19 Οκτ 2009

Δηλώσεις Κυπριανού προετοιμάζουν για σκληρή θέση έναντι Τουρκίας

Σε μακροσκελείς δηλώσεις του, ο Κ/ΥΠΕΞ. Μάρκος Κυπριανού, σε δηλώσεις χθες το βράδυ στο αεροδρόμιο της Λάρνακας επιστρέφοντας από επισκέψεις στην Αυστρία, τη Σλοβενία και τη Σλοβακία, και κληθείς να σχολιάσει την επίσκεψη στην Κύπρο του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Γιώργου Παπανδρέου τη χαρακτήρισε πολύ σημαντική, σημειώνοντας πως είναι πολύ σημαντικό για την Κυβέρνηση να έχουμε και τη συμπαράσταση της Ελλάδας στις κινήσεις που κάνουμε στο διεθνή χώρο. Ο κ. Κυπριανού θεωρεί πως δεν θα υπάρξει αναβολή στην αξιολόγηση της πορείας ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση το Δεκέμβριο, λέγοντας πως δεν πρέπει εμείς να στέλνουμε το μήνυμα ότι είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε ένα τέτοιο θέμα.
«Θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντική, πέρα από το συμβολισμό ότι είναι η πρώτη του επίσημη επίσκεψη ως Πρωθυπουργού της Ελλάδας. Να υπενθυμίσω», σημείωσε, «ότι η συμμετοχή του σε συνέδριο στην Κωνσταντινούπολη έγινε με την ιδιότητά του ως Υπουργού Εξωτερικών, ως Πρωθυπουργός όμως είναι η πρώτη του επίσκεψη εκτός Ελλάδας».
Αλλά, συνέχισε, «πέρα από αυτό το συμβολισμό και τη σημασία που δίνεται στις σχέσεις με την Κύπρο, βεβαίως θα συζητήσουμε σε βάθος, πιστεύω, τα δύο επίκαιρα ζητήματα που είναι πολύ σημαντικά, τις συνομιλίες για το Κυπριακό και την αξιολόγηση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας το Δεκέμβριο. Άρα», συνέχισε, η επίσκεψη αυτή γίνεται «σε πολύ κατάλληλο χρόνο και ακριβώς διότι έχει σημασία και για μας, στις κινήσεις που κάνουμε στο διεθνή χώρο, να έχουμε και τη συμπαράσταση της Ελλάδας».
Κληθείς να αναφέρει κατά πόσον ο ίδιος κρίνει πως θα υπάρξει αναβολή στην αξιολόγηση της Τουρκίας το Δεκέμβριο, ο Κ/ΥΠΕΞ απάντησε «όχι, όχι. Αυτό είναι ξεκάθαρο και το έχει τονίσει και η Προεδρία και δεν πρέπει να στέλνουμε εμείς αυτό το μήνυμα ότι είμαστε έτοιμοι να το συζητήσουμε. Η θέση στο Εθνικό Συμβούλιο δεν περιλάμβανε αναβολή, ήταν πολύ σαφής ο τρόπος που έγινε η διατύπωση και ακριβώς αυτό ακολουθούμε και εμείς», είπε.
Αναφερόμενος στον κύκλο των επαφών που έχει αρχίσει και θα καλύψει όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε., ο Κ/ΥΠΕΞ είπε πως ο κύκλος αυτός γίνεται «ακριβώς προς υλοποίηση των αποφάσεων της καθοδήγησης που έδωσε το Εθνικό Συμβούλιο στο Υπουργείο Εξωτερικών, για την προβολή των θέσεων και των εισηγήσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας για την αξιολόγηση της Τουρκίας το Δεκέμβριο».
Πρόσθεσε ότι το κύριο θέμα συζήτησης «είναι η αξιολόγηση της Τουρκίας το Δεκέμβριο, ιδιαίτερα μετά την έκδοση της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πριν από τρεις ημέρες. Από τους εταίρους μας», σημείωσε, «εκτιμάται αυτή η προσπάθεια, ότι δεν γίνεται οποιαδήποτε προσπάθεια να τους προκαταλάβουμε, αντίθετα ενεργώντας ως ένα ενσυνείδητο μέλος της Ε.Ε. και με σεβασμό προς τους εταίρους μας έχουμε αρχίσει αυτή τη διμερή ενημέρωση για ένα ζήτημα πολύ σημαντικό».
Ο Υπουργός επανέλαβε ότι «ο στόχος μας και η προτεραιότητά μας είναι να ληφθεί μια συλλογική απόφαση, μια ευρωπαϊκή απόφαση, γιατί οι υποχρεώσεις της Τουρκίας με τις οποίες δεν συμμορφώνεται, όπως ακριβώς καταγράφονται στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αποτελούν ευρωπαϊκές υποχρεώσεις και βασίζονται σε ευρωπαϊκές αποφάσεις. Επομένως, τονίζουμε στους εταίρους μας ότι αυτή είναι η προτεραιότητά μας, διατηρώντας όμως πάντα το δικαίωμά μας ως ένα κράτος-μέλος της Ε.Ε. με όλα τα δικαιώματά του, να ασκήσουμε αυτά τα δικαιώματα εάν δεν βρεθεί η σωστή και αποτελεσματική συνισταμένη το Δεκέμβριο».
Ο κ. Κυπριανού ανέφερε πως «αυτό τον κύκλο τον αρχίζουμε τώρα και θα ακολουθήσουν και τα υπόλοιπα κράτη-μέλη, όμως εδώ και μήνες έχουμε διαμηνύσει και έχουμε συζητήσει και εγώ προσωπικά τις θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας, τόσο με την Προεδρία όσο και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως και με χώρες κλειδιά της Ε.Ε. γι’ αυτό το ζήτημα. Επομένως», σημείωσε, «η Κυβέρνηση έγκαιρα έχει αρχίσει να ενημερώνει τους εταίρους της και να διαμορφώνει ακριβώς μια στρατηγική για να υπάρξει η κατάλληλη απόφαση το Δεκέμβριο».
Ο Κ/ΥΠΕΞ είπε ότι «από τους εταίρους μας έχουμε βρει κατανόηση στις θέσεις μας και όλοι τονίζουν την ανάγκη η Τουρκία να συμμορφωθεί, όπως όλα βεβαίως τα υποψήφια προς ένταξη κράτη στην Ε.Ε. την υποχρέωση να συμμορφώνονται με τις αποφάσεις της Ε.Ε.. Πέρα όμως από το κομμάτι αυτό εξηγούμε και στους εταίρους μας ότι δεν πρέπει να προβάλλεται από κάποιες πλευρές το πρόσχημα της δήθεν αρνητικής επίπτωσης στις συνομιλίες για το Κυπριακό, εάν προχωρήσουν σε αξιολόγηση και σε αποφάσεις που περιλαμβάνουν μέτρα εναντίον της Τουρκίας το Δεκέμβριο».
Εξηγούμε, συνέχισε ο Κ/ΥΠΕΞ, «ότι αντίθετα, μια τέτοια απόφαση, δίνοντας ένα σωστό κίνητρο και ένα αποτελεσματικό μήνυμα προς την Τουρκία θα αποβεί καταλύτης που θα βοηθήσει θετικά τις συνομιλίες στο Κυπριακό. Και εξηγώ βεβαίως γιατί η Τουρκία μέχρι τώρα όχι μόνο δεν είναι εποικοδομητική σε αυτήν την προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού, αλλά αντίθετα υποσκάπτει τις συνομιλίες με τις απαράδεκτες θέσεις της για μια λύση δύο κρατών, συνεταιρισμό δύο κρατών, συνομοσπονδία κατά κύριο λόγο».
Ο Μάρκος Κυπριανού αναφέρθηκε στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης στην Κύπρο και είπε πως «παρακολουθώντας τα ΜΜΕ έστω και στην απουσία μου ότι δεν είναι υποβοηθητικό για την πλευρά μας, για την υλοποίηση της αποστολής μας, αυτή η εσωτερική αντιπαράθεση που έχει αρχίσει, μια αυτοαμφισβήτηση που παρουσιάζεται τις τελευταίες μέρες και δίνουμε πάλι την εντύπωση ότι διαπραγματευόμαστε μεταξύ μας, τη στιγμή που προσπαθώ τόσο εγώ όσο και οι συνεργάτες μου στο Υπουργείο Εξωτερικών να πείσουμε τους εταίρους μας για την ορθότητα των αποφάσεών μας και την ανάγκη υιοθέτησής τους».

Όπως εξήγησε, «το Υπουργείο Εξωτερικών εφαρμόζει και ακολουθεί τις αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου, την πορεία καθοδήγησης που μας έχει δοθεί. Το Εθνικό Συμβούλιο ήταν πολύ σαφές στο πώς πρέπει να κινηθούμε μέχρι το Δεκέμβριο και ακριβώς αυτό υλοποιούμε και εμείς», είπε και πρόσθεσε πως «δεν πιστεύω ότι βοηθάει το να προκαταλαμβάνουμε ότι θα υπάρξει αναβολή, ή ότι δεν θα υπάρξει ομοφωνία με τους εταίρους μας στις θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτό δεν ενισχύσει τις θέσεις μας και είναι κάτι το οποίο πιστεύω, δεν εναπόκειται σε μένα να πω πώς θα γίνεται ο δημόσιος διάλογος στην Κύπρο, αλλά είναι κάτι το οποίο νομίζω θα πρέπει να μας προβληματίσει όλους. Να μην ξεχνάμε», συνέχισε, «πως το τι λέγεται στην Κύπρο μεταφέρεται αμέσως και αυτούσιο στο εξωτερικό. Δεν περιορίζεται σε μια εσωτερική συζήτηση εντός Κύπρου και αυτό το πράγμα δυσκολεύει τις προσπάθειες που καταβάλλουμε ενόψει του Δεκέμβρη».
Ο Μάρκος Κυπριανού επανέλαβε ότι «η κυπριακή Κυβέρνηση έχει αρχίσει εγκαίρως να κινείται ακολουθώντας τις διαδικασίες με τις οποίες λαμβάνονται οι αποφάσεις στην Ε.Ε., ξεκινώντας με Προεδρία, Επιτροπή και χώρες που έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, και επαναλαμβάνω ότι αυτό έγινε εδώ και μήνες, και ακολουθώντας με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη, που ανάλογα με τη σημασία που δίνουμε στο θέμα, ακολουθεί και ο κατάλληλος χρόνος λήψης αποφάσεων τους. Θέλω να τονίσω ότι τόσο εγώ με τρεις διαφορετικές ιδιότητες έχω μεγάλη εμπειρία από το πώς λειτουργεί η Ε.Ε., το ίδιο και οι συνεργάτες μου και ακριβώς γι’ αυτό θεωρώ ότι η κυπριακή Κυβέρνηση ενεργεί με τον πιο σωστό τρόπο ακολουθώντας την πολιτική καθοδήγηση του Εθνικού Συμβουλίου», κατέληξε ο Κ/ΥΠΕΞ.

Σχόλια για ΥΠΕΞ- 38

Καλά τα λένε αλλά δύσκολα τα βρήκανε. Με τον οργανισμό του ΥΠΕΞ πάνω στο τραπέζι τους οι νέοι συνεργάτες του Γραφείου του Ανυπεξ, Δημ. Δρούτσα δεν άνοιξαν να διαβάσουν πως λειτουργεί το υπουργείο. Για ευκολία τους μάλλον, σκέφτηκαν πως είναι καλύτερα να τους τα πουν γρήγορα και ζητούσαν τηλεφωνική ενημέρωση από άλλες διευθύνσεις. Τι έψαχνα; Πως μπορούν να ιδρύσουν καινούργιο Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων. Αυτό που δεν ξέρουμε είναι που θέλουν να το στήσουν και ποιόν θέλουν να βολέψουν; Στο μεταξύ κανείς δεν έχει καταλάβει γιατί διαμαρτύρεται, ενίοτε ουχί χαμηλοφώνως, σχετικά με τα όσα συντάκτες αναφέρανε για τη δράση του στο παρελθόν με στόχο της «επίλυση» του Κυπριακού, μέσω του «Σχεδίου Ανάν», τις φιλίες του και τις επαφές του. Μα, αυτές ακριβώς τον ανέδειξαν στη θέση που κατέχει σήμερα… Μπορεί να τις υπερασπιστεί αν θέλει –είναι δικαίωμά του- ή να δηλώσει «mea culpa». Αυτό που δεν νοείται είναι να φωνασκεί σε βάρος συντακτών… Σε αυτό μπορεί και να τον βοηθήσει η σύζυγος του, που προς τιμήν της εγκατέλειψε το διπλωματικό ρεπορτάζ, θεωρώντας ανοίκειο να συνεχίσει να το καλύπτει, λόγω της θέσης του συζύγου της.

Με τις μετακινήσεις πρέσβεων ανοίγουν συνεχώς θέσεις που ακόμη η νέα ηγεσία εν έχει ασχοληθεί για την κάλυψή τους. Με τον τρόπο αυτό όμως σημαντικά πόστα παραμένουν κενά. Για παράδειγμα η τοποθέτηση του πρέσβη Κωνσταντίνου Μπίκα στην ηγεσία της ΕΥΠ (κατάλληλο πόστο μιας και τα είχε καλά ακόμη και με τη Ντόρα)ου οφείλεται στην ύπαρξη στενού του φίλου, διπλωμάτη, στο γραφείο του Μ. Χρυσοιχοϊδη, άφησε ανοιχτή τη θέση του πρεσβευτή μας στο Κάιρο. Η τοποθέτηση του «Ανανικού» Χ. Παναγόπουλου στο γραφείο του Δημ. Δρούτσα άφησε ακέφαλη της Α3, η μετακίνηση του πρέσβη Τρ. Παρασκευόπουλου στο γραφείο του κ. Παπανδρέου άφησε ακέφαλη την Α’ Γενική. Με το βλέμμα στην Βαγδάτη αφού δεν υπάρχει άλλος υποψήφιος και η θέση πρέπει να καλυφθεί, ο Γενικός της ΥΔΑΣ, πρέσβης Μ. Καραφωτιάς αφήνει τη θέση προς κάλυψη από κάποιον της εμπιστοσύνης του Γ. Παπανδρέου. Επίσης ερωτηματικά γεννώνται αν θα παραμείνουν σε θέσεις συμβούλων του υπουργού , η τριάδα των πρέσβεων που είχε τοποθετήσει η κα Μπακογιάννη. Αναφέρομαι στους πρέσβεις, Αν. Σκοπελίτη, Γ. Σαββαϊδη και Αλεξ. Μαλλιά.

Ο πρόξενος Ανδρέας Ψυχάρης (γιος του Σταύρου) βρίσκεται στο επίκεντρο των διπλωματικών χειρισμών για τα «μαύρα ταμεία» της Siemens τώρα που μετατέθηκε στο Μόναχο της Γερμανίας. Να δούμε ποιος θα έχει τώρα τα «αποκλειστικά» …

Ανάμεσα στα θέματα συνεργασίας που συζήτησε ο τούρκος πρωθυπουργός Τ.

Ερντογάν στο Ιράκ και συμφώνησε ήταν και η ίδρυση Τουρκικού προξενείου στην Ερμπιλ, περιφερειακή πρωτεύουσα του Ιρακινού Κουρδιστάν. Μήπως τώρα λοιπόν πάψει ο φόβος στην νέα ηγεσία του ΥΠΕΞ και ανοίξουμε κι εμείς αντίστοιχο; Γιατί ως τώρα μόνο το Γραφείο Εμπορικών και Οικονομικών Υποθέσεων λειτουργούσε, που τώρα παραμένει κενό καθώς ο Ιακ. Κολάρος που υπηρετούσε εκεί, επέστρεψε… χωρίς διάθεση επιστροφής εκεί. Άραγε τώρα που έφυγε από το υπουργείο η Ντόρα, πως θα χρησιμοποιηθεί το Γραφείο από τους ενδιαφερόμενους φίλους της;

Νέα «κατορθώματα» του πρέσβη στην Ολλανδία, κ. Κακλίκη, ο οποίος είχε συσπειρώσει τους παραπονούμενους πρέσβεις για τις καθυστερήσεις του Ολλανδικού ΥΠΕΞ και ηγήθηκε μιας προσπάθειας υπογραφών για έγγραφες καταγγελίες. Οι Ολλανδοί του την φύλαγαν και δύο φορές, παρόλο ότι είχε την απαιτούμενη άδεια για να πηγαίνει στη VIP αίθουσα του αεροδρομίου, του έκαναν σωματική έρευνα και καθυστερούσαν την διεκπεραίωση της συνεργασίας του Ολλανδικού ΥΠΕΞ, με την Ελληνική πρεσβεία….

Τι τρέχει; Θεούς και δαίμονες απειλούσε γυρνώντας από γραφείο σε γραφείο δικηγόρος, κατηγορώντας διπλωματικό ότι άφησε έγκυο την πελάτη της, τέως συνεργάτιδά του. Ευτυχώς αυτό συνέβη σε άλλο υπουργείο… Ο «κατηγορούμενος» πάντως ακούμε ότι αρνείται κατηγορηματικά κάθε ευθύνη…

Γλύτωσε προς το παρόν τουλάχιστον ο εκπρόσωπος Τύπου του ΥΠΕΞ, Γρηγόρης Δελαβέκουρας. Γλύτωσε από τις αλλαγές που επιφέρει η νέα ηγεσία. Το στοίχημα του όμως είναι γλυτώσει από τον τρόπο που ο ίδιος κινείται … Κι αυτό είναι το δύσκολο! Με την ευκαιρία, δεν ελέγχει και διαρροές προς την Βαλαωρίτου;

Αμέσως μετά το ταξίδι της Κύπρου, σήμερα κι αύριο, ο Γ. Παπανδρέου μάθαμε θα ασχοληθεί ιδιαιτέρως τόσο με την προετοιμασία του Ανυπεξ ενόψει του Συμβουλίου γενικών Υποθέσεων (ΣΓΥΕΣ) την ερχόμενη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, όσο και με την επίλυση ζητημάτων της Συνόδου του ΟΑΣΕ τον Δεκέμβριο όπου θα αναμένει στην Αθήνα, τους Κλίντον και Λαβρόφ. Στο μεταξύ παρά το γεγονός ότι λύσεις προτάθηκαν και κάποιες έγιναν δεκτές, φαίνεται ότι ο καθ’΄ύλην αρμόδιος πρέσβης Ν. Καλατζιανός, παραμένει σε ένταση!

«Μα… κι αυτός είναι ωραίος», ακούστηκαν να λένε οι θηλυκές υπάρξεις σε event που παραβρέθηκε ο υφυπουργός εξωτερικών Σπ. Κουβέλης… Στο μεταξύ όλα όσα κάνει στο υπουργείο δείχνουν ότι ακόμη δεν μπορεί να καταλάβει τη λειτουργία του, εκτός από το πώς λειτουργούν οι ΜΚΟ σε σχέση με την ΥΔΑΣ…

Επιμένουν πληροφορίες, που δεν θέλω να τις πιστέψω, ότι ήδη, τρεις πρέσβεις και ορισμένα άλλα μέλη του προσωπικού του ΥΠΕΞ, έχουν εμπλακεί στη «μάχη» για την εκλογή της Ντόρας Μπακογιάννη, στην ηγεσία της ΝΔ. Φυσικά οι άνθρωποι είναι έλληνες πολίτες και ενδιαφέρονται για τις εξελίξεις του κόμματος που στηρίζουν. Αλλά μήπως είναι υπερβολικό να εμφανίζονται και μέσα στα γραφεία της;

Με εξαιρετική προσοχή έγιναν κάποιες συζητήσεις ανάμεσα σε καθ’ ύλην αρμοδίους πρέσβεις σχετικά με τα όσα τώρα αποκαλύφθηκαν για τη νύχτα των Ιμίων από το εξαιρετικό βιβλίο των Ιγνατίου και Έλλις. Ο λόγος της συζήτησης απλώς. Τα αντίστοιχα τηλεγραφήματα που φέρεται να δόθηκαν από το αμερικανικό Σταίητ Ντηπάρτμεντ, δεν εμφανίζονται μέσα στη σχετική αλληλογραφία του ΥΠΕΞ της εποχής (ούτε από Ουάσιγκτον, ούτε από Άγκυρα, ούτε από κέντρο). Μου λένε λείπουν κάποια που ίσως θα βοηθούσαν να γίνουν κατανοητά τα αίτια κάποιων τουρκικών κινήσεων τα τελευταία χρόνια…

Την άλλη εβδομάδα πάει ο Ταγίπ Ερντογάν στην Ουάσιγκτον, μετά από πρόσκληση του Μπ. Ομπάμα! Θα επιδιωχθεί ενίσχυση της «στρατηγικής τους συνεργασίας» κι ένα ξεκαθάρισμα θέσεων για το πώς θα διεκδικηθεί η ηγεσία του μουσουλμανικού κόσμου χωρίς να φτάσει η Άγκυρα στ άκρα με το Ισραήλ. Πριν την επίσκεψη όμως, γίνεται προσπάθεια να ανακοινωθεί και πρόσκληση του Γ. Παπανδρέου στην Ουάσιγκτον, προκειμένου να εξισορροπηθούν κάπως τα πράγματα

Από την Κύπρο θα σας έχω λεπτομέρειες, από αύριο... Γιατί όλα δείχνουν πως θα παιχτεί πόκερ ανάμεσα στους Γ. Παπανδρέου και Δ. Χριστόφια με έπαθλο τη διάσωση της Τουρκίας σε πρώτη φάση ενόψει «κριτικής Δεκεμβρίου»…

Διαβάστε σε άλλο σημείο επιστολή του ΟΕΥ, Μ. Μπελιμπασάκη. Ωστόσο το «παιχνίδι των επιστολών» ΟΕΥ συνεχίζεται και αύριο θα έχουμε μια ακόμη… Πρόκειται για αποτέλεσμα που προέκυψαν από τις πρόσφατες πολιτικές μεταβολές αλλά και την άγνοια της ηγεσίας του κλάδου για το τι μπορεί να κάνει.

Η Πρωθυπουργική επίσκεψη στην Κύπρο και ερωτηματικα

Ο πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών, Γ. Παπανδρέου, μεταβαίνει σήμερα στην Κύπρο, δίνοντας με τον τρόπο αυτό ένα μήνυμα, ότι εξακολουθεί το Κυπριακό ν’ αποτελεί προτεραιότητα στην εξωτερική πολιτική της χώρας. Στην Κύπρο η ηγεσία του νησιού, σε δηλώσεις της χθες (δημοσιεύονται σε διαφορετικό σημείο) αναφέρεται στην ανάγκη ενότητας, σχεδιασμού και δράσης, προκειμένου να υπάρξει λύση εθνικά αποδεκτή, στα πλαίσια των γνωστών αποφάσεων του ΟΗΕ, του ευρωπαϊκού κεκτημένου και επίσης της κοινής λογικής.

Ταυτοχρόνως όμως η πολιτική και διπλωματική συνοδεία του κ. Παπανδρέου, αποτελείται από άτομα με βαθειά συμμετοχή στην προσπάθεια όχι απλώς για τη δημιουργία του «Σχεδίου Ανάν» αλλά κυρίως για την επιβολή του. Αυτήν που κατέστρεψε με την ψήφο του ο Κυπριακός λαός και ο εκλιπών Πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος. Κι αυτό έχει προκαλέσει φόβους κι ερωτηματικά στους Κυπρίους που το θεωρούν «κακό σημάδι».

Αν ο πρωθυπουργός πραγματικά επιζητεί να κάνει μια φιλική χειρονομία προς τους Κυπρίους, προέχει να τους καθησυχάσει ότι η προσπάθεια με το «Σχέδιο Ανάν», δεν θα επαναληφθεί υπό διαφορετικό μανδύα. Πως τα όποια σχέδια των Πάσκοε, Ντάουνερ, Μουν, Δαβούτογλου, Αχτισαάρι και άλλων δεν θα περάσουν, αν απορριφθούν ξανά από τον Κυπριακό λαό και την πολιτική του ηγεσία.

Οι πληροφορίες που μας δόθηκαν από τη Λευκωσία, για το ταξίδι του προεκλογικώς, παραπέμπουν σε μια πολιτική διευκολύνσεων της Τουρκίας ώστε να μη χάσει την δυνατότητα να μιλά αμφίσημα στους πολίτες της. Και να παίζει το Ευρωπαϊκό χαρτί και να εμφανίζεται σαν προστάτης του Ισλαμισμού. Μόνο που αυτό για να συμβεί, θα έχει κόστος για την Ελλάδα καθώς η Άγκυρα απορρίπτει συλλήβδην όλες τις Ελληνικές και Κυπριακές απαιτήσεις για «καλή γειτονία».

Σε λιγότερο από 24ώρες θα γνωρίζουμε τι ακριβώς συνέβη και πως εξελίχθηκαν τα πράγματα. Και τότε, φυσικά, θα επανέλθουμε…

Γ.Δ.

Επιστολή του ΟΕΥ, Μ. Μπελιμπασάκη

Μια επιστολή μας απέστειλε συνεργάτης της στήλης, του ΟΕΥ, Μ. Μπελιμπασάκη, με την οποία καταγγέλλει την ηγεσία του κλάδου και ζητά αναθεώρηση της πολιτικής που ακολουθούν,. Έχει ενδιαφέρον για όσους θέλουν να ξέρουν… μιας και εξ όσων γνωρίζουμε ο κ. Μπελιμπασάκης υπήρξε εξ αυτών που υποστήριξαν την προοπτική … να γίνουν διπλωμάτες! Μια παρατήρηση για τον ίδιο ας προσέχει την ορθογραφία του. Εδώ τη διορθώσαμε.

Οκτώβριος 2009

«Φθινοπωρινή ανησυχία 1»

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Επανέρχομαι μετά από πέντε χρόνια προσπαθώντας να διατυπώσω τις απορίες μου ζητώντας διευκρινήσεις από το ΔΣ του Συλλόγου μας για τις ενέργειες του υπό το φως των νέων συνθηκών που δημιουργεί η αλλαγή πολιτικής ηγεσίας.

Επιτρέψτε μου να ζητήσω προκαταβολικά την κατανόηση σας για τα αφελή ενδεχομένως ερωτήματα μου.

α) Η στρατηγική.

Εδώ και αρκετούς μήνες οι συζητήσεις και οι ανταλλαγές απόψεων μεταξύ των συναδέλφων για το επαγγελματικό μέλλον του «κλάδου» έχουν περιοριστεί σε φήμες, εικασίες και πιθανά σενάρια, δίχως ουσιαστικά καμία ενημέρωση από τους εκλεγμένους εκπροσώπους μας.

Ερώτημα 1.

Αυτό αποτελεί στρατηγική επιλογή ή απλά υιοθέτηση του δόγματος «ο Θεός θα σώσει τους ΟΕΥ»; Και αν αποτελεί επιλογή η πολιτική του μη διαλόγου/πιέσεων προς τους φορείς και την πολιτική ηγεσία ποιος και πότε το αποφάσισε; Η εγκατάλειψη της ιστοσελίδας μας (OEY.GR) η οποία έχει παραμείνει επί αρκετούς μήνες σχεδόν ανενεργή είναι και αυτό μέρος της στρατηγικής αυτής; Υπενθυμίζω ότι ο υπογράφων όπως και πολλοί συνάδελφοι έχουν στηρίξει με πράξεις και το προηγούμενο και το νυν ΔΣ και είναι έτοιμοι να υποστηρίξουν οποιαδήποτε στρατηγική επιλέξει η πλειοψηφία των συναδέλφων. Όταν όμως αυτή υφίσταται και είναι ξεκάθαρη. Το γεγονός ότι η παλαιότερη ηγεσία ήταν υπέρ του δέοντος μαχητική (στα όρια της υπερβολής μερικές φορές) δε σημαίνει ότι η υιοθέτηση συμβιβαστικής και ανώδυνης εκπροσώπησης είναι η καλύτερη λύση.

β) Τα αιτήματα.

Όταν πριν πέντε περίπου χρόνια είχα αποστείλει τις απόψεις μου και οι οποίες συνέτειναν στην προσπάθεια ενσωμάτωσης μας στο Υπ. Εξωτερικών οι συνθήκες ήταν διαφορετικές και εκτιμώ ότι εάν τότε είχαμε πιέσει προς αυτή την κατεύθυνση ενδεχομένως τα πράγματα να ήταν διαφορετικά.

Ερώτημα 2.

Σήμερα ποια είναι το κύριο αίτημα μας; Προς αυτή την κατεύθυνση είμαι έτοιμος να ακούσω διαφορετικές γνώμες και να πειστώ από μια άποψη η οποία θα τεκμηριώνεται με επιχειρήματα ( δίχως προσωπικές ιδιοτέλειες και προκαταλήψεις).

Όπως ακούμε από συζητήσεις φαίνεται ότι το κύριο αίτημα μας είναι η επανατροφοδότηση του κλάδου από την ΕΣΔΔ, το οποίο είναι και το ευκταίο. Αυτό από μόνο του εκτιμώ ότι δεν αποτελεί ανασύσταση του κλάδου καθώς κάτι τέτοιο θα πρέπει να περιλαμβάνει προβλέψεις για τη στελέχωση και διοίκηση των Γραφείων αποκλειστικά από υπαλλήλους ΟΕΥ, την κάλυψη και η διοίκηση των Β Δ/νσεων από ΟΕΥ κα. Δεν θα ήθελα να μπω σε νομικά πεδία γιατί ούτε την επαρκή γνώση, αλλά ούτε και τη διάθεση έχω να επεκταθώ σε αυτό το αντικείμενο. Άλλωστε υπάρχουν άριστοι νομικοί συνάδελφοι οι οποίοι εάν χρειαστεί θα εντοπίσουν τα κατάλληλα επιχειρήματα για την υπεράσπιση των θέσεων μας. Πριν όμως φτάσουμε εκεί (στα νομικά επιχειρήματα) θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο τι θέλουμε. Και αυτό απαιτεί διάλογο ούτως ώστε να επιτευχθεί η μεγαλύτερη δυνατόν συναίνεση και να απομακρυνθεί κάθε ίχνος καχυποψίας ως προς τις προθέσεις συναδέλφων.

γ) Προσεχείς πρωτοβουλίες

Ως εκ των ανωτέρω εκτιμώ ότι η χρονική περίοδος την οποία διανύουμε δεν αφήνει περιθώρια για αδράνεια. Πέρα από τα νομικά επιχειρήματα ή το ηθικό μέρος υπάρχει και το ουσιαστικό. Και το ουσιαστικό μέρος είναι ότι μια ομάδα περίπου 180 υπαλλήλων - κατά τη μεγάλη πλειοψηφία τους καταρτισμένων και ικανών με γνώσεις τόσο θεωρητικές όσο και πρακτικές - βρίσκεται ουσιαστικά σε ομηρία. Ιδιαίτερα οι νεότεροι συνάδελφοι δίχως να έχουν καμία ευθύνη έχουν βρεθεί μπροστά σε ένα ουσιαστικό αδιέξοδο, το οποίο στην καλύτερη εκδοχή διασφαλίζει τη συνέχιση της καταβολής του μισθού τους δίχως καμία προοπτική εξέλιξης. Ως φαίνεται η διοίκηση του ΥΠΕΞ δεν είναι σε θέση να αξιοποιήσει όλους αυτούς του υπαλλήλους λόγω μικροσυντεχνιακών συμφερόντων. Και αν η εκάστοτε πολιτική ηγεσία είναι δέσμια τέτοιων συντεχνιών εμείς πως έχουμε υπερασπιστεί τα δικαιώματα μας? Πως έχουμε δείξει την προστιθέμενη αξία μας ως κλάδος ;

Γιατί η ιστοσελίδα Agora (η δημιουργία και λειτουργία της οποίας είναι χρήσιμη) έχει καταστεί ο ακρογωνιαίος λίθος της αποδοτικότητας των γραφείων ΟΕΥ? Εν έτει 2009/10, όπου μέσω του διαδικτύου κάθε ενδιαφερόμενος έχει άμεση πρόσβαση σε δεδομένα και πληροφορίες, εκτιμώ ότι η προστιθέμενη αξία των υπαλλήλων του κλάδου μας δεν αποτυπώνεται μόνο στις καταχωρήσεις τις οποίες αναρτούν, αλλά από πολλές και συχνά επίπονες προσπάθειες οι οποίες περιλαμβάνουν την δυνατότητα δημιουργίας και αξιοποίησης κοινωνικών επαφών, επικοινωνιακή ικανότητα, ευελιξία στη αντιμετώπιση ειδικών καταστάσεων διεκπεραίωση και υλοποίηση στόχων (επιχειρηματικών αποστολών, συμμετοχή σε ημερίδες και συνέδρια. κα). Στόχοι οι οποίοι μερικές φορές δεν είναι μετρήσιμοι αλλά συγκροτούν έναν ολοκληρωμένο και αξιόπιστο υπάλληλο. Ας μην ξεχνάμε ότι τα περισσότερα γραφεία είναι ολιγομελή και πολλές φορές ένας υπάλληλος ΟΕΥ χρειάζεται να εκτελεί πολλούς διαφορετικούς ρόλους. Εάν αποκοπεί από το πεδίο της αγοράς και απλά ενταχθεί σε έναν ανούσιο ανταγωνισμό για τις περισσότερες καταχωρήσεις εκτιμώ ότι απομακρυνόμαστε από το στόχο μας.

Ερώτημα 3.

Ποιες είναι οι άμεσες πρωτοβουλίες και ποιες οι ενδεχόμενες

κινητοποιήσεις μας;

Εύχομαι όπως όλοι μας να μη χρειαστεί να καταφύγουμε σε κινητοποιήσεις αλλά εάν δεν επιλυθεί το πρόβλημα το οποίο υπάρχει σήμερα εκτιμώ ότι είναι μονόδρομος (εφόσον υπάρχει στοιχειώδης αξιοπρέπεια) να υπάρξει μια αντίδραση η οποία θα κάνει και τα επιχειρήματα μας να ακουστούν. Και διευκρινίζω: δεν θεωρώ ότι υπάρχει κάποια συνομωσία εναντίον του κλάδου μας, υπάρχει όμως ένα πρόβλημα ενημέρωσης της πολιτικής ηγεσίας για το ρόλο μας . Και αυτό γιατί δυστυχώς μεταξύ ημών και της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας παρεμβάλλονται πολλοί «καλοθελητές» οι οποίοι για τους δικούς τους λόγους (τα συμφέροντα τους είναι αντίθετα με τα δικά μας ) απαξιώνουν το ρόλο μας.

Κατανοώ την επιφυλακτικότητα των παλαιοτέρων συναδέλφων όμως οι νεότεροι συνάδελφοι έχουμε ευθύνη και πρέπει να το καταλάβουμε σύντομα πριν να είναι αργά. Ας γίνει η αρχή με μια εφ’όλης της ύλης ενημέρωση από το ΔΣ και με πνεύμα συνεργασίας και ενότητας ας μελετήσουμε τις επόμενες κινήσεις μας.

Με εκτίμηση και συναδελφικούς χαιρετισμούς,

Μάριος Μπελιμπασάκης Γρ.ΟΕΥ Α΄

Στήριξη Ρεν στην Τουρκία με χαμηλών τόνων κριτική!

" Η Τουρκία θα πρέπει να απέχει από κάθε είδους απειλή, προστριβή ή ενέργεια που θα μπορούσε να επιδράσει αρνητικά στις σχέσεις καλής γειτονίας και στην ειρηνική διευθέτηση των διαφορών", τονίζει ο αρμόδιος για τη διεύρυνση Επίτροπος Όλι Ρεν, απαντώντας σε ερώτηση των ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ, Μαριλένας Κοππά και Άννυς Ποδηματά.

Στην ερώτησή τους, οι δυο ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ- μέλη των Επιτροπών Εξωτερικών και Ενέργειας αντιστοίχως-καλούσαν την Επιτροπή να σχολιάσει "την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας, η οποία παραβιάζει την αρχή της καλής γειτονίας, αμφισβητώντας κυριαρχικά δικαιώματα κρατών-μελών της Ε.Ε. που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο "και ζητούσαν να πληροφορηθούν αν και πώς θα επηρεαστούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις και ειδικότερα το άνοιγμα νέων κρίσιμων κεφαλαίων, όπως η ενέργεια. Αφορμή για την ερώτηση, ήταν η πρόσφατη απόπειρα της Τουρκίας να διεξαγάγει έρευνα για πετρέλαιο στην περιοχή του Καστελόριζου, εντός των ορίων της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, καθώς και τα περιστατικά παρενόχλησης πλοίων που διεξήγαν έρευνες για λογαριασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας, εντός της κυπριακής υφαλοκρηπίδας”.

Ο κ. Ρεν εξάλλου υποστηρίζει ότι: «Σύμφωνα με τα συμπεράσματα του Συμβουλίου του Δεκεμβρίου 2008, η Τουρκία θα πρέπει να απέχει από κάθε είδους απειλή, προστριβή ή ενέργεια που θα μπορούσε να επιδράσει αρνητικά στις σχέσεις καλής γειτονίας και στην ειρηνική διευθέτηση των διαφορών. Επίσης, η Ένωση έχει επανειλημμένα τονίσει την ανάγκη σεβασμού όλων των κυριαρχικών δικαιωμάτων των κρατών μελών της ΕΕ. Η Επιτροπή επαναλαμβάνει τακτικά τα ζητήματα αυτά στις συζητήσεις της με την Τουρκία και θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις δεσμεύσεις της Τουρκίας για σχέσεις καλής γειτονίας, με βάση την αρχή της ειρηνικής διευθέτησης των διαφορών.

Όσον αφορά το κεφάλαιο της ενέργειας, η Επιτροπή θεωρεί ότι η Τουρκία είναι επαρκώς προετοιμασμένη για να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις. Εναπόκειται τώρα στα κράτη μέλη να λάβουν τις δέουσες αποφάσεις σχετικά με το κεφάλαιο αυτό. Η Τουρκία μπορεί να διαδραματίσει βασικό ρόλο στην ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ και στη διαφοροποίηση του εφοδιασμού των ενεργειακών πόρων».

Συμφωνία για τα σύνορα πΓΔΜ - Κοσόβου

Eπικυρώθηκε χθες η συμφωνία οριοθέτησης συνόρων μεταξύ Κοσόβου και ΠΓΔΜ, μετά από μια διαδικασία που κράτησε περισσότερο από μια πενταετία και πέρασε διάφορες φάσης έντασης και συνομιλιών.
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της πΓΔΜ, Νίκολα Γκρουέβσκι η συμφωνία οριοθέτησης συνόρων με το Κόσοβο σημαίνει σταθερότητα, από την οποία δεν χάνει καμία πλευρά. «Είμαι βαθιά πεπεισμένος ότι η Συμφωνία αυτή αποτελεί μεγάλη επιτυχία για τη ‘Μακεδονία’, διότι ήλθε εις πέρας το θέμα των συνόρων της, το οποίο ουδείς κατάφερε να λύσει τα τελευταία χρόνια», τόνισε ο κ. Γκρουέβσκι, προσθέτοντας ότι η ‘Μακεδονία’ είναι πρώτη χώρα της πρώην Γιουγκοσλαβίας στην οποία διευθετήθηκε το ζήτημα της χάραξης συνόρων.
Σύμφωνα με τηλεγράφημα του πρακτορείου ΦΟΝΕΤ, ο επικεφαλής της UNMIK στο Κόσοβο Peter Faith, χαρακτήρισε την συμφωνία ως ιστορικό βήμα προς την ενίσχυση της περιφερειακής σταθερότητας, μολονότι αναμένονται αντιδράσεις των Αλβανών για το γεγονός ότι τα 2.500 στρέμματά τους ‘έμειναν στην ΠΓΔΜ’.
Τη συμφωνία χαιρέτισε και ο αμερικανός πρέσβης στο Κόσοβο, Christopher Dell, επισημαίνοντας ότι αυτή ανοίγει χώρο στην σύναψη διπλωματικών σχέσεων των δύο χωρών.