22 Απρ 2009

Σχετικά με την "ανεξαρτησία" του Κοσόβου!

Στη «μάχη» για την «ανεξαρτησία» του Κοσσόβου για την οποία το Ελληνικό ΥΠΕΞ, «ποιεί την νίσσαν», ο υφηγητής Ralph Wilde της Σχολής του University College του Λονδίνου και επίκουρος καθηγητής του Νομικού Κέντρου του πανεπιστημίου Georgetown των ΗΠΑ, ειδικός για εδάφη υπό διεθνή διοίκηση, επισημαίνει ότι η ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσσόβου είναι ταυτόσημη με παράνομη πράξη απόσχισης, σημειώνοντας ότι οι Αλβανοί του Κοσσόβου δε διαθέτουν το δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού, συνεπώς δεν έχουν το δικαίωμα ανακήρυξης κράτους. «Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, ένα νέο κράτος μπορεί να δημιουργηθεί από τμήμα εδαφικής επικράτειας ενός υφιστάμενου κράτους, ενώ η δημιουργία και η αναγνώρισή του από τρίτα κράτη καθίσταται νόμιμη εφόσον όλες οι ενέργειες τυχαίνουν και της έγκρισης του μητρικού κράτους», επισημαίνει ο Wilde, προσθέτοντας ότι «προκειμένου να είναι νόμιμη η ανακήρυξη ανεξαρτησίας ή η αναγνώριση ενός κράτους, χρειάζεται προηγουμένως μία ειδική νόμιμη πράξη. Ο καθηγητής συνεχίζει λέγοντας ότι σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, εφόσον η ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσσόβου δεν τυχαίνει της συναίνεσης και των δύο εμπλεκομένων μερών ή της δεσμευτικής απόφασης του ΣΑ του ΟΗΕ, συνεπώς και διατηρείται η κυριαρχία της Σερβίας επί του Κοσσόβου. Επισημαίνει δε ότι τα κράτη που αναγνωρίζουν το Κόσσοβο ως ανεξάρτητο αναπόφευκτα παραβιάζουν την υποχρέωσή τους να σεβαστούν την κυριαρχία της Σερβίας και την εδαφική της ακεραιότητα. Επιπλέον, ο καθηγητής Wilde σημειώνει ότι η βιωσιμότητα αποτελεί το κύριο νομικό κριτήριο προκειμένου μία οντότητα να καταστεί κράτος, με άλλα λόγια, δηλαδή, η οντότητα αυτή να διαθέτει έδαφος, πληθυσμό και κυβέρνηση και να μην υπόκειται σε ξένο έλεγχο. Το Κόσσοβο, όμως, τελεί ακόμα υπό την εποπτεία του ΟΗΕ και του ΝΑΤΟ και σύμφωνα με το ψήφισμα 1244 του ΣΑ ΟΗΕ και το Ειρηνευτικό Σχέδιο, η εποπτεία αυτή βασίζεται στην αρχή ότι το Κόσσοβο είναι τμήμα της Σερβίας και όχι ανεξάρτητο κράτος, καταλήγει ο καθηγητής.
Στο πρόβλημα αυτό η Αθήνα, με την κουτοπονηριά που διακρίνει την ηγεσία του ΥΠΕΞ, επιχειρούμε να συγκρουστούμε με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη καθώς de facto έχουμε αναγνωρίσει το Κόσσοβο σαν χώρα. Τόσο με τις οικονομικές αποστολές, όσο και με την αναγνώριση των διαβατηρίων του αλλά και την αποδοχή και συμμετοχή στην EULEX. Με αυτά κι εκείνα οι Σέρβοι μα κοιτούν καχύποπτα και οι Αλβανοί δεν μας θεωρούν ακόμη φίλους τους.

Το «παιχνίδι των αγωγών» και η προβληματική μετάβαση Καραμανλή στη Σόφια

Τι συνέβη χθες και μέσα σε τέσσερις ώρες ο πρωθυπουργός κ. Καραμανλής ακύρωσε και επανεπιβεβαίωσε την επίσκεψή του στη Σόφια και την παρουσία του στη Σύνοδο Αρχηγών Κρατών της Ν.Α. Ευρώπης για την Ενέργεια που οργανώνει η Βουλγαρική κυβέρνηση; Φαίνεται πως κύριος λόγος υπήρξε η ανακοίνωση από πλευράς Κρεμλίνου ότι δεν θα συμμετάσχει, τελικώς, ο ρώσος πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος θα δεχτεί αργότερα στη Μόσχα τον Βούλγαρο πρωθυπουργό , για να του πει τι τελικά αποφασίστηκε. Η Μόσχα ζητά από τις χώρες της Ν.Α Ευρώπης και την ΕΕ (με χθεσινή ανακοίνωση της Gazprom), να χρηματοδοτήσουν τα σχετικά έργα και μάλιστα με διαδικασίες «εξπρές». Είναι όμως άγνωστη η συμπεριφορά χωρών όπως η ΠΓΔΜ, Κόσσοβο, Αλβανία, Κροατία, Βοσνία, κ.ά. που ενώ έχουν σοβαρές ενεργειακές ανάγκες, περιμένουν «σήμα» από τις ΗΠΑ. Παράλληλα υπάρχει και σοβαρό πρόβλημα στις σχετικές θέσεις Σόφιας – Μόσχας. Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων ΒΤΑ που αναφέρεται σε δηλώσεις του Βούλγαρου Υπουργού Οικονομίας και Ενέργειας, Πέτερ Ντιμιτρόφ, με τις οποίες επαναλαμβάνει τη θέση της Βουλγαρίας κατά της χρήσης του υφιστάμενου συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου της χώρας για τις ανάγκες του αγωγού South Stream. Ερωτηθείς από δημοσιογράφους, ο κ. Ντιμιτρόφ τόνισε ότι ο South Stream είναι διαφορετικός αγωγός και δεν θα πρέπει να γίνει χρήση της παροχετευτικής δυνατότητας του υφιστάμενου συστήματος μεταφοράς αερίου επί βουλγαρικού εδάφους, στο πλαίσιο της υλοποίησης του σχεδίου κατασκευής του αγωγού. Όπως υπογράμμισε, ο ίδιος επανέλαβε τη θέση της Βουλγαρίας και κατά την επίσκεψή του στη Μόσχα την περασμένη εβδομάδα. Το πρακτορείο σημειώνει ότι δεν υπάρχει διαθέσιμη πληροφόρηση σχετικά με την επίσκεψη του Βούλγαρου Υπουργού στη Μόσχα στην ιστοσελίδα του Υπουργείου ή της κυβέρνησης και πως των δηλώσεων προηγήθηκε δημοσίευμα στην ηλεκτρονική σελίδα της ρωσικής εφημερίδας “RBΚ”, σύμφωνα με το οποίο η ρωσική «Γκαζπρόμ» έχει ζητήσει να γίνει χρήση του υφιστάμενου συστήματος μεταφοράς αερίου της Βουλγαρίας προς την Ελλάδα, προσδοκώντας μερική εξοικονόμηση του κόστους για την κατασκευή του αγωγού, ωστόσο η Σόφια απέρριψε κατηγορηματικά την πρόταση.
Για το λόγο αυτό μάλλον ο Πούτιν απέφυγε να εμφανιστεί σε μια διάσκεψη που δύσκολα θα ήλεγχε και που δεν αποτελεί προτεραιότητα πολιτικής για τη Μόσχα. Τελικά όμως ο κ. Καραμανλής αποφάσισε να μετάσχει καθώς με τον τρόπο αυτό δεν δημιουργεί «ρήξεις» στην παρουσία της Ελλάδας στα Βαλκάνια.