19 Οκτ 2009

Επιστολή του ΟΕΥ, Μ. Μπελιμπασάκη

Μια επιστολή μας απέστειλε συνεργάτης της στήλης, του ΟΕΥ, Μ. Μπελιμπασάκη, με την οποία καταγγέλλει την ηγεσία του κλάδου και ζητά αναθεώρηση της πολιτικής που ακολουθούν,. Έχει ενδιαφέρον για όσους θέλουν να ξέρουν… μιας και εξ όσων γνωρίζουμε ο κ. Μπελιμπασάκης υπήρξε εξ αυτών που υποστήριξαν την προοπτική … να γίνουν διπλωμάτες! Μια παρατήρηση για τον ίδιο ας προσέχει την ορθογραφία του. Εδώ τη διορθώσαμε.

Οκτώβριος 2009

«Φθινοπωρινή ανησυχία 1»

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Επανέρχομαι μετά από πέντε χρόνια προσπαθώντας να διατυπώσω τις απορίες μου ζητώντας διευκρινήσεις από το ΔΣ του Συλλόγου μας για τις ενέργειες του υπό το φως των νέων συνθηκών που δημιουργεί η αλλαγή πολιτικής ηγεσίας.

Επιτρέψτε μου να ζητήσω προκαταβολικά την κατανόηση σας για τα αφελή ενδεχομένως ερωτήματα μου.

α) Η στρατηγική.

Εδώ και αρκετούς μήνες οι συζητήσεις και οι ανταλλαγές απόψεων μεταξύ των συναδέλφων για το επαγγελματικό μέλλον του «κλάδου» έχουν περιοριστεί σε φήμες, εικασίες και πιθανά σενάρια, δίχως ουσιαστικά καμία ενημέρωση από τους εκλεγμένους εκπροσώπους μας.

Ερώτημα 1.

Αυτό αποτελεί στρατηγική επιλογή ή απλά υιοθέτηση του δόγματος «ο Θεός θα σώσει τους ΟΕΥ»; Και αν αποτελεί επιλογή η πολιτική του μη διαλόγου/πιέσεων προς τους φορείς και την πολιτική ηγεσία ποιος και πότε το αποφάσισε; Η εγκατάλειψη της ιστοσελίδας μας (OEY.GR) η οποία έχει παραμείνει επί αρκετούς μήνες σχεδόν ανενεργή είναι και αυτό μέρος της στρατηγικής αυτής; Υπενθυμίζω ότι ο υπογράφων όπως και πολλοί συνάδελφοι έχουν στηρίξει με πράξεις και το προηγούμενο και το νυν ΔΣ και είναι έτοιμοι να υποστηρίξουν οποιαδήποτε στρατηγική επιλέξει η πλειοψηφία των συναδέλφων. Όταν όμως αυτή υφίσταται και είναι ξεκάθαρη. Το γεγονός ότι η παλαιότερη ηγεσία ήταν υπέρ του δέοντος μαχητική (στα όρια της υπερβολής μερικές φορές) δε σημαίνει ότι η υιοθέτηση συμβιβαστικής και ανώδυνης εκπροσώπησης είναι η καλύτερη λύση.

β) Τα αιτήματα.

Όταν πριν πέντε περίπου χρόνια είχα αποστείλει τις απόψεις μου και οι οποίες συνέτειναν στην προσπάθεια ενσωμάτωσης μας στο Υπ. Εξωτερικών οι συνθήκες ήταν διαφορετικές και εκτιμώ ότι εάν τότε είχαμε πιέσει προς αυτή την κατεύθυνση ενδεχομένως τα πράγματα να ήταν διαφορετικά.

Ερώτημα 2.

Σήμερα ποια είναι το κύριο αίτημα μας; Προς αυτή την κατεύθυνση είμαι έτοιμος να ακούσω διαφορετικές γνώμες και να πειστώ από μια άποψη η οποία θα τεκμηριώνεται με επιχειρήματα ( δίχως προσωπικές ιδιοτέλειες και προκαταλήψεις).

Όπως ακούμε από συζητήσεις φαίνεται ότι το κύριο αίτημα μας είναι η επανατροφοδότηση του κλάδου από την ΕΣΔΔ, το οποίο είναι και το ευκταίο. Αυτό από μόνο του εκτιμώ ότι δεν αποτελεί ανασύσταση του κλάδου καθώς κάτι τέτοιο θα πρέπει να περιλαμβάνει προβλέψεις για τη στελέχωση και διοίκηση των Γραφείων αποκλειστικά από υπαλλήλους ΟΕΥ, την κάλυψη και η διοίκηση των Β Δ/νσεων από ΟΕΥ κα. Δεν θα ήθελα να μπω σε νομικά πεδία γιατί ούτε την επαρκή γνώση, αλλά ούτε και τη διάθεση έχω να επεκταθώ σε αυτό το αντικείμενο. Άλλωστε υπάρχουν άριστοι νομικοί συνάδελφοι οι οποίοι εάν χρειαστεί θα εντοπίσουν τα κατάλληλα επιχειρήματα για την υπεράσπιση των θέσεων μας. Πριν όμως φτάσουμε εκεί (στα νομικά επιχειρήματα) θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο τι θέλουμε. Και αυτό απαιτεί διάλογο ούτως ώστε να επιτευχθεί η μεγαλύτερη δυνατόν συναίνεση και να απομακρυνθεί κάθε ίχνος καχυποψίας ως προς τις προθέσεις συναδέλφων.

γ) Προσεχείς πρωτοβουλίες

Ως εκ των ανωτέρω εκτιμώ ότι η χρονική περίοδος την οποία διανύουμε δεν αφήνει περιθώρια για αδράνεια. Πέρα από τα νομικά επιχειρήματα ή το ηθικό μέρος υπάρχει και το ουσιαστικό. Και το ουσιαστικό μέρος είναι ότι μια ομάδα περίπου 180 υπαλλήλων - κατά τη μεγάλη πλειοψηφία τους καταρτισμένων και ικανών με γνώσεις τόσο θεωρητικές όσο και πρακτικές - βρίσκεται ουσιαστικά σε ομηρία. Ιδιαίτερα οι νεότεροι συνάδελφοι δίχως να έχουν καμία ευθύνη έχουν βρεθεί μπροστά σε ένα ουσιαστικό αδιέξοδο, το οποίο στην καλύτερη εκδοχή διασφαλίζει τη συνέχιση της καταβολής του μισθού τους δίχως καμία προοπτική εξέλιξης. Ως φαίνεται η διοίκηση του ΥΠΕΞ δεν είναι σε θέση να αξιοποιήσει όλους αυτούς του υπαλλήλους λόγω μικροσυντεχνιακών συμφερόντων. Και αν η εκάστοτε πολιτική ηγεσία είναι δέσμια τέτοιων συντεχνιών εμείς πως έχουμε υπερασπιστεί τα δικαιώματα μας? Πως έχουμε δείξει την προστιθέμενη αξία μας ως κλάδος ;

Γιατί η ιστοσελίδα Agora (η δημιουργία και λειτουργία της οποίας είναι χρήσιμη) έχει καταστεί ο ακρογωνιαίος λίθος της αποδοτικότητας των γραφείων ΟΕΥ? Εν έτει 2009/10, όπου μέσω του διαδικτύου κάθε ενδιαφερόμενος έχει άμεση πρόσβαση σε δεδομένα και πληροφορίες, εκτιμώ ότι η προστιθέμενη αξία των υπαλλήλων του κλάδου μας δεν αποτυπώνεται μόνο στις καταχωρήσεις τις οποίες αναρτούν, αλλά από πολλές και συχνά επίπονες προσπάθειες οι οποίες περιλαμβάνουν την δυνατότητα δημιουργίας και αξιοποίησης κοινωνικών επαφών, επικοινωνιακή ικανότητα, ευελιξία στη αντιμετώπιση ειδικών καταστάσεων διεκπεραίωση και υλοποίηση στόχων (επιχειρηματικών αποστολών, συμμετοχή σε ημερίδες και συνέδρια. κα). Στόχοι οι οποίοι μερικές φορές δεν είναι μετρήσιμοι αλλά συγκροτούν έναν ολοκληρωμένο και αξιόπιστο υπάλληλο. Ας μην ξεχνάμε ότι τα περισσότερα γραφεία είναι ολιγομελή και πολλές φορές ένας υπάλληλος ΟΕΥ χρειάζεται να εκτελεί πολλούς διαφορετικούς ρόλους. Εάν αποκοπεί από το πεδίο της αγοράς και απλά ενταχθεί σε έναν ανούσιο ανταγωνισμό για τις περισσότερες καταχωρήσεις εκτιμώ ότι απομακρυνόμαστε από το στόχο μας.

Ερώτημα 3.

Ποιες είναι οι άμεσες πρωτοβουλίες και ποιες οι ενδεχόμενες

κινητοποιήσεις μας;

Εύχομαι όπως όλοι μας να μη χρειαστεί να καταφύγουμε σε κινητοποιήσεις αλλά εάν δεν επιλυθεί το πρόβλημα το οποίο υπάρχει σήμερα εκτιμώ ότι είναι μονόδρομος (εφόσον υπάρχει στοιχειώδης αξιοπρέπεια) να υπάρξει μια αντίδραση η οποία θα κάνει και τα επιχειρήματα μας να ακουστούν. Και διευκρινίζω: δεν θεωρώ ότι υπάρχει κάποια συνομωσία εναντίον του κλάδου μας, υπάρχει όμως ένα πρόβλημα ενημέρωσης της πολιτικής ηγεσίας για το ρόλο μας . Και αυτό γιατί δυστυχώς μεταξύ ημών και της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας παρεμβάλλονται πολλοί «καλοθελητές» οι οποίοι για τους δικούς τους λόγους (τα συμφέροντα τους είναι αντίθετα με τα δικά μας ) απαξιώνουν το ρόλο μας.

Κατανοώ την επιφυλακτικότητα των παλαιοτέρων συναδέλφων όμως οι νεότεροι συνάδελφοι έχουμε ευθύνη και πρέπει να το καταλάβουμε σύντομα πριν να είναι αργά. Ας γίνει η αρχή με μια εφ’όλης της ύλης ενημέρωση από το ΔΣ και με πνεύμα συνεργασίας και ενότητας ας μελετήσουμε τις επόμενες κινήσεις μας.

Με εκτίμηση και συναδελφικούς χαιρετισμούς,

Μάριος Μπελιμπασάκης Γρ.ΟΕΥ Α΄