5 Νοε 2009

Ο Ντ. Μίλιμπαντ, "ταχυδρόμος" Γ. Παπανδρέου στην Τουρκία

Η συνάντηση που θα έχει στην Αθήνα με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, ο Τούρκος υπουργός, αρμόδιος για θέματα ΕΕ, Εγκεμέν Μπαγίς ήταν ένα από τα θέματα που συζήτησαν το απόγευμα στην Κωνσταντινούπολη ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέϊβιντ Μίλιμπαντ με τον κ. Μπαγίς, όπως δήλωσε ο τελευταίος, μετά τη συνάντηση.

Ο Τούρκος υπουργός είπε πως ανέφερε στον κ. Μίλιμπαντ τα περί της συνάντησής του με τον Έλληνα πρωθυπουργό και δήλωσε την πίστη του ότι με τη συνάντηση αυτή θα ξεκινήσει σημαντική διαδικασία στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό. Ο κ. Μπαγίς είπε ότι έγινε ανταλλαγή απόψεων με τον κ. Μίλιμπαντ, για «κάποια μικροπροβλήματα» που, όπως είπε, υπάρχουν ως προς την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας και επεσήμανε ότι «θα συνεχιστεί η υποστήριξη του Λονδίνου».

Δηλώσεις έκανε και ο Βρετανός υπουργός ο οποίος επεσήμανε πως εξέφρασε στον κ. Μπαγίς την «ισχυρή υποστήριξη» της κυβέρνησής της χώρας του προς την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και αναφερόμενος στη διαδικασία των μεταρρυθμίσεων στην Τουρκία, είπε πως «υπήρξαν σημαντικά βήματα» από τον περασμένο Μάιο που είχε επισκεφθεί την Άγκυρα.

Να επισημανθεί ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου είχε συναντηθεί το περασμένο Σαββατοκύριακο με τον Ντ. Μίλιμπαντ στο Λονδίνο όπου εξέθεσε το σχέδιο του για υποβοηθήσει της πορείας της Τουρκίας προς την ΕΕ έναντι μικρών ανταλλαγμάτων, σε ό,τι αφορά το Κυπριακό και αφήνοντας προς το παρόν εκτός συζητήσεων θέματα του Αιγαίου.

Κυπριακό πλοίο με πυραύλους κατελήφθη από το Ισραήλ

Όπως μεταδίδεται από τον ηλεκτρονικό τύπο, ισραηλινοί κομάντος κατέλαβαν, σήμερα το πρωί, πλησίον των κυπριακών χωρικών υδάτων, πλοίο, τύπου francop, που μετέφερε παράνομο οπλισμό. Το πλοίο, που έπλεε υπό σημαία Αντίγκουας, οδηγήθηκε για περαιτέρω έρευνα στο Ασντότ.
Σύμφωνα με τις Ισραηλινές εκτιμήσεις, στα όπλα, που είχαν προορισμό τη Hezbollah, περιλαμβάνονται αντιαρματικά βλήματα και πύραυλοι Katyusha.
Ως φορτίο του πλοίου είχε δηλωθεί ανθρωπιστική βοήθεια, ενώ σύμφωνα με τη δήλωση του αναπληρωτή Υπουργού Εθνικής Άμυνας Matan Vilnai τα μέλη του πληρώματος δεν είχαν ανάμιξη στην προσπάθεια της παράνομης διακίνησης του οπλισμού.
Ανώτερος Λιβανέζος στρατιωτικός παράγοντας, υπό τον όρο της ανωνυμίας, λόγω της ιδιότητός του, αρνήθηκε να σχολιάσει την είδηση, λέγοντας ότι το περιστατικό συνέβη εκτός των χωρικών υδάτων του Λιβάνου. Από την πλευρά του ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης του Ισραήλ, Ehud Barak χαρακτήρισε την επιχείρηση ως “μια ακόμη επιτυχία κατά των συνεχιζόμενων προσπαθειών παράνομης διακίνησης όπλων για την ενίσχυση των τρομοκρατικών στοιχείων, που απειλούν την ασφάλεια του Ισραήλ.”
Στην ηλεκτρονική ιστοσελίδα Y-Net [εβραϊκή] δημοσιεύθηκε -πριν λίγο- η είδηση, που υπογράφεται από τους Hanan Greenberg και Daniel Edelson, με τίτλο «Δηλώσεις παραγόντων της εταιρείας, το πλοίο της οποίας συνελήφθη: Δεν γνωρίζαμε ότι πρόκειται περί όπλων».
Στο δημοσίευμα αναφέρεται, ότι το πλοίο, -τύπου Francop, με σημαία Aντίγκουας- ξεκίνησε εχθές από το λιμάνι Νταμιάτ της Αιγύπτου, με προορισμό το λιμάνι Λατάκια της Συρίας, μέσω της Βηρυτού και της Λεμεσού.
Κατά τη διάρκεια του πλου και σε απόσταση 180χλμ. από τις Ισραηλινές ακτές, ανεκόπη η πορεία του από Ισραηλινούς κομάντος και το πλοίο οδηγήθηκε στο Ασντόντ. Το μέλη του πληρώματος του, έκπληκτα από τη συνάντησή τους με το πλήρωμα του Ισραηλινού πολεμικού, ισχυρίστηκαν, ότι δεν γνώριζαν το περιεχόμενο των κοντέινερς, που μετέφερε το πλοίο. Παράγοντες της Κυπριακής εταιρείας μεταφορών UFS δήλωσαν, ότι η εταιρεία είναι υπεύθυνη για την μεταφορά και μόνο των κοντέινερς και βάσει νόμου δεν έχει το δικαίωμα να εξετάσει το περιεχόμενό τους. Αυτό είναι ευθύνη των τελωνειακών αρχών των λιμανιών, που επισκέπτεται το πλοίο. Πρόσθεσαν, επίσης, ότι είναι η πρώτη φορά, που συμβαίνει κάτι ανάλογο και εύχονται να μην επηρεάσει τις σχέσεις Κύπρου – Ισραήλ.
Τα μέλη του francop δεν έφεραν αντίσταση στους Ισραηλινούς κομάντος. Όταν οι ειδικές δυνάμεις άνοιξαν τα κοντέινερς ανακάλυψαν πυραύλους, ρουκέτες, βλήματα όλμου, χειροβομβίδες και ελαφρά όπλα. Παράγοντες των Ισραηλινών Υπηρεσιών Ασφαλείας πιστεύουν, ότι πρόκειται για όπλα, που στάλθηκαν από το Ιράν στην Hezbollah .
Το francop, που κατασκευάστηκε το 2003, ανήκει στην κυπριακή εταιρεία μεταφορών UFS και επισκέπτεται συχνά τα λιμάνια της Αιγύπτου, του Λιβάνου, της Συρίας, της Κύπρου και της Ελλάδας, καθώς και άλλα λιμάνια της Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας.

Νέες υποψηφιότητες για την Ε.Ε.

Συνέντευξη στην Corriere della Sera του Προέδρου του ΕΣΚ Poul Nyrup Rasmussen σχετικά με την υποψηφιότητα για Ύπατου Εκπροσώπου στην ΕΕ του ιταλού πρώην πρωθυπουργού, DAlema.
Ερώτηση: Κύριε Πρόεδρε, ποιά χαρακτηριστικά επέτρεψαν στον D’ Alema να μπει στο χορό των υποψηφιοτήτων για τη θέση του ΄Υπατου Εκπροσώπου για την εξωτερική πολιτική της ΄Ενωσης;
Απάντηση: O D’ Alema έχει τις πολιτικές ικανότητες για να ανταποκριθεί, με τον καλύτερο τρόπο, σ’ αυτή την τόσο σημαντική θέση, δεδομένου ότι και στο παρελθόν είχε κατακτήσει ανάλογη εμπειρία ως διατελέσας Πρωθυπουργός και Υπουργός Εξωτερικών.
Ερώτηση: Ο Βρετανός ΥΠΕΞ David Miliband είναι ένας άλλος υποψήφιος του ΕΣΚ επίσης με πολύ κύρος;
Απάντηση: Και ο Miliband είναι ένας εξαίρετος υποψήφιος. Αλλά η διαπραγμάτευση μεταξύ κυβερνήσεων και κομμάτων μόλις τώρα άρχισε επισήμως –αμέσως μετά την υπογραφή της Συνθήκης της Λισαβόνας από τον Τσέχο Πρόεδρο Vaclav Klaus- και ως εκ τούτου είναι πρόωρο να εκφράσω κάποια προσωπική κρίση. Είμαστε υπερήφανοι που το ΕΣΚ διαθέτει μια μικρή μεν, αλλά αξιολογότατη ομάδα ανθρώπων με λίαν εξειδικευμένες γνώσεις και ικανότητες. Στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., περί τα μέσα Νοεμβρίου, θα καταλήξουμε στις οριστικές αποφάσεις.
Ερώτηση: Γιατί το ΕΣΚ ζήτησε τη θέση του ΄Υπατου Εκπροσώπου, αφήνοντας στο ΕΛΚ τη σταθερή προεδρία της Ε.Ε.;
Απάντηση: ‘Ηταν μια συγκεκριμένη πολιτική επιλογή. Ο υπεύθυνος της εξωτερικής πολιτικής για λογαριασμό των κυβερνήσεων ασκεί μεγάλη επιρροή. Επιπροσθέτως, η αντιπροεδρία της Commission θα επιτρέψει σε έναν σοσιαλιστή να αντισταθμίζει, σε επίπεδο Ε.Ε., το βάρος του προέδρου αυτού του θεσμικού οργάνου, του Πορτογάλου José Manuel Durao Barroso, ο οποίος είναι μέλος του ΕΛΚ.
Ερώτηση: Αυτή η γραμμή του ΕΣΚ έθεσε εκτός παιχνιδιού την υποψηφιότητα του πρώην Βρετανού Πρωθυπουργού Τony Blair για την σταθερή προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, υποψηφιότητα που υποστηρίχθηκε σθεναρώς από τον Βρετανό Πρωθυπουργό Gordon Brown.
Απάντηση: Στο ΕΣΚ δεν υπεισήλθαμε στην αξιολόγηση της υποψηφιότητας Blair. Κάναμε μια επιλογή αξιολογώντας αποκλειστικά την πολιτική σημασία του ρόλου του ΄Υπατου Εκπροσώπου.
Ερώτηση: Λέγεται ότι για την προεδρία της Ε.Ε. αυξάνονται οι θετικές γνώμες, στο πλαίσιο του ΕΛΚ, για τον Βέλγο Πρωθυπουργό...
Απάντηση: Οι διαπραγματεύσεις μόλις άρχισαν. Δεν έχει νόημα να προείπει κανείς από τώρα αυτό που θα συμφωνηθεί τις επόμενες μέρες.

Προληματική η Βοσνία για τους Αμερικάνους

Σε συν/ξή του στον συντάκτη Μίλαν Μίσιτς της POLITIKA (ΠΟΛΙΤΙΚΑ), με τίτλο «Η διαδικασία στο Μπούτμιρ’ δεν αποτελεί πλήγμα κατά του Ντέιτον», ο αμερικανός διπλωμάτης Douglas Davidson, σχολιάζοντας την νέα ευρω-αμερικανική πρωτοβουλία για την Βοσνία-Ερζεγοβίνη, γνωστή ως ‘διαδικασία του Μπούτμιρ’, τόνισε ότι η Β-Ε βρέθηκε στο επίκεντρο της διεθνούς προσοχής εξαιτίας της ανησυχίας της Ουάσιγκτον για την οπισθοδρόμηση που σημειώνεται στη χώρα την τελευταία τριετία ως προς την πρόοδο των μεταρρυθμιστικών της προσπαθειών για ένταξη στις ευρωατλαντικές δομές.
Ο αμερικανός διπλωμάτης τόνισε ότι ο πρώτος στόχος της ‘Διαδικασίας του Μπούτμιρ’ είναι να καταστήσει δυνατή την καλύτερη λειτουργία της Β-Ε, η οποία, με τη σειρά της, θα καταστήσει δυνατή την εκπλήρωση του στόχου της επίσπευσης της ευρωατλαντικής ένταξης της χώρας.
Κληθείς να σχολιάσει τις ανησυχίες της Σερβικής Δημοκρατίας στη Β-Ε ότι η έκβαση της ‘Διαδικασίας του Μπούτμιρ’ θα είναι η αναθεώρηση της Συμφωνίας του Ντέιτον και η κατάργηση της οντότητάς της, ο κ.Davidson υπογράμμισε τη σχετική διαφωνία του, επισημαίνοντας ότι η διαδικασία ένταξης στην ΕΕ και ΝΑΤΟ σαφώς δεν απαιτεί την κατάργηση της οντότητας της Ρεπούμπλικα Σρπσκα και ότι ο φόβος αυτός είναι παράλογος.
Σε ερώτηση εάν η εμπλοκή των ΗΠΑ στη Βοσνία αποδεικνύει εμμέσως την ανικανότητα της ΕΕ να διαχειριστεί τα προβλήματα στην Β-Ε, ο αμερικανός διπλωμάτης σημείωσε ότι λόγος που η Ουάσιγκτον ενεπλάκη σε αυτή την υπόθεση είναι να δώσει ώθηση στην επίλυση των προβλημάτων. Ερωτηθείς εάν και κατά πόσον η Σερβία μπορεί να συμβάλει στις θετικές εξελίξεις στη Β-Ε, ο κ. Davidson εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Σερβία και η Κροατία θα μπορούσαν να ασκήσουν μεγαλύτερη επιρροή στους συμπατριώτες τους στην Β-Ε και να αποτελέσουν πρότυπο για αυτούς, δεδομένου ότι η Κροατία βρίσκεται πολύ κοντά στην ευρωπαϊκή της ένταξη, όπως θα βρεθεί και η Σερβία, μετά την σύλληψη του Ράτκο Μλάντις και την εξάλειψη του εμποδίου αυτού της ταχύτερης πορείας της προς την ΕΕ.
Τέλος, ο κ.Davidson υπογραμμίζει ότι εάν δεν σημειωθεί πρόοδος στη διαδικασία του Μπούτμιρ, η θέση των ΗΠΑ θα είναι ότι ο Ύπατος Αρμοστής θα πρέπει να παραμείνει στη Β-Ε, καθώς επιβεβαιώνονται οι υποψίες ότι η Β-Ε δεν είναι ικανή να διαχειρίζεται τα θέματά της χωρίς τη διεθνή διαμεσολάβηση.