14 Μαΐ 2009

Σχόλια για ΥΠΕΞ- 13

Από τη στήλη αυτή, είμαστε υποχρεωμένοι να πούμε δημοσίως ένα «μπράβο» στην Ντόρα Μπακογιάννη γιατί τόλμησε να πει μερικές αλήθειες στην τηλεόραση του MEGAκαι στην εκπομπή των Καμπουράκη Οικονομέα. Σε ερώτηση του κ. Καμπουράκη, σχετικά με τον Ρουβά και το διαγωνισμό της Eurovision, η κα Μπακογιάννη είχε το θάρρος – τεράστιο για τους σοβαροφανείς συνήθως Έλληνες πολιτικούς- να απαντήσει πως και την σχετική εκπομπή Eurovision παρακολουθεί και ο Ρουβάς της αρέσει, τόσο σαν τραγουδιστής, όσο και γιατί είναι ωραίο και καλό παιδί. «Είμαι μια Ρουβίτσα», τόνισε χαρακτηριστικά. Μάλιστα θεώρησε σκόπιμο να τονίσει πως δεν καταλαβαίνει γιατί πρέπει να γίνει χώμα και να δίνει εξηγήσεις στην …ελληνική διανόηση για τις επιλογές της αυτές. Για όλα αυτά, για το θάρρος να πει αυτά που είπε, σε μια κοινωνία που ζει μέσα στην υποκρισία, της αξίζει έπαινος!

Αλλά βέβαια, η κα Μπακογιάννη δεν λέει και δεν κάνει μόνον αυτά. Δυστυχώς για τη χώρα βρίσκεται επικεφαλής της Ελληνικής Διπλωματίας που χθες γνώρισε την πρώτη σημαντική διεθνή ήττα της σαν προεδρεύουσα χώρα του ΟΑΣΕ μετά την απόρριψη του Σχεδίου που αφορούσε την εξέλιξη της κατάστασης στη Νότια Οσσετία, το τμήμα της Γεωργίας, που αποσπάστηκε μετά τα αποτυχημένα κόλπα του ηγέτης της Σαακασβίλι. Η Ρωσία, δια του υπ. Εξωτερικών της απέρριψε –σαν άμεσα ενδιαφερόμενη- το Ελληνικό Σχέδιο μετά πολλών επαίνων καθώς θεωρεί ότι αντικατοπτρίζει σε υψηλό βαθμό την Αμερικάνικη αντίληψη για τα γεγονότα και τις ευθύνες που αποδίδονται. Με τον τρόπο αυτό, το σύνολο των διεθνών παρατηρητών είναι υποχρεωμένο να αποσυρθεί από την αμφισβητούμενη περιοχή, ως τις 30 Ιουνίου. Μοναδική περίπτωση ανατροπής της τελευταίας στιγμής ίσως αποτελέσει η Σύνοδος της Κέρκυρας όπου το υπ. Εξωτερικών, αναμένει το σύνολο των υπουργών εξωτερικών των χωρών – μελών του ΟΑΣΕ στις 28 Ιουνίου. Το πόσο θα κοστίσει στην ελληνική εξωτερική πολιτική αυτή η αποτυχία και τι πιθανά κέρδη θα έχει από την άλλη (όπως κάποια στελέχη της αρμόδιας υπηρεσίας και η επικεφαλής υπ. Εξωτερικών ελπίζουν) θα φανεί λίαν προσεχώς…

Στη Βαρσοβία, έδρα του Γραφείου Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ODHIR), που αποτελεί την τρίτη διάσταση του ΟΑΣΕ, βρέθηκαν εχθές οι βουλευτές, Παναγιώτης Σκανδαλάκης και Πέτρος Ευθυμίου, για διαβουλεύσεις με αξιωματούχους του Οργανισμού. Οι δύο Έλληνες βουλευτές προσκλήθηκαν από τον ODHIR με την ιδιότητα τους ως μέλη της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΑΣΕ, όπου η Ελλάδα ασκεί την Προεδρία Τους δύο βουλευτές συνόδευε η Tina Schon, Αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΑΣΕ, ενώ στις σχετικές συζητήσεις συμμετείχε και ο Σύνδεσμος της Ελληνικής Προεδρίας στον ODIHR, Πρέσβης, Βασίλειος Εικοσιπένταρχος.

Ομιλία-συζήτηση με τίτλο: «Ο Ελληνισμός της Αζοφικής: Ιστορία του Ελληνισμού της Νότιο-Ανατολικής Ουκρανίας», διοργάνωσε στους χώρους του Ελληνικού Κοινοτικού Κέντρου της Οτάβας, ο Ελληνικός πολιτιστικός σύλλογος «Παρνασσός», με ομιλητή τον Πρέσβη της Ελλάδος στον Καναδά, Νικόλαο Μάτση. Την εκδήλωση προλόγισε ο Πρόεδρος του «Παρνασσού, Ανδρέας Βίκης, ο οποίος επεσήμανε την προσωπική εμπειρία που αποκόμισε ο κ. Μάτσης στη Μαριούπολη, από την θητεία του ως Γενικός Πρόξενος το διάστημα 1997-2000.

Μετά τη μεσημβρινή ενημέρωση των ανταποκριτών στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, ο Hariharan Pakshi Rajan από τη Γραμματεία της Επιτροπής για τα Όρια της Υφαλοκρηπίδας (Commission on the Limit of the Continental Shelf), παραχώρησε συνέντευξη τύπου για τις αξιώσεις που έχουν υποβληθεί από κράτη που έχουν υπογράψει τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας. Όπως σημειώνεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση από το Γραφείο Εκπροσώπου του Γ.Γ. των βασικών σημείων της μεσημβρινής ενημέρωσης, η Επιτροπή για τα Όρια της Υφαλοκρηπίδας αναφέρει ότι, μέχρι τα μεσάνυκτα χτες, είχε λάβει περί τις 50 ατομικές ή από κοινού αξιώσεις από παράκτια κράτη που συμμετέχουν στη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας. Τα μεσάνυκτα σηματοδότησαν τη λήξη της προθεσμίας που είχε συμφωνηθεί το Μάιο του 1999 από τα συμμετέχοντα στη Σύμβαση κράτη για να υποβάλουν τις αξιώσεις τους για την υφαλοκρηπίδα πέρα από «την αποκλειστική οικονομική ζώνη» που προβλέπεται από τη Σύμβαση. Σύμφωνα με τη Σύμβαση, παράκτια κράτη ή ομάδες παρακτίων κρατών μπορεί να θέσουν δικαιοδοτικές αξιώσεις για υφαλοκρηπίδες πέραν του ορίου των δώδεκα μιλίων για τα χωρικά ύδατα και των 200 μιλίων για την αποκλειστική οικονομική ζώνη.
Κράτη τα οποία δεν ήταν σε θέση να ανταποκριθούν στη χτεσινή λήξη της προθεσμίας μπορούν ακόμη να προωθήσουν τις αξιώσεις τους σε έναν μηχανισμό υπό την Επιτροπή για τα Όρια της Υφαλοκρηπίδας. Άραγε με εμάς τι συμβαίνει. Εκδηλώθηκαν αξιώσεις από τρίτους σε βάρος μας ή απλά θεώρησαν πως «τα διμερή μας προβλήματα είναι μηδενικά και άρα ούτε για την υφαλοκρηπίδα διαφωνούν»;

«Οι διαπραγματεύσεις για λύση του Κυπριακού πρέπει να συνεχιστούν και αυτό, που απαιτείται, είναι η ευελιξία της άλλης πλευράς, ώστε να υπάρξει ουσιαστικό αποτέλεσμα και πρόοδος», υπογράμμισε σήμερα ο πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο, Βασίλειος Παπαϊωάννου. «Πρέπει να υπάρξει μια ουσιαστική πρόοδος, να καταλήξουν σε μία συμφωνημένη λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, χωρίς τεχνητά χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησία, στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του Ο.Η.Ε. και των αρχών και αξιών της Ε.Ε., με στόχο την επανένωση του νησιού και το τερματισμό της κατοχής», τόνισε. Επιτέλους κάποιος , έβαλε πάλι τα πράγματα στη θέση τους…