7 Οκτ 2009

Τα βιογραφικά των νέων πολιτικών προϊσταμένων του ΥΠΕΞ

Δεν χρειάζονται συστάσεις για τον πρωθυποιυργό και υπεξ, Γ. Παπανδρέου Στη συνέχεια τα επίσημα βιογραφικά των δύο νέων πολιτικών προϊσταμένων του ΥΠΕΞ.
Αναπληρωτής Υπουργός: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΡΟΥΤΣΑΣ
Γεννήθηκε στην Λευκωσία στις 5 Αυγούστου 1968.Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του στην Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βιέννης, όπου συνέγραψε και την Διδακτορική Διατριβή του με θέμα την «Ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση», ξεκίνησε, το 1994, την ακαδημαϊκή του σταδιοδρομία ως καθηγητής Ευρωπαϊκού Δικαίου στο Ερευνητικό Κέντρο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Οικονομικού Πανεπιστημίου της Βιέννης Παράλληλα με τις ακαδημαϊκές του υποχρεώσεις, διετέλεσε, από το 1998, νομικός σύμβουλος στο επιτελείο του Υπουργού Εξωτερικών και μετέπειτα Καγκελάριου της Αυστρίας, Wolfgang Schüssel.Toν Σεπτέμβριο 1999 επέστρεψε στην Ελλάδα ως Ειδικός Σύμβουλος του Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Α. Παπανδρέου, με ιδιαίτερο αντικείμενο την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το Κυπριακό, την πολιτική προσέγγισης της Ελλάδας με την Τουρκία, καθώς και τα μεγάλα θεσμικά ζητήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.Από τον Μάρτιο 2004 είναι ο Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ και Προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Γιώργου Α. Παπανδρέου.Τον Μάρτιο 2008 ανέλαβε και χρέη Εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ για τα διεθνή ΜΜΕ και ως προς τις δραστηριότητες του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ ως Προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.Τον Μάιο 2008 ορίστηκε Γραμματέας του Τομέα Εξωτερικής Πολιτικής & Διεθνών Σχέσεων του ΠΑΣΟΚ.Έχει πλούσιο συγγραφικό έργο και σειρά διαλέξεων στο εσωτερικό και εξωτερικό για θέματα Ευρωπαϊκού Δικαίου, Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Εμπορικού Δικαίου, Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Άμυνας.Μιλά Γερμανικά, Αγγλικά, Γαλλικά και Ρώσικα.Είναι παντρεμένος με τη δημοσιογράφο Φαίη Καραβίτη.

Υφυπουργός: ΣΠΥΡΟΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ
Γεννήθηκε το 1964 στην Αθήνα.Έχει δύο κόρες
Περιβαλλοντολόγος / Οικονομολόγος
Εκλέχτηκε πρώτη φορά το Σεπτέμβριο 2007 ως Βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ.
Μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής. Μέλος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής. Αναπληρωτής Εισηγητής του Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας ΥΠΕΧΩΔΕ του ΠΑΣΟΚ.
Μέλος του Εθνικού Συμβουλίου ΠΑΣΟΚ. Υπεύθυνος για το Σχέδιο Αειφόρου Ανάπτυξης του Μεσογειακού Προγράμματος Δράσης των Ηνωμένων Εθνών (2007). Πρόεδρος του Φεστιβάλ Κινηματογράφου και Εικαστικών Τεχνών της Ρόδου Ecofilms (2004-2007). Συντονιστής της Πρωτοβουλίας MedWet για τους Μεσογειακούς Υγροτόπους της Σύμβασης Ramsar (2001-2007). Σύμβουλος του Υφυπουργού ΠΕΧΩΔΕ (1997-2001). Διευθυντής Προγράμματος της Περιβαλλοντικής Οργάνωσης WWF και Πρόεδρος της Μεσογειακής Ομάδας (1992-1997).
ΞΕΝΕΣ ΓΛΩΣΕΣ Αγγλικά (άριστα), Γαλλικά (άριστα), Ιταλικά (βασικά).

Το νέο Υπουργείο Εξωτερικών

Το αποτέλεσμα των μακρών αναζητήσεων ανάμεσα στα 160 μέλη της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ δεν απέδωσε νέο υπουργό Εξωτερικών και ο Γ. Παπανδρέου παραβίασε τη δική του πρόσφατη ανακοίνωση, να μην αναλάβει ο ίδιος άλλο υπουργείο, πλην της πρωθυπουργίας. Δεν απέδωσε όμως φαίνεται και ανάμεσα στους πολυπληθείς φίλους αι συνεργάτες του, που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει. Αυτό συνέβη όχι γιατί δεν διέθετε κατάλληλους αλλά γιατί, όπως είθισται, έπρεπε να διατηρήσει ισορροπίες…

Η επιλογή των Δ. Δρούτσα και Σπ. Κουβέλη σαν άμεσων συνεργατών του, στις θέσεις του υπουργού Αναπληρωτή και Υφυπουργού δηλοί πως επιθυμεί μια στενή εξάρτηση της Εξωτερικής Πολιτικής με εκείνον, καθώς και τα δύο αυτά μέλη δεν μετέχουν του υπουργικού συμβουλίου, εάν κάτι δεν αλλάξει. Ο κ. Δρούτσας αναμένεται να αναλάβει τις πολιτικές διευθύνσεις ενώ ο κ. Κουβέλης τις Οικονομικές την ΥΔΑΣ και τον Απόδημο Ελληνισμό (άραγε τώρα κατάλαβε ο κ. Νιώτης πως δεν θάναι υφυπουργός Αποδήμων;)

Το γεγονός της παρουσίας του στο ΥΠΕΞ, μειώνει τους κινδύνους πιθανών συγκρούσεων με τον Ευάγγελο Βενιζέλο αν και ο πληθωρικός πολιτικός δύσκολα θα αποφύγει τις «κόντρες» με τον επίσης «πληθωρικό» αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και υπεύθυνο του ΚΥΣΕΑ, Θεόδωρο Πάγκαλο.(ποιοι θυμούνται πως αποκαλούσε ο κ. Θόδωρος τον Γ. Παπανδρέου όταν ήταν υφυπουργός του;) Αυτό που ακόμη δεν γνωρίζουμε σχετικά με τις τοποθετήσεις άλλων στελεχών στο ΥΠΕΞ, είναι ποιοι θα αναλάβουν ρόλο «Ειδικών και Γενικών Γραμματέων» και που είναι πολλοί, καθώς έχουν ράψει κουστούμια… ασχέτως αν είναι και αριστερών πεποιθήσεων!

Τώρα σε ότι αφορά την Εξωτερική Πολιτική της χώρας. Είναι γνωστές οι θέσεις του Γ.Π. Για το Κυπριακό σας ενημερώσαμε μόλις προ πενθημέρου, ενώ στη Λευκωσία έχουν ήδη παγώσει καθώς περιμένουν και την επίσκεψή του πριν πάει στις Βρυξέλλες. Αν και φοβούμεθα, λόγω των πληροφοριών που μας παρείχαν πως, θα πάει στην πρωτεύουσα της Ευρώπης… με άδεια χέρια! Αλλά γι αυτά θα έχουμε καιρό από αύριο μετά την ανάληψη του υπουργείου από την κα Μπακογιάννη. Εδώ έχουμε μια παρατήρηση: ενώ φεύγει η κα Μπακογιάννη που διεκδικεί πλέον την ηγεσία της ΝΔ και αναλαμβάνει ο Γ. Παπανδρέου, η πολιτική του υπουργείου απέναντι στα μεγάλα ζητήματα δεν θα αλλάξει. Αλλάζει, γιατί απομακρύνθηκε ο Κ. Καραμανλής

Περίεργη επίθεση στα Σκόπια...

Το εβδομαδιαίο πολιτικού περιεχομένου περιοδικό «FOCUS» δίνει ιδιαίτερη δημοσιότητα στην περιπέτεια, όπως τη χαρακτηρίζει, εκπροσώπου ελληνικής εταιρίας, που σμμετείχε σε διαγωνισμό του υπουργείου Περιβάλλοντος, για τη διαχείριση νοσοκομειακών αποβλήτων στην ΠΓΔΜ.
Με τίτλο «Γιατί ο εκπρόσωπος της ελληνικής εταιρίας «ΕPE» ξυλοκοπήθηκε στην καρδιά των Σκοπίων» και υπέρτιτλο «Σκανδαλώδης επίλογος στο διαγωνισμό του υπουργείου Περιβάλλοντος για διαχείριηση νοσοκομειακών αποβλήτων» το περιοδικό αναφέρεται στο ιστορικό της υπόθεσης. Όπως περιγράφεται, η κρατική επιτροπή, που είναι αρμόδια για τις ενστάσεις επί των κρατικών προμηθειών απέρριψε δύο φορές την απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος, με την οποία είχε ανακηρυχθεί νικήτρια στο διαγωνισμό, η σλοβενική εταιρία «RIKO». Ο συντάκτης επισημαίνει ότι η κυβέρνηση του Ν. Γκρούεφσκι ζήτησε από τον αρμόδιο υπουργό Περιβάλλοντος να σεβαστεί την απόφαση της επιτροπής και να προχωρήσει σε άλλες διαδικασίες, καθώς η προσφορά της σλοβενικής εταιρίας, δεν κάλυπτε τις προδιαγραφές του διαγωνισμού. Ο υπουργός Γιακούντι Νεσάτι τελικά, ακύρωσε το διαγωνισμό, υποστηρίζοντας, όπως τονίζεται χαρακτηριστικά στο άρθρο, ότι « αφού δεν παίρνουν το έργο οι Σλοβένοι δεν θα το πάρει κανείς».
Ο εκπρόσωπος της ελληνικής εταιρίας Ζ. Ρίστιτς, συνεχίζει το δημοσίευμα, μαζί με το νομικό σύμβουλο της εταιρίας, ζήτησαν εξηγήσεις από το υπουργείο και την αρμόδια επιτροπή διαγωνισμού, αλλάδεν τους δόθηκαν. Καθώς επέστρεφε στο γραφείο του ο Ζ. Ρίστιτς, όπως περιγράφει ο ίδιος στο περιοδικό, τον περίμενε κάποιος άγνωστος, που τον ρώτησε: «Που είναι ο Έλληνας;» Και πριν προλάβει να απαντήσει δέχθηκε χτύπημα στο πρόσωπο, με αποτέλεσμα να σπάσει η μύτη του. Ο ίδιος κατήγγειλε το περιστατικό στην αστυνομία και υποστηρίζει ότι υποψιάζεται, πως η επίθεση εναντίον του έχει σχέση με το διαγωνισμό για τα νοσοκομειακά απόβλητα, ύψους 3,5 εκατομμυρίων ευρώ.
Το άρθρο στο περιοδικό καταλήγει, ότι ενημερώθηκε η έδρα της εταιρίας στην Αθήνα, το Γραφείο Συνδέσμου στα Σκόπια και η αντιπροσωπεία της Ε.Ε.

Συνεχίζει να προκαλεί προβλήματα ο Ντάουνερ στην Κύπρο!

Σε σημερινό άρθρο του Βαγγέλη Βασιλείου στην ε/φ «ΠΟΛΙΤΗΣ» με τίτλο «Επικοινωνιακά τερτίπια» και υπέρτιτλο «Σε δυο μέρες 9,3 εκ. στερλίνες από την ‘επιτροπή’» αναλύεται η ‘επικοινωνιακή’ τακτική της επονομαζόμενης «επιτροπής αποζημιώσεων» που συστάθηκε το Δεκέμβριο του 2005 στα Κατεχόμενα, κατόπιν καταδικαστικών αποφάσεων σε βάρος της Τουρκίας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), μετά από προσφυγές Ε/Κ πολιτών για τις περιουσίες τους στα Κατεχόμενα.

Σκοπός της «επιτροπής» διακηρύσσεται ότι είναι να δέχεται παράπονα από Ε/Κ που απώλεσαν τις περιουσίες τους στην κατεχόμενη Κύπρο και να προσφέρει ‘θεραπείες’, μεταξύ των οποίων η επιστροφή, η αποζημίωση και η ανταλλαγή της, με ισάξια τουρκοκυπριακή που βρίσκεται στο Νότο. Μέχρι στιγμής, το ΕΔΑΔ δεν αναγνωρίζει την «επιτροπή» ως εσωτερικό ένδικο μέσο, στο οποίο θα πρέπει να προσφεύγουν όλοι οι Ε/Κ πολίτες προτού αποταθούν στο ΕΔΑΔ, ωστόσο η «επιτροπή» προχωρεί σε κινήσεις επικοινωνιακής προβολής του «έργου» της, μέσω αποστολής ενημερωμένων εκθέσεων προς το ΕΔΑΔ και μέσω παρουσίας στο Διαδίκτυο, ώστε να αποδείξει ότι έχει γίνει αποδέκτης πολλών αιτήσεων Ε/Κ και έχει διευθετήσει ικανοποιητικά μεγάλο αριθμό υποθέσεων ε/κ περιουσιών. Πρόεδρος της «επιτροπής» είναι η κα Sümer Erkmen.

Ο δικτυακός τόπος της «επιτροπής αποζημιώσεων http://www.kuzeykibristmk.org/ english/index.html εγκαινιάσθηκε την προηγούμενη Τετάρτη και λειτουργεί στην τουρκική και αγγλική γλώσσα.

Επισημαίνεται ότι η συγκεκριμένη ιστοσελίδα είναι ακόμη ‘φτωχή’ σε υλικό και εκτός από τη ‘νομοθεσία’ στην οποία στηρίζεται, μερικές απαντήσεις σε ‘συνήθεις ερωτήσεις’ ενδιαφερομένων, τη σύνθεση των μελών της «επιτροπής» και φόρμες αιτήσεων για τους ενδιαφερόμενους, δεν ‘εμφανίζει’ σήμερα κανένα στατιστικό στοιχείο ή νέα ή εκθέσεις (ένδειξη: “site under construction”). Τα στοιχεία που αναφέρει ο αρθρογράφος στο δημοσίευμα που παρατίθεται παρακάτω, λόγω συνεχών αλλαγών από την προηγούμενη Τετάρτη, μάλλον ‘αποσύρθηκαν’ προσωρινά.

Στο άρθρο σημειώνεται: «Την εικόνα ότι η ‘επιτροπή αποζημιώσεων’ τυγχάνει ολοένα και ευρύτερης αποδοχής μεταξύ των Ε/Κ προσπαθεί να χτίσει για τα μάτια του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων η τουρκική πλευρά ενόψει της κρίσιμης νομικής μάχης της 18ης Νοεμβρίου για τις οχτώ πιλοτικές προσφυγές.

Στο πλαίσιο αυτού του επικοινωνιακού παιχνιδιού, η Τουρκία δεν παραλείπει να στέλνει διαδοχικά ενημερωμένες εκθέσεις για τη δράση της ‘επιτροπής’ στις οποίες και παρουσιάζεται κάθε φορά αυξητικός αριθμός αιτήσεων και διευθετημένων υποθέσεων.

Ωστόσο, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του ‘Π’, τα στοιχεία που παρουσιάζει ως νέες εξελίξεις η ‘επιτροπή’ δεν είναι τελικά και τόσο ‘φρέσκες’, αλλά αντιθέτως πρόκειται για στοιχεία που έχει ενώπιον της η ‘επιτροπή’ για μεγάλο χρονικό διάστημα και τα ανασύρει προς δημοσίευση όποτε κρίνεται ότι αυτό θα λειτουργήσει επικοινωνιακά υπέρ της.

Η τακτική αυτή αποτυπώνεται εσχάτως και στην ιστοσελίδα της ‘επιτροπής αποζημιώσεων’, η οποία τέθηκε σε λειτουργία μόλις την περασμένη Τετάρτη και έκτοτε έχει παρουσιάσει (ήδη) δυο διαφορετικές εκδοχές για τη δράση της ‘επιτροπής’.

Για να γίνει πιο κατανοητή η τακτική που έχει υιοθετηθεί να εξηγήσουμε ότι στην πρώτη της ανακοίνωση η ιστοσελίδα της ‘επιτροπής’ (την περασμένη Τετάρτη) έκανε λόγο για 413 αιτήσεις, από τις οποίες είχε διευθετήσει με φιλικούς διακανονισμούς τις 69, έχοντας δαπανήσει συνολικά για σκοπούς αποζημιώσεων 23.391,600 στερλίνες.

Χθες λοιπόν και μόλις δυο εργάσιμες μέρες από το αρχικό ανακοινωθέν, η ‘επιτροπή’ γνωστοποίησε πως ο αριθμός των αιτήσεων ανέβηκε στις 419 αιτήσεις, ενώ εκείνος των διευθετημένων στις 70. Το εκπληκτικό είναι ότι για αυτή τη μια επιπρόσθετη διευθετημένη αίτηση το ποσό που δαπανήθηκε για σκοπούς αποζημιώσεων ανέβηκε στα 32.738,600 στερλίνες, δηλαδή αυξήθηκε κατά 9.347.000 στερλίνες.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της εφημερίδας, η μια επιπρόσθετη διευθετημένη υπόθεση αφορά τον Ε/Κ (κάτοικο Ελλάδας) που συμφώνησε προ καιρού να διευθετήσει την υπόθεση του έναντι του προαναφερόμενου ποσού. Ο ‘Π’ είχε δημοσιεύσει τη συγκεκριμένη υπόθεση στις 12/09/2009 (υπό τον τίτλο «Χρήμα για το χρίσμα»), γράφοντας πως το ποσό του 9,5 περίπου εκατομμυρίου ευρώ δίδεται για μεγάλη ακίνητη περιουσία στη Μόρφου (περιοχή Καπούτι).

Ενώ δηλαδή η διευθέτηση είχε επιτευχθεί πριν από ένα μήνα περίπου, τα στοιχεία της υπόθεσης συμπεριλήφθηκαν μόλις χθες στην έκθεση της ‘επιτροπής’ που στέλνεται (για σκοπούς ενημέρωσης) και στο Στρασβούργο.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η συγκεκριμένη επικοινωνιακή πρακτική θα ακολουθηθεί και στο μέλλον, τόσο μέχρι την προθεσμία για υποβολή παρατηρήσεων στο Στρασβούργο, όσο και σε μεταγενέστερη φάση.

Βέβαια, πέρα από τα θέματα εντυπώσεων υπάρχουν και αυτά της ουσίας. Η τουρκική πλευρά με τη συγκεκριμένη διευθετημένη υπόθεση μπορεί -σε ένα βαθμό- να αντικρούσει το επιχείρημα ότι οι αποζημιώσεις που δίδονται από την ‘επιτροπή’ είναι πενιχρές. Το αν βέβαια το ποσό των 9,5 περίπου εκ. ευρώ φανεί αρκετό, θα διαφανεί μετά την ακροαματική διαδικασία της 18ης Νοεμβρίου. Να θυμίσουμε ότι η ‘επιτροπή’ έκλεισε άλλη μια υπόθεση με μεγάλη αποζημίωση (πάνω από 10 εκ. ευρώ για ακίνητα γνωστής οικογενείας της Λευκωσίας)».

Υποστήριξη στο Μαυροβούνιο από ΗΠΑ - Κροατία

Οι προσπάθειες του Μαυροβουνίου για τη διατήρηση της ασφάλειας στην περιοχή των Βαλκανίων και η συμμετοχή του στη ΝΑΤΟϊκή αποστολή στο Αφγανιστάν, ικανοποιούν ιδιαίτερα τις ΗΠΑ. Αυτό προκύπτει από ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Αμερικανικό Πεντάγωνο, μετά τη συνάντηση του υπουργού Άμυνας, Ρόμπερτ Γκαίητς, με τον μαυροβούνιο ΥΠΕΞ, Μπόρο Βούσινιτς.

Εξάλλου, την υποστήριξη της Κροατίας στην ευρωατλαντική προοπτική του Μαυροβουνίου εξέφρασε ο κροάτης ΥΠΕΞ, Γκόρνταν Γιαντράκοβιτς, κατά τις συνομιλίες του με τον εκπρόσωπο του κοινοβουλίου της Πρίστινα, Ράνκο Κριβόκαπιτς, τονίζοντας ότι το Ζάγκρεμπ, με την εμπειρία που έχει αποκτήσει στη συγκεκριμένη διαδικασία, είναι πρόθυμο να βοηθήσει για την επίτευξη αυτού του στόχου.

Νέες συμφωνίες Ρωσίας - Σερβίας

Μετά τη συνάντησή του στη Μόσχα με το ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, ο ΥΠΕΞ Βουκ Γιέρεμιτς χαρακτήρισε καθοριστικής σημασίας την επίσκεψη Μεντβέντεφ στο Βελιγράδι, στις 20 Οκτωβρίου, με την ευκαιρία της 65ης επετείου από την απελευθέρωση του Βελιγραδίου από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής, το 1944, κατόπιν επιτυχούς επέμβασης του Κόκκινου Στρατού. Ο σέρβος ΥΠΕΞ χαρακτήρισε εξαιρετικά σημαντική την επίσκεψη του ρώσου προέδρου στη Σερβία και για τον οικονομικό τομέα, καθώς η Ρωσία αποτελεί μεγάλο επενδυτή για τη χώρα. Σημείωσε δε ότι κατά την παραμονή του Μεντβέντεφ στη σερβική πρωτεύουσα, πρόκειται να υπογραφεί σειρά συμφωνιών στον τομέα του πολιτισμού, της επιστημονικής και τεχνικής συνεργασίας, της εκπαίδευσης, της ασφάλειας, της κοινοβουλευτικής συνεργασίας και της εναέριας κυκλοφορίας.

Σύμφωνα, εξάλλου, με τον ρώσο ΥΠΕΞ, η επίσκεψη Μεντβέντεφ στη Σερβία θα δημιουργήσει νέες ευκαιρίες για την ανάπτυξη της στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. Ο Λαβρόφ, επίσης, εξέφρασε την ελπίδα να προηγηθεί της επίσκεψης μία συνάντηση της διακυβερνητικής επιτροπής για την οικονομική και εμπορική συνεργασία, με στόχο τον καθορισμό της μελλοντικής διμερούς συνεργασίας. Ο ρώσος ΥΠΕΞ πρόσθεσε ότι οι μέχρι τώρα ρωσικές επενδύσεις στη Σερβία ανέρχονται στο 1 δις δολάρια, ενώ ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών για το 2008 έφτασε τα 4 δις δολάρια, ποσό το οποίο, ωστόσο, μειώθηκε σημαντικά κατά το 2009, εξαιτίας της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

Τέλος, ο κ. Λαβρόφ χαρακτήρισε «αρκετά μη-εποικοδομητική» τη στάση της ηγεσίας της Πρίστινα, η οποία δυσχεραίνει την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Βελιγραδίου και των διεθνών παραγόντων που εργάζονται στο Κόσοβο και κάλεσε «να μην υποκαθίστανται οι δικαιοδοσίες της αποστολής του ΟΗΕ στο Κόσοβο από οποιουσδήποτε άλλους μηχανισμούς».
Σύμφωνα με τον ΥΠΕΞ Λαβρόφ, η Ρωσία, όπως και πολλές άλλες χώρες, κατέθεσε στοιχεία και θα συμμετάσχει στις ακροάσεις του Δεκεμβρίου στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, κατά τη συζήτηση της προσφυγής της Σερβίας κατά της μονομερούς ανακήρυξης της ανεξαρτησίας του Κοσόβου.

Όπως σημειώνει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων ΡΙΑ-Νόβοστι, ο Αλβανός πρωθυπουργός Σ. Μπερίσα δήλωσε ότι «η Αλβανία, καθώς και το Κόσοβο και τμήμα της “Μακεδονίας”, όπου διαμένουν κυρίως Αλβανοί, οφείλουν να ανοίξουν τα σύνορα και να ενεργοποιήσουν τις σχέσεις μεταξύ των Αλβανών».
Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων, «ορισμένοι Αλβανοί ονειρεύονται από καιρό τη δημιουργία της λεγόμενης μεγάλης Αλβανίας, η οποία συμπεριλαμβάνει την ίδια την Αλβανία, το Κόσοβο, τη “Μακεδονία”, την ελληνική περιοχή της “Τσαμουριάς” και ορισμένες ακόμη περιοχές»..