διάβημα που υπέβαλε το 1982 το αλβανικό ΥΠΕΞ για «προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αλβανικός πληθυσμός σε εδάφη -που χαρακτηρίζονται ως αλβανικά από την αρχαιότητα- στην Βορειο-Δυτική Ελλάδα» και σημειώνει ότι «αρκετοί Αλβανοί πολιτικοί αμφισβητούν μέχρι σήμερα το καθεστώς της Τσαμουριάς».
Τονίζεται ότι «η κατάσταση στην Ελλάδα είναι ανησυχητική, επειδή στα 10 εκατομμύρια του ελληνικού πληθυσμού υπάρχουν και 500.000 Αλβανοί, ενώ στην “Τσαμουριά” ήδη αποτελούν πλειοψηφία λόγω της υψηλής γεννητικότητας, της λαθρομετανάστευσης, αλλά και της φυγής των Ελλήνων από την περιοχή».
Οι Αλβανοί απαιτούν να διδάσκεται στην Ήπειρο η «Ιστορία της Αλβανίας» στην αλβανική γλώσσα. Παρόμοια φαινόμενα είχαν παρατηρηθεί και στη Σερβία και στην ΠΓΔΜ, πριν εξεγερθούν οι αλβανικοί πληθυσμοί, υπενθυμίζει η ιστοσελίδα.
Καταλήγοντας, σημειώνει ότι «η Ελλάδα, αντίθετα με τις δύο προαναφερθείσες χώρες, μπορεί να προβάλει και αυτή εδαφικές διεκδικήσεις από την Αλβανία, επειδή στη Βόρεια Ήπειρο (που ανήκει στην Αλβανία) διαμένουν δεκάδες χιλιάδες Έλληνες».
«Ας ζητήσουμε κ’ εμείς αυτό που ζήτησαν οι Αλβανοί στο Κόσοβο και το πέτυχαν. Ήρθε ο καιρός να λάβουμε ενεργά μέτρα για να σώσουμε τη Βόρεια Ήπειρο και να αποτρέψουμε τα σχέδια δημιουργίας της Μεγάλης Αλβανίας», είχε δηλώσει πριν από δύο χρόνια ο μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως, Ανδρέας.

Ζ. Μπαρό: να μην μείνει η Ελλάδα μόνη απέναντι στους λαθρομετανάστες!

H AGENCE EUROPE δημοσιεύει συν/ξη του Επιτρόπου, αρμόδιου για θέματα Δικαιοσύνης, Ελευθερίας και Ασφάλειας Ζακ Μπαρό, του οποίου η θητεία λήγει σε λίγες ημέρες.
Απαντώντας μεταξύ άλλων σε ερώτηση μήπως η Ε.Ε. χρησιμοποιεί διπλή γλώσσα έναντι της Ελλάδας, αφού από τη μία της ζητείται να σεβαστεί τις υποχρεώσεις της στο πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητας αλλά από την άλλη έχει μείνει μόνη της να αντιμετωπίσει την εισροή των μεταναστών, ο κ. Μπαρό, απαντά ως εξής:
«Οι οικονομικές δυσκολίες της Ελλάδας δεν συνδέονται υποχρεωτικά με το μεταναστευτικό ζήτημα. Η Γερμανία έχει προφανώς την τάση να τιμωρήσει την Ελλάδα για μία σειρά από δημοσιονομικές παρεκκλίσεις. Και ύστερα, υπάρχει ένα δεύτερο πρόβλημα, το οποίο δεν μπορεί να αποδοθεί στην Ελλάδα : πρόκειται για την άφιξη στα ελληνικά νησιά πολλών λαθρομεταναστών, συμπεριλαμβανομένων και αιτούντων άσυλο. Μπορούμε να είμαστε αυστηροί απέναντι στην Ελλάδα αναφορικά με την οικονομία της αλλά να είμαστε αλληλέγγυοι στο ζήτημα της μετανάστευσης γιατί αποτελεί ένα μεγάλο βάρος. Χορηγούμε στην Ελλάδα μία σημαντική οικονομική βοήθεια (περισσότερα από 80 εκατομμύρια ευρώ ανάμεσα στο 2007 και το 2009). Από την άλλη πλευρά ελπίζουμε να αναπτύξουμε μία πραγματική εταιρική σχέση με την Τουρκία, ακόμα κι αν δεν πρόκειται να συμβεί άμεσα. Αυτό πρέπει να μεταφραστεί σε μία συμφωνία συνεργασίας ανάμεσα στην Frontex και την Άγκυρα, στην οποία είμαστε κοντά. Ο Τούρκος Υπουργός Εσωτερικών μου υποσχέθηκε ότι θα υπάρξει το 2010 στην Τουρκία μία πολιτική ασύλου που θα επιτρέπει στους πρόσφυγες να έχουν διεθνή προστασία. Μπορούμε να φανταστούμε ότι και η Ελλάδα θα επωφεληθεί από έναν παρόμοιο μηχανισμό. Αυτά όλα συμβάλλουν στο να μειωθεί το βάρος που πέφτει στους Έλληνες. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι θα είναι άμεσο».

Γενικευμένη ανθελληνική εκστρατεία από την πολιτική ηγεσία της Αλβανίας.

Οι χθεσινές αντιπολιτευόμενες αλβανικές εφημερίδες, Σέκουλι, Γκαζέτα Σκιπτάρε και Κοριέρι, καθώς και η Πανοράμα (θεωρείται φιλική προς τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και ΥΠΕΞ Ιλίρ Μέτα, φίλο κατά δήλωσή τους των κ.κ. Παπανδρέου και Δρούτσα ) φιλοξενούν άρθρα και δηλώσεις των γνωστών για τις ανθελληνικές τους θέσεις πολιτικών Σαμπρί Γκόντο, Πελούμπ Τζούφι, καθώς και άλλων, οι οποίοι τάσσονται εναντίον της απογραφής του πληθυσμού στην Αλβανία βάσει και του εθνικού και θρησκευτικού κριτηρίου.
Συγκεκριμένα, ο επίτιμος πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Σαμπρί Γκόντο, με δηλώσεις του στην ε/φ Σέκουλι, αντιτίθεται για μία ακόμα φορά στην απογραφή του πληθυσμού που ετοιμάζεται να κάνει η κυβέρνηση το 2011, όπου οι πολίτες θα μπορούν να δηλώσουν την εθνική και τη θρησκευτική τους ταυτότητα. Σύμφωνα με τον Γκόντο, πολλοί πολίτες δεν μπορούν να δηλώσουν τη θρησκευτική τους ταυτότητα διότι είναι τέκνα μικτών γάμων. Επιπλέον ο Γκόντο αντιτίθεται και στις δηλώσεις Μπερίσα, σύμφωνα με τις οποίες οι αλβανοί δήλωναν την εθνική τους ταυτότητα και την εποχή του βασιλιά Ζώγκου. Την εποχή εκείνη, σύμφωνα με τον Γκόντο, δεν υπήρχε η βίζα, οι αλβανοί κυκλοφορούσαν ελεύθεροι, όχι όπως σήμερα, που για να πάρουν μια θεώρηση έχουν αλλάξει ονόματα και ταυτότητα.
Μια άλλη ε/φ, η αντιπολιτευόμενη Κοριέρι, αναφέρεται σε δηλώσεις του Γκόντο για το ίδιο θέμα, στις οποίες επισημαίνει ότι σε περίπτωση που στο ερωτηματολόγιο παραμείνει η ερώτηση για την εθνική ταυτότητα, αυτή θα πρέπει να συνοδεύεται με ορισμένους όρους, που να υποχρεώνουν τον πολίτη όχι μόνο να δηλώνει την εθνική του ταυτότητα (σε περίπτωση που δεν είναι αλβανική), αλλά και να την αποδεικνύει, δηλώνοντας και τα ονόματα των γονέων και των παππούδων του αλλά και τον τόπο καταγωγής.
Η ε/φ Σέκουλι δημοσιεύει άρθρο και του ιστορικού Αγέτ Σάχου, ο οποίος υποστηρίζει ότι η Αλβανία δε θα πρέπει να κάνει απογραφή βάσει και της θρησκευτικής ταυτότητας, διότι με τον τρόπο αυτό θα δημιουργούνταν προβλήματα μεταξύ των θρησκευτικών κοινοτήτων στη χώρα. Μια τέτοια απογραφή, ισχυρίζεται ο Σάχου, θα μπορούσε να γίνει αντικείμενο παρερμηνείας και κατάχρησης. Για παράδειγμα η Ελλάδα, ισχυρίζεται ο Σάχου, ταυτίζει την εθνική με τη θρησκευτική ταυτότητα. Η τραγωδία των τσάμηδων, σύμφωνα με τον Σάχου, έχει στο θεμέλιό της τη θρησκευτική ταυτότητα, διότι οι τσάμηδες ήταν στην πλειοψηφία τους μουσουλμάνοι. Καταλήγοντας, ο Σάχου υποστηρίζει ότι η απογραφή με δήλωση της εθνικής ταυτότητας θα φέρει την ΄΄εθνική συρρίκνωση των Αλβανών΄΄, διότι πολλοί αλβανοί έχουν αλλάξει ονόματα και ταυτότητα.
Η ε/φ Πανοράμα φιλοξενεί άρθρο του δημ/φου συνεργάτη της Υλμπέρ Λίλι στο οποίο προτείνει να γίνει απογραφή μόνο για τον αριθμό των πολιτών, των κατοικιών και των περιουσιών τους, αφαιρώντας από το ερωτηματολόγιο τις ερωτήσεις για την εθνική και θρησκευτική ταυτότητα. Με τις ερωτήσεις αυτές, ισχυρίζεται ο Λίλι, η Αλβανία πάει να δημιουργήσει προβλήματα σε μια χώρα όπου τέτοια προβλήματα δεν υπάρχουν. Σύμφωνα με τον Λίλι, η απογραφή με τα δύο αυτά κριτήρια δεν είναι ένας όρος, μόνο μια σύσταση του Σ.τ.Ε., άρα δεν είναι υποχρεωτική, πιο πολύ τα δύο αυτά κριτήρια είναι αιτήματα που έχει θέσει η Ελλάδα. Καταλήγοντας ο Λίλι διερωτάται τι θα γίνει με τους μετανάστες, προσθέτοντας ότι κατά την απογραφή που έγινε το 2002 στην ΠΓΔΜ οι αλβανοί μετανάστες έμειναν εκτός απογραφής.
Η αντιπολιτευόμενη ε/φ Κοριέρι φιλοξενεί στο σημερινό της φύλλο συνέντευξη του πρώην βουλευτή και πρώην αντιπροέδρου του Σοσιαλιστικού Κινήματος Ολοκλήρωσης Πελούμπ Τζούφι, στην οποία όχι μόνο τάσσεται εναντίον της απογραφής με δήλωση της εθνικής και θρησκευτικής ταυτότητας, αλλά κατηγορεί και τον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας Αναστάσιο για ανάμειξη στην πολιτική και για παραβίαση των κανόνων της Εκκλησίας. Συγκεκριμένα, ο Τζούφι θεωρεί παράνομη και αντισυνταγματική την απογραφή του πληθυσμού βάσει και του θρησκευτικού κριτηρίου, διότι το Σύνταγμα ορίζει ότι κανείς δεν έχει δικαίωμα να υποχρεώσει τους αλβανούς πολίτες να δηλώσουν τη θρησκευτική τους πίστη. Θεωρεί ΄΄ανέντιμη αρχή΄΄ την απογραφή του πληθυσμού όπου οι πολίτες να έχουν το δικαίωμα να δηλώσουν και την εθνική τους ταυτότητα, κάτι, που σύμφωνα με τον Τζούφι, το είχε ζητήσει από την Αλβανία και ο Βενιζέλος το 1919, αλλά οι τότε μεγάλες δυνάμεις δεν το δέχθηκαν. Σκοπός της απογραφής αυτής, σύμφωνα με τον Τζούφι, είναι να δώσει παραμορφωμένη εικόνα ως προς την εθνική και θρησκευτική σύνθεση του πληθυσμού στην Αλβανία. Αναφορικά με τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο, ο Τζούφι δήλωσε: «Η τοποθέτηση του κ. Αναστασίου επικεφαλής της Αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας ήταν ιστορική ανοησία (Σημ. Γρ. Τύπου: ο Τζούφι χρησιμοποιεί τον αγγλικό όρο “nonsense”). H Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας έγινε Αυτοκέφαλη, ακριβώς για να απαλλαγεί από την Ελληνική Εκκλησία και τους έλληνες ιερείς. Η τοποθέτηση του κ. Αναστασίου επικεφαλής της Εκκλησίας ήταν η πρώτη παραχώρηση που ο Μπερίσα έκανε στην Ελλάδα. Κατά την άποψή μου ο Αρχιεπίσκοπος έχει ενεργήσει συχνά σε αντίθεση με το ρόλο που θα έπρεπε να είχε ο επικεφαλής της Ορθόδοξης Εκκλησίας, έχει παρέμβει μάλιστα σε πολιτικές υποθέσεις και στις λεπτές σχέσεις με άλλες χώρες, παραβιάζοντας τους ίδιους τους κανόνες της Ιεράς Εκκλησίας».
Η σημερινή ε/φ Μπαλκάν φιλοξενεί δισέλιδη συνέντευξη του γνωστού αλβανού συγγραφέα (πρώην βουλευτή και πρώην μέλους της ηγεσίας του ΣΚ, έχει πλέον αποσυρθεί από την πολιτική λόγω μεγάλης ηλικίας) Ντριτερό Αγκόλι, στον οποίο ο δημ/φος, μεταξύ άλλων, έκανε και δύο ερωτήσεις, τη μία για την ΄΄Τσαμουριά΄΄ και την άλλη για την απογραφή του πληθυσμού.
Για την ΄΄Τσαμουριά΄΄ ο Αγκόλι δήλωσε: «Υπάρχει ριζική διαφορά μεταξύ Κοσόβου και Τσαμουριάς. Εκείνο που οι σέρβοι δεν κατάφεραν να κάνουν στο Κόσοβο, δυστυχώς οι έλληνες το πέτυχαν στην Τσαμουριά. Το Κόσοβο κατοικείται από αλβανούς, η Τσαμουριά έχει αδειάσει από τους αλβανούς, με τρόπους που όλοι γνωρίζουμε». Στην ερώτηση για την απογραφή βάσει και του θρησκευτικού κριτηρίου, ο Αγκόλι απάντησε: «Μέχρι το 1948 ή 1950 υπήρχε τέτοιος νόμος (για δήλωση της θρησκευτικής ταυτότητας), μετά καταργήθηκε. Θυμάμαι ότι δύο φορές συμπλήρωσα το σχετικό ερωτηματολόγιο και δήλωσα αθεϊστής, μολονότι οι δύο γονείς μου ήταν μπεκτασήδες». Στην ερώτηση εάν με τον τρόπο αυτό θα αυξηθεί ο αριθμός των ορθόδοξων χριστιανών στην Αλβανία, ο Αγκόλι απάντησε: «Είναι περίπου ένα εκατ. αλβανοί μαζί με τις οικογένειές τους που πήγαν στην Ελλάδα μετά το 1990. Η πλειοψηφία τους, εφόσον άλλαξε τα ονόματα, μπορεί να αλλάξει και τη θρησκευτική τους ταυτότητα. Να μην ξεχνάμε, η πατρίδα του ανέργου είναι η εργασία. Η Αλβανία δεν έχει τη δύναμη να τους πει: Επιστρέψτε, θα σας κάνω πιο πλούσιους απ΄ ότι είστε. Εγώ όμως πιστεύω ότι οι αλβανοί ορθόδοξοι θα ξέρουν να διατηρήσουν και να προωθήσουν τις αξίες των προγόνων τους».

Αντίθετη η Μόσχα στη ΝΑΤΟική πολιτική στο Κόσοβο!

Η αποκαλούμενη στρατηγική για το βόρειο Κόσοβο βρίσκει αντίθετη τη Μόσχα, η οποία θεωρεί ότι παραβιάζει το ψήφισμα 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αλλά και πυροδοτεί εντάσεις στην συγκεκριμένη επαρχία. Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Αντρέι Νεστερένκο, «η Ρωσία πιστεύει ότι στις παρούσες συνθήκες θα πρέπει να αποτρέψουμε αποτελεσματικά κάθε απόπειρα εφαρμογής αποφάσεων που θα μπορούσαν να επιδεινώσουν την κατάσταση στο Κόσοβο». Πρόσθεσε, επίσης, ότι η Μόσχα επιμένει στην άποψη να συνεχίσει η αποστολή του ΟΗΕ, UNMIK, να εκπροσωπεί το Κόσοβο στους περιφερειακούς και διεθνείς θεσμούς.

Στο μεταξύ, σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο της ευρωπαϊκής αποστολής στο Κόσοβο, EULEX, διατυπώνεται «η σαφής και αμετακίνητη θέση» της απέναντι στην «στρατηγική για το Κόσοβο». Στο κείμενο τονίζεται ότι «δεν πρόκειται για στρατηγική της ΕΕ ούτε της EULEX, αλλά για σχέδιο του Διεθνούς Πολιτικού Γραφείου (ICO)», ενώ υπογραμμίζεται ότι «η EULEX πιστεύει ακράδαντα πως μόνο μέσα από το διάλογο μεταξύ των εμπλεκομένων κοινοτήτων μπορεί να σημειωθεί πρόοδος στο βόρειο τμήμα του Κοσόβου».

Μείωση των δυνάμεων της KFOR

Στους 10.000 στρατιώτες μειώθηκε η δύναμη της ειρηνευτικής αποστολής του ΝΑΤΟ στο Κόσοβο (KFOR), σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση, στην οποία εξηγείται ότι «η κατά δύο χιλιάδες μείωση των στρατιωτών δεν θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια του Κοσόβου». Σημειώνεται ότι το ΝΑΤΟ είχε λάβει την απόφαση για τη μείωση των δυνάμεων της KFOR τον περασμένο Ιούλιο 2009, εκτιμώντας ότι έχει σημειωθεί πρόοδος στην περιοχή. Άλλωστε, όπως υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση «η αποτελεσματικότερη και πιο ευέλικτη δομή της KFOR εγγυάται τη σταθερότητα και την ασφάλεια στους κατοίκους του Κοσόβου».

Αποκάλυψη νέου εγγράφου για λύση στο Κυπριακό με όρους Ανάν

H κυπριακή εφημερίδα «Ο ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ» σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της με τίτλο «Στα χέρια Γ.Γ. η ‘πρόοδος’» και υπότιτλο «ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ: Τουρκικό έγγραφο για πλαίσιο λύσης αλλά και αδιέξοδο» συνεχίζει σε εσωτερική της σελίδα με δημοσίευμα του δημοσιογράφου Κώστα Βενιζέλου, με τίτλο «‘Πρόοδος’, εδώ, Άγκυρα το βιολί της» και υπότιτλο «ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ: Τουρκικό έγγραφο προετοιμάζει την επόμενη ημέρα», το οποίο αναφέρει τα εξής: «Tα Ηνωμένα Έθνη επιστράτευσαν τον Γενικό Γραμματέα Μπαν Κι Μουν για να σφραγίσει ‘πρόοδο’ ‘και ‘συγκλίσεις’ ώστε να δώσει συνέχεια στη διαδικασία. Την ίδια ώρα, όμως, η τουρκική πλευρά με έγγραφο που διαβίβασε σε ξένες κυβερνήσεις, το οποίο φέρνει στο φως της δημοσιότητας ο ‘Φ’, επιβεβαιώνει ότι βασικός στόχος της Άγκυρας είναι πως εάν θα υπάρξει λύση αυτή θα ανατρέπει το στάτους κβο προς όφελος των σχεδιασμών της. Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, που φθάνει σήμερα στην Κύπρο, θα έχει ενώπιον του τα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου των εντατικών διαπραγματεύσεων. Σημείο αναφοράς η ανακοίνωση του Αλεξάντερ Ντάουνερ, ο οποίος μιλώντας εκ μέρους των Χριστόφια και Ταλάτ, έκανε λόγο για ‘σημαντική πρόοδο’ που επιτεύχθηκε. Όπως συναφώς πληροφορούμαστε, η ‘επιτευχθείσα πρόοδος’ αφορά τα εξής ζητήματα:
Πρώτο, στο θέμα του FIR η τουρκική πλευρά αποδέχεται ότι θα είναι ενιαίο, αλλά να δημιουργηθούν δύο εποπτικά σημεία ελέγχου, ένα στην Κοκκινοτριμιθιά και ένα στο αεροδρόμιο Τύμπου (οι Τούρκοι επικαλούνται το γεγονός ότι... αγόρασαν πρόσφατα αναβαθμισμένα μηχανήματα ελέγχου!).
Δεύτερο, η τουρκική πλευρά αποδέχεται εκχώρηση περισσότερων αρμοδιοτήτων στην κεντρική κυβέρνηση σε συνδυασμό με την αναγνώριση πως θα είναι ‘εμφανής η συμμετοχή των Τ/Κ στους θεσμούς.
Τρίτο, στο θέμα των εξωτερικών σχέσεων δεν υπάρχουν συγκλίσεις, αλλά συζητήσεις. Η τουρκική πλευρά υποστηρίζει όπως τα συνιστώντα κράτη έχουν τη δυνατότητα σύναψης διεθνών συμφωνιών. Η ελληνική πλευρά θεωρεί πως μόνο σε θέματα εμπορίου και πολιτισμού μπορεί να ισχύσει.
Τέταρτο, υπάρχει σύγκλιση στο θέμα της εκ περιτροπής προεδρίας, παραμένουν οι διαφορές για τη διάρκεια της θητείας (προέδρου-αντιπροέδρου) και στη σύνθεση του υπουργικού.
Πληροφορίες αναφέρουν πως το κοινό ανακοινωθέν που θα αναγνώσει ο Γ.Γ. μετά τη συνάντηση που θα έχει με Χριστόφια και Ταλάτ θα είναι λιτό σε περιεχόμενο και δεν αναμένεται να εισέρχεται σε λεπτομέρειες. Το ζητούμενο είναι πώς θα καταγραφούν στη συνέχεια οι συγκλίσεις (έκθεση του Γ.Γ., προεδρική ανακοίνωση Συμβουλίου Ασφαλείας).
Πάντως σε σχέση με το τουρκικό έγγραφο για το Κυπριακό που διαβιβάσθηκε σε ξένες κυβερνήσεις, είναι πρόδηλο ότι προετοιμάζουν το έδαφος και για την περίπτωση αποτυχίας της διαδικασίας. Στοχεύουν βασικά στην απόδοση ευθύνης στην ελληνική πλευρά και την εξασφάλιση πλεονεκτημάτων για το ψευδοκράτος. Ενδιαφέρον έχει η κωδικοποίηση των τουρκικών θέσεων σε συνδυασμό και με το σκηνικό που επιχειρείται να διαμορφωθεί στο Κυπριακό και με την άφιξη του Γ.Γ.. Βασικά σημεία του εγγράφου αναφέρουν τα εξής:
• Εάν η εν εξελίξει διαδικασία των συνομιλιών αποτύχει εξαιτίας της αδιαλλαξίας των Ελληνοκυπρίων, το καθεστώς των Τουρκοκυπρίων δεν μπορεί να παραμείνει επί κενού. Υποδεικνύεται ότι αυτή η διευκρίνιση ‘θα ενθαρρύνει τους Ε/Κ για δίκαιη και βιώσιμη λύση’.
• Στο έγγραφο αυτό δεν υπάρχει αναφορά σε ομοσπονδία. Γίνεται συνεχής αναφορά σε τουρκικό συνιστών κράτος και ελληνικό συνιστών κράτος. Ούτε καν ελληνοκυπριακό και τουρκοκυπριακό.
• Αγνοεί εντελώς την κυριαρχία του κεντρικού κράτους. Αναφέρεται στην κυριαρχία που θα ασκούν τα συνιστώντα κράτη.
• Σημειώνεται ότι ο στόχος των διαπραγματεύσεων δεν είναι η μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ομοσπονδία ή σύνταξη νέου συντάγματος. ‘Στην πραγματικότητα, η συνεταιρική σχέση που ιδρύθηκε από τους δύο ‘λαούς’ το 1960 θα ανανεωθεί με τη συμφωνία’.
• Επαναλαμβάνουν τη θέση τους για να καταστεί η συμφωνία πρωτογενές δίκαιο όπως και το θέμα των παρεκκλίσεων (αναφέρεται στις περιπτώσεις της Ιρλανδίας και της Τσεχίας που κατάφεραν με απόφαση των ‘27’, να εξασφαλίσουν παρεκκλίσεις).
• Κατηγορεί την ε/κ πλευρά για τις έρευνες για εντοπισμό κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου και κάνει λόγο για ίσα δικαιώματα των Τ/K στους φυσικούς πόρους.
• Για την απόφαση στην υπόθεση Όραμς υποστηρίζουν ότι συνιστά ‘δικαστική πλάνη’, διαταράσσει τη δημόσια τάξη, αλλά και κινείται εναντίον ουσιαστικών παραμέτρων του ΟΗΕ. Επικαλούνται έκθεση του Γ.Γ., ημερομηνίας 27 Μαΐου 2005, σύμφωνα με την οποία το θέμα των περιουσιών είναι ευαίσθητο ζήτημα και για τις δυο πλευρές και θα λυθεί μέσα από διαπραγματεύσεις. Η απόφαση, υποστηρίζουν, θα σκληρύνει τη θέση των Ελληνοκυπρίων στις διαπραγματεύσεις.
Επικαλείται σχέδιο Ανάν το τουρκικό έγγραφο
Στο τουρκικό έγγραφο καταγράφονται δέκα βασικές παράμετροι της λύσης, οι οποίες ‘είναι αποτέλεσμα 40χρόνων διαπραγματεύσεων και κορυφώθηκε με το σχέδιο Ανάν, το 2004’.
Στις παραμέτρους αυτές αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής: Σημειώνει τη σχέση ισότητας των ‘δυο λαών’ και τονίζει ότι η σχέση μεταξύ των ‘δύο λαών’ του νησιού δεν είναι σχέση πλειοψηφίας - μειονότητας, αλλά των πολιτικά ίσων πλευρών, όπου δεν μπορεί να διεκδικήσει εξουσία ή δικαιοδοσία η μία επί της άλλης. Οποιαδήποτε μονομερής αλλαγή στη νέα κατάσταση πραγμάτων θα απαγορεύεται. Οι Συνθήκες Εγκαθίδρυσης, Εγγυήσεων και Συμμαχίας θα πρέπει να εφαρμόζονται, τηρουμένων των αναλογιών (utatis mutandis). Στη νέα κατάσταση πραγμάτων ο νέος συνεταιρισμός θα διατηρεί την ισορροπία ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία.
Προετοίμαζαν από το καλοκαίρι την κάθοδο του Γ.Γ.
Η επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο είχε προγραμματισθεί από το περασμένο καλοκαίρι και ο σχεδιασμός αυτός μπήκε σε τροχιά εφαρμογής από το Σεπτέμβριο. Αρχικά οι αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών, κυρίως οι Πάσκο και Ντάουνερ, είχαν αποφασίσει να συνδέσουν την κάθοδο του Γ.Γ. με μία σημαντική εξέλιξη στο Κυπριακό. Τούτο είχαν πει και στον Μπαν Κι Μουν όταν συζήτησαν αρχικά το θέμα μαζί του. Στη συνέχεια αυτό εγκαταλείφθηκε καθώς τα δεδομένα και η πορεία των διαπραγματεύσεων δεν δικαιολογούσαν εφαρμογή του σχεδίου τους, όπως αρχικά διαμορφώθηκε. Ενόψει του γεγονότος ότι ήθελαν απαραιτήτως την παρουσία εδώ του Γ.Γ. δρομολόγησαν τις εντατικές διαπραγματεύσεις στις οποίες επένδυσαν σημαντικά ώστε να παραχθεί αποτέλεσμα και να ετοιμάσουν την κάθοδο του Γ.Γ. στο νησί.
Το γεγονός ότι οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στο κεφάλαιο της Διακυβέρνησης διευκόλυνε την τουρκική πλευρά, η οποία απέφυγε τα δύσκολα και ακανθώδη ζητήματα, όπως αυτό της ασφάλειας, του εδαφικού, του περιουσιακού, των εποίκων. Δηλαδή στα θέματα που η Τουρκία θα έδειχνε προθέσεις και διαθέσεις και θα έμπαινε στη λογική του ‘δώσε’, δεν δυσκολεύθηκε καθόλου καθώς δεν συζητήθηκαν τα ζητήματα αυτά. Αντιθέτως, επέμεινε στη λογική του ‘πάρε’, καθώς τη διευκόλυνε και η διαδικασία όπως διαμορφώθηκε.
Είναι προφανές πως η τακτική αυτή ομηροποίησε την ε/κ πλευρά στη συζήτηση ενός θέματος για το οποίο δεν είσπραξε οφέλη. Και οι... μετακινήσεις της τουρκικής πλευράς ουσιαστικά αγγίζουν παραμέτρους του απορριφθέντος σχεδίου Ανάν.
Ο πρόεδρος Χριστόφιας ενημέρωσε τηλεφωνικά τους αρχηγούς των κομμάτων και θα συγκαλέσει Εθνικό Συμβούλιο αυτή την εβδομάδα».

Λιβυκές στρατιωτικές παραγγελίες στη Ρωσία

Η Ρωσία και η Λιβύη υπέγραψαν την Παρασκευή συμβόλαιο για προμήθεια πολεμικού υλικού αξίας 1,3 δις. ευρώ, δήλωσε ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντίμιρ Πούτιν, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων ΡΙΑ-Νόβοστι.
Το συμβόλαιο υπεγράφη στη Μόσχα κατά την επίσκεψη του γραμματέα της Προσωρινής Κεντρικής Επιτροπής Άμυνας της Λιβύης Αμπού Μπακρ Γιουνές Τζαμπέρ, στη διάρκεια της οποίας έγινε δεκτός από τον Ρώσο πρωθυπουργό.
Ο κ. Πούτιν σημείωσε ότι ανάμεσα στα όπλα που παρήγγειλε η Λιβύη, δεν περιλαμβάνονται μόνο πολεμικά τυφέκια «Καλάσνικοφ». Η παραγγελία θα απασχολήσει μια από τις βιομηχανικές μονάδες της Izhevsk Mashzavod, που θα κατασκευάζουν τα «Καλάσνικοφ», για δύο τουλάχιστον χρόνια.