25 Φεβ 2010

Παραμένει η διεθνής κηδεμονία της Βοσνίας

Οι απαραίτητες συνθήκες οι οποίες θα οδηγούσαν στο τέλος της διεθνούς κηδεμονίας της Βοσνίας δεν πληρούνται ακόμη, δήλωσε ο ύπατος εκπρόσωπος Βαλεντίν Ίνζκο της διεθνούς κοινότητας, καλώντας τις τοπικές αρχές να εντείνουν τις προσπάθειες τους σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις.
Το Συμβούλιο Εφαρμογής Ειρήνης (PIC) στην Βοσνία-ένας διακυβερνητικός οργανισμός που αποτελείται από 55 χώρες και οργανώσεις-συνεδριάζει από χθες Τετάρτη στο Σεράγεβο και "είναι πλήρως δυσαρεστημένο" για την έλλειψη προόδου από την προηγούμενη συνδιάσκεψη του τον περασμένο Νοέμβριο, δήλωσε ο κ. Ίνζκο.
"Είναι αναγκαίο να διπλασιαστούν οι προσπάθειες προκειμένου να πληρούνται τα κριτήρια για το κλείσιμο του Γραφείο του Ύπατου Εκπροσώπου (OHR) στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη", πρόσθεσε ο Βαλεντίν Ίνζκο."Η διεθνής κοινότητα επιθυμεί να κάνει αυτή τη μετάβαση του OHR αλλά δεν θα το κάνει αν δεν πληρούνται οι συνθήκες", υπογράμμισε ο ύπατος εκπρόσωπος.

Από την πλευρα τους εξοργισμένοι φέρονται με την απόφαση αυτοί οι Σερβο- Βόσνιοι που δεν αποκλείεται τώρα κάτω από τη συνεχιζόμενη πίεση των δυτικών να καταργήσουν τη "Συνθήκη του Νταίητον" με την οποία αναγνωρίζεται η ανεξαρτησία της Σερβικής Δημοκρατίας στα πλαίσια της Βοσνίας & Ερζεγοβίνης, να προχωρήσουν σε δημοψήφισμα ανακηρύσσοντας την ανεξαρτησία τους και διαρυγνύοντας απολύτως τους δεσμούς τους με την Κροατο-Μουσουλμανική Ομοσπονδία.

Συμβούλιο υπουργών Εσωτερικών με θέμα την παράνομη μετανάστευση

Η παράνομη μετανάστευση ήταν από τα βασικά θέματα του Συμβουλίου υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες. Τις ελληνικές θέσεις υποστήριξε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης . Θέμα το οποίο επανήλθε στο Συμβούλιο, όπως ανέφερε σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση των εργασιών ο κ. Χρυσοχοΐδης, σε κοινή πρωτοβουλία Ελλάδας-Γαλλίας. Σύμφωνα με τον κ. Χρυσοχοΐδη, η συζήτηση στο σημερινό Συμβούλιο επικεντρώθηκε στο θέμα της παράνομης μετανάστευσης κυρίως στην ανατολική Μεσόγειο όπου υπογραμμίστηκε ότι « το πρόβλημα της ανατολικής Μεσογείου, το πρόβλημα της νότιας Ευρώπης και των μεταναστευτικών πιέσεων, είναι πρόβλημα όλης της Ευρώπης».
Κατά την παρέμβασή του στο Συμβούλιο, ο υπουργός είπε ότι παρουσίασε στους ομολόγους του το πρόβλημα σε όλο του το φάσμα και σε όλη του την έκταση δίνοντας συγκεκριμένα στοιχεία για το πώς η Ελλάδα διαχειρίζεται κάθε χρόνο εκατοντάδες χιλιάδες ψυχές. "Ένα πρόβλημα το οποίο πολιτικά είναι δύσκολα διαχειρίσιμο, κοινωνικά είναι δυσβάσταχτο και ανθρωπιστικά απαράδεκτο», είπε. Συμπλήρωσε ότι η Ελλάδα επιθυμεί να διαχειρίζεται τις ανθρώπινες ψυχές με τρόπο που αρμόζει στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και στην ανθρώπινη υπόσταση, με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, στις ανθρώπινες ελευθερίες, το διεθνές δίκαιο των δικαιωμάτων του ανθρώπου.
Ο κ. Χρυσοχοϊδης είπε ακόμη ότι από την άλλη πλευρά η Ελλάδα, ως μικρή χώρα, υφίσταται πολύ μεγάλες μεταναστευτικές πιέσεις και τόνισε ότι « δεν μπορούμε, σε καμιά περίπτωση, μόνοι μας να διαχειριστούμε ένα ζήτημα που αφορά όλη την Ευρώπη». « Ζητήσαμε τη στήριξη των εταίρων μας στην ΕΕ και φαίνεται ότι δρομολογούνται λύσεις, δρομολογούνται πολιτικές», ανέφερε ακόμη ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.
Στη συνέχεια ο κ. Χρυσοχοϊδης επεσήμανε ότι πρόσφατα σημειώθηκε μια θετική εξέλιξη με την εγκατάσταση στον Πειραιά του επιχειρησιακού βραχίονα για την ανατολική Μεσόγειο του οργανισμού φύλαξης και επιτήρησης των συνόρων της Ευρώπης, Frontex. "Εμείς δηλώσαμε ότι θα είμαστε έτοιμοι την 1η Ιουλίου να λειτουργήσει αυτό το γραφείο στον Πειραιά, έτσι ώστε να αρχίσουν να εργάζονται όλα μαζί τα κράτη μέλη να ενισχυθεί ο επιχειρησιακός μηχανισμός σε μέσα, εναέρια και πλωτά, σε ανθρώπινο δυναμικό, σε ειδικούς, έτσι ώστε να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί το προσεχές διάστημα”, είπε.
Σύμφωνα με τον κ. Χρυσοχοΐδη , στο σημερινό Συμβούλιο, ανακοινώθηκε από την Επιτροπή ότι προχωράει, με γρήγορους ρυθμούς, η υπογραφή συμφωνίας μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας και διακηρύχθηκε, από την πλευρά της Επιτροπής, ότι υπάρχει θέληση και από την πλευρά της Τουρκίας για υπογραφή συμφωνίας. Η ελληνική πλευρά τόνισε ότι η όποια χρηματοδότηση, μετά την υπογραφή της συμφωνίας, θα πρέπει να συνδέεται με την εφαρμογή της συμφωνίας, διότι και σήμερα η Τουρκία λαμβάνει κοινοτική χρηματοδότηση ως χώρα υπό σύνδεση, χωρίς όμως να αξιοποιεί τους κοινοτικούς πόρους για την προστασία των συνόρων της από την παράνομη μετανάστευση.
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη σημείωσε ακόμη ότι έλαβε πρόσκληση από τον Τούρκο ομόλογό του να επισκεφθεί την Τουρκία το προσεχές διάστημα προκειμένου να συζητήσει το ζήτημα αυτό, το οποίο «κάθε μέρα, όλο και περισσότερο, αρχίζει και γίνεται ένα μεγάλο πολιτικό και κοινωνικό ζήτημα στη χώρα».
«Εμείς από την πλευρά μας, ήδη έχουμε πολύ σπουδαία αποτελέσματα σε ό,τι αφορά τη φύλαξη των συνόρων. Θέλω να σας πω ότι ήδη ένα πολύ αποφασιστικό μήνυμα έχουμε στείλει προς τους διακινητές: Η έξοδος της χώρας πλέον δεν είναι ανοιχτή στον οποιονδήποτε για την υπόλοιπη Ευρώπη, για την Ιταλία. Τα δυο λιμάνια της χώρας, η Πάτρα και η Ηγουμενίτσα, αλλά και τα κύρια αεροδρόμια της χώρας έχουν θωρακιστεί με τέτοιον τρόπο ώστε να είναι σχεδόν αδύνατη η παράνομη έξοδος από τη χώρα», κατέληξε ο κ. Χρυσοχοϊδης.

Συνάντηση Ομπάμα-Παπανδρέου τον Μάρτιο

Με τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα θα συναντηθεί τον Μάρτιο ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ.Πεταλωτής. Οπως ανέφερε ο κ.Πεταλωτής ο πρόεδρος των ΗΠΑ προσκάλεσε τον έλληνα πρωθυπουργό για επίσκεψη στις ΗΠΑ στις 9 Μαρτίου, τονίζοντας ότι η ακριβής ημερομηνία θα καθοριστεί μέσω της διπλωματική οδού. «Στην πολύ δύσκολη συγκυρία στην οποία βρισκόμαστε μία τέτοια διεθνής επαφή είναι πολύ σημαντική», πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Ακόμη πάντως δεν έχει γίνειγνωστό το εύρος των συνομιλιών αν και δεν πρέπει ν' αποκλειστεί το γεγονός η πρόσκληση να οφείλεται στη δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία έχουμε περιελθει και δίνει αφορμές για περεταίρω πιέσεις επί των εθνικών θεμάτων (Σκόπια, Κυπριακό, Ελληνο-Τουρκικά) αλλά ενδεχομένως και για την προσπάθεια που κατέβαλε η κυβέρνηση να επανάλθει στο δρόμο των "καλών σχέσεων" με τη Μόσχα.

"Χάσαμε" τον Βύρωνα Θεοδωρόπουλο

Σε ηλικία 90 ετών έφυγε από τη ζωή, ο διπλωμάτης Βύρων Θεοδωρόπουλος, ο οποίος είχε πλούσια υπηρεσιακή δράση αλλά και συγγραφική και ακαδημαϊκή δραστηριότητά. Ένας άνθρωπος που δενόβήθηκε να στηρίξει και να καθοδηγήσει όταν χρειάστηκε νεώτερους συναδέλφους του, υπουργούς αλλά και διπλωματικούς συντάκτες.
Ο Βύρων Θεοδωρόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το 1946 εισήλθε στη διπλωματική υπηρεσία και υπηρέτησε στις Μόνιμες αντιπροσωπείες στον OΗΕ και στο ΝΑΤO, ως Πρόξενος στην Κωνσταντινούπολη, ως Σύμβουλος Πρεσβείας στην Άγκυρα και ως Γενικός Πρόξενος στην Αλεξάνδρεια.
Από το 1965, με το βαθμό του Πρεσβευτή, διετέλεσε Διευθυντής των Τουρκικών και Κυπριακών Υποθέσεων, Πρέσβης στον Καναδά, Μόνιμος Αντιπρόσωπος στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα και Μόνιμος Αντιπρόσωπος στο ΝΑΤO.
Από το 1976 έως το 1981, που συνταξιοδοτήθηκε, υπηρέτησε ως Μόνιμος Υπηρεσιακός Γενικός Γραμματέας του Yπουργείου Εξωτερικών και παράλληλα Πρόεδρος της Κεντρικής Επιτροπής Διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα.
Από το συγγραφικό του έργο, το βιβλίο με τίτλο «Oι Τούρκοι και Εμείς» βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών. Στα άλλα του έργα περιλαμβάνονται: «Το Κυπριακό. Μια Ενδοσκόπηση» (μαζί με τους Μεν. Αλεξανδράκη και Ε. Λαγάκο), «Εξωτερική Πολιτική - Διπλωματία - Διπλωμάτες», «Σκέψεις και προβληματισμοί για την εξωτερική μας πολιτική» (μαζί με τους Ε. Λαγάκο, Γ. Παπούλια και Ι. Τζούνη), «Ανασκόπηση. Η Εξωτερική Πολιτική της Νεότερης Ελλάδας», «Θουκυδίδης Επίκαιρος», «Σύνορα. Η μεταβαλλόμενη σημασία της εδαφικής κυριαρχίας», «Το Παράλογο στις διεθνείς σχέσεις», κ.ά.
Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δ. Δρούτσας, εξέφρασε την οδύνη του και τα βαθύτατα συλλαλητήρια του στην οικογένεια του εκλιπόντος προσθέτοντας ότι «η είδηση του θανάτου του Βύρωνα Θεοδωρόπουλου μας συγκλόνισε όλους».
«Με την οξύνοια, τη νηφαλιότητα και τη διορατικότητά του άνοιξε δρόμους, απομάκρυνε εμπόδια και αναζήτησε με επιτυχία λύσεις. Με τις γνώσεις, τη σοφία και την εμπειρία του προσέφερε υψηλές υπηρεσίες στην Ελλάδα. Συνέδεσε το όνομά του με την ένταξη της πατρίδας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση» σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός και πρόσθεσε: «Ο χαμός του είναι μεγάλη απώλεια για τη χώρα μας. Το κενό που αφήνει πίσω του δυσαναπλήρωτο. Τα λόγια του και τα γραπτά του, είναι η παρακαταθήκη του, που μας κάνει πιο πλούσιους, πιο έτοιμους να αντιμετωπίσουμε τις μεγάλες προκλήσεις που βρίσκονται μπροστά μας. Ο Βύρων Θεοδωρόπουλος θα είναι πάντα ένας μεγάλος δάσκαλος της Διπλωματίας. Το φωτεινό του πνεύμα θα συνεχίσει να αποτελεί φάρο στις προσπάθειές μας να έχουμε πάντα την Ελλάδα ψηλά».
Ο υπεύθυνος του Τομέα Εξωτερικής Πολιτικής της ΝΔ Δημήτρης Αβραμόπουλος, σε δήλωση του χαρακτήρισε τον εκλιπόντα ως «μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες, που τίμησαν με το έργο και τη συμβολή τους την Ελλάδα» και «συνέβαλε με το κύρος, το ήθος, τις ικανότητες και κυρίως την αποτελεσματικότητά του στην προάσπιση των εθνικών μας θεμάτων».
Αναφερόμενος στο έργο του είπε ότι «τιμήθηκε επάξια από την ελληνική πολιτεία με τις σημαντικότερες για την πατρίδα μας διπλωματικές θέσεις και αποστολές» και «συνέβαλε καθοριστικά στις διαβουλεύσεις και διαπραγματεύσεις, που οδήγησαν στην ένταξη της χώρα μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση» ενώ το συγγραφικό του έργο βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών. Ο κ. Αβραμόπουλος σημείωσε ακόμη ότι ο Β. Θεοδωρόπουλος «εκ των στενότερων συνεργατών του Εθνάρχη Κωνσταντίνου Καραμανλή, έχαιρε του βαθύτατου σεβασμού και της δημόσιας αναγνώρισης του πολιτικού κόσμου και της διεθνούς κοινότητας».
Τέλος εξέφρασε εκ μέρους της ΝΔ και του προέδρου της Αντώνη Σαμαρά, αισθήματα συγκίνησης, σεβασμού και τιμής, θερμά συλλυπητήρια και ειλικρινή αισθήματα θλίψης για την απώλειά του και σεβασμού στη μνήμη του και «τις εθνικά χρήσιμες για όλους μας παρακαταθήκες του».

Διέκοψε αιφνιδιαστικά ο Αμπάς την επίσκεψή του!

FLASH !
Διέκοψε πριν από μια ώρα περίπου την επίσημη επίσκεψή του στην Ελλάδα, ο Πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μ. Αμπάς, και επιστρέφει επειγόντως στην Παλαιστίνη, μέσω Συρίας και Ιορδανίας, προκειμένου "να αντιμετωπίσει σημαντικό εσωτερικό ζήτημα", σύμφωνα με την Παλαιστινιακή αντιπροσωπεία στην Ελλάδα.
Ο παλαιστίνιος πρόεδρος πραγματοποιούσε από χθες διήμερη επίσκεψη στην Αθήνα και είχαν κανονιστεί συναντήσεις με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία. Ο κ. Αμπάς συναντήθηκε ήδη πριν αναχωρήσει τόσο με τον Πρόεδρο Καρολο Παπούλια, όσο και με τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου, που του εκδήλωσαν την αμέριστη συμπαράστασή τους στον αγώνα για ενοποίηση των παλαιστινιακών εδαφών και την ολοκλήρωση της διαδικασίας για τη δημιουργία ανεξάρτητου κράτους.

Αμερικάνικη κριτική στην Ευρώπη για θέματα άμυνας!


Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Ρόμπερτ Γκέιτς χαρακτήρισε "επικίνδυνη" για την διεθνή ασφάλεια την "αποστρατιωτικοποίηση" της Ευρώπης, αναφερόμενος στην κατάρρευση της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε στην Ολλανδία λόγω της διένεξης των κομμάτων που την συγκροτούσαν σχετικά με την παράταση της αποστολής των ενόπλων δυνάμεων της χώρας, υπό τις διαταγές του NATO, στο Αφγανιστάν.
αποστρατιωτικοποίηση της Ευρώπης, όπου μεγάλο ποσοστό του κοινού και των πολιτικών αντιτίθενται στη χρήση στρατιωτικής ισχύος και των κινδύνων που συνεπάγεται έχει μετατραπεί από ευλογία τον 20ό αιώνα σε τροχοπέδη για την επίτευξη πραγματικής ασφάλειας τον 21ο", είπε ο Γκέιτς σε ομιλία του στην Ουάσινγκτον, κάνοντας λόγο για υποχρηματοδότηση του προϋπολογισμού του NATO, κάτι που υποστήριξε ότι αποτελεί "πολύ σοβαρό, μακροπρόθεσμο, συστημικό πρόβλημα", και καλώντας για "μεταρρυθμίσεις" στο σύμφωνο.

Θετικά κρίνει τα Σκόπια ο Νίμιτς


Σύμφωνα με τηλεγράφημα του ειδησεογραφικού πρακτορείου MIA, ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ στις συνομιλίες για το όνομα, Μάθιου Νίμιτς, μετά το πέρας της σημερινής συνάντησης με τον Πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεβσκι, προέβη σε εκτιμήσεις δηλώνοντας ότι στα Σκόπια διέκρινε πολύ σοβαρή και εποικοδομητική προσέγγιση σχετικά με αυτό το εθνικής σημασίας ζήτημα, το οποίο έχει επιπτώσεις και για την περιοχή και για την Ευρώπη.
«Πραγματοποίησα εντατικές συνομιλίες για το ζήτημα της ονομασίας. Διέκρινα πολύ ισχυρή αίσθηση και επιθυμία να λυθεί το πρόβλημα αυτό. Ελπίζω ότι βάσει των συνομιλιών εδώ και στην Αθήνα θα μπορέσουμε να εντατικοποιήσουμε τη διαδικασία, η οποία είχε επιβραδυνθεί κατά τους τελευταίους μήνες και να δούμε εάν υπάρχει δυνατότητα επίλυσης του ζητήματος της ονομασίας, το οποίο βρίσκεται στη διεθνή ατζέντα επί πάρα πολύ μακρά περίοδο», είπε ο κ. Νίμιτς.
Προφανώς, υπογράμμισε ο κ. Νίμιτς, οι θέσεις είναι διαφορετικές και χρειάζονται προσπάθειες και από τις δύο πλευρές προκειμένου να υπάρξει κοινή θέση.
«Θα δω ποιά είναι η κατάσταση στην Αθήνα και θα δούμε τί πρέπει να γίνει περαιτέρω», πρόσθεσε ο κ. Νίμιτς.
Ο ίδιος επανέλαβε ότι στα Σκόπια δεν κόμισε γραπτό έγγραφο ή σχέδιο.
«Όπως ξέρετε κατά τα προηγούμενα χρόνια κατέθεσα πολλές προτάσεις, εκ των οποίων πολλές βρίσκονται ακόμη στο τραπέζι και αξίζουν να αποτελούν αντικείμενο συζήτησης, ενώ θα μπορούσαν να καταστούν μέρος της λύσης. Τμήματα της λύσης είναι καλά γνωστά, ωστόσο», τόνισε ο κ. Νίμιτς, «ακόμη δεν υπάρχει ολοκληρωμένη λύση».

Σε γεύμα της Ελληνικής Πρεσβείας ο Πατριάρχης Κύριλλος

Ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών Κύριλλος κάλεσε τις ορθόδοξες χώρες να κατοχυρώσουν, από κοινού, τις χριστιανικές αξίες στον κόσμο στη διάρκεια του καθιερωμένου δείπνου στην Ελληνική Πρεσβεία με την ευκαιρία της Κυριακής της Ορθοδοξίας. «Θα αναπτύξουμε ό,τι συμβάλλει στην εδραίωση της ενότητάς μας βάσει των αξιών που μοιραζόμαστε», δήλωσε ο Πατριάρχης.
Σημειώνεται ότι ο προκαθήμενος της Ρωσικής Εκκλησίας ευχαρίστησε την Ελληνική Πρεσβεία γιατί διατηρεί την 17χρονη παράδοση παράθεσης δείπνου με την ευκαιρία της Κυριακής της Ορθοδοξίας.
Ο Πατριάρχης κκ Κύριλλος, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων, υπογράμμισε τις φιλικές σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Ελλάδας, οι οποίες δεν αναπτύσσονται μόνο στο επίπεδο των διακρατικών σχέσεων αλλά και μεταξύ των Ορθοδόξων Εκκλησιών και των δύο λαών.
Σημειώνεται ότι τον Ρώσο πατριάρχη υποδέχθηκε ο Έλληνας πρέσβης Μιχαήλ Σπινέλλης και η σύζυγός του, ενώ στο δείπνο παρακάθισαν ο Δήμαρχος Μόσχας Γιούρι Λουζκόφ, μέλη του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας και της ρωσικής Κυβέρνησης καθώς και ο αντιπρόσωπος της Ιεράς Έδρας στη Ρωσία,
Αντόνιο Μενίνι.
Το πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ παραθέτει, επιπροσθέτως, δήλωση του Πατριάρχη ο οποίος σημείωσε ότι «ευρισκόμενος ανάμεσα σε ορθοδόξους δεν αισθάνεσαι ότι βρίσκεται στο εξωτερικό».
Η ιστοσελίδα του Γραφείου Τύπου του ρωσικού Πατριαρχείου επισημαίνει ότι ο Έλληνας πρέσβης έκανε δώρο στον Πατριάρχη κκ Κύριλλο, χειροποίητη εικόνα της Παναγίας η οποία κατασκευάστηκε από ομογενείς καλλιτέχνες (οικογένεια Μαστερόπουλοι) κατά την βυζαντινή τεχνική του περίκλειστου σμάλτου.

Άρθρο Ali Birand για την κρίση στην Τουρκία

O γνωστός τούρκος δημοσιογράφος, Mehmet Ali Birand σε άρθρο του στην Posta με τίτλο «Ζούμε μια πρωτιά στη δημοκρατική μας ιστορία», μεταξύ άλλων, σημειώνει:
“Ουδέποτε ζήσαμε μια παρόμοια κατάσταση στην πρόσφατη ιστορία της Τουρκίας. Τα ίχνη της ιστορίας αυτής θα είναι πολύ βαθιά. Τώρά όλα περιστρέφονται γύρω από το ερώτημα: «Εφεξής τι πρόκειται να συμβεί;». Βρισκόμαστε σε μια πολύ λεπτή περίοδο, η οποία ανά πάσα στιγμή μπορεί να διολισθήσει προς μια άλλη κατεύθυνση.
Εάν την περίοδο, την οποία έχουμε ενώπιων μας, τη διαχειριστούμε καλά, τότε μπορεί να φτάσουμε σε ένα σημείο δίχως ατυχήματα. Εάν όμως συμβεί το αντίθετο, τότε μπορεί να βρούμε τους εαυτούς μας σε σημεία, τα οποία δεν επιθυμούμε διόλου.
Πάντως, αξιοπρόσεκτο είναι το γεγονός ότι οι αγορές δεν έχουν επηρεαστεί από τις εξελίξεις αυτές. Υπάρχει μια κατάσταση λες και τα πάντα είναι ομαλά. Όμως, δεν πρέπει η κατάσταση αυτή να μας εξαπατάει. Διότι μπορεί να αλλάξει ανά πάσα στιγμή. Όταν άρχισε η διερεύνηση της υπόθεσης Εργκενεκόν, όλοι μείναμε κατάπληκτοι. Τις συλλήψεις των διοικητών, οι οποίοι θεωρούνταν ότι βρίσκονται στο απυρόβλητο, τις παρακολουθήσαμε με μεγάλη αγωνία, συζητώντας παράλληλα μέχρι ποιου σημείου θα φτάσει η όλη υπόθεση.
Ακολούθησαν νέες συλλήψεις, νέες διερευνήσεις και νέα κατηγορητήρια. Κάθε φορά η ίδια ερώτηση: «Μέχρι ποιου σημείου θα φθάσει η υπόθεση αυτή;». Τα βλέμματα στράφηκαν προς το Γενικό Επιτελείο με το ερώτημα: «Ποια θα είναι η αντίδρασή του;». Η υπόθεση, όμως, δεν έμεινε εδώ. Όσα διαδραματίστηκαν την περασμένη Δευτέρα μπορούμε να πούμε ότι «αποτελούν μια πρωτιά για την πρόσφατη ιστορία της Τουρκικής Δημοκρατίας». Είχαμε 49 συλλήψεις στρατηγών, ναυάρχων και ορισμένων άλλων αξιωματικών διαφόρων βαθμίδων, εν ενεργεία και εν αποστρατεία.…
Όμως, υπάρχουν και κάποια άλλα σημεία που αξίζει να προσέξουμε: Τέθηκαν υπό κράτηση τρεις στρατηγοί, οι οποίοι διοικούσαν το Α΄ Σώμα Στρατού [Çetin Doğan, Hurşit Tolon και Ergin Saygun]. Λες και τα πάντα είχαν συσσωρευτεί γύρω από το Σώμα αυτό. Επίσης, ενώ ζούσαμε τις αντιδικίες με τη δικαιοσύνη και εξ αυτού του λόγου το κυβερνών κόμμα είχε δεχθεί όλες τις επικρίσεις επάνω του, αμέσως ξέσπασε μια τρικυμία συλλήψεων, με συνέπεια η προσοχή όλων να στραφεί αλλού. Άλλαξε αμέσως η ημερήσια διάταξη. Διενεργείται, αμοιβαία, ένας τρομερός ψυχολογικός πόλεμος.
Όμως, από χθες άρχισε να κυριαρχεί το εξής ερώτημα: «Ποια θα είναι η αντίδραση των ΤΕΔ;». Αυτό αποτελεί μια τέτοια λεπτή γραμμή, που να μην μπορεί κανείς να υπολογίσει μέχρι ποίου σημείου θα οδεύσουν τα πράγματα εάν χαθεί το μέτρο στα βήματα τα οποία θα πραγματοποιηθούν …

Τουρκία: Η «Υπόθεση Βαριοπούλα» ταρακουνά τη χώρα!

Έχοντας αναβάλει την προγραμματισμένη επίσκεψή του στην Αίγυπτο εξαιτίας των τελευταίων πρωτοφανών συλλήψεων ανώτατων εν ενεργεία και εν αποστρατεία αξιωματικών στο πλαίσιο της διερεύνησης της υπόθεσης «Βαριοπούλα», ο στρατηγός Μπασμπούγ, εν μέσω φημών περί ομαδικών παραιτήσεων, συγκάλεσε χθες στο Γενικό Επιτελείο σύσκεψη στρατηγών, ναυάρχων και πτεράρχων, προκειμένου να αξιολογηθεί η «σοβαρή» κατάσταση, ανάλογη με εκείνη που είχε πραγματοποιηθεί τον Ιανουάριο του 2009, μετά από συλλήψεις αξιωματικών εμπλεκόμενων στην υπόθεση Εργκενεκόν [των Κεμάλ Γιαβούζ και Τουντζέρ Κιλίντς]. Από την πλευρά του, και ο πρωθυπουργός Τ. Ερντογάν επιστρέφοντας χθες από την Ισπανία συναντήθηκε με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Τσιτσέκ, ο οποίος προηγουμένως είχε επισκεφθεί το Γενικό Επιτελείο, τον τούρκο υπ. Εσωτερικών Αταλάι και τον Υπουργό Δικαιοσύνης Εργκίν, με τους οποίους συζήτησε για τις τελευταίες εξελίξεις.

Η δικαστική κρίση

Στο μεταξύ, στο άλλο μέτωπο εκείνο των δικαστικών, στην προσπάθειά του να κατευνάσει τα πνεύματα και να βρει διέξοδο στην αντιπαλότητα ανώτατων δικαστών και κυβέρνησης, ο Πρόεδρος Γκιούλ δέχθηκε χθες τους Προέδρους του Ανώτατου Δικαστηρίου και του Συμβουλίου Επικρατείας, ενώ σήμερα θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο του Συνταγματικού Δικαστηρίου και τον Υπουργό Δικαιοσύνης. Μετά την ολοκλήρωση των επαφών του, ο Τούρκος Πρόεδρος αναμένεται να προβεί σε σχετική ενημέρωση. Σύμφωνα με τον Τύπο, αντικείμενο των συζητήσεων αποτελεί η αναγκαιότητα των μεταρρυθμίσεων στον τομέα της δικαιοσύνης.

Στις Βρυξέλλες σχεδιάζουν τη… Μυστική Υπηρεσία της ΕΕ !

Στην ΕΕ σχεδιάζουν να ενώσουν τις τρεις «αυτόνομες» υπηρεσίες πληροφοριών που διαθέτει η Επιτροπή σε μία ενιαία προκειμένου να ενισχύσουν με αυτή τη συλλογή πληροφοριών που απαιτεί πλέον η νέα Υπηρεσία Εξωτερικών Σχέσεων, υπό την βαρόνη Άστον. Στο μεταξύ, η βαρόνη ετοιμάζει την πρόταση για τη μελλοντική δομή του διπλωματικού σώματος της Ένωσης που σε τελική μορφή θα γίνει γνωστή το Μάρτιο.
Όμως, πηγές στα θεσμικά όργανα της ΕΕ, υποστηρίζουν ότι η ενοποίηση των τριών υπηρεσιών, θα δώσει δυνατότητες πολλαπλάσιες στο σημερινό Κοινό Κέντρο Επιχειρήσεων, γνωστό ως SitCen, που σήμερα έχει 110 υπαλλήλους και βρίσκεται στην λεωφόρο de Cortenbergh, στην καρδιά της «ευρωπαϊκής συνοικίας».
Σήμερα η μια εκ των υπηρεσιών λειτουργεί μ ένα Γάλλο επικεφαλής πράκτορα και μια σειρά από διευθύνσεις διαφορετικής διαβάθμισης ασφαλείας, που ελέγχουν και μεταβιβάζουν τις πληροφορίες που στέλνουν οι υπηρεσίες των χωρών-μελών και συγγράφουν κατά περίσταση εκθέσεις 4-10 σελίδων για θέματα που ξεκινούν από τις διπλωματικές σχέσεις του Ιράν, την τρομοκρατία, πωλήσεις όπλων, εκτιμήσεις «απειλής» κατά των χωρών-μελών, της ΕΕ ή φιλικών χωρών.
Στο SitCen λειτουργεί επίσης όλο το εικοσιτετράωρο γραφείο προ-ειδοποίησης το οποίο χρησιμοποιεί ανοικτές πηγές, όπως η παρακολούθηση του BBC ή φωτογραφίες που ελήφθησαν από εμπορικούς δορυφόρους, και στέλνει μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και SMSes σε επιλεγμένους διπλωμάτες της ΕΕ, δύο ή τρεις φορές την ημέρα κρατώντας τους ενήμερους για θέματα που σχετίζονται με τις ευθύνες τους.
Στο ίδιο κτίριο λειτουργεί και μια άλλη ομάδα 12 ατόμων που ασχολείται με τη δράση των στρατιωτικών και αστυνομικών αποστολών της ΕΕ στην Αφρική, Ασία, ή την Ευρώπη.

Η τρίτη σημερινή μονάδα είναι το Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων, στην πίσω πλευρά του κτίριο Charlemagne της Επιτροπής. Διοικείται από έξι υπαλλήλους. Λειτουργεί μια ασφαλή ιστοσελίδα όπου εμφανίζει έκτακτες ειδήσεις σχετικά με τις περίπου 118 σημαντικές συγκρούσεις στον κόσμο, από ανοικτές πηγές και από τις πρεσβείες της Επιτροπής, στο εξωτερικό. Χρησιμοποιεί επιστημονικά εργαλεία, όπως η στατιστική ανάλυση, και υψηλής τεχνολογίας λογισμικό: Ένα πρόγραμμα σαρώνει τηλεοπτικές εκπομπές γύρω από τον κόσμο και αυτόματα ξεχωρίζει με εισαγωγικά στους όρους αναζήτησης, όπως πχ, τα ονόματα των ανθρώπων.
Είναι ασαφές, που θα εγκατασταθεί και ποίος θα είναι υπεύθυνος, στη νέα ενιαία υπηρεσία. Αλλά ο σημερινός επικεφαλής του SitCen, πρώην Βρετανός διπλωμάτης William Shapcott, είναι o κορυφαίος υποψήφιος κι αυτό οφείλεται στις φιλικές σχέσεις του με μυστικές υπηρεσίες των κρατών μελών.
Διπλωμάτες της ΕΕ θα ήθελαν η νέα υπηρεσία να προβαίνει σε συστάσεις πολιτικής, καθώς και αναλυτικές εκθέσεις. Άλλοι θέτουν ερωτήματα σχετικά με το ήθος της: "Θα χρησιμοποιηθεί προκειμένου να διασφαλιστούν τα επιθετικά εθνικά συμφέροντα των χωρών-μελών, ή για κοινούς στόχους, όπως η οικοδόμηση ειρήνης και την ελάφρυνση της κρίσης;" διερωτήθηκε ένας υπάλληλος της ΕΕ.
Θα είναι μια «Μυστική Υπηρεσία» όπως πρότειναν η Ισπανία, το Βέλγιο και η Αυστρία»; Κατηγορηματικά όχι απαντά ένας υπεύθυνος που υποστηρίζει πως η νέα υπηρεσία απέχει «έτη φωτός» από κάτι σχετικό.
Πάντως οι πρώτες «καραμπόλες» άρχισαν να γίνονται ήδη γνωστές στους ευρωπαϊκούς κύκλους των Βρυξελλών μιας και ορισμένες χώρες, με προεξάρχουσα τη Γαλλία φοβούνται πως η βαρόνη Άστον, δείχνει σημάδια προτίμησης σε άτομα που έχουν σχέση με τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες ή είναι ιδιαιτέρως φιλικά προς αυτές…

Συνάντηση Λαβρόφ - Άστον

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέϊ Λαβρόφ και η αντιπρόσωπος της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική Κάθριν Άστον συναντήθηκαν χθες στη Μόσχα για να συζητήσουν την προετοιμασία της συμφωνίας-πλαισίου μεταξύ Ε.Ε. - Ρωσίας καθώς και την προοπτική κατάργησης του καθεστώτος θεωρήσεων.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ρωσικού ΥΠΕΞ Αντρέι Νεστερένκο πριν από τη συνάντηση, επρόκειτο να συζητήσουν θέματα που αφορούν στην ανάπτυξη των σχέσεων Ε.Ε.-Ρωσίας και συγκεκριμένα την κοινή πρωτοβουλία για τον εκσυγχρονισμό της Εταιρικής Σχέσης, την προοπτική κατάργησης του καθεστώτος θεωρήσεων και την πορεία της προετοιμασίας της συμφωνίας-πλαισίου Ε.Ε. - Ρωσίας. Αναμένεται επίσης να εξεταστεί η συνεργασία Ε.Ε.- Ρωσίας μετά την έναρξη της ισχύος της συμφωνίας της Λισαβόνας και να γίνει ανταλλαγή απόψεων για την ευρωπαϊκή ασφάλεια υπό το φως της πρωτοβουλίας του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Στη συνάντηση θα συζητηθεί και η διευθέτηση του Μεσανατολικού, το Αφγανιστάν, το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, η κατάσταση στην Ανατολική Ευρώπη και η Υπερκαυκασία.

ΕΕ και Δυτικά Βαλκάνια

Σε χθεσινό δημοσίευμα στην EUROPOLITIQUE, με τίτλο «Παρατείνονται οι εμπορικές προτιμησιακές συμφωνίες με τα Βαλκάνια’’ αναφέρεται στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η όποια εκτιμά ότι μια παύση των εμπορικών σχέσεων θα επηρεάσει τις οικονομικές επιδόσεις της περιοχής, να παρατείνει τις εμπορικές προτιμησιακές συμφωνίες μεταξύ της ΕΕ και των χωρών των Δυτικών Βαλκάνιων μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2015.
Υπογραμμίζει ,ότι για πρώτη φορά το 2000 η ΕΕ εγκατέστησε απεριόριστη εμπορική πρόσβαση δίχως τελωνειακούς δασμούς προς τις χώρες που συμμετέχουν στην διαδικασία Σταθεροποίησης και Σύνδεσης (Αλβανία, Βοσνία, Κροατία, Μαυροβούνιο, ΠΓΔΜ, Σερβία). Επισημαίνει, ότι η ΕΕ κρατάει ουδέτερη στάση προς το Κόσοβο το οποίο ανακήρυξε την ανεξαρτησία του το Φεβρουάριο 2008 ( 4 χώρες μαζί με την Ελλάδα από 27 χώρες της ΕΕ δεν αναγνωρίζουν το Κόσοβο ως ανεξάρτητη χώρα).
Διπλός είναι ο στόχος της Επιτροπής, να παρατείνει τις εμπορικές σχέσεις με τα Δυτικά Βαλκάνια και να επιτρέψει στο τελωνειακό καθεστώς του Κοσόβου να έχει πρόσβαση στην ΕΕ χωρίς ποσοστώσεις και δασμούς, καταλήγει το άρθρο.