27 Οκτ 2009

Ερντογάν: κάτω τα χέρια από το Ιράν!

Τις διαστάσεις του ρήγματος στο εσωτερικό του ΝΑΤΟ αποκαλύπτει ο Τούρκος Πρωθυπουργός Erdogan, ο οποίος κατηγορεί τη Δύση για «άδικη μεταχείριση του Ιράν» όσον αφορά το πυρηνικό του πρόγραμμα και περιγράφει τον «έντονα αντι- δυτικό Πρόεδρο» της χώρας Mahmoud Ahmadinejad «ως φίλο» επισημαίνει ο Robert Tait σε άρθρο του με τίτλο Turkish PM exposes nuclear rift in NATO που δημοσιεύεται σήμερα στην ε/φ GUARDIAN αναφορικά με συνέντευξη που έδωσε στη Βρετανική ε/φ ο Τούρκος Πρωθυπουργός.
Στη συνέντευξή του στη GUARDIAN, επισημαίνει ο αρθρογράφος, ο Erdogan υποβαθμίζει τους φόβους της Δύσης ότι το Ιράν επιθυμεί να προχωρήσει στην κατασκευή μίας ατομικής βόμβας ως «φήμες» και χαρακτηρίζει «τρέλλα» (ενδεχόμενο) στρατιωτικό χτύπημα εναντίον των στρατιωτικών εγκαταστάσεων του Ιράν. Επιπλέον αφήνει σαφώς να εννοηθεί ότι θεωρεί ένοχες υποκρισίας τις χώρες που πιέζουν το Ιράν να αποσαφηνίσει τους στόχους του όσον αφορά τα πυρηνικά όπλα, δεδομένου ότι διαθέτουν όλες οι ίδιες πυρηνικά οπλοστάσια. «Υπάρχει ένας τρόπος προσέγγισης ο οποίος δεν είναι ιδιαίτερα δίκαιος διότι αυτοί που κατηγορούν το Ιράν (ότι προσανατολίζεται προς τα πυρηνικά όπλα) διαθέτουν πολύ ισχυρές πυρηνικές υποδομές και δεν το αρνούνται αυτό» υπογραμμίζει ο Τούρκος Πρωθυπουργός. «Τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ διαθέτουν όλα πυρηνικά οπλοστάσια, ενώ υπάρχουν επιπλέον χώρες που δεν είναι μέλη της International Atomic Energy Agency (IAEA) οι οποίες έχουν επίσης πυρηνικά όπλα. Άρα παρόλο που το Ιράν δεν έχει όπλα, αυτοί που τονίζουν ότι το Ιράν δεν θα έπρεπε να τα έχει, είναι ακριβώς χώρες που έχουν πυρηνικά όπλα» τονίζει.
Τα σχόλιά του επισημαίνει η GUARDIAN είναι πολύ πιθανό να προκαλέσουν περαιτέρω όξυνση στις σχέσεις Τουρκίας – Ισραήλ, σχέσεις οι οποίες έχουν επιδεινωθεί «δραματικά» μετά από τον πόλεμο στη Γάζα, πέρυσι τον Ιανουάριο. Έγιναν δε την ώρα που ο Τούρκος Πρωθυπουργός προετοιμάζεται να επισκεφτεί αυτή την εβδομάδα το Ιράν, γείτονα της Τουρκίας για συνομιλίες με τον Ahmadinejad και τον Ayatollah Ali Khamenei. Η παρουσία του συνεχίζει η Βρετανική εφημερίδα, θα συμπέσει με εκείνη των ελεγκτών της IAEA, που έφτασαν στο Ιράν προκειμένου να επιθεωρήσουν τις εγκαταστάσεις για τον εμπλουτισμό ουρανίου κοντά στο Qom. Η αποκάλυψη για την ύπαρξη των εγκαταστάσεων τον περασμένο μήνα, ενέτεινε την ανησυχία της Δύσης όσον αφορά τη φύση της πυρηνικής δράσης του Ιράν.
Επιπλέον στη συνέντευξή του ο Erdogan άφησε να εννοηθεί ότι αποδέχεται τις διαβεβαιώσεις του Ιράν ότι το πρόγραμμά του είναι ειρηνικό, είπε δε ότι ανησυχεί περισσότερο για τις απειλές – κυρίως από το Ισραήλ – για «αφανισμό» του Ιράν. «Αυτοί που επικρίνουν το Ιράν δεν παρουσιάζουν πολύ καλά τα επιχειρήματά τους» είπε. «Κατά καιρούς διατυπώνονται απειλές. Εάν η ιδέα είναι να αφανίσουν το Ιράν ή κατά κάποιον τρόπο να το σβήσουν εξ ολοκλήρου από το χάρτη δεν νομίζω ότι αυτό είναι σωστό». «Από τη μια μεριά λες ότι επιθυμείς την παγκόσμια ειρήνη και από την άλλη έχεις μία τόσο καταστροφική προσέγγιση απέναντι σε ένα κράτος το οποίο έχει μία ιστορία 10.000 ετών. Δεν είναι σωστό» επαναλαμβάνει.
Σε ερώτηση εάν θεωρεί τον Ahmadinejad – τον οποίο το Ισραήλ κατηγορεί ότι απειλεί με την καταστροφή του – ως φίλο απαντά: «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι φίλος μας. Έχουμε κρατήσει πολύ καλές σχέσεις και δεν είχαμε καμία απολύτως δυσκολία». Υπεραμύνετα της απόφασής του να συγχαρεί τον Ahmadinejad μετά την επανεκλογή του τον Ιούνιο, παρά τις διαμαρτυρίες για ύπαρξη παρατυπιών στις εκλογές και τις εκκλήσεις για ελέγχους από την ΕΕ, «στην οποία η Τουρκία επιθυμεί να ενταχθεί» κλείνει η GUARDIAN.