2 Μαρ 2010

Η Άγκυρα “προειδοποιεί” το Κογκρέσο να μην αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Αρμενίων.

Οι σχέσεις της Τουρκίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες και η τούρκο-αρμενική προσέγγιση θα υποστούν πλήγμα αν το αμερικανικό Κογκρέσο υιοθετήσει σχέδιο απόφασης που χαρακτηρίζει γενοκτονία τις σφαγές των Αρμενίων στη διάρκεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, προειδοποίησε σήμερα το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών. "Προσδοκούμε από την επιτροπή (Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων) να απορρίψει το εν λόγω σχέδιο απόφασης, το οποίο θα βλάψει τις σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και των Ηνωμένων Πολιτειών και θα προκαλέσει εμπλοκή στις προσπάθειες εξομάλυνσης των σχέσεων Τουρκίας -Αρμενίας", αναφέρει η σχετική ανακοίνωση."Θέλουμε να πιστεύουμε ότι τα μέλη της επιτροπής έχουν επίγνωση της ζημίας που θα προκαλέσει το σχέδιο απόφασης στις προσπάθειες για ειρήνη και σταθερότητα στο νότιο Καύκασο και ότι θα ενεργήσουν με υπευθυνότητα στο θέμα αυτό» προσθέτει.

Σε τρεις ημέρες η επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων θα συνεδριάσει για να συζητήσει την επίμαχη απόφαση σχετικά με τη γενοκτονία των Αρμενίων στην Ανατολία στο διάστημα 1915-1917, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον ενάμισι εκατομμύριο άνθρωποι και η Τουρκία επιχειρεί να εκβιάσει για μια ακόμη φορά, παρά τις αναβαθμισμένες σχέσεις που της αναγνώρισε ο αμερικανός πρόεδρος.
Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ενώ στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του είχε υποσχεθεί να αναγνωρίσει την αρμενική γενοκτονία, αργότερα υπαναχώρησε, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες προωθούν τις προσπάθειες εξομάλυνσης των σχέσεων Τουρκίας-Αρμενίας, οι οποίες δεν διατηρούν διπλωματικές σχέσεις και έχουν κλειστά τα κοινά τους σύνορα.

Συνάντηση Δ. Δρούτσα, με Αμερικανό πρέσβη, Ντ. Σπέκχαρντ

«Γνωρίζω ότι ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα προσβλέπει πολύ σ' αυτή τη συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό», δήλωσε ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Ντάνιελ Σπέκχαρντ, εξερχόμενος από το γραφείο του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Δ. Δρούτσα, με τον οποίον είχε συνάντηση 45 λεπτών. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η προετοιμασία της επίσκεψης του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου, την επόμενη εβδομάδα στην Ουάσιγκτον, «η προετοιμασία μιας καλής συνάντησης και μιας καλής ατζέντας», όπως είπε ο κ. Σπέκχαρντ.
Στο επίκεντρο των συνομιλιών Παπανδρέου - Ομπάμα θα βρεθούν η οικονομική κατάσταση και ευρύ φάσμα στρατηγικών θεμάτων, πρόσθεσε ο Αμερικανός πρέσβης, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «θα είναι μια πολύ αποδοτική συνάντηση και μια πολύ επιτυχής επίσκεψη».

Όλες οι πληροφορίες στο μεταξύ από την Ουάσιγκτον επιμένουν ότι πέραν μια γενικής συζήτησης για την οικονομία, ο αμερικανός πρόεδρος θα ζητήσει την αποστολή επιπλέον Ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν.

Συνάντηση Ρουμάνου ΥΠΕΞ, Τ. Μπακόνσκι, με Έλληνα ΑΝΥΠΕΞ, Δ. Δρούτσα

Διμερή, περιφερειακά και διεθνή θέματα συζητήσε σήμερα με τον Ρουμάνο υπουργό Εξωτερικών, Τεοντόρ Μπακόνσκι, ο Έλληνας αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δρούτσας. Φέτος, συμπληρώνονται 130 χρόνια από την εγκαθίδρυση διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας - Ρουμανίας και οι δυο χώρες επιβεβαίωσαν σήμερα την πρόθεσή τους να δώσουν περαιτέρω δυναμική στη συνεργασία τους, στους τομείς της Ανάπτυξης, της Οικονομίας, του Περιβάλλοντος και της Πολιτικής Συνεργασίας. Ο κ. Μπακόνσκι, που έχει συνάντηση στην Αθήνα και με τον πρωθυπουργό Γ.Α. Παπανδρέου, έκανε ιδιαίτερη μνεία και στην τριμερή συνεργασία Ελλάδας - Ρουμανίας - Βουλγαρίας, την οποία το Βουκουρέστι επιδιώκει να επαναδραστηριοποιήσει με μια νέα επαφή ανάμεσα στις τρεις χώρες, τον ερχόμενο Μάιο.
Την επισφράγιση των 130 ετών διπλωματικών σχέσεων θα γιορτάσουν Ρουμανία και Ελλάδα με μια έκθεση ιστορικών και διπλωματικών εγγράφων, που θα παρουσιασθεί ταυτόχρονα σε Βουκουρέστι και Αθήνα.
Μετά τη συνάντηση, στο Υπουργείο Εξωτερικών, ο κ. Δρούτσας δήλωσε ότι η Ρουμανία εκφράζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα τεκταινόμενα στα Δ. Βαλκάνια και την ελληνική πρωτοβουλία για την «Ατζέντα 2014» και διατύπωσε την ελπίδα ότι όλες οι ενδιαφερόμενες χώρες θα κάνουν τα απαραίτητα βήματα, ώστε να ενθαρρύνουν την ευρωπαϊκή τους προοπτική. Αναφέρθηκε, ακόμη, στην κοινή συνεργασία των δύο χωρών στον Εύξεινο Πόντο, σε ό,τι αφορά τους τομείς των Μεταφορών και του Περιβάλλοντος.
Από την πλευρά του ο Ρουμάνος υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την αλληλεγγύη της χώρας του στις προσπάθειες της Ελλάδας να αντιμετωπισθεί η οικονομική κρίση και να εφαρμοσθεί ένα πρόγραμμα σταθερότητας. Όπως είπε, η Ελλάδα είναι η 5η χώρα σε επενδύσεις στη Ρουμανία και η κυβέρνησή του προσβλέπει σε περαιτέρω ανάπτυξη. Τόνισε πως ήδη, πολλές ελληνικές τράπεζες δραστηριοποιούνται στη χώρα του και διατύπωσε την ελπίδα ότι θα ενισχύσουν ακόμη περισσότερο τη δράση τους, προς όφελος, τόσο της ρουμανικής αγοράς, όσο και της ελληνικής επιχειρηματικής παρουσίας.
Αναφέρθηκε, επίσης, σε θέματα Ενεργειακής Ασφάλειας της Ευρώπης και στους αγωγούς φυσικού αερίου, «που θα προσφέρουν επάρκεια και ανεξαρτησία στην ευρωπαϊκή αγορά». Έκανε, επίσης, ιδιαίτερη αναφορά στη συνεργασία Ελλάδας - Ρουμανίας σε θέματα Παιδείας και Πολιτισμού, καθώς και στη συνεργασία σε άλλα πεδία δράσης, όπως στα θέματα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, της Δικαιοσύνης και των Εσωτερικών Υποθέσεων.
Τέλος, ο Ρουμάνος υπουργός, απαντώντας σε ερώτηση για την ονομασία των Σκοπίων, εξέφρασε την ελπίδα ότι «καθώς η διαδικασία υπό τον ΟΗΕ βρίσκεται σε εξέλιξη και η ελληνική πλευρά έχει δηλώσει ευελιξία, περιμένουμε και από την άλλη πλευρά να καθίσει και να συζητήσει μια κοινά αποδεκτή λύση».

Θαπατέρο: Η Ισπανία θα γίνει και πάλι παράγοντας σταθερότητας

Η Ισπανία θα γίνει και πάλι παράγοντας σταθερότητας στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε οικονομικό επίπεδο, δεσμεύεται ο ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην Frankfurter Allgemeine Zeitung. "Η Ισπανία θα ξαναβρεί τον οικονομικό δυναμισμό της και θα γίνει και πάλι παράγοντας σταθερότητας στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως εδώ και χρόνια", δηλώνει ο ισπανός πρωθυπουργός. Παραδεχόμενος ότι η χώρα του βρίσκεται "σε ένα στάδιο όπου δοκιμάζεται η εμπιστοσύνη στους εαυτούς μας και στο ευρώ", τόνισε: "αλλά θα ξεπεράσουμε αυτήν τη διαδικασία".
Η Μαδρίτη έχει παρουσιάσει ένα σχέδιο δραστικών περικοπών δαπανών, το οποίο προβλέπει την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια και επιδιώκει την μείωση του δημόσιου ελλείμματος κάτω από το όριο του 3% μέχρι το 2013 "Πρέπει να έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στους εαυτούς μας, το πρόγραμμα μείωσης των ελλειμμάτων θα υλοποιηθεί", προσθέτει.
Με φόντο την ελληνική δημοσιονομική κρίση, το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ισπανίας προκαλεί ανησυχίες στις αγορές, όπως και τα ελλείμματα της Πορτογαλίας η ακόμη της Ιταλίας.
Ο ισπανός πρωθυπουργός αρνείται ωστόσο ότι η χώρα του βρίσκεται στην ίδια θέση με την Ελλάδα. "Ολες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης έχουν τα ισχυρά και τα αδύναμα σημεία τους. Η κατηγοριοποίηση με βάση γεωγραφικά κριτήρια δεν μου φαίνεται αρμόζουσα", λέει, ενώ αγανακτεί με το ακρωνύμιο PIIGS, που αναφέρεται στην Πορτογαλία, την Ιρλανδία, την Ιταλία, την Ελλάδα και την Ισπανία και έχει γίνει συνώνυμο της αβεβαιότητας στις χρηματαγορές.

ΟΗΕ: Φόβοι για εκατοντάδες νεκρούς στο Νταρφούρ

Εκατοντάδες πολίτες εκφράζονται φόβοι ότι έχουν χάσει τη ζωή τους στις συγκρούσεις που έχουν ξεσπάσει μεταξύ του στρατού του Σουδάν και των ανταρτών στην περιοχή του Νταρφούρ, δήλωσε σήμερα πηγή του ΟΗΕ στο Χαρτούμ.
Εκπρόσωπος του σουδανικού στρατού αρνήθηκε ότι σημειώνονται συγκρούσεις στην ορεινή περιοχή Τζαμπέλ Μάρα και κατηγόρησε τους αντάρτες ότι επιτίθενται στους κατοίκους της περιοχής.
Σύμφωνα με την πηγή του ΟΗΕ, ο πιο αισιόδοξος υπολογισμός θυμάτων είναι γύρω στους 140, ενώ ο πιο απαισιόδοξος αγγίζει τους 400. Ο εκπρόσωπος του στρατού δήλωσε ότι δε σημειώνονται συγκρούσεις μεταξύ του στρατού και των δυνάμεων του κινήματος του Αμπντέλ Ουαχίντ.
Ο Αμπντέλ Ουαχίντ Μοχάμεντ αλ-Νουρ είναι ηγέτης πτέρυγας του Απελευθερωτικού Στρατού του Σουδάν.

Το Βελιγράδι και την Πρίστινα επισκέπτεται ο Μπ. Κουσνέρ

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Μπερνάρ Κουσνέρ πραγματοποιεί επίσκεψη στο Βελιγράδι, όπου θα έχει συνομιλίες με τους ανώτατους αξιωματούχους της Σερβίας για τη διμερή συνεργασία και τη διαδικασία ένταξης στην Ε.Ε., της Σερβίας και του Κοσόβου. Ο κ. Κουσνέρ θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Σερβίας, Μπόρις Τάντιτς, τον αντιπρόεδρο της σερβικής κυβέρνησης, αρμόδιο για την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Μπόζινταρ Τζέλιτς και τον υπουργό Εξωτερικών, Βουκ Γέρεμιτς.
Η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Γαλλίας στο Βελιγράδι έχει τρεις - την εντατικοποίηση των διμερών σχέσεων, τη στήριξη της Γαλλίας στη διαδικασία προσέγγισης της περιοχής με την Ε.Ε. και τη συμμετοχή της Γαλλίας στην ανάπτυξη της περιοχής και στη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας, ανακοινώθηκε από το Παρίσι. Η εντατικοποίηση των διμερών σχέσεων, στο πλαίσιο του σχεδίου συμφωνίας για τη γαλλο-σερβική στρατηγική συνεργασία, θα είναι μεταξύ των θεμάτων που θα εξεταστούν στη διάρκεια των συναντήσεων του κ. Κουσνέρ στο Βελιγράδι, αναφέρεται στην ανακοίνωση του Κε ντ' Ορσέ.
«Όποιες κι αν είναι οι διαφορές μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας, υπάρχουν τομείς στους οποίους μπορεί και πρέπει να επιτευχθεί συμφωνία με τη βοήθεια της αποστολής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κόσοβο (Eulex), ειδικά στα ζητήματα αστυνόμευσης, δικαιοσύνης και τελωνείων», σημειώνεται στην ανακοίνωση.
Ο κ. Κουσνέρ, ο οποίος τελευταία φορά επισκέφθηκε το Βελιγράδι τον Ιούλιο του 2007, ενόψει της επίσκεψής του στη Σερβία, δήλωσε ότι η αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσόβου δεν είναι προϋπόθεση για τη συνέχιση της πορείας της Σερβίας προς την ένταξη στην Ε.Ε.
«Έρχομαι στο Βελιγράδι για να πω στους πολίτες της Σερβίας ότι θα είμαστε μαζί τους, στην πορεία της χώρας τους προ την Ε.Ε. Ήμασταν και θα είμαστε δραστήριοι εντός της Ε.Ε., ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία προσέγγισης Σερβίας - Ε.Ε.», δήλωσε ο κ. Κουσνέρ σε συνέντευξη στην εφημερίδα «Βέτσερνιε Νόβοστι».
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ντάνας» του Βελιγραδίου, ο κ. Κουσνέρ θα ζητήσει από το Βελιγράδι να περιορίσει τη ρητορική για το Κόσοβο, αλλά και να μην προβεί σε δραστικές κινήσεις που θα ήταν σε αντίθεση με τα συμφέροντα της Γαλλίας και των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών που έχουν αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου.
Ο κ. Κουσνέρ, κατά την παραμονή του στο Βελιγράδι, θα επισκεφθεί τον τάφο του δολοφονηθέντος πρωθυπουργού της Σερβίας, Ζόραν Τζίντζιτς.
Από το Βελιγράδι θα ταξιδέψει στην Πρίστινα, όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Φατμίρ Σεϊντίου, τον πρωθυπουργό Χασίμ Θάτσι και τον υπουργό Εξωτερικών Σκεντέρ Χισένι και θα μιλήσει στο Κοινοβούλιο του Κοσόβου.
Επίσης, θα έχει συνομιλίες με τον εκπρόσωπο της Ε.Ε. και επικεφαλής του Διεθνούς Πολιτικού Γραφείου Πίτερ Φέιθ και τον επικεφαλής της Eulex, Ιβ ντε Κερμπαμπόν. Ο Μπερνάρ Κουσνέρ ήταν ο πρώτος επικεφαλής της πολιτικής αποστολής του ΟΗΕ στο Κόσοβο (UNMIK) από τον Ιούλιο του 1999 έως τον Ιανουάριο του 2001.

Βόσνιος –μουσουλμάνος πολιτικός συνελήφθη στο Λονδίνο

Ο Εγιουπ Γκάνιτς, πρώην μέλος της τριμερούς βοσνιακής προεδρίας (Μουσουλμάνοι, Σέρβοι, Κροάτες) με έδρα το Σεράγεβο στη διάρκεια του πολέμου (1992-95), συνελήφθη σήμερα στο αεροδρόμιο του Λονδίνου, Χήθροου βάσει σερβικού εντάλματος σύλληψης για παραβίαση της Συνθήκης της Γενεύης, ανακοινώθηκε από την βρετανική αστυνομία.
Ο 63χρονος Εγιουπ Γκάνιτς συνελήφθη από την ειδική ομάδα της λονδρέζικης αστυνομίας σήμερα αργά το μεσημέρι αναφέρθηκε από την Σκότλαντ Γιαρντ σε σχετική ανακοίνωσή της. Μετά τη σύλληψή του παρουσιάστηκε σε δικαστήριο της βρετανικής πρωτεύουσας .
Ο κ. Γκάνιτς κατηγορείται για "συνωμοσία με στόχο δολοφονίες κυρίως τραυματισμένων στρατιωτών" και για σαφή "παραβίαση της Συνθήκης της Γενεύης", προστίθεται στην ανακοίνωση της Σκότλαντ Γιαρντ.
Το σερβικό ένταλμα σύλληψης του κ. Γκάνιτς εκδόθηκε τον Φεβρουάριο του 2009 μαζί με εντάλματα κατά και 18 άλλων Βόσνιων μουσουλμάνων που θεωρήθηκαν ύποπτοι για εγκλήματα πολέμου.

Η Τουρκική «TAV» ανέλαβε δύο αεροδρόμια της πΓΔΜ

Η τουρκική εταιρία «TAV» ανέλαβε από σήμερα τη διαχείριση των δύο αεροδρομίων στην ΠΓΔΜ (Σκόπια και Οχρίδα) για τα επόμενα 20 χρόνια. Η συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ και της «TAV» για την παραχώρηση των δικαιωμάτων εκμετάλλευσης των αεροδρομίων των Σκοπίων και της Οχρίδας στην τουρκική εταιρία, είχε υπογραφεί τον Αύγουστο του 2008, αλλά η υλοποίησή της αναβλήθηκε δύο φορές, λόγω αδυναμίας της «TAV» να εξασφαλίσει το απαραίτητο χρηματικό ποσό για τον εκσυγχρονισμό των δύο αυτών αεροδρομίων.
Το συνολικό ποσό που, βάσει της συμφωνίας, πρέπει να επενδύσει η τουρκική εταιρία για τον εκσυγχρονισμό των δύο αεροδρομίων της ΠΓΔΜ, ανέρχεται στα 200 εκ. ευρώ.
Ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών της ΠΓΔΜ, Μίλε Γιανακίεσκι, χαρακτήρισε «ιστορική» για τη χώρα τη σημερινή ημέρα, καθώς, όπως ανέφερε, άρχισε να υλοποιείται πλέον ο στόχος για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών στον τομέα των αερομεταφορών στη χώρα.
Στο επιχειρηματικό πλάνο της «TAV» εντάσσεται η ραγδαία αύξηση του αριθμού εξυπηρετούμενων πελατών από τα δύο αεροδρόμια της ΠΓΔΜ. Ο αριθμός των επιβατών στο αεροδρόμιο των Σκοπίων, πέρσι, ανήλθε περίπου στους 600.000, ενώ από το αεροδρόμιο της Οχρίδας εξυπηρετήθηκαν 35.000 επιβάτες.
Πάντως, ο διευθυντής της «TAV» στην ΠΓΔΜ, Μουράτ Ορνελέκ, σημείωσε ότι για να γίνει το αεροδρόμιο των Σκοπίων ανταγωνιστικό, σε σχέση με άλλα αεροδρόμια στην περιοχή, πρέπει η χώρα επειγόντως να αναπτύξει εθνικό αερομεταφορέα.
Η εταιρία «ΜΑΤ», που είχε καθεστώς εθνικού αερομεταφορέα στην ΠΓΔΜ, ανέστειλε τη δραστηριότητα της, καθώς κήρυξε πτώχευση, λόγω συσσωρευμένων χρεών.