16 Φεβ 2010

Σχόλια για ΥΠΕΞ - 55

Πραγματοποιήθηκε η υπογραφή του μνημονίου παράδοσης-παραλαβής του ελληνικού περιπτέρου στην Παγκόσμια Εμπορική Έκθεση της Σαγκάης EXPO 2010 την περασμένη Παρασκευή σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Συντονιστικού Γραφείου της Έκθεσης. Στην τελετή παράδοσης του ελληνικού περιπτέρου (συνολικού εμβαδού 2000 τ.μ) παρεβρέθηκε ο επικεφαλής του Συντονιστικού Γραφείου της Έκθεσης Shanghai World Expo Coordination Bureau, Hong Hao, και η Γενική Πρόξενος στην Σαγκάη, Μαρία Σαράντη, η οποία υπέγραψε το μνημόνιο παραλαβής. Ο κ. Hong Hao ευχαρίστησε την Ελλάδα για τις προσπάθειες άρτιας προετοιμασίας της στην Έκθεση και δεσμεύθηκε εκ μέρους του Συντονιστικού Γραφείου της Έκθεσης για την παροχή κάθε δυνατής αρωγής. Η Γενική Πρόξενος της Ελλάδας τόνισε ότι η Ελλάδα προετοιμάζεται εντατικά για μια λαμπρή παρουσία στην Έκθεση, όπως έχει δεσμευθεί.

·

· Στη Σερβία υπάρχουν πολλές αναπτυσσόμενες περιοχές, για τις οποίες υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον, γι’ αυτό και η αντιπροσωπεία των ελληνικών τραπεζών και επιχειρήσεων, με επικεφαλής τον πρέσβη Δημοσθένη Στωίδη, μετέβη στο Νόβι Πάζαρ, προκειμένου «να βολιδοσκοπήσει το επενδυτικό δυναμικό στην περιοχή», δήλωσε ο Σύμβουλος Τύπου της Ελληνικής Πρεσβείας στο Βελιγράδι, Πέτρος Τσαρούχης. Επεσήμανε, επίσης, ότι «στόχος της επίσκεψης είναι να διαπιστωθούν διαμέσου συνομιλιών οι ανάγκες της περιοχής αυτής και ο τρόπος που οι ελληνικές επιχειρήσεις θα μπορούσαν να συνδράμουν στην ανάπτυξή της». Ο κ. Τσαρούχης τόνισε, επιπλέον, ότι η επίσκεψη της ελληνικής διπλωματικής και επιχειρηματικής αποστολής σε αυτή την περιοχή της Σερβίας είναι μόνο η αρχή, καθώς οι Έλληνες σχεδιάζουν να επισκεφθούν και άλλες αναπτυσσόμενες περιοχές στη χώρα. Σημειώνεται, τέλος, ότι ο πρέσβης κ. Στωίδης και τα μέλη της επιχειρηματικής αποστολής συναντήθηκαν πρώτα με τον Δήμαρχο του Νόβι Πάζαρ, Μέχο Μαχμούτοβιτς, και ακολούθησαν συναντήσεις με τους Δημάρχους των δήμων Σιένιτσα, Τούτιν και Ράσκα, ενώ στη συνέχεια επισκέφθηκαν την μεσαιωνική ορθόδοξη Μονή Σοποτσάνι.

·

·

Τα διαπιστευτήρια του κατέθεσε, στην Αυτού Μεγαλειότητα, Βασίλισσα Βεατρίκη, ο νέος Πρέσβης της Ελλάδος στην Ολλανδία, Ιωάννης Οικονομίδης.Όπως αναφέρεται και στη σχετική ανακοίνωση της Υπηρεσίας Ενημέρωσης του ολλανδικού Βασιλικού Οίκου, ο κ. Πρέσβης έγινε δεκτός από τη Βασίλισσα Βεατρίκη σήμερα το πρωί, στο παλάτι Noordeinde. Σιδεροκέφαλος!

·

· Στην κηδεία ενός λαμπρού στοχαστή, παραβρέθηκαν ο πρέσβης της Ελλάδας στο Παρίσι, Κ. Χαλαστανης και η Γενική πρόξενος, Κατερίνα Κόϊκα κι από κοντά τους και ο Επικρατείας Χάρης Παμπούκης. Ο εκλιπών ήταν ο Κώστας Αξελός, ο τελευταίος των Ελλήνων στοχαστών που ο Εμφύλιος οδήγησε στη γαλλική πρωτεύουσα. Αιωνία του η μνήμη!

·

·

Διαβάστε και απολαύστε το κείμενο - σχόλιο του ΡΟΔΑΜΑΝΘΥ, στο προσωπικό site, του τέως διπλωμάτη και τέως επικεφαλής της ΕΥΠ Γιάννη Κοραντή (που τώρα είναι βουλευτής του ΛΑΟΣ) και διαρωτηθείτε, ξέρει κάτι;

«Μετά τα τεκταινόμενα στην ΕΥΠ και τη μορφή που αυτή θεσμικά σχεδιάζεται να λάβει, σε περίπτωση αλλαγών στο οργανόγραμμά της, και την αξιολόγηση των ικανοτήτων που οφείλει να διαθέτει ο διοικητής της, έχει ξεσπάσει θόρυβος και στον άλλο πυλώνα της εθνικής ασφάλειας ,που είναι η διπλωματική υπηρεσία. Η σύμπτωση δεν μπορεί να είναι τυχαία. Γιατί η Ελλάδα είναι απ’ όλους αποδεκτό ότι κατέχει την θέση του κράτους-στόχου. Και ας λένε κάποιοι προφανώς επηρεασμένοι από τηλεπαιχνίδια , ότι η Ελλάδα είναι ο αδύναμος κρίκος της ΕΕ .Πληροφορηθήκαμε ότι ,μέσα στους κόλπους της Ένωσης Διπλωματών , και ειδικά στο ΔΣ δημιουργήθηκαν πολιτικές οξύτητες και αντιθέσεις που δε συνάδουν στην διπλωματική ιδιότητα. Για τους έχοντες ιστορική μνήμη στο ΥΠΕΞ , η κατάσταση θυμίζει τους πρώην «αφισοκολλητές» με τα τζάκετ και τα μούσια, που επέλασαν στο παρελθόν .Διεκδικούσαν τη θέση τους τότε, στα καλά πόστα εν ονόματι του «λαού στην εξουσία», με το αλήστου μνήμης σύνθημα «ΕΟΚ ΝΑΤΟ , το ίδιο συνδικάτο». Μέχρι τώρα υποπτευόμαστε τα μέλη της ΕΔΥ ότι πειθαρχούσαν στα κελεύσματα της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας με αντάλλαγμα το άνετο πόστο. Τώρα βλέπουμε ότι τα μέλη του ΔΣ της ΕΔΥ ξεπέρασαν τη συντεχνιακή αντίληψη και διεκδικούν λόγο για τη λειτουργία της διπλωματικής υπηρεσίας, η οποία κουτσαίνει μετά το Β’Π’ πόλεμο. Βέβαια θα υπάρξουν φωνές που πίσω τους κρύβονται κομματικές ταυτότητες , και όχι πολιτικές ιδεολογίες σε βάρος των κρατικών συμφερόντων. Εάν λόγου χάρη έχεις υπηρετήσει ,λόγω των εξαιρετικών ικανοτήτων τους, πρώτο πόστο στη Μόσχα και μετά στο Παρίσι, κάποια οικονομία θα έκανες για να αντέξεις την τωρινή οικονομική συγκυρία. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με τους χαμηλόβαθμους διπλωματικούς , και όλους τους άλλους υπαλλήλους της εξωτερικής υπηρεσίας, που δεν απολαμβάνουν τα οικονομικά προνόμια του προϊσταμένου . Με άλλα λόγια ,οι πρεσβείες και τα προξενεία θα έχουν μόνο μέραρχο χωρίς οπλίτες. Είναι προφανές ότι κάτι τέτοιο θα βολέψει τη μυστική διπλωματία η οποία είναι ‘μπίζνα’ ενός ανδρός. Εάν οι υπάλληλοι του ΥΠΕΞ, των εξωτερικών Αρχών , γονατίσουν οικονομικά με μια βαριά φορολογία , και δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα καθήκοντα τους, ας μελετήσουν οι εμπνευστές αυτού του σχεδιασμού την ιδιωτικοποίηση της διπλωματικής υπηρεσίας. Κάποτε ακούστηκε ότι το όνομα Σλαβομακεδονία για τη FYROM, θα κόστιζε ένα εκατομμύριο δολάρια. Τώρα πόσα; Δηλαδή τη δουλεία του διπλωμάτη μπορεί να την αναλάβουν και κτηματομεσίτες.»

·

· ΚΟΥΙΖ: Κανείς δεν είχε την παραμικρή ευαισθησία να απαντήσει στις καταγγελίες του ΔΡΑΓΟΥΜΑΝΟΥ για «μυστική διπλωματία» και φυσικά θα συνεχίσουμε ν’ αποκαλύπτουμε την πρακτική αυτή που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε υπονόμευση του κύρους της Διπλωματικής Υπηρεσίας και στη συνέχεια της χώρας. Γιατί οι άλλες χώρες στον κόσμο συνεχίζουν να προσπαθούν να κινηθούν στις διμερείς και πολυμερείς σχέσεις τους μέσω διπλωματών, παρά τις όποιες δυσλειτουργίες παρουσιάζει συχνά το σύστημα.

·

·

Στην Κροατία θα βρεθεί ο ανυπεξ, Δημ. Δρούτσας προκειμένου να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην ορκωμοσία του νέου Προέδρου της Κροατίας Ivo Josipovic και να έχει με την ευκαιρία αυτή διμερείς συνομιλίες με τoν Υπουργό Εξωτερικών της Κροατίας Gordan Jandrokovic., που προετοίμασαν η πρέσβειρα Ουρανία Αρβανίτη και ο δεύτερος Σύμβουλος Πρεσβείας, Γιώργος Κυριακόπουλος… Ανάμεσα στα θέματα, μεταφορές, τουρισμός, κ.ά. Σημαντικό θέμα: ο ρόλος της Κροατίας στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη…

·

· ΚΟΥΙΖ: Τι ακριβώς είναι εκείνο το «γάμα ε» που επαναλάμβανε στη διάρκεια της ομιλίας του στην Παρουσίαση Σχεδιασμού Προγράμματος Οικονομικών Δράσεων ο υφυπεξ, Σπ. Κουβέλης; Τι δεν ήξερε πάλι και δεν φρόντισε να ρωτήσει για να μάθει; Ρωτήσαμε και μας είπαν πως εκτός από την «προϊόντα ονομασίας προέλευσης» (ΠΟΠ)υπάρχει και τα προϊόντα γεωγραφικής επισήμανσης ΠΓΕ (πι γάμα έ) που στάθηκε αδύνατον να την μάθει ο υφυπεξ! Μη βιάζεστε, με τον καιρό και την επανάληψη…

·

·

Μιας και τόφερε η κουβέντα στη ομιλία του υφυπουργού στο επιχειρηματικό κοινό, παρατηρήσαμε ανάμεσά τους κι ένα νέο επιχειρηματία που φορούσε μουστάκι μ’ αποτέλεσμα δύσκολα να αναγνωρίζεται. Όχι από τους άλλους επιχειρηματίες, κανείς από αυτούς δεν τον γνώριζε, αλλά από τους παρόντες διπλωματικούς. Επρόκειτο για τον πρώην συνάδελφο τους κ. Πλατή που εμφανίστηκε στο υπεξ, ως εκπρόσωπος συμφερόντων Μυτιληναίου, όπου πλέον εργάζεται… Κι ήρθε να μάθει τα περί της «οικονομικής διπλωματίας» Μα καλά, τόσο καλά που πέρασε στο ίδιο αυτό πόστο, δεν έμαθε τίποτε;

·

· Ά, ναι υπάρχουν και τα οικονομικά. Με λύπη σας πληροφορώ ότι οι Ενώσεις δεν τα βρήκαν… οπότε, ζητήστε τους τα ρέστα… και μετά από την κυβέρνηση!

Μετά το «ντόμπρο ποζάλοβατ» τι άλλο περιμένουμε από τη Μόσχα;

«Ντόμπρο ποζάλοβατ» ή «Καλώς ήρθατε» στη ρωσική θα πει ο Βλ. Πούτιν στον Γ. Παπανδρέου καθώς πραγματοποιείται σήμερα η επίσκεψη εργασίας του πρωθυπουργούς κ. Παπανδρέου στη Μόσχα, μετά από πρόσκληση που του απηύθηνε ο ρώσος πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν. Στη διάρκεια της επίσκεψής του, θα έχει την ευκαιρία να συναντηθεί και με τον ρώσο πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Κύρια ζητήματα των συνομιλιών θα αποτελέσουν οι διμερείς σχέσεις, ειδικότερα τα ενεργειακά σχέδια της Μόσχας που συναρτώνται με την Ελλάδα, τα Βαλκάνια όπου διαπιστώνονται διαφοροποιήσεις ανάμεσα στις θέσεις των δυο χωρών και θέματα οπλικών συστημάτων που η Μόσχα προωθεί (π.χ. SS-400) αλλά και ο τουρισμός, που για την Ελλάδα αποτελεί οικονομικά, κινητήριο δύναμη (και στη Ρωσία ακόμη ορισμένα μεγάλα τουριστικά πρακτορεία ελέγχονται έμμεσα ή άμεσα από το κράτος).

Αν και δεν αναφέρεται στην ατζέντα των συνομιλιών δύσκολα θα αποφευχθεί η συζήτηση για την οικονομική κρίση που πλήττει την Ελλάδα και τα σχέδια για ανάκαμψη ή αναζήτηση οικονομικής βοήθειας.

Σύμφωνα με σειρά ρώσων αναλυτών, η Μόσχα εκφράζει φόβους ότι η εκδηλούμενη προσπάθεια την Αθήνα να πλησιάσει την Ουάσιγκτον, δημιουργεί ρήγματα στην ως σήμερα σταθερή Έλληνο- Ρωσική συνεργασία σε σειρά τομέων αλλά και διεθνών θεμάτων. Παράλληλα δεν περνά απαρατήρητο στην Αθήνα, το αυξανόμενο ενδιαφέρον της Μόσχας για στενότερη συνεργασία με την Άγκυρα, λόγω ορισμένων κοινών οικονομικών συμφερόντων.

Θέματα που αφορούν στην κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου South Stream και του διαβαλκανικού πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη θα τεθούν επί τάπητος στις συνομιλίες του Έλληνα πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου με τον Ρώσο πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ, επικαλούμενο πηγή του Κρεμλίνου.
«Ιδιαίτερη σημασία θα δοθεί στα θέματα εμπορικής και οικονομικής συνεργασίας. Παρά την αισθητή μείωση του όγκου των διμερών συναλλαγών, η οποία οφείλεται στην παγκόσμια οικονομική κρίση, υπάρχουν καλές προοπτικές για την εντατικοποίηση της αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας της Ρωσίας και της Ελλάδας», ανέφερε το ίδιο πρακτορείο.

Ωστόσο και παρά τις επιθυμίες του Γ. Παπανδρέου για στενότερες σχέσεις με τις ΗΠΑ, δεν μπορεί να παραβλέψει την ανάγκη για πολύ-ποίκιλλη συνεργασία με τη Ρωσία, που αποτελεί σταθερό, ισχυρό παράγοντα στην αποκαλούμενη «συμμαχία BRIK» που περιλαμβάνει εκτός της Ρωσίας και τις Κίνα, Ινδίες, Βραζιλία, δηλαδή σχεδόν το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού. Πέραν των διμερών όμως υπάρχουν και περιφερειακά ζητήματα που θα αναφερθούν. Για παράδειγμα ο ΟΣΕ (Οργανισμός Ευξείνου Πόντου), η κατάσταση στις Αμπχαζία και Οσσετία, το Ιράκ, Αφγανιστάν και ρωσικές προτάσεις για την Ασφάλεια στην Ευρώπη.

Αν δεν υπάρξει από ρωσικής πλευράς κάποιας μορφής έκπληξη, το ταξίδι δεν αναμένεται να προσφέρει κάτι καινούργιο. Η Αθήνα αυτό που ελπίζει, είναι να περάσει το μήνυμα ότι θεωρεί ουσιαστικές τις καλές σχέσεις με τη Μόσχα και πως εξακολουθεί να τη θεωρεί στρατηγικό της εταίρο. Η Μόσχα από την πλευρά της επιθυμεί να διαπιστώσει πόσο οι πολιτικές των δυο χωρών εξακολουθούν να κινούνται παράλληλα σε ορισμένα ουσιαστικά ζητήματα.

Η επίσκεψη διαρκεί ως το απόγευμα. Το βράδυ, ο πρωθυπουργός επιστρέφει στην Αθήνα.

Έλληνας διπλωμάτης επιβλέπων στα Ορθόδοξα μνημεία Κοσόβου

«Αποτελεί ιδιαίτερα θετική εξέλιξη και δηλωτική του εποικοδομητικού ρόλου της Ελλάδος στα Βαλκάνια ο ορισμός, μετά από σχετικές συζητήσεις εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη σύμφωνη γνώμη όλων των ενδιαφερομένων μερών, του επικεφαλής του Ελληνικού Γραφείου Συνδέσμου στην Πρίστινα, Πρέσβη, Δημήτριου Μοσχόπουλου, ως μεσολαβητή για την προστασία της θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στο Κόσοβο» σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών. Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται ότι «ο Πρέσβης κ. Μοσχόπουλος θα συντελέσει με ενεργό τρόπο στην προστασία και σεβασμό της θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στο Κόσοβο και θα διευκολύνει την ανάπτυξη συγκροτημένης πολιτικής για το ζήτημα αυτό. Ο μεσολαβητής θα επικουρείται στο έργο του από το Γραφείο του Ειδικού Απεσταλμένου της Ε.Ε. στο Κόσοβο».

Ωστόσο, παραμένει ακόμη ασαφές αν για την εξέλιξη αυτή η Αθήνα έχει λάβει και τη σύμφωνη γνώμη του Βελιγραδίου καθώς η αποδοχή της θέση του «μεσολαβητή’ αποτελεί και σταθερή ένδειξη της αναγνώρισης του Κοσόβου μιας και η Σερβία δεν ζήτησε από τις ευρωπαϊκές δομές ή το Συμβούλιο Ασφαλείας την τοποθέτηση ενός «διαμεσολαβητή». Βεβαίως η προώθηση του κ. Μοσχόπουλου (που είναι και ο ίδιος Ορθόδοξος) δημιουργεί τις μικρότερες δυνατές αντιδράσεις στη Σερβία, ενώ υπόψιν του προέδρου της Τάντιτς ήταν καθώς είχε αναφερθεί το ενδεχόμενο αυτό στη διάρκεια της «μυστικής» συνάντησής του με τον Γ. Παπανδρέου και τον Αλεξ Ρόντο στο Καβούρι στις 23 Ιανουαρίου.

Αποκαλύψεις

Όπως σας είχαμε υποσχεθεί μάθαμε και μπορούμε να σας πούμε τι συζητήθηκε στη διάρκεια της δίωρης συνάντησης των Παπανδρέου - Τάντιτς στο Καβούρι. Ο κ. Παπανδρέου ζήτησε επιμόνως να μάθει από τον Σέρβο πρόεδρο τι αναμένει από την Αθήνα στο αμέσως προσεχές μέλλον και πόσο μπορεί να κινητοποιηθεί ενόψει του 2014 ιδιαιτέρως μάλιστα σε σχέση με την ομαλοποίηση των σχέσεων Βελιγραδίου – Πρίστινας.

Από την πλευρά του ο Σέρβος πρόεδρος ζήτηση την ελληνική παρέμβαση προς τους Σέρβους της Βοσνίας λέγοντας «αν μπορείς κάνε κάτι για να απαλλαγώ από το βάρος της Βοσνίας» καθώς δέχεται σοβαρές πιέσεις για να περιορίσει το ρόλο του εκεί Σέρβου πρωθυπουργού Μίλοραντ Ντόντικ.

Ένα σχέδιο μάλιστα που συζητήθηκε σοβαρά, είναι να πεισθούν οι ευρωπαίοι, κυρίως, σύμμαχοι να αποδώσουν ένα σημαντικό τίτλο στον Μ. Ντόντικ, στην συνομοσπονδία, σε αντάλλαγμα της δικής του συναίνεσης για την είσοδο της Βόσνιας – Ερζεγοβίνης στο ΝΑΤΟ, προκειμένου με τον τρόπο αυτό να καμφθεί η τάση ορισμένων πολιτικών αντιπάλων του κ. Τάντιτς στη Σερβία.

Εκείνο που ο πρωθυπουργός και υπεξ κ. Παπανδρέου δεν ανέφερε καθόλου στη διάρκεια της συζήτησης είναι το γεγονός πως την ίδια στιγμή που το Βελιγράδι ζητά από την Αθήνα παρεμβάσεις και διευκολύνσεις, συνεχίζει το διπλωματικό τετ- α-τετ με την Άγκυρα η οποία βοήθησε πριν μια εβδομάδα στην αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων Βελιγραδίου – Σαράγεβο ενώ βάλλει εναντίον του ηγέτη των Σέρβο-βοσνίων κ. Ντόντικ, ζητώντας την απομάκρυνσή του!

Τελευταίες εξελίξεις

Στο μεταξύ ο κ. Μοσχόπουλος ενδεχομένως να κληθεί να αναλάβει διαμεσολαβητικό ρόλο στο ζήτημα που προέκυψε ετά την απόφαση της Ιεράς Συνδόδου της Εκκλησίας της Σερβίας να απομακρύνει τον Αρχιεπίσκοπο Κοσόβου Αρτέμιο και να τον αντικαταστήσει με τον νεο-εκλεγέντα -στη θέση του- Αρχιεπίσκοπο Αθανάσιο, καθώς διαπιστώθηκε μετά από μακρά έρευνα οτι ο πρώτο καταχράτηκε τεράστια ποσά εκατομμυρίων ευρών από "βοήθεια της σερβικής κυβέρνησης" προς τους πολίτες του Κοσόβου που είχε κληθεί να διαχειριστεί.

Το Σάββατο βράδυ μοναχοί, οπαδοί του Αρτέμιου επέδραμαν στο ιστροικό μοναστήρι της Γκρασάνιτσα και επεχείρησαν να απελευθερώσουν τον Αρτέμιο, που κρατείται εκεί με εντολή του Σέρβου Πατριάρχη από μοναχούς πιστούς στη διοίκηση της Εκκλησίας. Παρατηρήθηκαν επισόδεια, που διεκόπησαν το πρωί της Κυριακής αλλά η κατάταση παραμένει κερυθμη καθώς αναμένεται να υπάρξουν και λαϊκές αντιδράσεις. Να σημειωθεί ότι ο τ. Επίσκοπος Αρτέμιος υπήρξε υπέρμαχος του αγώνα των Σέρβων εναντίον των Αλβανών και ένα από τα "σκληρά" εθνικιστικά εκκλησιαστικά στοιχεάι της Σερβικής Εκκλησίας.

Τουρκία: σε αναζήτηση συμμάχων στα Βαλκάνια & η ελληνική απάθεια

Η Τουρκία παρά το γεγονός ότι έχει ρίξει το βάρος των διπλωματικών δυνάμεών της στην ευρύτερη περιοχή της Έγγυς και Μέσης Ανατολής, δεν έχει εγκαταλείψει την προσπάθειά της να αποκτήσει ισχυρά διπλωματικά, και ει δυνατόν στρατιωτικά, ερείσματα στον Καύκασο και τη Βαλκανική. Πρόκειται για ένα στρατηγικό σχεδιασμό μακράς πνοής στην βάση της πολιτικής του τούρκου υπεξ Α. Νταβούτογλου, που θεωρεί αναγκαία για την Άγκυρα την επιστροφή στην πολιτική της Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Μιας δραστηριότητας που δεν βασίζεται σε κάποια μορφή «ανθελληνικής πολιτικής» αλλά που την αντιμετωπίζει με τον τρόπο αυτό ως εκ του αποτελέσματός της. Στην ίδια αυτή ομάδα με εμάς, είναι και η Σερβία, Βουλγαρία, Ρουμανία και Μαυροβούνιο, στα Βαλκάνια.

Η Τουρκία δεν διαθέτει για ιστορικούς λόγους κανένα πραγματικό σύμμαχο στη Βαλκανική ανάμεσα στις μεγάλες χώρες της περιοχής. Μαζί της, για ιστορικούς, εθνολογικούς ή άλλους λόγους βρίσκονται σήμερα οι Αλβανία, πΓΔΜ (κυρίως εξαιτίας των διαφορών της μαζί μας) και οι μουσουλμάνοι της Βοσνίας, του Σάντζακ στη Σερβία και μια μικρή ομάδα μουσουλμάνων μειονοτικών στη Βουλγαρία, Ελλάδα, Ρουμανία.

Η αναζήτηση λοιπόν συμμάχων στην προσπάθεια ανασυγκρότησης της «Οθωμανικής Αυτοκρατορίας» γίνεται επιτακτική. Για το λόγο αυτό, η Τουρκία αφήνοντας πίσω της την Αλβανία (μιας και η επιθυμία της για ένταξη στην ΕΕ , περνά και από την Αθήνα κι αυτό την κάνει προσεκτικότερη) κινείται δραστήρια το τελευταίο διάστημα προς την κατεύθυνση της Βοσνίας.

Αρπάζοντας την ευκαιρία που δημιούργησε η Ευρωπαϊκή Ένωση –κυρίως- και οι ΗΠΑ, με τις αντιφατικές τους πολιτικές απέναντι στην Σέρβική Δημοκρατία της Βοσνίας (Ρεπούμπλικα Σέρπσκα) προωθεί μαζί με την Αυστρία, Γερμανία και Βρετανία, την κατάργηση της Συνθήκης του Νταίητον, γενεσιουργό αιτία της ίδρυσης της Συνομοσπονδίας Βοσνίας και Ερζεγοβίνης. Οι συχνές επισκέψεις της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας στο Σαράγεβο, οι μεγάλες υποσχέσεις για οικονομική βοήθεια (που δεν επαληθεύτηκαν τελικά, ως σήμερα) και οι προτάσεις για οικονομική ενίσχυση του ομοσπονδιακού στρατού στα πλαίσια επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ (Αφγανιστάν) δείχνουν το μέγεθος των τουρκικών προσπαθειών στη χώρα αυτή για πολιτικό- αμυντική διείσδυση.

Επιχειρώντας να απομονώσουν την τοπική σερβική πολιτική ηγεσία (Μίλοραντ Ντόντικ) επιχειρούν (με επιτυχία ως τώρα) να προσεταιριστούν τη Σερβική κυβέρνηση (Μπ. Τάντιτς και Βουκ Γέρεμιτς) και να πείσουν το Βελιγράδι ότι μια συμμαχία με την Άγκυρα θα οδηγήσει στην αποφυγή κυρώσεων από τη Μόσχα σε περίπτωση που θελήσουν να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ (όπως οι ΗΠΑ και η Βρετανία, πιέζουν). Ακόμη η Άγκυρα φρόντισε να κινηθεί με ταχύτητα εμποδίζοντας μιας έκρηξη δυο διαφορετικών μουσουλμανικών φατριών στο Σάντζακ και εξομαλύνοντας το σχετικό πρόβλημα ανάμεσα σε Σαράγεβο και Βελιγράδι. Τέλος, μόλις προ εβδομάδας, επέλυσε το πρόβλημα που είχε ανακύψει με την άρνηση του Βελιγραδίου να δεχθεί το νέο Βόσνιο πρέσβη. Με κάθε τρόπο δηλαδή λέει κι επαναλαμβάνει τη φράση «είμαι εδώ για σας»!

Για το Βελιγράδι, είτε για πολιτικούς λόγους που σχετίζονται με την πρόθεσή τους να ενστερνιστούν την Τουρκική πολιτική, είτε με σκοπό να εμφανιστούν ως «τα καλά παιδιά» ενόψει ευρωπαϊκών διαβουλεύσεων, έχει γίνει σαφές πως η παρούσα πολιτική ηγεσία των Σέρβο-βοσνίων αποτελεί πρόβλημα. Κι αυτό θα γίνει σαφέστερο μετά την αναμενόμενη αποτυχία των συνομιλιών για το «νέο καθεστώς» που θα πραγματοποιηθούν εντός των προσεχών ημερών και η Μπάνια Λούκα, θα υποχρεωθεί να απορρίψει καθώς οδηγεί σε κατάργηση του Νταίητον.

Για όλα αυτά, η Αθήνα παραμένει από αδιάφορος ως παθητικός θεατής. Κι αν κινηθεί τις επόμενες εβδομάδες, καθώς υπάρχει μια σχετική ιδέα, όλα δείχνουν πως θα κινηθεί όχι με βάση τα δικά της εθνικά συμφέροντα αλλά τα … τουρκικά, έστω κι αν αυτό γίνεται εμμέσως προκειμένου να διευκολυνθεί ο «φίλος Τάντιτς»! Εξάλλου, η ανάμειξη στην υπόθεση της Βοσνίας, όλο σε μεγαλύτερο βαθμό, του Αλεξ Ρόντος, δεν είναι ενθαρρυντική. Όπως και η παντελής, ακόμη, παρέμβαση της αξιωματικής αντιπολίτευσης…

ΕΕ: Ποιος παρακολουθεί τα τεκταινόμενα εν ώρα κρίσης;

Μια επιτροπή «υψηλού επιπέδου» αποτελεί την πρώτη κίνηση της βαρόνης Άστον προκειμένου να δραστηριοποιήσει την Υπηρεσία Εξωτερικών Σχέσεων (ΕΕΑS) της ΕΕ. Η επιτροπή αυτή θα προτείνει τη μεθοδολογία και την πρακτική λειτουργία της νέας υπηρεσίας της ΕΕ. Η επιτροπή ήδη συνεδρίασε δύο φορές τον περασμένη Ιανουάριο και προχώρησε σε προτάσεις που σχετίζονται με το πώς θα χρησιμοποιηθεί ο πρώτος προϋπολογισμός, στον οποίο η νέα υπηρεσία θα στηριχθεί και φθάνει τα 286 εκ ευρώ για πολιτικές με στόχο τη Σταθερότητα και 3 δις ευρώ του Ευρωπαϊκού Κεφαλαίου Ανάπτυξης, που η υπηρεσία έχει την ευθύνη.

Η επιτροπή αυτή απαρτίζεται από τους

Βαρόνη Άστον,

Πιέρ ντε Μπουασιέ, Γενικός Γραμματέας (παρατσούκλι «Καρδινάλιος Ρισελιέ»)

Ζαν Κλόντ Πιρίς, Διευθυντής νομικών υπηρεσιών

Ρόμπερτ Κούπερ, Γεν. Διευθυντής για εξωτερικές Στρατιωτικό- Πολιτικές υποθέσεις,

Χέλγκα Σμιθ, Διευθυντής σχεδιασμού πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

Κάθριν Νταίη, Γενικός Γραμματέας,

Λουί Ρομέρο Ρακένα, Γενικός Διευθυντής Νομικών Υποθέσεων,

Ζοάο Βάλε ντε Αλμέϊντα, Γενικός Διευθυντής Εξωτερικών Σχέσεων,

Πάτρικ Τσάϊλντ, Διευθυντής Εξωτερικών Σχέσεων στην αρμόδια Γενική Διεύθυνση,

Τζαίημς Μόρρισον, Διευθυντής του Γραφείου της βαρόνης Άστον,

Κάρλος Μπασταρέτσε Σαγκουές, μόνιμος αντιπρόσωπος Ισπανίας στην ΕΕ,

Κάρλος Φερνάντεζ- Αρίας Μινουέσα, εκπρόσωπος Ισπανίας στην Επιτροπή

Πολιτικής & Ασφάλειας

Μεταβολές στις εκπροσωπήσεις της ΕΕ: οι πρώτες πρεσβείες

Με απόφαση της ΕΕ 54 από τις Μόνιμες Αντιπροσωπείες της σε 136 χώρες, μετετράπησαν σε πρεσβείες της Ένωσης, με αποστολή και δικαίωμα να ομιλούν εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ήδη από 1ης Ιανουαρίου και οι 136 αντιπροσωπείες μετονομάσθηκαν σε «Ευρωπαϊκές Αντιπροσωπείες». Οι 54 από αυτές που μετατράπηκαν σε πρεσβείες έχουν πλέον το αποκλειστικό προνόμιο να ομιλούν εξ ονόματος της Ένωσης, όπως έκανε ως τώρα η χώρα που «έτρεχε» την 6μηνη προεδρία. Αυτές έχουν πλέον και το προνόμιο να εξασφαλίζουν τη συνεργασία των διπλωματικών αντιπροσωπειών των χωρών – μελών σε κάθε χώρα, αν και για κάποιο διάστημα προ-απαιτήται η σύμφωνη γνώμη των 27 αντιπροσώπων των χωρών- μελών στις Βρυξέλλες.
Στις 54 αυτές πρεσβείες 8 ανήκουν στην Ευρώπη (Αρμενία, Γεωργία πΓΔΜ, Μολντόβα, Νορβηγία, Σερβία, Ελβετία και Ουκρανία). 12 χώρες είναι στην Ασία και Ωκεανία (Αφγανιστάν, Αυστραλία, Κίνα, Ανατολικό Τιμόρ, Φίτζι, Χονγκ Κονγκ, Ινδία, Ινδονησία, Φιλιππίνες, Παπούα Νέα Γουϊνέα, Ταϊλάνδη, και Βιετνάμ). Οι υπόλοιπες βρίσκονται στην Αφρική (Αγκόλα, Μποτσουάνα, Μπουρκίνα Φάσο, Μπουρούντι, Καμερούν, Πράσινο Ακρωτήρι, Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία, Τσαντ, Τζιμπουτί, Ερυθρέα, Αιθιοπία, Γκάνα, Γουϊνέα Μπισσάου, Ακτή Ελεφαντοστού, Κένυα, Λεσότο, Λιβερία, Μαδαγασκάρη, Μαλάουι, Μαυρίκιος, Μοζαμβίκη, Νίγηρα, Νιγηρία, Ρουάντα, Σενεγάλη, Σιέρρα Λεόνε, Νότια Αφρική, Σουδάν, Τανζανία, Τόγκο, Ουγκάντα, Ζιμπάμπουε και στην έδρα της Αφρικανικής ¨Ένωσης στην Αιθιοπία.

Για όλες τις υπόλοιπες δεν υπάρχουν ακόμη αποφάσεις για το πότο θα μεταβληθεί το καθεστώς τους, προκειμένου να μην θιγεί η Ισπανική προεδρία, ιδιαίτερα μάλιστα στις πρώην ισπανικές κτήσεις της κεντρικής και νότιας Αμερικής., αλλά και στις ΗΠΑ, Κίνα και Ρωσία με τις οποίες η ΕΕ μέσω ισπανικής προεδρίας προωθεί τις σταθερές διμερείς συναντήσεις. Επίσης δεν υπάρχουν ακόμη πρεσβείες στις έδρες του ΟΑΣΕ στη Βιέννη, στον ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη γιατί δεν έχει αποφασιστεί πως θα εκπροσωπείται η ΕΕ μετά τη Λισσαβόνα στους διεθνείς οργανισμούς.