Διμερή, περιφερειακά και διεθνή θέματα συζητήσε σήμερα με τον Ρουμάνο υπουργό Εξωτερικών, Τεοντόρ Μπακόνσκι, ο Έλληνας αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δρούτσας. Φέτος, συμπληρώνονται 130 χρόνια από την εγκαθίδρυση διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας - Ρουμανίας και οι δυο χώρες επιβεβαίωσαν σήμερα την πρόθεσή τους να δώσουν περαιτέρω δυναμική στη συνεργασία τους, στους τομείς της Ανάπτυξης, της Οικονομίας, του Περιβάλλοντος και της Πολιτικής Συνεργασίας. Ο κ. Μπακόνσκι, που έχει συνάντηση στην Αθήνα και με τον πρωθυπουργό Γ.Α. Παπανδρέου, έκανε ιδιαίτερη μνεία και στην τριμερή συνεργασία Ελλάδας - Ρουμανίας - Βουλγαρίας, την οποία το Βουκουρέστι επιδιώκει να επαναδραστηριοποιήσει με μια νέα επαφή ανάμεσα στις τρεις χώρες, τον ερχόμενο Μάιο.
Την επισφράγιση των 130 ετών διπλωματικών σχέσεων θα γιορτάσουν Ρουμανία και Ελλάδα με μια έκθεση ιστορικών και διπλωματικών εγγράφων, που θα παρουσιασθεί ταυτόχρονα σε Βουκουρέστι και Αθήνα.
Μετά τη συνάντηση, στο Υπουργείο Εξωτερικών, ο κ. Δρούτσας δήλωσε ότι η Ρουμανία εκφράζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα τεκταινόμενα στα Δ. Βαλκάνια και την ελληνική πρωτοβουλία για την «Ατζέντα 2014» και διατύπωσε την ελπίδα ότι όλες οι ενδιαφερόμενες χώρες θα κάνουν τα απαραίτητα βήματα, ώστε να ενθαρρύνουν την ευρωπαϊκή τους προοπτική. Αναφέρθηκε, ακόμη, στην κοινή συνεργασία των δύο χωρών στον Εύξεινο Πόντο, σε ό,τι αφορά τους τομείς των Μεταφορών και του Περιβάλλοντος.
Από την πλευρά του ο Ρουμάνος υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την αλληλεγγύη της χώρας του στις προσπάθειες της Ελλάδας να αντιμετωπισθεί η οικονομική κρίση και να εφαρμοσθεί ένα πρόγραμμα σταθερότητας. Όπως είπε, η Ελλάδα είναι η 5η χώρα σε επενδύσεις στη Ρουμανία και η κυβέρνησή του προσβλέπει σε περαιτέρω ανάπτυξη. Τόνισε πως ήδη, πολλές ελληνικές τράπεζες δραστηριοποιούνται στη χώρα του και διατύπωσε την ελπίδα ότι θα ενισχύσουν ακόμη περισσότερο τη δράση τους, προς όφελος, τόσο της ρουμανικής αγοράς, όσο και της ελληνικής επιχειρηματικής παρουσίας.
Αναφέρθηκε, επίσης, σε θέματα Ενεργειακής Ασφάλειας της Ευρώπης και στους αγωγούς φυσικού αερίου, «που θα προσφέρουν επάρκεια και ανεξαρτησία στην ευρωπαϊκή αγορά». Έκανε, επίσης, ιδιαίτερη αναφορά στη συνεργασία Ελλάδας - Ρουμανίας σε θέματα Παιδείας και Πολιτισμού, καθώς και στη συνεργασία σε άλλα πεδία δράσης, όπως στα θέματα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, της Δικαιοσύνης και των Εσωτερικών Υποθέσεων.
Τέλος, ο Ρουμάνος υπουργός, απαντώντας σε ερώτηση για την ονομασία των Σκοπίων, εξέφρασε την ελπίδα ότι «καθώς η διαδικασία υπό τον ΟΗΕ βρίσκεται σε εξέλιξη και η ελληνική πλευρά έχει δηλώσει ευελιξία, περιμένουμε και από την άλλη πλευρά να καθίσει και να συζητήσει μια κοινά αποδεκτή λύση».