30 Νοε 2009

Η Ελλάδα αρχίζει τριμερείς για την Ασφάλεια και τις Εγγυήσεις στην Κύπρο!

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ

Η Ελληνική κυβέρνηση σε σύμπνοια με τον πρωθυπουργό - ή εν αγνοία της- έδωσε το «πράσινο φως» για να αρχίσουν οι διαδικασίες επαναφοράς του «Σχεδίου Ανάν» με διαφορετικές ονομασίες και όρους προκειμένου να κλείσουν το Κυπριακό, σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και υπέρ της Άγκυρας και του Λονδίνου που πλέον δεν καλύπτουν την κοινή τους πορεία, ούτε για τα μάτια της κοινής γνώμης. Έτσι, σύμφωνα με πηγές εξαιρετικής αξιοπιστίας, έχοντας αφήσει για μια ακόμη φορά στο σκοτάδι της υπηρεσίες του ΥΠΕΞ, συμφώνησαν να μετάσχουν σε τριμερή διάσκεψη μαζί με την Βρετανία και την Τουρκία προκειμένου να συζητήσουν τα ζητήματα ασφάλειας και εγγυήσεων, μακράν των εκπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας και των Τουρκοκυπρίων και να τους παρουσιάσουν το τελικό σχέδιο, αιφνιδιαστικά περί τα μέσα Φεβρουαρίου. Μάλιστα στελέχη του ΠΑΣΟΚ πλησίον του Γ. Παπανδρέου μιλούν τώρα για «τις μεγάλες πιέσεις που δέχεται η κυβέρνηση διεθνώς, προκειμένου να λάβει αποφάσεις στα εθνικά θέματα» με σκοπό να μειώσουν πιθανές κριτικές από κόμματα και τις λαϊκή άποψη που θεωρεί αυτά τα σχέδια μειωτικά της εθνικής αξιοπρέπειας!

Αν και ακόμη από Ελληνικής πλευράς δεν έχει οριστεί ο βασικός εκπρόσωπος για τα θέματα Ασφάλειας και Εγγυήσεων, ούτε έχει ζητηθεί η άποψη του υπουργείου Εθνικής Αμύνης, ο κ. Παπανδρέου φέρεται να έχει συμφωνήσει να προχωρήσουν οι σχετικές διαπραγματεύσεις αμέσως μετά τις εορτές των Χριστουγέννων, σε ουδέτερο έδαφος. Προκειμένου μάλιστα να αποφευχθούν συνειρμοί με το Μπούργκενστοκ, συμφωνήθηκε οι διαπραγματεύσεις να φιλοξενηθούν από τη Σλοβενία, σε ανάλογο χιονοδρομικό κέντρο με αυτό της Ελβετίας, της οποίας το υπ. Εξωτερικών συμφώνησε να παράσχει τις αναγκαίες διευκολύνσεις.

Θα πρέπει να υπογραμμιστεί ότι το σχέδιο αυτό έχει λάβει ήδη και την πλήρη έγκριση του Κύπριου προέδρου Δημ. Χριστόφια, ως προς το διαδικαστικό μέρος του ενώ θα περιμένει να δει το αποτέλεσμα. Άγνωστες είναι ακόμη οι αντιδράσεις από την πλευρά της συμπολίτευσης, όσο και της αντιπολίτευσης στην Κύπρο για το νέο αυτό βήμα στις συνομιλίες.

Σχόλια για ΥΠΕΞ- 45

O Σπύρος Κουβέλης είναι υφυπουργός Εξωτερικών αλλά ως τώρα χειρίζεται θέματα επιπέδου Διευθυντή Πολιτικής Διεύθυνσης και ελάχιστα από αυτά που έχουν σχέση με την πρασινάδα και την Διεθνή Ανάπτυξη! Και με την ευκαιρία να ρωτήσω, ασχολείται καθόλου με την υπόθεση των ΕΛ.ΠΕ (Ελληνικά Πετρέλαια) και ΜΑΜΙΔΑΚΗ, που εξακολουθούν ν’ αντιμετωπίζουν πρόβλημα στην Αλβανία; Το θέμα το έθεσαν στη διάρκεια δείπνου στον ανυπεξ, Δημ. Δρούτσα, οι εκπρόσωποί τους, όταν επισκέφθηκε τα Τίρανα. Εκείνος το μετέφερε;

·

· Οι εξαιρετικά θετικές προοπτικές που διαγράφονται στον τομέα της ναυτιλιακής συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και της Κίνας υπογραμμίσθηκαν από τους ομιλητές της χθεσινοβραδινής δεξίωσης που διοργάνωσε το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Σαγκάη (με μέριμνα του Γραφείου ΟΕΥ) προς τιμή των οικονομικών και εμπορικών εταίρων ελληνικών επιχειρήσεων της περιοχής, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Δημαρχιακής Κυβέρνησης της Σαγκάης, του τοπικού παραρτήματος του Κινεζικού ΥΠΕΞ, εμπορικών και λιμενικών αρχών της πόλης, και άνω των 70 εκπροσώπων σημαντικών ελληνικών και κινεζικών ναυτιλιακών εταιρειών, περιλαμβανομένης της COSCO, καθώς και εκπροσώπων των σημαντικότερων ΜΜΕ της Σαγκάης. Προσφωνώντας τους προσκεκλημένους, η Γενική Πρόξενος της Ελλάδας στη Σαγκάη, Μαρία Σαράντη υπογράμμισε το αυξανόμενο ενδιαφέρον της Ελλάδας για την έλληνο-κινεζική συνεργασία στον ναυτιλιακό τομέα. Το ενδιαφέρον αυτό, τόνισε, δεν αποτυπώνεται μόνο στο κεντρικό θέμα της εκδήλωσης (η πρώτη που διοργανώνεται στη Σαγκάη προς τιμή των οικονομικών εταίρων της Ελλάδας) αλλά και στην παρουσία τριών Γενικών Προξενείων της Ελλάδας σε πόλεις μείζονος οικονομικού και ναυτιλιακού ενδιαφέροντος (Σαγκάη-Καντόνα-Χονγκ Κονγκ) καθώς και στο γεγονός ότι η Ελλάδα αποτελεί μια από τις λίγες προξενικές αρχές στη Σαγκάη (συνολικά 64) με έδρα Ναυτιλιακού Ακολούθου.

Στην ομιλία του προς τους προσκεκλημένους της εκδήλωσης, ο Προϊστάμενος του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Σύμβουλος Φ. Μανουσάκης μετέφερε σύντομο χαιρετισμό εκ μέρους της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών και αναφέρθηκε εκτενώς στην στενή και παραγωγική συνεργασία Ελλάδας και Κίνας στον ναυπηγικό και ναυτιλιακό τομέα.

·

·

Ολοσέλιδη αποκλειστική συνέντευξη του πρέσβη της Ελλάδας στο Βουκουρέστι, κ. Γεώργιου Πουκαμισά, δημοσίευσε η ρουμανική εφημερίδα Adevarul με τίτλο «Τα Βαλκάνια και η Δημοκρατία της Μολδαβίας, όπως τα βλέπει η Ελλάδα».

Ο δημοσιογράφος Ovidiu Nahoi, προλογίζοντας τη συνέντευξή, επισημαίνει: "Η Ρουμανία έχει τις δικές της απόψεις όσον αφορά τις ενεργειακές πολιτικές στη ζώνη της Μαύρης Θάλασσας, των Βαλκανίων. Από την Ελλάδα ορισμένα πράγματα φαίνονται, όμως, διαφορετικά".

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις κύριες πολιτικές κατευθύνσεις της Ελλάδας, ο Έλληνας πρέσβης τόνισε ότι οι προσπάθειες ένταξης των δυτικών Βαλκανίων και της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν ενέχουν μια σιωπηλή αποδοχή της απομάκρυνσης της νοτιοανατολικής ζώνης, συμπεριλαμβανομένης της Ρουμανίας, της Βουλγαρίας, της Ελλάδας και της Κύπρου, από τις κύριες ευρωπαϊκές διαδικασίες. Σε ό,τι αφορά την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, ο κ. Πουκαμισάς τόνισε ότι οι πολίτες αυτής της χώρας αντιλαμβάνονται την ανάγκη αλλαγής και μεταρρύθμισης, καθιστώντας σαφές πως η δεδηλωμένη πολιτική της Τουρκίας, χωρίς προβλήματα με τους γείτονες, θα πρέπει να γίνει πράξη. …………….

Ο Έλληνας πρέσβης αναφέρθηκε στη συνέχεια στο σχέδιο South Stream, τονίζοντας ότι η Ελλάδα κρίνει το εν λόγω σχέδιο χρήσιμο για τους ευρωπαίους καταναλωτές και δεν θεωρεί ότι δημιουργεί προβλήματα ασφάλειας για την Ευρώπη........................

"Χρειαζόμαστε πιο δυνατή ευρωπαϊκή πολιτική παρουσία παντού. Για μας, η Ρωσία είναι ένας εταίρος και εμείς, στη Δύση, μοιραζόμαστε ένα μεγάλο κοινό συμφέρον με τη χώρα αυτή: το Αφγανιστάν" ανέφερε ο κ. Πουκαμισάς απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ενώ σε ότι αφορά τη Δημοκρατία της Μολδαβίας, τόνισε ότι η χώρα θα πρέπει να ενισχύσει την πολιτική σταθερότητας της.

·

· «Προβληματική» θεωρούν την κατάσταση που διαμορφώνεται στο υπουργείο Εξωτερικών με την προφανή –ως σήμερα- επικράτηση της άποψης να μην πραγματοποιηθεί νέος διαγωνισμός εισαγωγής ακολούθων στη Διπλωματική Ακαδημία (ή μέσω ΑΣΕΠ όπως ζητούν ορισμένοι στο ΠΑΣΟΚ) καθώς ήδη ο αριθμός των διπλωματών με α συνεχή ανοίγματα νέων πρεσβειών και προξενείων τα τελευταία χρόνια καθιστά δραματικές τις ελλείψεις. Ταυτοχρόνως, το πρόβλημα, διατείνονται, θα αυξηθεί καθώς αναμένεται συντόμως να ζητηθεί από την Αθήνα κατάσταση διπλωματών που επιθυμούν να μεταπηδήσουν στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικών Σχέσεων που θα λειτουργήσει από 1ης Ιανουαρίου. Μάλιστα τουλάχιστον δυο σημαντικοί (από απόψεως θέσης) πρέσβεις συνομιλώντας με τον ΔΡΑΓΟΥΜΑΝΟ την περασμένη εβδομάδα τόνιζαν πως «το σκέφτονται σοβαρά να ζητήσουνε τη μετάταξή τους ανάλογα με το πώς θα οργανωθεί αυτή η διαδικασία».

·

·

Πέντε εν ενεργεία πρέσβεις κινήθηκαν με τηλεφωνήματα τους προς την πλευρά του Αντώνη Σαμαρά, ενώ του επτά εν ενεργεία έφθασαν εκείνοι που κινούνται στη σφαίρα της Ντόρας Μπακογιάννη. Άλλοι, φερόμενοι «διπλωματικά’ απέφυγαν να λάβουν θέση αναμένοντας το αποτέλεσμα… Ωστόσο δυναμικότερη ήταν η εμφάνιση πέριξ της Ντόρας νεώτερων στελεχών των ΟΕΥ, που φαίνεται εξακολουθούν να επηρεάζονται από τον Θ. Σκυλακάκη

·

· ΚΟΥΙΖ: Πάλλονται οι καρδιές των ΟΕΥ από τη συγκλονιστική πληροφορία ότι το ΔΣ της Ένωσής τους συναντήθηκε με την κυρία Κατσέλη, υπουργό Οικονομικών, κλπ. Είναι όμως αλήθεια; Κι αν έγινε η συνάντηση την έπεισε ή δεν την έπεισε για τα αιτήματα του κλάδου; Ιδού η απορία… που παραμένει αναπάντητη από την ηγεσία του κλάδου…

·

·

Το Ελληνικό Παρατηρητήριο του London School of Economics (LSE) έκανε δεκτή στο πλαίσιο προγράμματος Επισκέπτη Ερευνητή (Visiting Fellowship) για το τετράμηνο Ιανουαρίου-Απριλίου 2010 τη Μελίνα Σκουρολιάκου, μέλος της Ένωσης Ακολούθων Τύπου, προκειμένου να εκπονήσει σύντομο ερευνητικό σχέδιο στην αγγλική γλώσσα επί θεμάτων διεθνούς επικοινωνίας της Ελλάδας. Το ερευνητικό σχέδιο της κ. Σκουρολιάκου έχει τον τίτλο «Επικοινωνία στην εξωτερική πολιτική: Ο επικοινωνιακός παράγοντας στη διαμόρφωση και εφαρμογή της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής 2000-2009» και αφορά το βαθμό αποτελεσματικότητας όπως και τα χαρακτηριστικά της επικοινωνιακής στρατηγικής πίσω από τη χάραξη και εφαρμογή της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.

·

· Αν δεν διαβάσατε τα κατορθώματα της task force ΥΠΕΞ στη σύνοδο του ΟΑΣΕ στο Ελληνικό, γυρίστε και διαβάστε το θέμα της 28ης Νοεμβρίου… Χαρακτηριστικό της επιτυχίας! Και δεν αναφερόμαστε στο γεγονός πως οι δυτικοί υπεξ δεν θα εμφανιστούν καθόλου (Καναδάς, ΗΠΑ, Γερμανία, Ολλανδία, ως τώρα) αλλά στο γεγονός πως ακόμη και ο έλληνας ΥΠΕΞ και Πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, το σνομπάρει και πάει… Τσεχία, μετά τον χαιρετισμό που θα απαγγείλει!

·

·

Πολύ συγκινηθήκαμε από τη δήλωση του ανυπεξ Δημ. Δρούτσα για τον παλαιστινιακό λαό! Γιατί άραγε δεν πάει να τους τα πει προσωπικώς μαζί με τον υπεξ Γ. Παπανδρέου; Μήπως γιατί γνωρίζουν πως ακόμη θυμούνται στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη πόσο πόλεμο είχε κάνει σε βάρος του Γιασέρ Αραφάτ, όταν μάλιστα ο τελευταίος ήταν άρρωστος; Θυμάται άραγε το ταξίδι στη Μ. Ανατολή που προέτρεπε τον Αμπάς να ανατρέψει τον Αραφάτ…;

Οι πρώην του ΥΠΕΞ σε μάχη σώμα με σώμα με νικητή τον Σαμαρά!

Tις πρώτες πρωινές ώρες, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα που έδινε η Ρηγίλλης η μάχη ανάμεσα στους δύο μονομάχους, πρώην υπουργούς εξωτερικών, είχε κριθεί οριστικά και νικητής εξήλθε ο Αντώνης Σαμαράς, με την Ντόρα Μπακογιάννη να αποδέχεται δημοσίως την ήττα της. Τοα ποσσοστά επί του 75% των ψηφισάντων ήταν 50,1% υπερ του κ. Σαμαρά, 39,6% υπέρ της κας Μπακογιάννη και 10,3% υπέρ το Π. Ψωμιάδη.

Μετά τη νίκη του ο κ. Σαμαράς δήλωσε ότι αυτό που προέχει τώρ είναι η ενότητα και αναδιοργάνωση του κόμματος και πως δεν υπάρχουν νικητές ή ηττημένοι.

Προβληματισμό έχει δημιουργήσει πάντως ήδη στην πολκιτική ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και δη του ΥΠΕΞ, η εκλογή Σαμαρά καθώς θεωρούν ότι αυτό θα εμποδίσει την εύκολη επίλυση θεμάτων που χαρακτηρίζονται "εθνικά" όπως αυτό με την πΓΔΜ και το Κυπριακό ενώ είναι γνωστές οι θέσεις τουκ. Σαμαρά υπέρ της διπολικότητας στις σχέσεις με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία.

«Αθώωσαν» την Τουρκία στην Ευρωβουλή Έλληνες ευρωβουλευτές!

Αθωωτικό ψήφισμα» για την Τουρκία ενέκρινε την Πέμπτη το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο πλαίσιο της Στρατηγικής Διεύρυνσης, χωρίς υποδείξεις για κυρώσεις αλλά και χωρίς αναφορά στο ορόσημο του Δεκεμβρίου και στην πολυδιαφημιζόμενη αξιολόγηση. Η παράγραφος που εγκρίθηκε από την ολομέλεια του Σώματος «εκφράζει λύπη για τη συνεχιζόμενη μη εκπλήρωση των υποχρεώσεων που απορρέουν από το Συμπληρωματικό Πρωτόκολλο της Συμφωνίας Σύνδεσης ΕΕ-Τουρκίας και καλεί την Τουρκία να προχωρήσει σε πλήρη και χωρίς δυσμενείς διακρίσεις εφαρμογή (σ.σ. χωρίς να τίθενται χρονικά πλαίσια)». Σε ότι αφορά στο Κυπριακό, η διατύπωση του ψηφίσματος προσλαμβάνει αρνητική κατεύθυνση μετά την υιοθέτηση τροπολογίας των Ευρωπαίων Πρασίνων, διά της οποίας δεν καλείται μόνο η Τουρκία να συμβάλει στην επίλυση του Κυπριακού αλλά και «όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη», φωτογραφίζοντας τόσο την κυπριακή κυβέρνηση όσο και την τουρκοκυπριακή κοινότητα και βάζοντας και τους «3» στο ίδιο καλάθι, μοιράζοντας ισόποσα την ευθύνη.

Η αρνητική αυτή τροπολογία υιοθετήθηκε με μια ψήφο διαφορά (286 έναντι 285) και η εξέλιξη θα ήταν διαφορετική εάν οι Έλληνες ευρωβουλευτές Τρεμόπουλος (Πράσινοι), Σκυλακάκης (Νέα Δημοκρατία) και Αρσένης (ΠΑΣΟΚ) δεν την υπερψήφιζαν και άλλοι έξι επίσης του ΠΑΣΟΚ δεν τηρούσαν αποχή (Κοππά, Παλιαδέλη, Λαμπρινίδης, Ποδηματά, Ράπτη, Σταυρακάκης).

Απόφαση Συνεδρίου ΔΗΣΥ για Τουρκία και αξιολόγηση στο… μέλλον!

Με βασική θέση την υπεράσπιση της πρότασης του Γ. Παπανδρέου να δοθεί χρόνος στην Τουρκία ως τον Ιούνιο του 2010 και ν αποφευχθεί η διαδικασία της άμεσης αξιολόγησης, ο ΔΗΣΥ, στο πλαίσιο του 13ου Παγκύπριου Συνεδρίου του Κόμματος που πραγματοποιήθηκε χθες στη Λευκωσία, υιοθέτησε την ομόφωνη απόφαση που έλαβε το Πολιτικό Γραφείο του Κόμματος στις 12/9/2009 όσο αφορά στο Κυπριακό και στην οποία, περιλαμβάνεται η θέση ότι «εμείς θεωρούμε ότι το ορόσημο του Δεκεμβρίου είναι καθοριστικό υπό την προϋπόθεση ότι θα αξιοποιήσουμε σωστά το όπλο των κυρώσεων εις βάρος της Τουρκίας. Και αυτό γιατί θεωρούμε ότι είναι από τη στάση και τη συμπεριφορά της Τουρκίας που θα εξαρτηθεί η εξεύρεση ή όχι μιας αποδεκτής λύσης του Κυπριακού».
Όπως αναφέρεται στην απόφαση, «προτεραιότητά μας είναι η οριστική λύση του Κυπριακού. Θεωρούμε πως αν επικεντρώσουμε τη πολιτική μας στην προβολή της ανάγκης να ασκηθούν πιέσεις στην Άγκυρα προς αυτή την κατεύθυνση έχουμε περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας».
Σημειώνεται ότι «
θα πρέπει παράλληλα να συνεκτιμήσουμε το ευρωπαϊκό περιβάλλον με έμφαση σε δύο παραμέτρους:
Πρώτον, την εικόνα που έχουν σχηματίσει οι ευρωπαίοι εταίροι μας αλλά και οι θεσμοί της Ε.Ε. σε σχέση με τις εν εξελίξει συνομιλίες και η οποία δυστυχώς, εξακολουθεί να μην καταδεικνύει την Τουρκία ως την αδιάλλακτη πλευρά, έστω και αν καταγράφεται σημαντική βελτίωση σε σχέση με την εικόνα και στάση της δικής μας πλευράς και
Δεύτερον, τις προθέσεις των εταίρων μας και κυρίως το ενδεχόμενο, μεσούντος του διαλόγου για λύση, να μετατεθεί ο χρόνος της ουσιαστικής αξιολόγησης της Τουρκίας ή αυτή να περιοριστεί σε λεκτικές αναφορές χωρίς την επιβολή των όποιων κυρώσεων
».
Σε μια τέτοια περίπτωση, αναφέρει η απόφαση, «θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι να μετατρέψουμε μια τέτοια εξέλιξη σε θετικό παράγοντα για την πλευρά μας, προαναγγέλλοντας εκ των προτέρων μια σειρά κυρώσεων σε περίπτωση που στο μεσοδιάστημα η Τουρκία δεν συμβάλει ουσιαστικά στη λύση του Κυπριακού».
Συγκεκριμένα, σημειώνει, «σε μια τέτοια περίπτωση θα πρέπει με τον πιο επίσημο και ξεκάθαρο τρόπο να κατατεθεί η θέση πως : Εάν μέχρι τον Ιούνιο του 2010 η Τουρκία δε συμβάλει αποφασιστικά στην εξεύρεση μιας λύσης που θα οδηγεί σε ένα Ομόσπονδο, διζωνικό-δικοινοτικό κράτος, με μία και μόνη διεθνή προσωπικότητα, μια και μόνη κυριαρχία, μια και μόνη υπηκοότητα, με κατοχυρωμένα τα ανθρώπινα δικαιώματα και στενό χρονοδιάγραμμα αποχώρησης των κατοχικών στρατευμάτων ή τουλάχιστο δεν υλοποιήσει τις αυτονόητες υποχρεώσεις της όπως αυτές προσδιορίστηκαν το 2005, η Κυπριακή Δημοκρατία θα ενασκήσει όλα τα δικαιώματα της ως κράτος- μέλος της Ε.Ε. και θα παρεμποδίσει το άνοιγμα έως και του συνόλου των κεφαλαίων που έχουν απομείνει».
Αναφέρει, επίσης, ότι «απαραίτητη προϋπόθεση για να υλοποιηθούν οι κινήσεις τακτικής που προδιαγράφουμε είναι, μεταξύ άλλων, αυτή που σχετίζεται με την τεκμηριωμένη ενημέρωση των ευρωπαίων εταίρων μας σε σχέση με την πορεία των διαπραγματεύσεων».
Αναφέρεται, περαιτέρω, ότι «θα πρέπει την ίδια ώρα να αξιολογηθεί η στάση εκείνων των κρατών – μελών που δεν τοποθετούνται θετικά έναντι της προοπτικής πλήρους ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε. αλλά υπέρ μιας προνομιακής ειδικής σχέσης και να διασφαλιστεί ότι οι επιδιώξεις και αυτών των κρατών να διασυνδέονται με τη στάση και συμπεριφορά της Τουρκίας στο Κυπριακό».
Ο ΔΗΣΥ επισημαίνει στην απόφασή του ότι «το μήνυμα που πρέπει να μεταδοθεί στην Τουρκία πρέπει να είναι ξεκάθαρο: στηρίζουμε την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, αλλά, την ίδια ώρα, ότι αυτή η στήριξη εξαρτάται ξεκάθαρα και από τη θετική μεταβολή της τουρκικής στάσης στο Κυπριακό».
Ο ΔΗΣΥ εκφράζει παράλληλα την ανάγκη «να επιδιωχθεί η πιο στενή και ουσιαστική συνεργασία με την Ελληνική Κυβέρνηση και να ζητηθεί η επανασύσταση του Γραφείου Κυπριακού στο Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών ως επίσης και να υπάρχει συνεχής συνεργασία με τη διαπραγματευτική ομάδα».
Εισηγείται, τέλος, «το Εθνικό Συμβούλιο να βρίσκεται ουσιαστικά σε διαρκή σύνοδο μέχρι τη λύση του Κυπριακού, κάτι που θα συνεπάγεται τακτικές συνεδριάσεις τουλάχιστον μια φορά το μήνα, με προκαθορισμένη ημερήσια διάταξη και εκτάκτως όποτε θεωρηθεί σκόπιμο».