7 Σεπ 2009

Σχόλια για ΥΠΕΞ - 33

Η Ντόρα Μπακογιάννη συνεχίζει ακάθεκτη την προεκλογική της δραστηριότητα: ώρες πριν (ή μήπως λίγο μετά) την ανακοίνωση για εκλογές υπέγραψε την απόσπαση του ΟΕΥ, Βασ. Λιβέρη στο Πολιτικό Γραφείο του Θόδωρου Σκυλακάκη. Ο ίδιος οργάνωσε τελετή αποχώρησής του. Παρουσία του Γραμματέα ΔΟΣ κ. Τσιατσιάμη που τόνισε πως αφού πάει στον «φίλο Θόδωρο» τότε καλώς μετακινείται και πως το υπουργείο τον περιμένει όποτε το αποφασίσει… Σωστά! Τσιφλίκι του νομίζει είναι το ΥΠΕΞ ο άνθρωπος. Κατά την αρχηγό του και ο ίδιος…

  • Πάντως παρά το γεγονός ότι η Ντόρα, έχει ξεσηκώσει τα τηλεοπτικά παράθυρα με την παρουσία της προκειμένου να πείσει για το πόσο εκτιμά τον πρωθυπουργό, η ίδια έχει κάνει τα… κουμάντα της. Σύμφωνα με μεγάλη ευρωπαϊκή πρεσβεία στην Αθήνα, η κα Μπακογιάννη παραμένει πρώτη στη λίστα των επιλέξιμων πιθανών υπουργών Εξωτερικών και Ασφάλειας της ΕΕ, στηριζόμενη με έμφαση από τους Ν. Σαρκοζί με τη βοήθεια των Σ. Μπερλουσκόνι και Ά. Μέρκελ, ενώ θετική είναι η αντιμετώπιση από τον Γκ. Μπράουν (που ενδιαφέρεται για την προώθηση του Τ. Μπλερ) κι ενώ ήδη η υποψηφιότητα της αυστριακής υπουργού κας Πλάσνικ, έχει διαγραφεί μετά από πρόσφατη κρίση ευσυγκινησίας που προκάλεσε ποταμούς δακρύων…

Είναι άγνωστο τι θα συμβεί στην περίπτωση σχηματισμού κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, σχετικά με την τοποθέτηση του Κ. Μπίκα στην πρεσβεία Καίρου καθώς ακούγεται ότι ο πρόεδρος Κ. Παπούλιας … απλώς τα πήρε από την συμπεριφορά της υπουργού. Εκείνο που όμως έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι πως όλες οι αποφάσεις του ανωτάτου Υπηρεσιακού Συμβουλίου παραμένουν στον «αέρα» καθώς δεν πρόλαβε να υπογραφεί το προεδρικό Διάταγμα. Οπότε η όποια νέα κυβέρνηση θα κληθεί να αποφασίσει αν θα ενεργοποιήσει τις σχετικές αποφάσεις ή θα τια μεταβάλλει.

  • Η σερβική αστυνομία συνέλαβε τέσσερις νεαρούς άνδρες και μια 19χρονη ως υπόπτους για την επίθεση με μολότοφ κατά του κτιρίου, όπου στεγάζεται η ελληνική πρεσβεία στο Βελιγράδι, στις 25 Αυγούστου, ανακοίνωσε το Σερβικό υπουργείο Εσωτερικών. Σύμφωνα με το σερβικό πρακτορείο ειδήσεων "Τανγιούγκ", στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι οι συλληφθέντες, Νίκολα Μίτροβιτς (29 ετών), Ράτιμπορ Τρίβουνατς (28), Ταντέγια Κουρέπα (24), Ίβαν Βούλοβιτς (24) και η 19χρονη Σάνια Τζόκιτς ανήκουν σε ομάδα που αποκαλείται «Αναρχοσυνδικαλιστική Πρωτοβουλία». Οι πέντε νεαροί είναι ύποπτοι για διεθνή τρομοκρατία μαζί με ένα ακόμη άτομο που διαφεύγει της σύλληψης, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Μπράβο! Την ηγεσία των μουσουλμάνων δυτικοθρακιωτών που ζουν στην Τουρκία φιλοξένησε το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας σε εκδήλωση στο Σισμανόγλειο Μέγαρο στην ιστορική λεωφόρο του Πέρα. Ο πρόξενος της Ελλάδας Βασίλης Μπορνόβας παρέθεσε το παραδοσιακό γεύμα «ιφτάρ» που σημειώνει τη λήξη της ημερήσιας νηστείας κατά τη διάρκεια του μήνα του Ραμαζανιού. Η παράδοση αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική για κάθε μουσουλμανική κοινότητα. Στο τελετουργικό γεύμα συμμετείχε ο πρόεδρος του συλλόγου δυτικοθρακιωτών στην Κωνσταντινούπολη Φερούχ Οζκάν. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης συζητήθηκε το ζήτημα της διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας στα παιδιά σχολικής ηλικίας.
Οι εκπρόσωποι των δυτικοθρακιωτών μουσουλμάνων από την Προύσα προσκάλεσαν το Γενικό Πρόξενο να επισκεφθεί τους συλλόγους τους, και εκείνος υποσχέθηκε ότι θα ανταποκριθεί αμέσως μετά το "μπαϊράμι" στο αίτημα τους. .Τα μέλη της μειονότητας διατηρούν ως κόρη οφθαλμού την ελληνική ιθαγένεια τους που τους εξασφαλίζει σημαντικά πλεονεκτήματα ιδιαίτερα προς την Ε.Ε.
Η μετανάστευση από τη Δυτική Θράκη προς τις μεγάλες πόλεις της Τουρκίας θεωρείται φυσικό κοινωνικό φαινόμενο από την εποχή της δημιουργίας των εθνικών συνόρων και των εθνικών κρατών κατά τις αρχές του 19ου αιώνα.

  • Σε ΟΕΥ μόλις εγχειρισθέντα να ευχηθούμε … περαστικά, αν κι όπως ακούω οι εξελίξεις τον έχουν θεραπεύσει….

Επέστρεψε από την Τύνιδα ο πρέσβης Δ. Καραϊτίδης και ορισμένες «κακές γλώσσες» είπαν αμέσως «πάνω στην ώρα»! Στην χώρα του Μαγρέμπ μετακινείται τις επόμενες ημέρες η πρέσβειρα κ. Γροσσομανίδου, που είχε λάβει εντολή μετακίνησης πριν την ανακοίνωση των εκλογών….

  • Νέος πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα ο Ιωσήφ Ιωσήφ, προσκείμενος στον πρόεδρο Χριστόφιας, όπως και σχεδόν ολόκληρο το νέο τιμ της πρεσβείας στην Αθήνα που ετοιμάζεται να εγκαινιάσει το καινούργιο κτίριο της πρεσβείας, ένα κόσμημα που αναγέρθηκε με την προσωπική παρακολούθηση του τ. πρέσβη Γ. Γεωργή στην οδό Ξενοφώντος απέναντι από το ΣΕΒ. Ο κ. Ιωσήφ αναμένεται μέσα στον Σεπτέμβριο να δώσει τα διαπιστευτήρια του και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Την ώρα που πολλοί υπουργοί και υφυπουργοί επιχειρούσαν να έχουν μια φωτογραφία στη Θεσσαλονίκη στο πλάι του Κ. Καραμανλή, ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Βαληνάκης τόνιζε τη σημασία ταχείας υπογραφής και εφαρμογής της Συμφωνίας Επανεισδοχής ΕΕ-Πακιστάν, στην άτυπη σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε (GYMNICH), στη Στοκχόλμη της Σουηδίας, αναπτύσσοντας στους Ευρωπαίους εταίρους τις αυξημένες πιέσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και οι άλλες μεσογειακές χώρες στον τομέα της λαθρομετανάστευσης. Η Συμφωνία αυτή μπορεί να αποτελέσει ένα ουσιαστικό βήμα προς τη διευθέτηση αυτού του σύνθετου προβλήματος, υπό τον όρο ότι η ΕΕ δράσει αποφασιστικά και όχι σε επίπεδο θεωρητικών προσεγγίσεων.

  • Την ίδια ώρα η Ντ. Μπακογιάννη ξαναθυμόταν στη Θεσσαλονίκη την… «Οικονομική Διπλωματία». Μόνο που τη φορά αυτή απέφυγε να κάνει λόγο για τους «νέου τύπου διπλωμάτες». Τώρα για τα όσα είπε για Τουρκία καλύτερα ας τα ξεχάσουμε. Γιατί πάλι τόνισε πως … περιμένει την Άγκυρα να αποδείξει πως είναι καλή!
Χαμός γίνεται στην Βουδαπέστη! Οι εκεί ομογενείς ή κάποιοι από αυτούς, επιτέθηκαν φραστικά στον πρέσβη Σπ. Γεωργιλέ, που τώρα βρίσκεται αντιμέτωπος με το ΥΠΕΞ και ίσως με τον κ. Κωνσταντίνου. Στο κείμενο της επιστολής που του απέστειλαν αναφέρουν ότι «με αγανάκτηση πληροφορηθήκαμε τους υβριστικούς λόγους και χαρακτηρισμούς που χρησιμοποιήσατε προκειμένου να εκφράσετε τα αισθήματα σας για ορισμένα μέλη της Ελληνικής Παροικίας. Λυπούμαστε ειλικρινά για τον εκτροχιασμό σας και τη συμπεριφορά σας αυτή». Τον καταγγέλλουν για παράνομη κατακράτηση «ιστορικής ταμπέλλας της κοινότητας» που είχαν παραδώσει στο παρελθόν στον τότε πρέσβη Ν. Καλετζιανό και τον κατηγορούν ότι αμφισβητεί την έκθεση που ετοιμάζουν μαζί με το Οικουμενικό πατριαρχείο. Για το ίδιο ζήτημα το site www.h-ellin.com αναφέρει:… «τη χειρίστη εντύπωση προκάλεσε ο πρέσβης της Ελλάδας κ. Σπύρος Γεωργιλές που απαγόρευσε σε ολόκληρη την Ελληνική Διπλωματική Αποστολή να συμμετέχει για πρώτη φορά στην εορτή στο μνημείο του Ελληνισμού…». Αλήθεια λοιπόν, τι τρέχει;

ΑΝΑΛΥΣΗ- Kύπρος: το κόστος της αποτυχίας

Η προοπτική επίλυσης του Κυπριακού στην παρούσα φάση και το τίμημα ενδεχόμενης αποτυχίας των προσπαθειών για την επίλυσή του, αναφέρεται άρθρο του Sir David Hanney, Ειδικού απεσταλμένου της Βρετανίας στην Κύπρο από το 1996 έως το 2003, που καταχωρίζεται στην ηλεκτρονική σελίδα της Βρετανικής δεξαμενής σκέψης Centre for European Reform με τίτλο «Cyprus: the cost of failure». Αναφέρει εκεί ο βρετανός αναλυτής.

Ο τελευταίος γύρος διαπραγματεύσεων για επίλυση του προβλήματος στο νησί πιθανότατα θα φτάσει σε αποφασιστικό σημείο στο τέλος του 2009 ή στις αρχές του 2010. Η Κύπρος είναι πια μέλος της ΕΕ και ο ρόλος της Τουρκίας στην επίλυση είναι στενά συνδεδεμένος με τις διαπραγματεύσεις για την είσοδο της στην ΕΕ.

Το 2004 η Τουρκοκυπριακή πλευρά κατόπιν δημοψηφίσματος δέχθηκε το λεγόμενο Σχέδιο Ανάν. Η Ελληνοκυπριακή πλευρά ψήφισε όχι. Σήμερα όμως οι συνθήκες έχουν αλλάξει. Στις πρόσφατες προεδρικές εκλογές η πλειοψηφία των Ελληνοκυπρίων ψήφισε είτε τον υποψήφιο της Αριστερής παράταξης, Χριστόφια, είτε τον ανεξάρτητο υποψήφιο Κασουλίδη, απορρίπτοντας τον Τάσσο Παπαδόπουλο. Το χάσμα βέβαια παραμένει, βελτιώνονται όμως οι προοπτικές προσέγγισης.

Η εστίαση και το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων έχουν αλλάξει. Ο Ψυχρός Πόλεμος και η Σοβιετική Ένωση δεν υπάρχουν – αντίθετα έχει αναδειχθεί ένας νέος παίχτης, η ΕΕ, δημιουργώντας προσδοκίες ένταξης στις δύο πλευρές της Κύπρου και στην Τουρκία.

Αναφορικά με τον κεντρικό ρόλο της ΕΕ στη διαδικασία, ο Sir David Hanney επισημαίνει τα εξής:

Παρόλο που η διαπραγματευτική διαδικασία ανάμεσα στις δυο πλευρές της Κύπρου υπό την αιγίδα του ΟΗΕ θα έχει μια δική της λογική και δυναμική, πιθανότατα θα επισκιαστεί από το θέμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας. Η Τουρκία και οι Τουρκοκύπριοι έχασαν την ευκαιρία να εκμεταλλευτούν τις μακρές ενταξιακές συνομιλίες της ελληνοκυπριακής πλευράς, έτσι η Κύπρος έγινε δεκτή στην ΕΕ διχοτομημένη. Η Τουρκία δεν μπορεί να γίνει μέλος της ΕΕ, ενώ παραμένει η υπάρχουσα κατάσταση στο νησί, ούτε μπορεί να αναμένει κανείς ότι μια Τουρκία διωγμένη από την ΕΕ θα συναινούσε σε μια λύση αποδεκτή από τους ελληνοκύπριους. Για το λόγο αυτό, οι σημερινές συνθήκες δεν συνιστούν την «τελευταία ευκαιρία» επίλυσης του προβλήματος, καθώς όσο υπάρχει έστω και μια ελπίδα εισόδου της Τουρκίας στην ΕΕ θα υπάρχει και ελπίδα επίλυσης του Κυπριακού.

Το δύσκολο σημείο όσον αφορά το Κυπριακό, είναι ότι δεν είναι τόσο καίριο και επείγον ώστε να εξαναγκάσει και τις δυο πλευρές να βρουν μια λύση, ούτε είναι τόσο δευτερεύον ώστε να κάνουν και οι δυο πλευρές συμβιβασμούς και να βρεθεί μία πολιτικά βιώσιμη λύση. Η πρόκληση που αντιμετωπίζουν τώρα ο Πρόεδρος Χριστόφιας, ο Mehmet Ali Talat και ο Alexander Downer είναι να μπορέσουν να κρατηθούν εντός του πλαισίου που ορίζουν οι Συμφωνίες του 1997 και 1979 για διζωνική και δικοινοτική ομοσπονδία, να κάνουν την καλύτερη δυνατή χρήση των ιδεών που συζητήθηκαν και συμφωνήθηκαν στους προηγούμενους γύρους διαπραγματεύσεων και να βρουν τρόπους να αντιμετωπίσουν τα ζητήματα που έκριναν το αποτέλεσμα των προηγούμενων δημοψηφισμάτων.

Στη συνέχεια ο Sir David Hanney εξετάζει το ενδεχόμενο αποτυχίας των πρόσφατων διαπραγματεύσεων: Εάν αυτή η τελευταία προσπάθεια αποτύχει ποιες θα ήταν οι επιπλοκές για τις δύο πλευρές στο νησί, αλλά και για όσους εμπλέκονται στο Κυπριακό όπως Τουρκία, Ελλάδα, η ΕΕ και οι Ηνωμένες Πολιτείες, διερωτάται. Πολλά θα εξαρτηθούν όπως είναι φυσικό από τη συγκυρία αυτής της αποτυχίας και από το κατά πόσο αυτή βαρύνει εξίσου τις δύο πλευρές ή μία από αυτές, επισημαίνει. Ακόμα περισσότερα θα εξαρτηθούν από το κατά πόσο θεωρείται γενικά ότι η αποτυχία θέτει τέλος σε οποιαδήποτε πιθανότητα επανένωσης του νησιού και μαζί με αυτό οποιαδήποτε πιθανότητα της Τουρκίας να ενταχθεί στην ΕΕ ή εάν πρόκειται απλώς για έναν επιπλέον σταθμό στη μακρά και οδυνηρή πορεία για την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό.

Στη δεύτερη περίπτωση το βόρειο τμήμα θα παραμείνει σε κάποια βαθμό απομονωμένο, με περιορισμένη οικονομική δραστηριότητα και εξαρτώμενο από την γενναιοδωρία της Τουρκίας, δυσαρεστημένο από μία κατάσταση την οποία θεωρεί προδοσία από την πλευρά της ΕΕ των υποσχέσεων για βελτίωση των σχέσεων στους τομείς εμπορίου και μεταφοράς που είχε δώσει η ΕΕ στους Τουρκοκύπριους όταν ψήφισαν ‘ναι’ στο δημοψήφισμα του 2004. Δεν είναι εύκολο να δούμε πώς υπ’ αυτές τις συνθήκες η ΕΕ θα μπορούσε να ξεπεράσει τις αντιδράσεις ενός εκ των μελών της (της Κύπρου) στην εξαργύρωση αυτών των υποσχέσεων. Μέχρι στιγμής οι αντιρρήσεις της έχουν πάντα υπερισχύσει. Αυτό θα μπορούσε κάλλιστα να οδηγήσει στην εκλογή ενός Προέδρου στη Βόρεια Κύπρο που υποστηρίζει λιγότερο την επίλυση του προβλήματος από τον σημερινό, γεγονός που θα μπορούσε να περιπλέξει (αλλά όχι και να ματαιώσει εντελώς εάν η Τουρκία το επιθυμούσε) οποιαδήποτε μετέπειτα κίνηση για διαπραγματεύσεις.

Οι Eλληνοκύπριοι θα συνέχιζαν να ευημερούν εντός της ΕΕ, χρησιμοποιώντας τους μηχανισμούς τους προκειμένου να παρεμποδίσουν τους Τούρκους και τους Τουρκοκύπριους, αλλά και προσπαθώντας παράλληλα να αποφύγουν να βάλουν οριστικά τέλος στις προοπτικές ένταξης της Τουρκίας, ενώ θα εξακολουθούσαν να υπάρχουν παράπλευρες ζημιές στις σχέσεις ΕΕ/ΝΑΤΟ.

Οι προοπτικές των συνομιλιών στο Κυπριακό σχετίζονται (αλληλεπιδρούν) επίσης με πολλά προβλήματα που αφορούν στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας. Η τουρκική κυβέρνηση έχει λανθασμένα αρνηθεί να επεκτείνει τα προνόμια της συμφωνίας για την τελωνειακή ένωση στη διχασμένη Κύπρο. Η ΕΕ έχει ανταποδώσει παγώνοντας μία σειρά από κεφάλαια. Η ΕΕ αναμένεται να επανεξετάσει την κατάσταση το φθινόπωρο του 2009 και διπλωμάτες προειδοποιούν ότι ορισμένες από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που δε θέλουν να δουν την Τουρκία ως πλήρες μέλος μπορεί να το θεωρήσουν αυτό ως ευκαιρία για να ζητήσουν την αναβολή των διαπραγματεύσεων.

Στο άμεσο μέλλον είναι ενδεχομένως δυνατό να περιοριστεί περαιτέρω ζημιά από μία κατάρρευση των συνομιλιών για το Κυπριακό σε αυτή την ήδη τεταμένη κατάσταση ανάμεσα στην Τουρκία και την ΕΕ. Μακροπρόθεσμα όμως η ζημιά αυτή είναι πολύ πιθανό να είναι μεγαλύτερη. Τόσο η Τουρκία, όσο και όλοι όσοι θέλουν να δουν την Τουρκία να ενταχθεί στην ΕΕ, θα πρέπει να βρουν ένα τρόπο να ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό. Εντούτοις οι περιστάσεις στο μέλλον είναι μάλλον απίθανο να είναι πιο ευνοϊκές από ότι οι παρούσες. Αυτό εξαιτίας του γεγονότος ότι όσο πιο κοντά κινούνται προς την κατάληξή τους οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος να ξεκινήσουν ανταλλάγματα μεταξύ τους, γεγονός που η Τουρκία βρίσκει αδύνατο να δεχθεί.

Το ζοφερό σενάριο, συνεχίζει, ο Sir David Hanney περιλαμβάνει το σενάριο να καταρρεύσουν τόσο οι φιλοδοξίες της Τουρκίας όσο και η οι προοπτικές για επίλυση του Κυπριακού στο άμεσο μέλλον. Στην περίπτωση αυτή δεν θα υπήρχε καμία αυτοσυγκράτηση (constraint) στα δύο βασικά εμπλεκόμενα μέρη. Αποτελεί πειρασμό αλλά δεν είναι ρεαλιστικό – παρόλο που υπάρχουν ενδείξεις που μαρτυρούν ότι οι νέες γενιές και στις δύο πλευρές του νησιού έχουν βαρεθεί και τείνουν προς τη διατήρηση του status quo - να υποθέσει κανείς ότι το σενάριο αυτό θα απάλλασσε τα δύο μέρη από οποιεσδήποτε μη ρεαλιστικές φιλοδοξίες και θα τους οδηγούσε σε πραγματιστική συνεργασία. Υποπτεύομαι εντούτοις ότι δεν έχει ακόμη γεννηθεί η γενιά των ελληνοκυπρίων πολιτικών που θα ήταν έτοιμη να δεχτεί ότι δεν θα αποκτήσουν εκ νέου το μεγαλύτερο κομμάτι της Κύπρου που θα έφερνε ένα διακανονισμός ή την επανάκτηση των περιουσιών τους στο βορρά. Και εν πάσει περιπτώσει, ενώ οι Τουρκοκύπριοι θα ήταν πιθανόν σχετικά ικανοποιημένοι με το status quo, μία Τουρκία η οποία θα έχει οριστικά απορριφθεί από την ΕΕ θα αποτελούσε δυσάρεστο γείτονα και σύμμαχο. Η σχέση της με την ΕΕ θα ήταν κακή και θα δημιουργούνταν προβλήματα στην προσέγγιση με την Ελλάδα. Η Τουρκία θα αντιμετώπιζε τον πειρασμό να υιοθετήσει μία ξεκάθαρα αντι-δυτική στάση και γενικά το πιθανότερο είναι ότι στην ανατολική Μεσόγειο θα επικρατούσε για άλλη μία φορά αστάθεια και ανασφάλεια.

Η γεωγραφική θέση της Κύπρου, οι δυνατότητές της ως μία οικονομία που βασίζεται κατά κύριο λόγο στην παροχή υπηρεσιών και το εργατικό της δυναμικό που έχει πολύ καλή εκπαίδευση και από τις δύο πλευρές της διαχωριστικής γραμμής, σημαίνει ότι έχει την ιδανική θέση για την κεφαλαιοποίηση της ελεύθερης πρόσβασης στη μαζική τουρκική αγορά, όπως αποδεικνύει η επικράτηση των ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων στις αγορές της Μέσης Ανατολής.

Με ένα διακανονισμό στον ορίζοντα η Κύπρος θα εγκατέλειπε την τακτική της για παρεμπόδιση στις Βρυξέλλες που έχει μέχρι σήμερα βάλει τόσα εμπόδια στην ένταξη στης Τουρκίας. Ορισμένοι διπλωμάτες εκτιμούν ωστόσο ότι εάν φύγει από τη μέση το εμπόδιο της Κύπρου αυτό θα αποκάλυπτε τα υπόλοιπα προβλήματα που σχετίζονται με την ένταξη της Τουρκίας, όπως για παράδειγμα οι φόβοι πολλών δυτικών κρατών για μεγάλης κλίμακας μεταναστευτικό κύμα ή η ανησυχία πολλών ευρωπαίων πολιτικών ενός μεγάλου, περήφανου και κυρίως – και πρέπει να το πούμε αυτό –μουσουλμανικού πληθυσμού στην ΕΕ. Μόνο εάν η ΕΕ και η Άγκυρα αντιμετωπίσουν ανοιχτά τα ζητήματα που θέτουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας μπορεί να υπάρξει επιτυχής κατάληξη

Συμπερασματικά, ο αρθρογράφος καταλήγει: «όπως στα περισσότερα από τα χειρότερα προβλήματα στον κόσμο, τα οφέλη από τη λύση για όλους τους εμπλεκόμενους θα ήταν πολύ περισσότερα από το κόστος σε χρόνο και προσπάθειες που απαιτεί η διαπραγμάτευση. Η Κύπρος είναι σίγουρα μια περίπτωση που πρέπει να θεραπευθεί, όσο αβέβαιοι κι αν είναι οι οιωνοί και όσο απαραίτητο κι αν είναι να προβλεφθεί η πιθανότητα αποτυχίας».

Κάθε Κύπριος γαλουχείται με την πεποίθηση ότι οι σημαντικές αποφάσεις που τον αφορούν λαμβάνονται αλλού. Αν και σε κάποιο βαθμό αυτό αληθεύει, οι Κύπριοι, και των δυο πλευρών, πρέπει να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους. Η εξωτερική ανάμιξη θα πρέπει να είναι πιο διακριτική από ότι στο παρελθόν και σε κάθε στάδιο ο ΟΗΕ και οι απεσταλμένοι του θα πρέπει να παραμείνουν στο προσκήνιο υποστηριζόμενοι από το Συμβούλιο Ασφαλείας. Ο ρόλος της ΕΕ είναι πιο δύσκολος, καθώς, αν και είναι στην καρδιά όλων αυτών των προβλημάτων, δεν μπορεί να παίξει ηγετικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις, γιατί η Ελλάδα και η Κύπρος είναι μέλη της, η Τουρκία όμως όχι. Η σημαντικότερη συμβολή της ΕΕ θα ήταν να έχει έναν θετικό και δυναμικό ρόλο στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας.

Ο κ. Νταβούτογλου επικρίνει τις χώρες που αντιτίθενται στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ

Ο αρχηγός της τουρκικής διπλωματίας προειδοποίησε σήμερα τις χώρες όπως η Γαλλία που αντιτίθενται στην ένταξη της στην ΕΕ, υπογραμμίζοντας ότι αυτό "σπέρνει" την αμφιβολία στο πνεύμα των Τούρκων και φρενάρει τις μεταρρυθμίσεις στη χώρα. "Οι αρνητικές φωνές που ακούμε πάντα εκ μέρους ορισμένων χωρών της ΕΕ διασπείρουν την αμφιβολία στους συμπολίτες μας και βλάπτουν τις προσπάθειες μας για να εξακολουθήσουμε τις μεταρρυθμίσεις", εκτιμά ο Αχμεντ Νταβούτογλου σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε στην σουηδική εφημερίδα Dagens Nyheter προχθές. Σύμφωνα με τον Νταβούτογλου η Τουρκία έκανε μεταρρυθμίσεις που ήταν αδιανόητες πριν από μερικά χρόνια, και αναφέρεται στην θρησκευτική ελευθερία ή την ελευθερία της έκφρασης, την κατάργηση της ποινής του θανάτου ή τις εκπομπές ραδιοφώνου στην κουρδική γλώσσα, μια "σιωπηλή επανάσταση" την οποία βλάπτουν οι επικριτές της ένταξης της Τουρκίας.
"Η Σουηδία σκέπτεται όπως και εμείς, ότι η Ευρώπη δεν μπορεί ποτέ να είναι μια ισχυρή και αλληλέγγυα οντότητα όσο η Τουρκία μένει έξω από την ΕΕ. Για το λόγο αυτό η υποστήριξη χωρών όπως η Σουηδία με την αντικειμενική και ενθαρρυντική στάση τους έχει μεγάλη σημασία στην διαδικασία αυτή", τονίζει ακόμη ο τούρκος ΥΠΕΞ.

Ένταση στο Ναγκόρνι - Καραμπάχ

Ένταση επιχειρεί να δημιουργήσει το Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνι – Καραμπάχ. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τοπικού τύπου, ο στρατός του Αζερμπαϊτζάν σε περίπτωση αποτυχίας των συνομιλιών για την διευθέτηση της σύγκρουσης στο Ορεινό Καραμπάχ, είναι έτοιμος να απελευθερώσει τα κατεχόμενα εδάφη, είπε ο γραμματέας τύπου του Υπουργείου Άμυνας της δημοκρατίας Ελντάρ Σαμπίρογλου. Στο Αζερμπαϊτζάν, είπε ο Σαμπίρογλου σε συνέντευξη τύπου στο Μπακού, ελπίζουν για θετική έκβαση των πολιτικών συνομιλιών, διαφορετικά ο στρατός θα εκπληρώσει το καθήκον του και θα απελευθερώσει τα κατεχόμενα εδάφη, όταν το κράτος το θεωρήσει απαραίτητο αυτό. Οι συνομιλίες για την διευθέτηση της σύγκρουσης συνεχίζονται.