16 Σεπ 2009

Ο Γ.Παπανδρέου και η Εξωτερική Πολιτική

Η ένδειξη περί αυτοδυναμίας του ΠΑΣΟΚ και η πιθανότητα ανάδειξης του Γ. Παπανδρέου σε πρωθυπουργό επιβάλλει, τόσο στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης όσο και στον ίδιο, να ξεκαθαρίσουν τις επιλογές τους στα μεγάλα ζητήματα της Εληνικής εξωτερικής πλιτικής και ειδικότερα σε αυτά που συνήθως αποκαλούμε "εθνικά θέματα".

Πέρα απο την προσπάθεια διαφοροποίησης που επιχειρούσε η αξιωματιή αντιπολίτευση την τελευταία πενταετία και ορισμένες πάγιες θέσεις που εξέφραζε και στο παρελθόν ο κ. Παπανδρέου (ακόμη και σαν επικεφαλής του ΥΠΕΞ, στις κυβερνήσεις Κ.Σημίτη) γεγονός παραμένει ότι οι αποφάσή εις του Κ. Καραμανλή σε σειρά ζητημάτων προσέδωσαν σην Αθήνα ισχυρά επιχειρήματα και πλούτισαν την εξωτερική μας πολιτική με γερές βάσεις. Τόσο το "ΟΧΙ" στην εφαρμογή του επαίσχυντου "Σχεδίου Ανάν", όσο και η απαγόρευση εισόδου της πΓΔΜ σε ΝΑΤΟ και ΕΕ αλλά και η ενδυνάμωση των Ελληνο - Ρωσικών σχέσεων μέσω των αγωγών. Σε όλα αυτά, η πιθανή αυριανή κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου δεν έχει δώσει σαφείς απαντήσεις, δεν έχει εκφράσει δεσμευτικές θέσεις και αποφεύγει να δεσμευτεί ότι στα ζητήματα αυτά θα συνεχίσει την πετυχημένη πολιτιή του προκατόχου της.

Οι ως τώρα παρεμβάσεις, με τάσεις διαφοροποίησης, έδειξαν μια αστάθεια και αναποφασιστικότητα μαζί με μια μονομερή επιλογή των Αμερικανικών πολιτικών, που όμως δεν είναι πάντα και οι συμφέρουσες τη χώρα και τα συμφεροντά της. Είναι γνωστό πως ο κ. Παπανδρέου σε συζητήσεις με στελέχη του και προσωικούς συνεργάτες του δεν εκφράζεται θετικά με τις προτεινόμενες από τον σερ Βασ. Μαρκεζίνη προτάσεις εξωτερικής πολιτικής, που μερικώς εφάρμοσε ο κ. Καραμανλής. Στο σημείο αυτό, δείχνει πως συμφωνεί με τη Ντόρα Μπακογιάννη σε μια απόλυτα ατλαντική διαχείριση της εξωτερικής πολιτικής. Αλλά είναι μια διαχείριση αποτυχημένη στο πέρασμα των τελευταίων πέντε δεκαετιών.

Επιμένουμε λοιπόν πως θα πρέπει να ξεκαθαριστούν τα ζητήματα αυτά, τώρα προεκλογικά και να μην συγκαλύπτονται οι όποιες επιλογές με γενικόλογες διακηρύξεις. Φυσικά πρώτο ζήτημα τα οικονομικά αλλά μην ξεχνάμε πως η Εξωτερική πολιτική συχνά επηρρεάζει καθοριστικά και τις οικονομικές δαπάνες.

Ας ελπίσουμε λοιπόν πως στις επόμενες ημέρες θα ακούσουμε σαφείς θέσεις και απόψεις για τα ζητήματα αυτά...

Γ.Δ.