27 Οκτ 2009

Παράνομη σύλληψη υπαλλήλου του ΥΠΕΞ στα Ιεροσόλυμα

Σε σύλληψη και παράνομη κράτηση Ελληνίδας διπλωματικής υπαλλήλου η οποία εργάζεται στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στα Ιεροσόλυμα προχώρησαν αργά χθες το απόγευμα οι αρχές ασφαλείας του Ισραήλ. Η διπλωματική υπάλληλος, παρά το γεγονός ότι ενημέρωσε τους αστυνομικούς που διέλυαν συγκέντρωση Παλαιστίνιων ενάντια στον εποικισμό της Ιερουσαλήμ, ότι είναι διπλωματική υπάλληλος και τους έδειξε το διπλωματικό της διαβατήριο, την συνέλαβαν οδηγώντας τη στο τμήμα. Ο Γενικός Πρόξενος, Σ. Αθανασίου ενημερώθηκε για το συμβάν από μέλος διεθνούς μη κυβερνητικής οργάνωσης. Όταν πήγε στο αστυνομικό τμήμα και ζήτησε την άμεση απελευθέρωση της Ελληνίδας διπλωματικής υπαλλήλου, ο διοικητής αρνήθηκε αξιώνοντας ότι δεν υπάρχει διπλωματική ασυλία. Τελικώς, αφέθηκε ελεύθερη, τρεις ώρες αργότερα μετά από παρέμβαση του ΥΠΕΞ του Ισραήλ.

Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη

Το βράδυ της περασμένης Παρασκευής υπεγράφη συμφωνία προθέσεων μεταξύ της Transneft, της Δ.Ε.Ε. «Μπουρκγάς-Αλεξανδρούπολη» TransBalkan Pipeline και των ρωσικών εφοπλιστικών εταιρειών SovComFlot και NovoShip για τη θαλάσσια μεταφορά πετρελαίου από το Νοβοροσίισκ στο λιμάνι Μπουργκάς με σκοπό τη τροφοδοσία του μελλοντικού αγωγού, σύμφωνα με την κλαδική ιστοσελίδα www.energyland.info
Στο κείμενο της συμφωνίας σημειώνεται ότι οι πέντε πλευρές κατέληξαν στην απόφαση αυτή λαμβάνοντας ως δεδομένο ότι τα τέλη διέλευσης του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη πρέπει να είναι ως επί το πλείστον ανταγωνιστικά. Συμφώνησαν επίσης να προχωρήσουν στην από κοινού προετοιμασία των αντίστοιχων σχεδίων συμφωνιών βάσει των ήδη συμφωνηθέντων τεχνικών και εμπορικών όρων μεταφοράς

Ερντογάν: κάτω τα χέρια από το Ιράν!

Τις διαστάσεις του ρήγματος στο εσωτερικό του ΝΑΤΟ αποκαλύπτει ο Τούρκος Πρωθυπουργός Erdogan, ο οποίος κατηγορεί τη Δύση για «άδικη μεταχείριση του Ιράν» όσον αφορά το πυρηνικό του πρόγραμμα και περιγράφει τον «έντονα αντι- δυτικό Πρόεδρο» της χώρας Mahmoud Ahmadinejad «ως φίλο» επισημαίνει ο Robert Tait σε άρθρο του με τίτλο Turkish PM exposes nuclear rift in NATO που δημοσιεύεται σήμερα στην ε/φ GUARDIAN αναφορικά με συνέντευξη που έδωσε στη Βρετανική ε/φ ο Τούρκος Πρωθυπουργός.
Στη συνέντευξή του στη GUARDIAN, επισημαίνει ο αρθρογράφος, ο Erdogan υποβαθμίζει τους φόβους της Δύσης ότι το Ιράν επιθυμεί να προχωρήσει στην κατασκευή μίας ατομικής βόμβας ως «φήμες» και χαρακτηρίζει «τρέλλα» (ενδεχόμενο) στρατιωτικό χτύπημα εναντίον των στρατιωτικών εγκαταστάσεων του Ιράν. Επιπλέον αφήνει σαφώς να εννοηθεί ότι θεωρεί ένοχες υποκρισίας τις χώρες που πιέζουν το Ιράν να αποσαφηνίσει τους στόχους του όσον αφορά τα πυρηνικά όπλα, δεδομένου ότι διαθέτουν όλες οι ίδιες πυρηνικά οπλοστάσια. «Υπάρχει ένας τρόπος προσέγγισης ο οποίος δεν είναι ιδιαίτερα δίκαιος διότι αυτοί που κατηγορούν το Ιράν (ότι προσανατολίζεται προς τα πυρηνικά όπλα) διαθέτουν πολύ ισχυρές πυρηνικές υποδομές και δεν το αρνούνται αυτό» υπογραμμίζει ο Τούρκος Πρωθυπουργός. «Τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ διαθέτουν όλα πυρηνικά οπλοστάσια, ενώ υπάρχουν επιπλέον χώρες που δεν είναι μέλη της International Atomic Energy Agency (IAEA) οι οποίες έχουν επίσης πυρηνικά όπλα. Άρα παρόλο που το Ιράν δεν έχει όπλα, αυτοί που τονίζουν ότι το Ιράν δεν θα έπρεπε να τα έχει, είναι ακριβώς χώρες που έχουν πυρηνικά όπλα» τονίζει.
Τα σχόλιά του επισημαίνει η GUARDIAN είναι πολύ πιθανό να προκαλέσουν περαιτέρω όξυνση στις σχέσεις Τουρκίας – Ισραήλ, σχέσεις οι οποίες έχουν επιδεινωθεί «δραματικά» μετά από τον πόλεμο στη Γάζα, πέρυσι τον Ιανουάριο. Έγιναν δε την ώρα που ο Τούρκος Πρωθυπουργός προετοιμάζεται να επισκεφτεί αυτή την εβδομάδα το Ιράν, γείτονα της Τουρκίας για συνομιλίες με τον Ahmadinejad και τον Ayatollah Ali Khamenei. Η παρουσία του συνεχίζει η Βρετανική εφημερίδα, θα συμπέσει με εκείνη των ελεγκτών της IAEA, που έφτασαν στο Ιράν προκειμένου να επιθεωρήσουν τις εγκαταστάσεις για τον εμπλουτισμό ουρανίου κοντά στο Qom. Η αποκάλυψη για την ύπαρξη των εγκαταστάσεων τον περασμένο μήνα, ενέτεινε την ανησυχία της Δύσης όσον αφορά τη φύση της πυρηνικής δράσης του Ιράν.
Επιπλέον στη συνέντευξή του ο Erdogan άφησε να εννοηθεί ότι αποδέχεται τις διαβεβαιώσεις του Ιράν ότι το πρόγραμμά του είναι ειρηνικό, είπε δε ότι ανησυχεί περισσότερο για τις απειλές – κυρίως από το Ισραήλ – για «αφανισμό» του Ιράν. «Αυτοί που επικρίνουν το Ιράν δεν παρουσιάζουν πολύ καλά τα επιχειρήματά τους» είπε. «Κατά καιρούς διατυπώνονται απειλές. Εάν η ιδέα είναι να αφανίσουν το Ιράν ή κατά κάποιον τρόπο να το σβήσουν εξ ολοκλήρου από το χάρτη δεν νομίζω ότι αυτό είναι σωστό». «Από τη μια μεριά λες ότι επιθυμείς την παγκόσμια ειρήνη και από την άλλη έχεις μία τόσο καταστροφική προσέγγιση απέναντι σε ένα κράτος το οποίο έχει μία ιστορία 10.000 ετών. Δεν είναι σωστό» επαναλαμβάνει.
Σε ερώτηση εάν θεωρεί τον Ahmadinejad – τον οποίο το Ισραήλ κατηγορεί ότι απειλεί με την καταστροφή του – ως φίλο απαντά: «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι φίλος μας. Έχουμε κρατήσει πολύ καλές σχέσεις και δεν είχαμε καμία απολύτως δυσκολία». Υπεραμύνετα της απόφασής του να συγχαρεί τον Ahmadinejad μετά την επανεκλογή του τον Ιούνιο, παρά τις διαμαρτυρίες για ύπαρξη παρατυπιών στις εκλογές και τις εκκλήσεις για ελέγχους από την ΕΕ, «στην οποία η Τουρκία επιθυμεί να ενταχθεί» κλείνει η GUARDIAN.


Αναβολή Συνόδου ΥΠΕΞ για Ευρωμεσογειακή

Σύντομο άρθρο που δημοσιεύεται στην AGENCE EUROPE του Σαββάτου με τίτλο «Επίσημη έκθεση της ετήσιας συνόδου των ΥΠΕΞ» αναφέρει ότι, σύμφωνα με επίσημη πηγή, η συλλογική προεδρία της Ένωσης για τη Μεσόγειο, «μετά από διαβούλευση με τα ενδιαφερόμενα μέρη», αποφάσισε να μεταθέσει σε μεταγενέστερη ημερομηνία τη σύνοδο των ΥΠΕΞ που είχε προγραμματιστεί για τις 24 Οκτωβρίου στην Κωνσταντινούπολη.

Ποιός για ΥΠΕΞ της ΕΕ

Άρθρο του Johan Corthouts που δημοσιεύεται σήμερα στην DE MORGEN με τίτλο «Ο David Miliband είναι ο επικρατέστερος για πρώτος Ευρωπαίος ΥΠΕΞ» και υπέρτιτλο «Ο Βρετανός υπουργός έχει μεγαλύτερες πιθανότητες ανάληψης μιας ευρωπαϊκής θέση από τον πρώην Πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ» αναφέρει ότι ενώ η υποψηφιότητα του Τόνι Μπλερ ως πιθανού πρώτου προέδρου της ΕΕ συναντά δυσκολίες, το όνομα που κυκλοφορεί τελευταία στους διαδρόμους των Βρυξελλών για τη θέση του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ είναι αυτό του David Miliband.
Σύμφωνα με το άρθρο, ο 44χρονος Βρετανός είναι ένας από τους νεότερους και δυναμικότερους Ευρωπαίους ΥΠΕΞ και το διπλωματικό σώμα των Βρυξελλών έχει ήδη εξάρει τον ενθουσιασμό και τις γνώσεις του. Ο συγκεκριμένος κινδυνεύει να χάσει του χρόνου τη θέση του ως ΥΠΕΞ σε περίπτωση που το Εργατικό Κόμμα χάσει, όπως προβλέπεται, τις εκλογές. Ωστόσο, ο ίδιος δεν θα ενοχληθεί και πολύ από μία πιθανή μεταφορά του από το Λονδίνο στις Βρυξέλλες.
Όπως σημειώνει το άρθρο, οι άλλοι πιθανοί υποψήφιοι για τη θέση του Ύπατου Εκπροσώπου για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ είναι ο Φιλανδός Επίτροπος Olli Rehn, οι πρώην Γερμανοί ΥΠΕΞ Frank-Walter Steinmeier και Joschka Fischer και οι πρώην Γάλλοι ΥΠΕΞ Bernard Kouchner και Michel Barnier. Η Ελληνίδα ΥΠΕΞ Ντόρα Μπακογιάννη και η Αυστριακή ΥΠΕΞ Ursula Plassnik βρίσκονται επίσης στη λίστα των υποψηφίων. Σημειώνεται ότι ο Miliband έχει ήδη αρνηθεί ότι θα αναλάβει τη θέση του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ, ωστόσο λόγω της θέσης του ως ΥΠΕΞ, ακούγονται διάφορα. Ένας πιθανός διορισμός του Miliband όμως συνεπάγεται ότι ο Τόνι Μπλερ δεν θα είναι υποψήφιος για τη θέση του προέδρου της ΕΕ. Ωστόσο είναι γνωστό ότι ο πρώην Βρετανός Πρωθυπουργός πολύ λίγο εξυπηρέτησε τα ευρωπαϊκά συμφέροντα στο παρελθόν.

Για την Ευρωπαϊκή Διπλωματία

Με τίτλο «Η Ευρωπαϊκή Ένωση γεννά μια ισχυρή διπλωματία» η Le Temps δημοσιεύει ανταπόκριση του Richard Werly από τις Βρυξέλλες για την αναδιοργάνωση της διπλωματικής υπηρεσίας της Ε.Ε που θα συζητηθεί σήμερα από τους Υπουργούς Εξωτερικών των 27 στο Λουξεμβούργο. Το κείμενο που έχει ετοιμάσει η Σουηδική Προεδρία περιγράφει με λεπτομέρεια τη σύνθεση και τις αρμοδιότητες της νέας διπλωματικής υπηρεσίας, η οποία θα καταργήσει τη διάκριση μεταξύ της Γενικής Διεύθυνσης Εξωτερικών Υποθέσεων και των υπηρεσιών του Ύπατου Εκπροσώπου του Συμβουλίου Υπουργών υπό τον Ξαβιέ Σολάνα.
Οι 134 αντιπροσωπείες της Ε.Ε. σε όλο τον κόσμο προβλέπεται να συγχωνευθούν με τα γραφεία των ειδικών απεσταλμένων του Συμβουλίου που εκπροσωπούν την Ε.Ε σε ζώνες κρίσης όπως ο Καύκασος. Η νέα διπλωματική υπηρεσία θα οργανωθεί γύρω από γεωγραφικές και θεματικές ενότητες όπως π.χ. η Τουρκία και τα Δυτ. Βαλκάνια και θα αποτελείται από υπαλλήλους του Συμβουλίου, της Επιτροπής και των ΥΠΕΞ των χωρών-μελών. Αυτή η πρωτοβουλία παραμένει σε εκκρεμότητα μέχρις ότου η Τσεχία υπογράψει τη Συνθήκη της Λισαβόνας, αλλά η Σουηδική Προεδρία επιθυμεί μία πολιτική συμφωνία των «27» στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών στις 29 και 30 Οκτωβρίου.
Επικεφαλής της νέας αυτής διπλωματικής υπηρεσίας προαλείφεται ο συνεργάτης του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Joao Vale de Almeida, ενώ για τη θέση του νέου ΥΠΕΞ της Ε.Ε ακούγονται τα ονόματα του Επιτρόπου Όλι Ρεν και των ΥΠΕΞ Σουηδίας και Βρετανίας.

Κοινά γυμνάσια ΗΠΑ - Γεωργίας

Οι ΗΠΑ και η Γεωργία αρχίζουν σήμερα κοινές στρατιωτικές ασκήσεις διαρκείας δύο εβδομάδων με στόχο την προετοιμασία της γεωργιανής στρατιωτικής δύναμης που θα σταλεί στο Αφγανιστάν, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων ΡΙΑ-Νόβοστι.
Το πρακτορείο ειδήσεων υπενθυμίζει ότι τον Αύγουστο, το κοινοβούλιο της Γεωργίας ενέκρινε την πρωτοβουλία του προέδρου Σαακασβίλι για την αποστολή στο Αφγανιστάν αρχικά ενός λόχου και αργότερα δύναμη ενός τάγματος του γεωργιανού στρατού. Η στρατιωτική δύναμη της Γεωργίας έχει προγραμματισθεί να εγκατασταθεί στο Αφγανιστάν το φθινόπωρο του 2009 και την άνοιξη του 2010.