19 Νοε 2009

Εκλογές της ηγεσίας της ΕΕ, σήμερα στις Βρυξέλλες!

Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής σήμερα στις Βρυξέλλες με θέμα την εκλογή Προέδρου και εκπροσώπου για θέματα εξωτερικής πολιτικής, κάτι σαν ΥΠΕΞ της Ε.Ε. Η Συνθήκη της Λισσαβόνας εγκεκριμένη από τα 27 κράτη μέλη τίθεται σε ισχύ από την 1η Δεκεμβρίου. Υποψηφιότητες δεν υπάρχουν και οι 27 δεν πρέπει να έχουν ακόμη καταλήξει στα πρόσωπα. Χαρακτηριστική η δήλωση του Σουηδού Πρωθυπουργού Φρίντριχ Ρειφιλντ ότι « τα ονόματα που υπάρχουν στο τραπέζι είναι περισσότερα από τις ευρωπαϊκές καρέκλες». Ονόματα που συζητούνται είναι αυτό του Τ. Μπλέρ ωστόσο θεωρείται «καμένο χαρτί». Επικρατέστερος φαίνεται ο πρωθυπουργός του Βελγίου Χερμαν Bαν Ρομπαί και ακολουθούν ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Βαν Πίτερ Μπαλκενέντε και ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και Πρόεδρος του Γιουρογκρουπ Ζαν Κλώντ Γιούνκερ. Για την θέση του ΥΠΕΞ οι επικρατέστεροι προέρχονται από το χώρο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών.
Την Ελλάδα εκπροσωπεί ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, ο οποίος αναμένεται να δημοσιοποιήσει σήμερα και το όνομα του νέου ή της νέας Επιτρόπου της χώρας στην ΕΕ.

Απόρριψη προτάσεων για διαπραγμάτευση της ονομασίας πΓΔΜ εκτός ΟΗΕ

Με την κατηγορηματική απόρριψη κάθε ιδέας που θα έφερνε την Ελλάδα να διαπραγματεύεται το ζήτημα του ονόματος εκτός των Ηνωμλενων Εθνών, απάντησε ο ανυπεξ, Δημ. Δρούτσας στο Βελιγράδι απαντώντας σε δημοσιογραφική ερωτηση σχετικά με την άποψη του προεδρεύοντος της ΕΕ, σουηδού υπεξ, Καρλ Μπίλντ,για απ' ευθείας διαπραγματεύσεις των δύο μερών, παραπέμποντας στην ανάλογη διαδικασία που ακολούθησαν η Κροατία με τη Σλοβενία... Ο κ. Δρουτσας σε συνάντηση του με τους δημοσιογράφους που τον συνοδεύουν, υποστηριξε ότι τα Σκόπια δεν έχουν καμιά πιθανότητα να συζητηθεί η αιτησή τος στην ΕΕ, πριν βρεθεί λύση στο ζήτημα του ονόματος. επέμεινε δεν στη γνωστή "κόκκινη γραμμή" για μια λύση που θα βασίζεται σε ένα όνομα, με γεωγραφικό προσδιορισμό και κοιινό για όλες τις χώρες και οργανισμούς, χωρίς εξαιρέσεις.

Να σημειωθεί ότι η πρόταση αυτή ακούστηκε έντονα και στα Σκόπια καθώς η αποδοχή της θα μείωνε τις εγγυήσεις που προφέρει ο ΟΗΕ αλλά και θα κατέληγε σε ένα άτυπο παζάρι, πάρε - δώσε, που θα οδηγούσε σε επικίνδυνα για την Ελλάδα, μονοπάτια.

Συνάντηση Μορατίνος - Νταβούτογλου

Το Ισπανικό Υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με την συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 15 Νοεμβρίου στην Κόρδοβα ανάμεσα στο Ισπανό Υπουργό Εξωτερικών Miguel Angel Moratinos και στον Τούρκο ομόλογο του Ahmet Davutoglu.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η επίσκεψη του κ. Davutoglu στην Ισπανία εντάσσεται στο πλαίσιο της συνεχούς ενίσχυσης της προσέγγισης ανάμεσα στις δύο χώρες της οποίας οι βάσεις είναι η υποστήριξη της Ισπανίας στην ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. και η κοινή πρωτοβουλία Συμμαχία των Πολιτισμών. Στην ανακοίνωση, αφού τονίζεται ότι οι πολιτικές σχέσεις των δύο χωρών βρίσκονται σε ένα πολύ θετικό σημείο κάτι που σηματοδοτήθηκε από την επίσκεψη Zapatero στην Τουρκία το 2006 και Erdogan στην Ισπανία το 2008, αναφέρεται ότι κατά την διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε η περαιτέρω ανάπτυξη των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων των δύο χωρών ενώ ο κ. Moratinos επεσήμανε τα πλεονεκτήματα των ισπανικών εταιρειών για να επενδύσουν σε μια τόσο δελεαστική αγορά όπως η Τουρκία.

Στην συνάντηση ακόμη συζητήθηκε το θέμα της Συμμαχίας των Πολιτισμών, στο πλαίσιο της οποίας θα διοργανωθεί στις 14 Δεκεμβρίου στο Σεράγεβο μια συνάντηση με στόχο την ανάπτυξη της περιφερειακής στρατηγικής για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Ο κ. Moratinos εξέφρασε για μια ακόμη φορά την υποστήριξη της Ισπανίας στην ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. και εξέφρασε την βούληση του για ενίσχυση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων κατά την διάρκεια της Ισπανικής Προεδρίας της Ε.Ε. Τέλος, οι δύο Υπουργοί συζήτησαν θέματα όπως η κατάσταση στην Μέση Ανατολή, στα Δυτικά Βαλκάνια και τις δυνατότητες συνεργασίας στη Νότιο Αμερική και στην Αφρική.

Μέσα σε δύσκολο κλίμα η διαβαλκανική Δ. Δρούτσα (μέρος β)

Η επίσκεψη στο Μaυροβούνιο, του ανυπεξ, Δημ. Δρούτσα πραγματοποιήται σε μια σημαντική στγμή των πολιτικών εξελίξεvν στη χώρα aυτή, που μετά την πρώτη διετία της απόσπασής της από την ομοσπονδία με τη Σερβία, βλέπει να χάνει αργά αλλά με σταθερό ρυθμό πολλά απο τα πλεονεκτήματα που είχε σαν μέλος της Ομοσπονδίας χωρίς στο μεταξύ να κερδίζει πλεονεκτήματα από την ανεξαρτησία της αυτή. Επιβαρυμένη η χώρα από μια σειρά κονδυλίων που συνήθως καλύπτονταν από το Βελιγράδι σε μαγάλο ποσοστό (Αμυνα, Τελωνεία, Διπλωματική υπηρεσία, δημόσιο χρέος, κλπ) δεν κατάφερε να συγκινήσει αρκετά τις Βρυξέλλες στισς οποίες απέβλεπε προκειμένου να καλύψουν τα κενά του προϋπολογισμού της. H προσωπική, οικονομικού περιεχομένου, σχέση του πρωθυπουργού Μίλο Τζουκάνοβιτς με τους ρώσους (κυρίως της Gazprom/Gazneft) στους οποίους χάρισε μεγάλο μέρος της κρατικής περιουσίας σε εξευτελιστικές τιμές, δημιούργησε αντικίνητρα στις Βρυξέλλες, που ουσιαστικά τον έχουν αφήσει μόνο του, ζητώντας σκληρά ανταλλάγματα προκειμένου να του παράσχουν οικονομική βοήθεια.

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Τζουκάνοβιτς από τους επισκέπτες του, δεν περιμένει σχεδιασμούς για το 2014 αλλά χρηματική βοήθεια, που η Ελλάδα δεν μπορεί να παράσχει και οι Βρυξέλλες δεν επιθυμούν να αποδώσουν. Τα ανταλλάγματα που ζητα η ΕΕ, σε πρώτη φάση είναι η διάλυση της τοπικής μαφίας που μέρος της ελέγχεται από τον αδελφό του πρωθυπουργού και φίλους του δικηγόρους και επιχειρηματίες, την παρεμπόδιση κυκλοφορίας μαύρου χρήματος (ξέπλυμα) και της δίωξης της διακίνησης του παρεμπορίου τσιγάρρων, μέσω του αεροδρομίου του Κοτόρ.

Αν και οι διμερείς σχέσεις είναι αρκούντως ικανοποιητικές, το Μαυροβούνιο, αντίθετα με τη Σερβία, δεν θεωρεί την Ελλάδα σα χώρα στην οποία μπορεί να βασιστεί, έχοντας αποδώσει το ρόλο αυτό σε Γερμανία, Ιταλία και Αυστρία.

Στα πλαίσια αυτά η ελληνική πρόταση για την απο κοινού επιδίωξη να στοχεύσουν στο 2014 μπορεί να γίνει θεωρητικά αποδεκτή, μιας και δεν μεταβάλλει την πραγματικότητα που είναι η διατήρηση της εξουσίας από το σημερινό πολιτικό σύστημα, που με τη σειρά του επιβιώνει χάρη στην άρνησή του να δεχτεί τις όποιες συστάσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση....συστάσεις που αφορούν τη Δικαιοσύνη. ανθρώπινα δικαιώματα, τελωνειακούς ελέγχους, το ασφαλιστικό σύστημα και την παρα-οικονμία.

Φυσικά για την Αθήνα, θα μπορούσε να επιχειρήσει να απευθυνθεί στην αντιπολίτευση, , είτε την πολιτική/ιδεολογική του πρωθυπουργού, είτε την εθνική (το 40% των ψηφοφόρων είχαν ψηφίσει υπέρ της διατήρισης της ομοσπονδίας με τη Σερβία). Αλλα με παρόμοιες προοπτικές το 2014 ειναι εξαιρετικά πλήσιον, για να μπορέσει να αποδώσει η παρόμοια τακτική....

Η Αλβανία υποδέχεται την ελληνική πρωτοβουλία με... διαδηλώσεις!

Την ώρα που το αεροσκάφος που μεταφέρει τον κ. Δρούτσα στα Τίρανα θα τροχιοδρομεί, η κεντρική λεωφόρος των Τιρανων από την Πλατεία Σκεντέρμπεη ως το ξενοδοχείο Sheraton, θα είναι γεμάτη διαδηλωτές που αναμένεται να κατακλύσουν την πρωτεύουσα υποακούοντας στο κέλευσμα του δημάρχου Τιράνων και ηγέτη της αντιπολίτευσης Εντι Ράμα, που ξεκινά ανένδοτο αγώνα για ανατροπή του Σάλι Μπερίσα!
Μετά την εκτίμηση λοιπόν της συμπεριφοράςκαι του όγκου των διαδηλωτών, θα κληθεί ο έλληνας ανυπεξ να συνομιλήσει με την πολιτική ηγεσία της Αλβανίας για την προοπτική του 2014, που κι εδώ η πολιτική ηγεσία, θεωρεί ανέφικτη σαν ημερομηνία μιας και θεσμικά η Αλβανία είναι εξαιρετικά πίσω, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις θεσμικές μεταβολές που απαιτούνται στους τομείς της Δικαιοσύνης, δίωξης της εγκληματικότητας, συνοριακών ελέγχων, τελωνειακών ελέγχων και δημοκρατικών θεσμών.

Όμως στην Αλαβανία ο ανυπεξ, καλείται να συνομιλήσει και για διμερή ζητήματα και να μάθει σε ποιό βαθμό τίθεται ζήτημα επαναδιαπραγμάτευσης της Συμφωνίας Ελλάδας - Αλβανίας για τα θαλάσσια σύνορα μιας και μόλις προ τριημέρου ο κ. Μπερίσα τόνισε ότι θα φέρει προς ψήφιση τη συμφωνία για τα νεκροταφεία αλλά πως για τη συνοριακή συμφωνία θα αναμείνει την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου... Ταυτοχρόνως άγνωστο είναι ακόμη αν η Αλβανική πλευρά, θα θέσει το ζήτημα των Τσάμηδων. Κι αυτό, γιατί η νέα κυβερνητική πλειοψηφία περιλαμβάνει και ΄σάμηδες στα μέλη της.