7 Δεκ 2009

Σχόλια για ΥΠΕΞ- 46

Φαίνεται ότι μέσα στην εβδομάδα θα διεξαχθεί το λεγόμενο «διορθωτικό» Ανώτατο Υπηρεσιακό Συμβούλιο. Βέβαιη μόνη η μετακίνηση του γενικού γραμματέα των δύο μηνών πρέσβη Αλέκου Σάνδη στο Λονδίνο και η συνακόλουθη μετακίνηση του πρέσβη κ. Πισπινή. Όπως και η κάλυψη της πρεσβείας Καΐρου. Για τη τελευταία ακούγονται ουκ ολίγα ονόματα, μεταξύ των οποίων και της παλιάς υποψηφίας Κατερίνας Μπούρα (θα μπορούσε νάναι η αμοιβή της και για την άριστη παρουσία της ως εθιμοτυπάρχη στη διάσκεψη του ΟΑΣΕ στο Ελληνικό, αλλά με ερώτημα τι μπορεί να σημάνει η αποδοχή εκ μέρους της των «τουρκικών όρων» για την άφιξη Νταβούτογλου), αλλά και του κ. Πισπινή. Ξαφνικά πάντως ακούσθηκαν και άλλα πόστα τα οποία μπορεί να βρεθούν στην δίνη των αλλαγών…

  • Ίσως πάντως να είναι η τελευταία φορά που οι τοποθετήσεις πρέσβεων να γίνουν με τον παραδοσιακό «αδιαφανή» τρόπο. Ήδη κάποιοι (αστειευόμενοι;) μιλούν για προκηρύξεις και των θέσεων των πρέσβεων. Προκηρύξεις στις οποίες θα μπορούν να συμμετέχουν και εξω-υπηρεσιακοί με κατάλληλα προσόντα και «βιογραφικό». Μην ξεχνάμε άλλωστε πως χάρη στη κα Μπακογιάννη η νέα ηγεσία του ΥΠΕΞ έχει 15 θέσεις επιπλέον, εκ προσωπικοτήτων πρέσβεων για να παίξει το χαρτί της αξιοκρατίας…

Με επιτυχία διεξήχθη η Διάσκεψη του ΟΑΣΕ. Τα εύσημα βέβαια πάνε στο πολιτικό μέρος στον πρέσβη εκ προσωπικοτήτων Νίκο Καλατζιανό και στην ομάδα του. Στο διοικητικό μέρος στην Εθιμοτυπία και στους liaison officers. Όλοι βέβαια καταριόντουσαν τον πρέσβη Λύσανδρο Μηλιαρέσση που με την ελπίδα της παράτασης της θητείας έμπλεξε ως μόνιμος αντιπρόσωπος του ΟΑΣΕ την χώρα στην ανούσια αυτή περιπέτεια της προεδρίας (θυμίζουμε ότι ο Κ. Σημίτης είχε αρνηθεί την «τιμή» το 2002). Τελικά ο Λ. Μηλιαρέσσης δεν πήρε παράταση, αλλά απολαμβάνει τον ωραίο ξενώνα του στην Κεφαλονιά, και άλλοι τρέχανε. Ευτυχώς με πολλές προσπάθειες βρέθηκε αντικαταταστάτης της Ελλάδας στην Προεδρία του ΟΑΣΕ διότι πολλοί φοβόντουσαν και τρίτο εξάμηνο «κόλασης».

  • Τώρα ως προς τα παραλειπόμενα της διάσκεψης. Αν αναρωτιόσαστε στην τηλεόραση ποια είναι η πανύψηλη χολιγουντιανή κυρία της Εθιμοτυπίας που περίμενε στην πόρτα, αυτή είναι η γραμματέας Μαρκέλλα Μεγαλοοικονόμου (καμία σχέση πληροφορούμαι με τον παλιό γενικό γραμματέα). Το πόσο την τρέλανε η οργάνωση αποκαλύπτει το ακόλουθο email που απέστειλε στους διατεθέντες για την διοργάνωση στην task force του ΟΑΣΕ και το οποίο δημοσιεύουμε κατ’ αποκλειστικότητα ως δείγμα γραφής των νέων διπλωματικών της πατρίδας μας:

«Αγαπητοί συνάδελφοι,

θα σας αναφέρω ορισμένα θέματα για τα οποία ΔΕΝ χρειάζεται να μας ενημερώνετε!!!

1. Αλλαγές στην αντιπροσωπεία σας - ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΤΕ

2. Αλλαγές στην ώρα άφιξης της Αντιπροσωπεία σας - ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΤΕ

3. Ιδιωτικό πρόγραμμα επικεφαλής - ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΤΕ, εκτός και αν θέλει μετακίνηση χωρίς συνοδεία ασφάλειας.

4. Λάθη στα badge - ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΤΕ

5. Για τον +1 στο Μουσείο - ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΤΕ

6. Για τις συνεννοήσεις που κάνετε με την εταιρεία μετακινήσεων - ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΤΕ

7. Για τις κινήσεις που κάνετε γενικά (αεροδρόμιο, παραλαβή, επιστροφή κτλ.) - ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΤΕ ΑΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΑ ΛΥΝΕΤΕ ΜΟΝΟΙ ΣΑΣ. ΑΝ ΔΥΣΚΟΛΕΥΕΣΤΕ ΠΟΛΥ ΚΑΙ ΔΕΝ ΒΡΙΣΚΕΤΕ ΑΚΡΗ, ΤΟΤΕ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ. ΔΕΝ ΜΑΣ ΤΗΛΕΦΩΝΕΙΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΑΜΙΚΡΟ. ΕΙΣΤΕ ΕΚΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΒΡΙΣΚΕΤΕ ΛΥΣΕΙΣ ΜΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΠΕΙ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΛΑ ΟΣΑ ΣΑΣ ΕΧΟΥΜΕ ΔΩΣΕΙ, ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΤΟ HANDBOOK, ΝΑ ΕΧΕΤΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΑΣ ΟΛΟ ΤΟ ΥΛΙΚΟ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΑΤΡΕΧΕΤΕ ΣΕ ΑΥΤΟ ΟΠΟΤΕ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ.

Αντίθετα η Εθιμοτυπία χρειάζεται ενημέρωση για:

1. Αλλαγή στον επικεφαλής

2. Αλλαγή στην ώρα άφιξης του επικεφαλής (επειδή αφορά την Αίθουσα Επισήμων)

3. Αλλαγή στην ώρα άφιξης την 1η Δεκεμβρίου στην Ξιφασκία

4. Την ύπαρξη και άλλων υψηλόβαθμων στην Αντιπροσωπεία σας (Υφυπουργοί, Αναπληρωτές Υπουργοί κτλ) επειδή θα λάβουν και αυτοί πρόσκληση, ανεξάρτητα από τον +1.

5. Σε συνέχεια του σημείου 4, στοιχεία πτήσεων των δεύτερων υψηλόβαθμων, για την Αίθουσα Επισήμων και την ασφάλεια.

6. Μη συμμετοχή στο δείπνο στο Μουσείο της Ακρόπολης.

7. Μιλήστε με τις Πρεσβείες. Ενημερώστε τους για την διαδικασία παραλαβής των επικεφαλής από την Αίθουσα Επισήμων. ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ ΚΑΙ ΘΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΟΥΝ ΠΑΡΕΞΗΓΗΣΕΙΣ.

Να έχετε υπόψη ότι συνομιλείτε με Πρέσβεις και διπλωματικό προσωπικό που έχουν συνηθίσει μια συγκεκριμένη συμπεριφορά και δεν δέχονται εντολές και φυσικά δεν μπορούν να περιμένουν στο δρόμο πολύ ώρα. ΓΙΑ ΤΟ ΛΟΓΟ ΑΥΤΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΤΕ ΤΟΥΣ.

Επίσης ενημερώστε τις Πρεσβείες ότι ο +1 στο Μουσείο μπορεί να είναι όποιος επιλέξει ο επικεφαλής. Δεν τον ορίζουμε εμείς. Είναι απόφαση του επικεφαλής.

Από αύριο ξεκινούν οι προπαρασκευαστικές στην ξιφασκία. Όποιος θέλει μπορεί να πηγαίνει με διαπιστευμένο όχημα. Με το badge μπορεί εισέλθει στο συνεδριακό κέντρο. Αν δεν έχει θα το εκδώσει εκείνη την ώρα, εφόσον βρίσκεται στη registration list.

ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 27 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2009 ΝΑ ΕΡΘΕΤΕ ΣΤΗΝ ΞΙΦΑΣΚΙΑ ΜΟΝΟ ΕΦΟΣΟΝ ΣΑΣ ΤΟ ΖΗΤΗΣΕΙ Η ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΣΑΣ Η΄ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΠΑΡΑΛΑΒΕΤΕ BADGE(η ορθογραφία της Μαρκέλας)

Πρόκειται προφανώς για νέο στιλ διοίκησης, αφού ουσιαστικά λέει στους συναδέλφους της να την αφήσουν ήσυχη και να κάνουνε ότι θέλουνε. Πρόκειται κυριολεκτικά για κείμενο που θα ικανοποιούσε πλήρως τους οπαδούς του Μαΐου του 1968. Αυτοδιοίκηση και απορρύθμιση !

Για να μην αδικήσουμε και τον έτερο υπεύθυνο της Εθιμοτυπίας ακόλουθο πρεσβείας Κ. Καραμουσαλή θα πούμε μόνο ότι αυτός έστειλε σπαραξικάρδιο ευχαριστήριο sms στο τέλος της διάσκεψης προς τους «δούλους» της εκδήλωσης συνδέσμους. Προφανώς για να ξεχασθεί η απίστευτης ευγένειας συμπεριφορά του και της συναδέλφου-συντρόφισσας του Μαρκέλλας τα προηγούμενα 24ωρα. Έχω στη διάθεσή μου ατέλειωτη σχετική λίστα παραπόνων την οποία όμως δεν δημοσιεύω διότι αντιλαμβάνομαι ότι το λάθος είναι της υπηρεσίας που ανέθεσε σε δύο τόσο νέους και άπειρους υπαλλήλους τόσο τεράστια διοργάνωση. Φυσικό λοιπόν να σπάνε τα νεύρα, να προκληθεί χαμός, να γίνονται λάθη και χθεσινοί ακόλουθοι να βρίζουν πολύπειρους συμβούλους. Πάντως, στον κ. Καραμουσαλή του συστήνουμε να βελτιώσει οπωσδήποτε την ορθογραφία του (τι πτυχίο έχει άραγε;).

  • Not bad at all” ήταν το σχόλιο ξένου δημοσιογράφου, απεσταλμένου για τη Διάσκεψη του ΟΑΣΕ στην Αθήνα, αναφερόμενος στην οργάνωση της… Το σχόλιο ήταν σε αντιπαράθεση με την αντίστοιχη οργάνωση της Διάσκεψης στην Κέρκυρα τον περασμένο Ιούνιο… Ο εν λόγω δημοσιογράφος μάλιστα δεν είχε καν υπόψιν του πόσες μεταβολές προγράμματος επέφερε ανά ώρα ο πρωθυπουργός, που μετέβαλλε χρόνους και τοποθεσίες ραντεβού , έτσι απλά για να περνά η ώρα με αποτέλεσμα για παράδειγμα να στείλει στο Μαξίμου δημοσιογράφους για τη συνάντηση πρώτα με Λαβρόφ και αργότερα με Αχτισαάρι και τελικά να τους δει στο… Ελληνικό!

Τώρα, για τις αποακλύψεις μας σχετικά με τις μυστικές συνομιλίες με Άγκυρα και Λονδίνο για το Κυπριακό και με Σκόπια για το «Μακεδονικό» κάνουν οι περί τα αυτά στο υπουργείο την … πάπια! Αλλά μην παραπονεθούν αργότερα αν τους ζητηθούν ευθύνες (έχουν δώσει και όρκο σαν δημόσιοι υπάλληλοι) και επαναλαμβάνουν πως «αυτές τις εντολές είχα» ή «δεν γνώριζα»! Και γνωρίζουν και έχουν υποχρέωση να προστατεύσουν το εθνικό συμφέρον. Μπορούν δε να είναι βέβαιοι πως κάποια στιγμή θα τους ζητηθούν και ευθύνες!

·

· Τέλος, στο κ. Δρούτσα συστήνουμε να παίρνει μαζί του και την καρέκλα του όταν φεύγει από το ΥΠΕΞ, διότι κινδυνεύει να επιστρέψει και να την βρει κατασχεμένη από δικαστικό επιμελητή….. Ναι, κάποιοι ετοιμάζουν κατάσχεση για οφειλή που τους επιδίκασε το Συμβούλιο της Επικρατείας. Για αυτό όμως το θέμα, την άλλη εβδομάδα !

Ημέρα ίντριγκας και αποφάσεων (;) σήμερα στο ΣΓΥΕΣ για Σκόπια - Άγκυρα

«Θα προσπαθήσουμε αλλά δεν πιστεύω ούτε εγώ, ούτε οι ευρωπαίοι συνάδελφοι, σε θαύματα. Τα ζητήματα τόσο της πΓΔΜ όσο και κυρίως των Ευρώ –Τουρκικών σχέσεων θα μετατεθούν για αναζήτηση λύσης στο Συμβούλιο της Πέμπτης», δήλωσε στο ΔΡΑΓΟΥΜΑΝΟ ανώτερη ελληνική διπλωματική πηγή στις Βρυξέλλες αναφερόμενη στις προσπάθειες που αναμένεται να καταβάλλουν σήμερα στο ΣΓΥΕΣ οι υπουργοί Εξωτερικών, για μια συμφωνία στις προτάσεις τους προς το Συμβούλιο. Αυτό σύμφωνα με την ίδια πηγή έγινε σαφές ήδη από τα μέσα της περασμένης εβδομάδας καθώς τόσο η Ελλάδα σε ότι αφορά την πΓΔΜ απέρριψε μονολιθικά όλες τις προτάσεις που κατατέθηκαν –ανεπίσημα- για συζήτηση ενώ την ίδια ώρα η Λευκωσίας αρνιόταν να αποδεχθεί να περάσει η Τουρκία, «αβρόχοις ποσί» τον ύφαλο της αξιολόγησης της από την ΕΕ.

Κι ενώ το σκοπιανό έχει ουσιαστικά λήξει στη φάση αυτή κι έχει γίνει αυτό αποδεκτό κι από την κυβέρνηση Γκρουέφσκι, το ζήτημα της Τουρκίας παραμένει ανοιχτό και κάθε εξέλιξη μοιάζει ανοιχτή καθώς εκτός της ίδιας της Κύπρου και μερικώς της Γαλλίας και Ιρλανδίας, δεν φαίνεται να υπάρχουν άλλες χώρες με ισχυρή απόφαση να τιμωρηθεί η Άγκυρα.

Τα δυο πιο ισχυρά ενδεχόμενα που εμφανίζονται στη φάση αυτή (αν δεν προκύψει κάποιο νέο στοιχείο, που δήθεν η Τουρκία ετοιμάζεται ν ανακοινώσει) δείχνουν είτε σε μια ομόφωνη λεκτική καταδίκη της Άγκυρας προκειμένου να επιτρέψει η Λευκωσία να απομακρυνθεί για ένα ακόμη 6μηνο η αξιολόγηση της, είτε η χρήση μονομερώς της δήλωσης διαφωνίας της με την άποψη των υπολοίπων, πράγμα που οδηγεί σε έλλειψη ομοφωνίας και άρα σε «μη απόφαση» που οδηγεί σε εμπλοκή των περαιτέρω ευρώ- τουρκικών συνομιλιών.

Το ζήτημα περιπλέκεται ακόμη περισσότερο καθώς στην ίδια την Κύπρο ο πρόεδρος Χριστόφιας έχει γίνει στόχος, τα τελευταία εικοσιτετράωρα, κομμάτων της αντιπολίτευσης και κυρίως μεγάλου μέρους του ΔΗΚΟ, που ενδεχομένως μπορεί να οδηγήσει σύντομα και σε απομάκρυνση του από την κυβέρνηση. Η εξέλιξη αυτή, μαζί με τις πιέσεις που δείχνουν ότι οι τούρκοι ζητούν πίεση στις συνομιλίες και προ- δημοψήφισμα τον Απρίλιο χωρίς οριστική λύση, εξαναγκάζουν τον κ. Χριστόφια να αντιδρά και να εξαναγκάζεται να διατηρήσει τις αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου της Κύπρου, που ζητούν την «τιμωρία’ της Τουρκίας στην Ε.Ε.

Σάλος με τις αποκαλύψεις σε βάρος Ντ. Μπακογιάννη

Την εντολή να διενεργηθεί ΕΔΕ, μαθαίνουμε ετοιμάζεται να εκδώσει σήμερα η ηγεσία του υπουργείου καθώς το χθεσινό δημοσίευμα του ΕΘΝΟΥΣ αφορά «έγγραφο ειδικού χειρισμού» που απαγορεύει η εσωτερική λειτουργία του υπουργείου καθώς χαρακτηρίζεται απόρρητο. Το έγγραφο αφορά τη συνάντηση – το Σεπτέμβρη του 2008- της τότε υπεξ Ντόρας Μπακογιάννη με τον σκοπιανό υπεξ, Α. Μιλοσόσκι. Βάσει του κειμένου, που εστάλη από τότε πρέσβη Δ. Παρασκευόπουλο, (σήμερα διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του πρωθυπουργού, Γ. Παπανδρέου). Από το κείμενο βγαίνει αβίαστα το συμπέρασμα ότι η κα Μπακογιάννη «έκανε πίσω» από την «κόκκινη γραμμή» του τότε πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή στο Βουκουρέστι, αφήνοντας σαφώς να γίνει αντιληπτό από την άλλη πλευρά πως η Αθήνα ενδιαφέρεται για το όνομα κι όχι για ταυτότητα, εθνότητα και γλώσσα!

Χωρίς αυτό να αποτελεί βάση για τη σκοπιανή σκλήρυνση των θέσεων τους, γίνεται σαφές ότι μόνο λίγους μήνες μετά το Βουκουρέστι εμφανίζεται η Αθήνα με δυο γραμμές πράγμα που δίνει στα Σκόπια πιθανώς λανθασμένα μηνύματα για την Ελληνική εξωτερική πολιτική.

Το επίμαχο σημείο σο κείμενο αναφέρει: «Η Κα Υπουργός πρόσθεσε ότι τούτο (σ.σ. η εξεύρεση ονομασίας) δεν σημαίνει αλλαγή εθνικής ταυτότητας και ότι αν τα Σκόπια συμφωνήσουν στην βάση αυτή μπορούμε να βρούμε λύση, αν όχι μπορούμε να περιμένουμε».
Ακόμη όμως περισσότερο η κα Μπακογιάννη πρόσφερε το δικαίωμα να καλείται η χώρα «Μακεδονία» αρκεί αυτό να γίνεται με κυριλλικούς χαρακτήρες, δηλαδή «Μακεντόνσκι», που κι αυτό απορρίφθηκε από τα Σκόπια αφού διαπίστωναν συνεχώς αποκλίσεις από την πάγια ελληνική γραμμή Καραμανλή για «όνομα σύνθετο με γεωγραφικό προσδιορισμό, για όλες τις χρήσεις και με τα αποκαλούμενα “
erga omnes”, δηλαδή τη συνταγματική κατοχύρωση του, και τη μεταβολή σε ταυτότητα, γλώσσα και εθνότητα.

Από το Πολιτικό Γραφείο της Ντόρας Μπακογιάννη εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση - απάντηση:
«
Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ την ώρα που διολισθαίνει σε παράλληλη μυστική διπλωματία με τα Σκόπια, επιχειρεί να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη μέσα από διοχετευμένες συκοφαντικές επιθέσεις που αναλαμβάνουν να κάνουν μέσα ενημέρωσης τα οποία, όλο αυτό τον καιρό, εργολαβικά επιτίθενται εναντίον της κ. Μπακογιάννη. Η αλήθεια, την οποία κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει και να υποτιμήσει, είναι ότι σήμερα η ελληνική εξωτερική πολιτική μπορεί να υπερασπίζεται τα εθνικά συμφέροντα απέναντι στα Σκόπια με αποτελεσματικό τρόπο, γιατί από το 2007 χαράχθηκε από τη Νέα Δημοκρατία μια καθαρή πολιτική για το θέμα της ονομασίας που στηρίζεται σε μια σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων. Αυτή είναι η εθνική κόκκινη γραμμή και αυτή έφερε το μόνο θετικό αποτέλεσμα που υπήρξε εδώ και πολλά χρόνια για το θέμα των Σκοπίων, στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι. Αυτή η πολιτική τηρήθηκε απαρέγκλιτα σε όλες τις φάσεις της διαπραγμάτευσης και σε όλα τα επίπεδα.»

Αν και οι προσπάθειες της κας Μπακογιάννη να «εκβιάσει» λύσεις στο Μακεδονικό και στο Κυπριακό με τον εύκολο τρόπο της παραίτησης από ελληνικά δικαιώματα και διεκδικήσεις δεν είναι καινούργιο πολιτικό στοιχείο, αξίζει να υπογραμμίσουμε και να σημειώσουμε την πρώτη γραμμή της ανακοίνωσης του γραφείου της στην οποία κάνει λόγο για «παράλληλη μυστική διπλωματία» της σημερινής κυβέρνησης, πράγμα που εξόργισε κυβερνητικούς αξιωματούχους του ΠΑΣΟΚ και προσπάθησαν μέσω ανταπάντησης του κ. Πεταλωτή, να δώσουν τη δική τους άποψη (στον κόσμο του μάλλον ο άνθρωπος).

Εκείνο που αναμένεται με ενδιαφέρον, είναι τι στάση θα κρατήσει η ηγεσία της ΝΔ, καθώς η θέση του Α. Σαμαρά (όπως φάνηκε και με τη χθεσινή συνέντευξή του στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ) είναι καθαρά όμοια με αυτή του Κ. Καραμανλή.

Κανένα κίνδυνο δεν διατρέχει ο Γιώργος Παπανδρέου από το να αποκαλυφθούν στοιχεία των μυστικών συνομιλιών που έχει ανοίξει με τα Σκόπια εκτός του ΟΗΕ και κρατώντας στο σκοτάδι το ΥΠΕΞ και τον επίσημο έλληνα συνομιλητή πρέσβη Αδαμάντιο Βασιλάκη (που δεν δείχνει να διαμαρτύρεται για την προσβολή που του γίνεται). Ο λόγος ότι δεν μετέχει εκ μέρους του κανείς θεσμικός συνομιλητής αλλά απλώς κομματικό και πολιτικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, που χαίρει της εμπιστοσύνης του. ¨Έτσι, θεωρούν πως δεν υπάρχουν «πειστήρια του εγκλήματος».

Η κρίση στους ΟΕΥ σε ώρες οικονομικής κρίσης

Έντονη κρίση έχει ξεσπάσει ως φαίνεται εντός του κλάδου ΟΕΥ. Αφορμή η πρόσφατη εγκύκλιος για τις υπηρεσιακές μετακινήσεις. Στην εγκύκλιο εμφανίζονται ως μετακινούμενοι παρά πολλοί σύμβουλοι ΟΕΥ με την αιτιολογία ότι έχουν συμπληρώσει τον μέγιστο χρόνο υπηρεσίας στην αλλοδαπή. Το πρόβλημα είναι ότι στο χρόνο αυτό μετράται και ο χρόνος που είχε διανυθεί στο ΥΠΕΘΟ, όταν όλοι οι υπάλληλοι ΟΕΥ εκ του νόμου δεν μπορούσαν να υπηρετήσουν ποτέ στο εσωτερικό διότι ήταν κλάδος αποκλειστικά εξωτερικής υπηρεσίας. Το 2003 είχε προβλεφθεί ότι το «κοντέρ» των μετακινήσεων με το σύστημα του ΥΠΕΞ (12 χρόνια έξω, μετά 2 μέσα) θα αρχίσει να τρέχει από το 2010. Αυτό για να προστατευθούν οι παλιότεροι ΟΕΥ οι οποίοι δεν θα μπορούσαν να φθάσουν σε πρεσβευτικό βαθμό λόγω των λίγων θέσεων γενικών συμβούλων. Την νομοθετική διάταξη όμως αυτή του 2003 φαίνεται ότι παραβαίνει τώρα το Προσωπικό του ΥΠΕΞ και μάλιστα σε καιρό οικονομικής κρίσης. Διότι είναι φανερό ότι τα περισσότερα από τα κενούμενα πόστα δεν θα καλυφθούν, ενώ δεν προκηρύχθηκαν ούτε και οι αντίστοιχες θέσεις γραμματέων των επίμαχων Γραφείων. Και ενώ φυσικά για το τελευταίο υπάρχει δικαιολογία (δεν έχει νόημα να στείλεις έξω ένα άπειρο νέο γραμματέα που δεν θα προσφέρει τίποτα αφού δεν ξέρει τη δουλειά και θα προκαλέσει μάλλον προβλήματα, λένε οι πρέσβεις, οι οποίοι φυσικά προτιμούν πιο έμπειρη βοήθεια) η ξαφνική μετακίνηση των συμβούλων δημιουργεί μόνο ερωτηματικά, ιδίως όταν οι επιστρέφοντες στο κέντρο δεν θα έχουν ούτε γραφεία να καθίσουν.

Την κρίση εντείνει η έντονη φημολογία, η οποία έχει την πηγή της το Προσωπικό, ότι την μετακίνηση ζήτησαν οι ίδιοι οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των ΟΕΥ (ο Ν. Μπελιάς που εμφανίζεται μεταξύ των μετακινουμένων είχε άλλωστε από καιρό δηλώσει ότι θέλει να επιστρέψει για προσωπικούς λόγους από την Αμερική) και ότι μάλιστα ασκούνται από αυτή πλέον και συγκεκριμένες πιέσεις προς πολιτικά γραφεία ώστε μερικοί από όσους μετακινούνται να μην μετακινηθούν τελικά, αλλά μόνο όσοι δεν ανήκουν στη συγκεκριμένη μερίδα. Σαν δε να μην έφθανε αυτό, ακούσθηκε ότι ως συνδικαλιστικός εκπρόσωπος για το Υπηρεσιακό Συμβούλιο προορίζεται η σύμβουλος Χριστιάνα Πασσάδη με την γνωστή πολιτεία ως υπεύθυνη διοίκησης στο ΥΠΕΘΟ.

Οι φήμες ήταν τόσο έντονες που ο εκ των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου Δ. Μαρινόπουλος ζήτησε εξ απαλών ονύχων ενημέρωση για τις επαφές του Δ.Σ., αλλά και γιατί δεν υπάρχει καμία κινητικότητα του κλάδου ΟΕΥ ως προς τα μείζονα θέματα του κλάδου (κυρίως την ανασύστασή του και την αναβάθμιση των Γραφείων ΟΕΥ). Προφανώς μη κρίνοντας ικανοποιητικές τις εξηγήσεις υπέβαλε την παραίτησή του (η επιστολή παραίτησης σε άλλο θέμα).

Η όλη ιστορία εμφανίζει πλέον σε βαθιά κρίση τον κλάδο ΟΕΥ. Σε πολιτικό επίπεδο διότι πολλοί στο ΠΑΣΟΚ δεν ξεχνούν την στάση του κλάδου στην ακρόαση στη Βουλή στο νομοσχέδιο για τους μεταφραστές πριν μόλις ένα χρόνο, όταν με τους διπλωμάτες στο μονοπάτι του πολέμου κατά της κας Μπακογιάννη, οι συνδικαλιστές του κλάδου ΟΕΥ δήλωσαν απολύτως ικανοποιημένοι και στήριξαν τις επιλογές της κας Μπακογιάννη. Συγχρόνως διότι οι πρόσφατες εκλογές στη Νέα Δημοκρατία άφησαν ακάλυπτους τελείως πολιτικά όσους -εκ των μικρών κυρίως ΟΕΥ- είχαν εναποθέσει τις ελπίδες τους στις υποσχέσεις του Θεόδωρου Σκυλακάκη.

Ο κλάδος ΟΕΥ εμφανίζεται έτσι τριχοτομημένος στους παλιούς συμβούλους ΟΕΥ που συσπειρώνονται γύρω από τους οπαδούς της ένταξης των ΟΕΥ στο ΥΠΕΞ, αλλά με ισότιμο τρόπο, στα υπολείμματα της παλιάς «ομάδας Τζεν» του ΥΠΕΘΟ (με επικεφαλής την κα Πασσάδη και τους παλιούς συνεργάτες της Μπελιά και Κατεπόδη), και στους νέους υπαλλήλους, οι οποίοι με προτροπή του κ. Σκυλακάκη είχαν στηρίξει (σε βάρος των συμφερόντων τους όπως διαπιστώνουν πλέον) την δεύτερη ομάδα, κυρίως με την ελπίδα της εντάξεως τους στο διπλωματικό κλάδο, και οι οποίοι τώρα αυτονομούνται ενόψει της προοπτικής ακόμα και της αναγκαστικής μετάταξης τους σε άλλο υπουργείο, την οποία εισηγείται ομάδα διπλωματικών…

Η επιστολή παραίτησης του Δούκα Μαρινόπουλου

Μας εστάλη και δημοσιεύουμε την επιστολή παραίτησης από το ΔΣ των ΟΕΥ, του Δούκα Μαρινόπουλου.

Λευκωσία 30 Noεμβρίου 2009

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Με την παρούσα επιστολή μου, θα ήθελα να σας ενημερώσω για μια σειρά από καταστάσεις και γεγονότα, που αναμφίβολα σας αφορούν ως μέλη της Ένωσης Διπλωματικών Υπαλλήλων Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (ΕΝΔΥ ΟΕΥ).

Κατ’ αρχάς θεωρώ ότι όποιος εκλέγεται από τους συναδέλφους του, προκειμένου να τους εκπροσωπεί απέναντι στην πολιτική και υπηρεσιακή ηγεσία, είναι υποχρεωμένος να προασπίζεται με τον καλύτερο τρόπο τα συμφέροντά τους και να μεριμνά ώστε αυτά να μην υπονομεύονται και να μην διακυβεύονται καθ’ οιονδήποτε τρόπο.

Ο βασικός λόγος που συμμετείχα ως υποψήφιος στις τελευταίες εκλογές της Ένωσής μας, την 27.6.2008, ήταν ότι πίστευα πως θα έπρεπε να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια από όλους μας, ώστε να ανατραπεί η θεσμική υποβάθμιση του κλάδου μας, μετά την ψήφιση του νέου Οργανισμού (Ν. 3566/2007).

Από την επομένη των εκλογών, όπου χάρις στην ψήφο σας εξελέγην δεύτερος μεταξύ των υποψηφίων, και μετά την συγκρότηση του ΔΣ σε σώμα, κατέθεσα άμεσα τις προτάσεις μου για την χάραξη της στρατηγικής που θα έπρεπε να ακολουθήσουμε. Έκτοτε ήμουν ουσιαστικός αρωγός της προσπάθειας του συλλογικού μας οργάνου, με έγγραφες απόψεις και θέσεις, για την επίλυση των εκκρεμούντων θεμάτων μας.

Σταθερό σημείο αναφοράς των θέσεων μου ήταν εξαρχής, η ανάγκη τακτικής προβολής της θεσμικής απαξίωσής του εξειδικευμένου κλάδου μας, η οποία συνεπάγεται την σταδιακή υποβάθμιση έως και την πλήρη εξαφάνιση των υπηρεσιών των Γραφείων ΟΕΥ, προς τις εξωστρεφείς ελληνικές επιχειρήσεις, στο εγγύς μέλλον.

Ειδικότερα από τον Ιούλιο του 2008 υποστήριζα προφορικώς και εγγράφως στους υπόλοιπους συναδέλφους-μέλη του ΔΣ, ότι πρέπει να λειτουργούμε δυναμικά και διεκδικητικά, αναδεικνύοντας τις αρνητικές συνέπειες της θεσμικής μας υποβάθμισης. Η ενημέρωση αυτή πρότεινα να γίνεται τόσο προς τους άμεσα ενδιαφερόμενους εκπροσώπους των παραγωγικών τάξεων και του επιχειρηματικού κόσμου όσο και προς την ευρύτερη κοινή γνώμη, με συνεντεύξεις τύπου και στοχευμένα άρθρα σε επιλεγμένα έντυπα, ώστε να δημοσιοποιούμε με τον καλύτερο τρόπο την αδικαιολόγητη «κατάργηση» του μοναδικού και ιδιαίτερα χρήσιμου βραχίονα υποστήριξης της ελληνικής επιχειρηματικότητας στις αγορές του εξωτερικού.

Μολονότι μας δόθηκε αρκετές φορές η ευκαιρία να προβάλλουμε μέσω του τύπου τις θέσεις και τις απόψεις μας, δυστυχώς δεν την αδράξαμε ούτε μία φορά. Παρά τα σχετικά κείμενα που είχα συντάξει και αποστείλει στα υπόλοιπα μέλη, επικράτησε η άποψη, με την οποία και διαφώνησα έντονα πλειστάκις, ότι «δεν είναι η καλύτερη περίοδος προβολής των θεμάτων μας». Και όμως, κατά την άποψή μου, ήταν εξαιρετική η συγκυρία προβολής τους, ειδικά το καλοκαίρι του 2008 με την ανάδειξη ιδιαίτερα ενδιαφερόντων ζητημάτων, εν όψει της επικείμενης ψήφισης των τροπολογιών του Οργανισμού, από το Προεδρείο ετέρου συνδικαλιστικού κλάδου του ΥΠΕΞ στα πρωτοσέλιδα εφημερίδων. Η επιχειρηματολογία που έως τότε είχαμε αναπτύξει, για την χρεία επανατροφοδότησης του κλάδου μας, ήτοι «η εξειδικευμένη γνώση και η καθημερινή ενασχόληση των στελεχών του με το συγκεκριμένο αντικείμενο» διατυπωνόταν δημόσια και μαχητικά από τους εκπροσώπους ενός άλλου συνδικαλιστικού φορέα για τα δικά τους θέματα. Εμείς απλά παρακολουθούσαμε.

Μετά την ψήφιση των τροπολογιών του Οργανισμού (Ν. 3712/2008) τον Οκτώβριο του 2008, καυτηρίασα εγγράφως την μέχρι τότε λανθασμένη, κατά την γνώμη μου, τακτική μας ως ΔΣ, η οποία ουδέποτε ανέδειξε επικοινωνιακά το πρόβλημα της απαξίωσης του κλάδου μας. Η πολιτική «χαμηλών τόνων» που ακολουθήθηκε, συνετέλεσε στην παγίωση μιας ηττοπαθούς νοοτροπίας που συνοψιζόταν στη φράση «όταν και εφόσον αλλάξουν κάποια δεδομένα, τότε βλέπουμε τι θα κάνουμε».

Περαιτέρω και σε αυτό το γκρίζο πλαίσιο λειτουργίας του συλλογικού μας οργάνου, κάποια μέλη του επεχείρησαν να θέσουν ορισμένα ανεπίκαιρα ψευτο-διλήμματα –τον περασμένο Απρίλιο τ.έ.-, αναφορικά με το πλαίσιο λειτουργίας του κλάδου μας, επιμένοντας να αγνοούν προκλητικά τόσο τα νομοθετήματα της τότε Κυβέρνησης (Ν. 3566/2007), όσο και αυτά της τότε Αξιωματικής Αντιπολίτευσης (Ν. 3196/2003), που είχαν αμετάκλητα αποφανθεί υπέρ της θεσμικής λειτουργίας του στο ΥΠΕΞ και όχι σε άλλο παραγωγικό Υπουργείο.

Εκείνη την περίοδο διατυπώθηκαν επίσης και κάποιες άλλες εντελώς ανεπίκαιρες προτάσεις για την ανάγκη αντικατάστασης των εκπροσώπων μας στο Υπηρεσιακό Συμβούλιο, επτά μήνες πριν την λήξη της θητείας τους. Με είχαν προβληματίσει οι «προτεραιότητες» που έθεταν μέλη του Προεδρείου, δεδομένου ότι, κάθε χρόνο, το στελεχιακό δυναμικό των υπαλλήλων ΟΕΥ μειώνεται, σταδιακά χάνει αρμοδιότητες και πλέον δεν εκπροσωπείται ούτε στα Γραφεία των αρμοδίων πολιτικών προϊσταμένων του.

Όπως ενδεχομένως θα έχετε αντιληφθεί, δεν είμαι θιασώτης της επίλυσης των θεσμικών μας προβλημάτων μέσω της αργής και πλήρους ωρίμανσής τους, ειδικά όταν ο κίνδυνος της παγίωσης της πλήρους απαξίωσης του κλάδου μας είναι δεδομένος. Ήμουν πάντοτε υπέρ της ανάληψης πρωτοβουλιών για την θετική προβολή του κλάδου μας και την ανάδειξη των προβλημάτων του, χωρίς να σκέφτομαι ούτε τις επιπλέον ώρες δουλειάς ούτε το αν θα εκτεθώ δημόσια προκειμένου να υποστηρίξω τα συμφέροντα των συναδέλφων, που με εξέλεξαν για να τους εκπροσωπώ.

Σε κάθε περίπτωση όμως, σεβόμενος πάντα τις απόψεις των υπολοίπων μελών και προτάσσοντας την ενότητα του κλάδου μας σε μία δύσκολη συγκυρία, προτιμούσα, έως και σήμερα, να διατυπώνω τις απόψεις μου εντός και όχι εκτός του ΔΣ, έστω και αν πολλές προτάσεις μου δεν λαμβάνονταν υπόψη. Είμαι, ήμουν και θα είμαι υπέρ των συλλογικών και διαφανών διαδικασιών και σέβομαι πάντοτε την αντίθετη άποψη, στο πλαίσιο των αρχών αυτών.

Δυστυχώς όμως, πολύ πρόσφατα, διαπίστωσα ότι τις παραπάνω απόψεις και αρχές μου δεν τις ενστερνίζονται όλα τα μέλη του παρόντος ΔΣ.

Για να γίνω σαφέστερος, πριν από δέκα περίπου ημέρες, περιήλθαν στη γνώση μου κάποια εντελώς διαφορετικά πράγματα –από αυτά που γνώριζα μέχρι τότε κατόπιν προφορικής μου ενημέρωσης από τον Πρόεδρο και τον Γενικό Γραμματέα της Ένωσής μας- σχετικά με την στάση και τις θέσεις που διατύπωσαν οι προαναφερόμενοι, σε συνάντηση που είχαν με την Δ/νση Προσωπικού, εν όψει της δημοσίευσης του καταλόγου των μεταθέσεων για το 2010.

Άμεσα, έπραξα τα αυτονόητα, ως μέλος του ΔΣ. Πρώτα συζήτησα με τα άλλα δύο μέλη (Αντιπρόεδρο και Ταμία) και αφού διαπίστωσα ότι, το όλο θέμα της παραπάνω συνάντησης έχρηζε σημαντικών διευκρινήσεων, απέστειλα επιστολήστους παρισταμένους στη συνάντηση αυτή, την 19.11 τ.έ. Λόγω της σοβαρότητας του θέματος τους ζήτησα να ενημερώσουν εγγράφως, τα μη παριστάμενα στην ανωτέρω συνάντηση μέλη του Προεδρείου, για το τι ειπώθηκε σε εκείνη την συνάντηση και τι θέσεις διατύπωσαν, ως εκπρόσωποι του συνδικαλιστικού μας οργάνου, για τις μετακινήσεις συναδέλφων μας, με συνεχόμενη δεκαετή υπηρεσία στο εξωτερικό, στην Κεντρική Υπηρεσία.

Μετά από μία εβδομάδα (25.11 τ.έ), η επιστολή μου επιτέλους απαντήθηκε και μου δόθηκαν οι λεπτομέρειες της «συνάντησης ρουτίνας», που είχαν με τον κ. Δ/ντή της ΣΤ1 την 12.11 τ.έ., η οποία προέκυψε «μετά από δική τους πρωτοβουλία», «μολονότι είχαν πληροφορηθεί ότι ο κατάλογος των μετακινουμένων υπαλλήλων είχε κλείσει και είχε αποσταλεί στην ανώτατη υπηρεσιακή και πολιτική ηγεσία».

Κατόπιν των ανωτέρω, είμαι υποχρεωμένος για λόγους αρχής και με δεδομένα αφενός την διαφωνία μου, με ορισμένα μέλη του ΔΣ, για τον τρόπο εκπροσώπησης των συμφερόντων του κλάδου μας και αφετέρου την ελλιπή ενημέρωσή μου για «θέματα ρουτίνας», να σας ανακοινώσω την υποβολή της παραίτησής μου από το παρόν ΔΣ.

Κλείνοντας θέλω να καλέσω όλους τους συναδέλφους που αγωνιούν για τις προοπτικές του κλάδου μας, οι οποίοι αποτελούν και την σιωπηλή συντριπτική πλειοψηφία, να πάρουν θέση και να διατυπώσουν τις απόψεις τους, για την στρατηγική που θα πρέπει να ακολουθηθεί στο άμεσο μέλλον από το συλλογικό μας όργανο, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της επανατροφοδότησής μας και της καλύτερης αξιοποίησής μας στο ΥΠΕΞ.

Με εκτίμηση

Δούκας Μαρινόπουλος

Μέλος ΔΣ της ΕΝΔΥ ΟΕΥ

Ο Θ. Πάγκαλος στη ΔΕΕ απαντά στους σκοπιανούς!

Πραγματοποιήθηκαν οι εργασίες της 57ης Συνόδου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Δυτικοευρωπαϊκής Ένωσης, στο Παρίσι, με τις ομιλίες του Αντιπροέδρου της ελληνικής κυβέρνησης Θεόδωρου Πάγκαλου, ως αντιπροσώπου της Ελληνικής Προεδρίας στη Συνέλευση της Δυτικοευρωπαϊκής Ένωσης, του Hakan Jevrell, Υφυπουργού Άμυνας της Σουηδίας, ως εκπροσώπου της Σουηδικής Προεδρίας της ΕΕ και του Vladimir Chizhov, πρέσβη της Ρωσίας στην ΕΕ.

Ο Αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης αναφέρθηκε στη σημασία της Συνθήκης της Λισαβώνας, που τίθεται από σήμερα σε ισχύ και στους νέους θεσμούς που δημιουργούνται και οι οποίοι στοχεύουν στην ενίσχυση της συνοχής και της αποτελεσματικότητας της εξωτερικής δράσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τόνισε, επίσης, τη σημασία της συνεργασίας της ΕΕ με τους διεθνείς οργανισμούς και κυρίως τον ΟΗΕ, σε περιοχές όπως το Κοσσυφοπέδιο, το Αφγανιστάν, το Σουδάν και τη Σομαλία. Επεσήμανε, περαιτέρω, τις δράσεις που αναλαμβάνει η ΕΕ μαζί με τον ΟΗΕ για την καταπολέμηση της πειρατείας, με την ανάπτυξη της πρώτης ναυτικής της επιχείρησης «Αταλάντη».

Ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αναφέρθηκε, στη συνέχεια, στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και στον οδικό χάρτη που πρότεινε η Ελλάδα για τα Δυτικά Βαλκάνια, με καταληκτική ημερομηνία το 2014, μια ημερομηνία που, όπως επεσήμανε, έχει ιδιαίτερο συμβολισμό, καθώς τότε συμπληρώνονται 100 χρόνια από την έναρξη του Α΄Παγκοσμίου Πολέμου. Ο Θεόδωρος Πάγκαλος συγκεφαλαίωσε, τέλος, τις δράσεις της Ελληνικής Προεδρίας της ΔΕΕ, οι οποίες εστιάσθηκαν στην υιοθέτηση του προϋπολογισμού 2010, στη λήξη της θητείας του Χαβιέρ Σολάνα ως ΓΓ της ΔΕΕ και στο μέλλον της ΔΕΕ.

Μετά την λήξη της ομιλίας του, ο κ. Πάγκαλος απάντησε σε ερωτήσεις που του έθεσαν βουλευτές κρατών που συμμετέχουν στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση της ΔΕΕ. Σε ερώτηση του βουλευτή των Σκοπίων, Alexander Nikoloski, εάν η Ελλάδα θα θέσει βέτο στον προσδιορισμό ημερομηνίας για την έναρξη των ενταξιακών τους διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, ο κ. Πάγκαλος απάντησε τα εξής:

«Κύριε Nikoloski χαίρομαι πολύ που σας βλέπω εδώ. Έχουμε συναντηθεί επανειλημμένως. Όπως γνωρίζετε οι σχέσεις της Ελλάδας με τη χώρα σας είναι, θα μπορούσε να πει κανείς, οι σχέσεις που θα μπορούσαν να είναι με οποιαδήποτε άλλη χώρα. Δεν μπορώ να μιλήσω από τη δική σας πλευρά των συνόρων αλλά, από τη δική μας πλευρά, είμαστε από τους πρώτους επενδυτές, ενώ το εμπορικό μας ισοζύγιο αυξάνεται. Υπάρχουν πλούσιες και εντατικές σχέσεις. Βεβαίως, δεν έχουμε αντίρρηση να βρεθείτε κάποια στιγμή στην ΕΕ μαζί μας. Θα μπορέσουμε να πολλαπλασιάσουμε έτσι τις συναλλαγές μας, να άρουμε τους φραγμούς στα σύνορα... Το πρόβλημα ωστόσο είναι ένα, έχετε το όνομα μιας επαρχίας, ενός τμήματος της χώρας μας και δεν είσαστε μόνοι σε αυτή την περιοχή.

Σίγουρα υπάρχετε εκεί, αλλά υπάρχει και η ευρύτερη Μακεδονία. Εγώ είχα μία σύζυγο από τη Μακεδονία, δεν χωρίσαμε βέβαια γι’ αυτόν το λόγο. Έχω έναν γιο ο οποίος είναι κατά το ήμισυ Μακεδόνας, από τη Θεσσαλονίκη. Οπότε, εάν αντιγράψετε το όνομα και το κάνετε copyright, τότε ο γιος μου θα πρέπει να εξηγεί ότι δεν είναι από τη χώρα σας. Αυτό έχει δημιουργήσει εντάσεις και παρανοήσεις. Και οι Βούλγαροι έχουν γύρω από την πόλη του Πιρίν επαρχία που ονομάζεται Μακεδονία. Το πρόβλημα λοιπόν είναι ότι η χώρα σας, που είναι μια νέα χώρα έτσι και αλλιώς, επιμένει να διατηρεί μια ονομασία που αναφέρεται στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή της Μακεδονίας. Θα πρέπει, επομένως, να προσθέσετε κάτι που να χαρακτηρίζει τη δική σας χώρα, ξεχωριστά, και όχι την ευρύτερη επαρχία της Μακεδονίας. Έναν χαρακτηρισμό. Δεν λέω να έχετε μια ονομασία που να αποτελείται από δύο ή τρεις λέξεις που θα καθιστά δυσνόητο το όνομα του κράτους σας. Αλλά, εάν προσθέσετε έναν επιθετικό προσδιορισμό, κάποιο διευκρινιστικό στοιχείο, δεν θα υπάρχει πια πρόβλημα για εμάς.

Εμείς θα το αποδεχθούμε και εγώ ο ίδιος θα το θεωρούσα φυσικό. Γιατί, σωστά λέτε, πρέπει να κοιτάζουμε και τις δύο πλευρές. Με όλες τις δυσκολίες που προβάλλετε στην αποδοχή γεωγραφικού προσδιορισμού του ονόματός σας, τι καταλαβαίνουν οι Έλληνες: Ότι θέλετε να μονοπωλήσετε την ονομασία Μακεδονία, ότι θέλετε να είστε η μία και μόνη Μακεδονία, η οποία έχει οράματα αλυτρωτισμού να ανακτήσει την υπόλοιπη Μακεδονία και να απορροφήσει και μονοπωλήσει ένα ιστορικό παρελθόν. Η ιστορία δεν είναι πολιτική έννοια, αλλά είναι πολύ σημαντική. Όταν πήγα στα Σκόπια, την τελευταία φορά, με μεγάλο ενδιαφέρον παρατήρησα ότι μένω στο ξενοδοχείο Μέγας Αλέξανδρος, ενώ δίπλα υπήρχε ένα άλλο μεγάλο ξενοδοχείο που λεγόταν Βεργίνα. Πολύ ωραία είναι όλα αυτά, αλλά έχετε σφετεριστεί το όνομα ενός Έλληνα βασιλιά για το ξενοδοχείο σας, καθώς και τον μακρινό αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας. Εάν υπήρχε ένα απλό, ένα αγνό όνειρο συμμετοχής σε ένα κοινό παρελθόν που ανήκει σε όλη την ανθρωπότητα, δεν θα λέγαμε όχι. Αλλά, εάν θέλετε να μονοπωλήσετε σύνορα, περιοχές και ιστορία, υπάρχει πρόβλημα. Δεν θέλουμε να θέτουμε αυτά τα προβλήματα συνεχώς στην ΕΕ, αλλά το ερώτημα είναι τι θα κάνετε εσείς. Αυτό θέλω να σας ρωτήσω εγώ».