13 Νοε 2009

ΚΥΣΕΑ: για Αφγανιστάν, οπλικά και σχέσεις με ΗΠΑ μέσω εξοπλισμών

Συνέρχεται σήμερα το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ)., υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού, Γ. Παπανδρέου. Κύριο ζήτημα συζήτησης η προοπτική μεταφοράς ή όχι της Ελληνικής Δύναμης Αφγανιστάν, από την πρωτεύουσα Καμπούλ στην περιοχή της πόλης Χεράτ, όπου ακόμη σήμερα διεξάγονται σφοδρές μάχες με τους Ταλιμπάν. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας (ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ) η κυβέρνηση Κ. Καραμανλή είχε αποφασίσει τη μεταφορά τους αποδεχόμενη σχετικό αμερικανικό αίτημα, ενώ δεν είχε συναινέσει στην αύξηση του αριθμού των υπηρετούντων εκεί, σύμφωνα με δικές μας πληροφορίες.

Ο υπουργός Άμυνας, Βαγγέλης Βενιζέλος, προσανατολίζεται σύμφωνα με όλες τις υπάρχουσες πληροφορίες να εισηγηθεί την απόρριψη του σχετικού αμερικανικού αιτήματος καθώς και αυτού που αφορά στην αύξηση του αριθμού των υπηρετούντων Ελλήνων εκεί. Με την προοπτική αυτή φαίνεται πως είναι σύμφωνος και ο κ. Παπανδρέου και πλέον η προοπτική της Αθήνας είναι να προτείνει κάποιες άλλες ενδιάμεσες λύσεις, που να μην την απομακρύνουν από το γενικότερο στόχο της συμμαχίας, όπως η εκπαίδευση Αφγανών αστυνομικών στην Ελλάδα ή και αξιωματικών ή υπαξιωματικών του Αφγανικού στρατού.

Το ΚΥΣΕΑ, συνέρχεται ενόψει της άφιξης στην Αθήνα δύο ανώτερων αξιωματούχων του Σταίητ Ντιπάρτμεντ, που καλύπτουν θέματα ΝΑΤΟ και εξοπλισμών προκειμένου να συζητήσουν ένα «πακέτο προτάσεων» πριν την άφιξη στην Αθήνα, την 1η Δεκεμβρίου, στην Αθήνα της Χίλαρι Κλίντον, προκειμένου να συμμετέχει στη Διάσκεψη του ΟΑΣΕ.

Ενδιαφέρον αποκτά το ότι λίγες ημέρες πριν τη σημερινή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, ο Έλληνας πρεσβευτής στην Ουάσιγκτον, Βασίλης Κασκαρέλης, σε συνέντευξή του στους «Ουάσιγκτον Τάϊμς», την υπερσυντηρητική εφημερίδα του αιδεσιμότατου Μουν, υπερασπίστηκε την άποψη των Ευρωπαίων να αρνούνται ουσιαστική συμμετοχή στον πόλεμο του Αφγανιστάν, όπως οι αμερικάνοι, προκειμένου να στηρίξουν τις πολιτικές κοινωνικών παροχών! (περισσότερα τη Δευτέρα).

Χριστόφιας – Μπράουν συμφώνησαν γενικώς περί ευθυνών Τουρκίας

Ο Πρόεδρος της Κύπρου, Δ. Χριστόφιας μετά τη χθεσινή συνάντησή του με το Βρετανό Πρωθυπουργό Γκόρντον Μπράουν δήλωσε ότι η κυπριακή κυβέρνηση σημείωσε θετικά την προσφορά της Βρετανίας προς τα Η.Ε. σχετικά με μέρος του εδάφους των βρετανικών Βάσεων. Πρόσθεσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνδράμει στη βάση των προνοιών του μνημονίου συναντίληψης που υπογράφηκε μεταξύ Βρετανίας και Κύπρου τον Ιούνιο του 2008, προς την κατεύθυνση μίας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης στο Κυπριακό. Σύμφωνα με τη γραπτή δήλωση που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ενημέρωσε τον κ. Μπράουν για τις διαπραγματεύσεις και τον πληροφόρησε ότι επιτεύχθηκε κάποια πρόοδος στους τομείς της διακυβέρνησης και των θεμάτων της Ε.Ε. Ωστόσο πρόσθεσε στον τομέα της οικονομίας η πρόοδος είναι ελάχιστη, ενώ ουδεμία πρόοδος έχει σημειωθεί στον τομέα των περιουσιών, της ασφάλειας, το εδαφικό και του θέματος των εποίκων. Στην ανακοίνωση καταλογίζονται ευθύνες στην Τουρκία για την έλλειψη προόδου και προστίθεται ότι «δεν υλοποίησε τις δεσμεύσεις της προς την Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με το Πρωτόκολλο της Άγκυρας. Ο χρόνος εξαντλείται για την Τουρκία σ’ αυτό το θέμα».

Ελληνο- Ρωσικές διμερείς με Δρούτσα - Τίτοφ

Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Βλαντίμιρ Τιτόφ που πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη εργασίας στην Ελλάδα, προκειμένου να συζητήσει θέματα που αφορούν στην ρωσο-ελληνική συνεργασία σε ορισμένους τομείς, Σύμφωνα με τη ρωσική πλευρά συζητήθηκε χθες,« όλο το φάσμα των διμερών σχέσεων, το Κυπριακό, θέματα ευρωπαϊκής ασφάλειας, η λειτουργία του ΟΑΣΕ, καθώς και οι σχέσεις στον εμπορικό και οικονομικό τομέα, συμπεριλαμβανομένης και της ενεργειακής συνεργασίας», στις συναντήσεις που είχε ο κ. Τίτοφ με τον ανυπεξ Δημ. Δρούτσα και τον υφυπεξ, Σπ. Κουβέλη.
Μετά τη συναντησή τους οι κ.κ. Δρούτσας και τίτοφ προέβησαν στις ακόλουθες δηλώσεις:

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Να καλωσορίσω θερμά τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, τον κ. Titov, εδώ στην Αθήνα, στην πρώτη του επίσημη επίσκεψη. Νομίζω κι αυτό δείχνει τις πολύ στενές σχέσεις των δύο χωρών μας, της Ελλάδας και της Ρωσίας. Οι δύο λαοί μας μοιράζονται κοινές ιστορικές στιγμές, κοινή ιστορία, κοινό πολιτισμό και αυτό νομίζω μας συνδέει πάντα ιδιαιτέρως. Προσβλέπουμε στην εμβάθυνση των σχέσεών μας με τη Ρωσία και για άλλη μια φορά σας καλωσορίζω θερμά εδώ στην Αθήνα.

VL. TITOV: Για εμάς είναι σημαντική η στρατηγική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών. Γνωρίζετε άλλωστε ότι πάντοτε ήταν σημαντική για μας και θέλουμε να συνεργαστούμε με τη νέα Ελληνική Κυβέρνηση όσο πιο στενά γίνεται, καθότι έχουμε κοινούς στόχους σε πολλά πεδία. Έχουμε αρκετές προκλήσεις να αντιμετωπίσουμε σε ό,τι αφορά στην κοινή μας περιοχή. Συμφωνούμε σε πολλά ως προς την αντιμετώπιση των διεθνών θεμάτων. Επομένως είναι και για τις δύο πλευρές σημαντικό να έχουμε εντατικό διάλογο. Και ελπίζουμε ότι θα συνεχίσουμε τις επαφές μας και μετά την εδώ έλευση του Υπουργού Εξωτερικών μας σε δύο εβδομάδες.

Πολιτικές πιέσεις στον Γκρούεφσκι για αναζήτηση λύσης με την Ελλάδα

Οι επικεφαλής του SDSM και του DUI, κ.κ. Τσρβένκοβσκι και Αχμέτι αντίστοιχα, πραγματοποίησαν εχθές συνάντηση στην έδρα του DUI στη Μάλα Ρέτσιτσα, όπου συζήτησαν την τρέχουσα επικαιρότητα στην πΓΔΜ, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη διαδικασία ενσωμάτωσης της χώρας στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της τηλεόρασης Α1, ο Πρωθυπουργός της πΓΔΜ, κ. Γκρούεβσκι, μπορεί να υπολογίζει στη στήριξη του DUI αλλά και της αξιωματικής αντιπολίτευσης SDSM αναφορικά με το κλείσιμο της διένεξης με την Ελλάδα για το ζήτημα του ονόματος. Μετά τη συνάντηση του κ. Τσρβένκοβσκι και του κ. Αχμέτι, ανακοινώθηκε ότι οι επικεφαλής του SDSM και του DUI συμφώνησαν να συνεργαστούν εποικοδομητικά για την επίλυση του ζητήματος του ονόματος ενώ τόνισαν ότι η πΓΔΜ δεν θα πρέπει να χάσει την ευκαιρία να βρει λύση στη διένεξη μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου.
Ο επικεφαλής του DUI δήλωσε ότι είναι αισιόδοξος, ενώ επιβεβαίωσε για μια ακόμη φορά ότι το κόμμα του ενδιαφέρεται να λάβει η πΓΔΜ τη θέση που της αξίζει στις ευρωπαϊκές δομές και στο ΝΑΤΟ. «Διαβεβαίωσα τον κ. Τσρβένκοβσκι ότι το DUI θα δράσει εποικοδομητικά συμβάλλοντας στην επίλυση των προβλημάτων», δήλωσε ο κ. Αχμέτι. Αναφορικά με το σενάριο της προκήρυξης πρόωρων εκλογών, ο κ. Αχμέτι δήλωσε ότι ανεξάρτητα από το πόσο επιμένει το SDSM να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές, το DUI δεν θα τις δεχτεί γιατί δεν έχει εκπληρωθεί η κύρια προεκλογική υπόσχεση του κόμματος. «Τι προοπτική θα προσφέρουμε στους πολίτες σε ενδεχόμενες εκλογές μετά τις 7 Δεκεμβρίου; Ξανά ευρωατλαντική ενσωμάτωση της χώρας, η οποία είναι επίσης η τωρινή δέσμευση της κυβέρνησης; Μέχρι τώρα δεν έχουμε παρατηρήσει καμία παρέκκλιση από αυτή την πορεία όσον αφορά τον Πρωθυπουργό και επικεφαλής του VMRO-DPMNE, Νίκολα Γκρούεβσκι. Αυτή είναι και η άποψή του, και γι’ αυτό δεν βρίσκουμε κανένα λόγο για πρόωρες εκλογές», δήλωσε ο κ. Αχμέτι προσθέτοντας ότι η χώρα δεν χρειάζεται πρόωρες εκλογές, αλλά επείγουσα λύση στο ζήτημα του ονόματος. Ο κ. Αχμέτι σημείωσε ότι το μέλλον της πΓΔΜ είναι στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ και ότι οι Αλβανοί, όπως και οι «Μακεδόνες», δεν έχουν «εναλλακτική χώρα».
Από την πλευρά του, ο κ. Τσρβένκοβσκι εξέφρασε ανησυχία εξαιτίας του γεγονότος ότι ένα μήνα μετά τη σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για έναρξη διαπραγματεύσεων δεν έχει γίνει τίποτα και η πολιτική του κ. Γκρούεβσκι επιβραδύνεται, ενώ επανέλαβε την εν λευκώ στήριξη του κόμματός του προς τον κ. Γκρούεβσκι σχετικά με το κλείσιμο της περί την ονομασία διένεξης, υπό την προϋπόθεση ότι με τη συμφωνία δεν θα τίθενται σε κίνδυνο η εθνική ταυτότητα και η γλώσσα. «Κάθε λύση η οποία είναι αποδεκτή από τον Πρωθυπουργό Γκρούεβσκι και η οποία εμπεριέχει εγγύηση για τη διατήρηση της ‘μακεδονικής’ εθνικής ταυτότητας, δηλαδή του ονόματος του έθνους και της γλώσσας ως ‘μακεδονικού’ - ‘μακεδονικής’, εμείς την αποδεχόμαστε εκ των προτέρων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσρβένκοβσκι, ο οποίος δήλωσε ότι στην περίπτωση που το πρόβλημα δεν επιλυθεί μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου, ο κ. Γκρούεβσκι θα πρέπει να δηλώσει ξεκάθαρα πότε σκοπεύει να το επιλύσει, δηλαδή αν σκοπεύει να το επιλύσει μέσα στους επόμενους 5-6 μήνες ή αν παραιτείται οριστικά από το μέλλον της πΓΔΜ στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ. «Όταν θα ακούσουμε αυτή την απάντηση, θα ξέρουμε εάν θα ζητήσουμε πρόωρες εκλογές ή θα βοηθήσουμε στην επίλυση του προβλήματος», δήλωσε σχετικά ο κ. Τσρβένκοσβκι, ο οποίος ζήτησε από τον κ. Γκρούεβσκι να εκφράσει δημόσια ποιά είναι η εναλλακτική λύση της πΓΔΜ σε περίπτωση που επαναληφθεί το σενάριο του Βουκουρεστίου στις Βρυξέλλες. «Αν ο κ. Γκρούεβσκι αποτύχει να παρουσιάσει ένα σχέδιο, το SDSM είναι έτοιμο να πιέσει, ακόμη και μέσω πρόωρων εκλογών», τόνισε ο κ. Τσρβένκοβσκι.
Σύμφωνα με ρεπορτάζτης τηλεόρασης Alsat – M, τόσο ο κ. Τσρβένκοβσκι όσο και ο κ. Αχμέτι αρνήθηκαν ότι στόχος της συνάντησής τους ήταν να ασκήσουν πίεση προς τον κ. Γκρούεβσκι ώστε να «μαλακώσει» τις θέσεις του αναφορικά με τη διένεξη με την Ελλάδα για το ζήτημα του ονόματος. Ο κ. Τσρβένκοβσκι δήλωσε ότι στόχος της συνάντησης ήταν η ενθάρρυνση του κ. Γκρούεβσκι ενώ ο κ. Αχμέτι τόνισε ότι τέτοιου τύπου συναντήσεις είναι χρήσιμες καθώς η ιστορία έχει δείξει πως η αντιπολίτευση έχει δώσει εποικοδομητικές λύσεις σε σημαντικά κρατικά ζητήματα. Σύμφωνα με δημοσίευμα της αλβανικής ε/φ Koha, ο κ. Αχμέτι δήλωσε σχετικά: «Η ‘Μακεδονία’ ανήκει στον κ. Τσρβένκοβσκι όσο ανήκει και σε εμένα. Δεν ασκούμε πίεση στον κ. Γκρούεβσκι. Πρόκειται για μια φυσιολογική συνάντηση μεταξύ δύο πολιτικών».