12 Ιαν 2010

Συζήτηση για το Κυπριακό Χριστόφια - Ταλάτ. Η Ομοσπονδιακή Αστυνομία

Συνεχίζουμε τη δημοσίευση των σημείων σύγκλισης και απόκλισης στο θέμα της δημιουργίας Ομοσπονδιακής Αστυνομίας για το ομόσπονδο κράτος που θα δημιουργηθεί. Κι εδώ φαίνεται ξεκάθαρα ότι η Άγκυρα και ο τοπικός της εκπρόσωπος, κ.Ταλάτ, δεν έχουν υποχωρήσει καθόλου από το γνωστό και απορριφθέν «Σχέδιο Ανάν». Κάτι που σύμφωνα με τις χθεσινές δηλώσεις Χριστόφια, Στεφάνου, τώρα άρχισε να το καταλαβαίνει ο πρόεδρος της Κύπρου. Τώρα σε ό,τι αφορά τα γνωστά «κυπριακά δημοσιογραφικά λαμόγια» που άρχισαν τα παιχνίδια που έκαναν κι επί «Σχεδίου Ανάν» καλά θα κάνουν να μαζευτούν… Τους ξέρουμε κι εδώ κι στην Κύπρο!

Ομοσπονδιακή Αστυνομία

Σημεία Σύγκλισης

§ Τα δυο μέρη συμφώνησαν πως θα υπάρχει μια Ομοσπονδιακή Αστυνομία που θα αποτελείται από προσωπικό προερχόμενο από κάθε ομόσπονδη πολιτεία/συνιστώσα πολιτεία.

§ Η Ομοσπονδιακή Αστυνομία θα ελέγχει τα σύνορα της Κύπρου και θα προστατεύει τους Ομοσπονδιακούς αξιωματούχους, κτίρια, περιουσίες, καθώς και τους ξένους αξιωματούχους και αποστολές.

§ Θα υπάρχει κοινή Αρχή Διερεύνησης που θα αποτελείται από προσωπικό της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας και των Ομόσπονδων πολιτειών/συνιστώντων πολιτειών, που θα λογοδοτεί στον Ομοσπονδιακό Γενικό Εισαγγελέα.

§ Μια συμφωνία συνεργασίας μεταξύ της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης και των ομόσπονδων πολιτειών/συνιστώντων πολιτειών θα προνοεί για θέματα συνεργασίας σε αστυνομικά θέματα.

§ Η Ομοσπονδία θα έχει πρωτόδικη αρμοδιότητα για αδικήματα κατά ομοσπονδιακών νόμων.

Σημεία διαφωνίας

§ Η Τ/Κ πλευρά ζητά να υπάρχει ίσος αριθμός προσωπικού από κάθε συνιστώσα πολιτεία. Η Ε/Κ πλευρά θεωρεί ότι ο πληθυσμός της κάθε πολιτείας δεν δικαιολογεί ίση εκπροσώπηση και πως το όλο ζήτημα θα πρέπει να επανεξεταστεί στη διάρκεια της συζήτησης για τα ποσοστά της Ομοσπονδιακής Δημόσιας Υπηρεσίας. Ακόμη ζητά να προκαθοριστεί η περιοχή που θα αστυνομεύει η κάθε πολιτεία.

§ Η Ε/Κ πλευρά ζητά να δοθεί το δικαίωμα να υπηρετούν στην αστυνομική δύναμη της κάθε ομόσπονδης πολιτείας άτομα που είναι μόνιμοι κάτοικοι αυτής. Δεν υπάρχει Τ/Κ απάντηση

§ Η Τ/Κ πλευρά ζητά η αστυνομία κάθε ομόσπονδης πολιτείας να εγκαθίσταται αποκλειστικά μέσα στα όρια της πολιτείας και να φέρει την ευθύνη για τη δημόσια τάξη και τη δημόσια ασφάλεια της πολιτείας αλλά προεκτείνοντας το δικαίωμά της και σε περιπτώσεις παραβίασης Ομοσπονδιακών νόμων άνευ βλάβης της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας και της Κοινής Αρχής Διερεύνησης.

§ Η Τ/Κ πλευρά ζητά ίσο αριθμό υπηρετούντων στην Αρχή Διερεύνησης. Η Ε/Κ ζητά το θέμα να επανεξεταστεί στη διάρκεια της συζήτησης για τα ποσοστά της Ομοσπονδιακής Δημόσιας Υπηρεσίας.

Αμφιβολίες και ερωτήματα

Υπάρχουν κι εδώ περίεργα ερωτήματα και απόψεις που στην ουσία «παγιδεύουν» τη λειτουργία του κράτους. Για παράδειγμα:

- Αν οι ομόσπονδες αστυνομικές αρχές έχουν δυνατότητα έρευνας παράλληλα με την Ομοσπονδιακή Αρχή Διερεύνησης, ποιού τα τελικά αποτελέσματα προσμετρούνται; Αυτή η Τ/Κ πρόταση δεν αίρει το σημείο της συμφωνίας για το ότι «Η Ομοσπονδία θα έχει πρωτόδικη αρμοδιότητα για αδικήματα κατά ομοσπονδιακών νόμων»;

- Πάλι εμφανίζεται η «Συμφωνία Συνεργασίας» για την οποία κανείς δεν έχει επακριβή ιδέα τι θα είναι καθώς κι αν υπερβαίνει το Σύνταγμα

- Επίσης παραμένει αναπάντητο το ερώτημα τι γίνεται όταν μια από τις συνιστώσες πολιτείες, καταγγείλει αυτή τη Συμφωνία

- Το Δίκαιο θα είναι κοινό για τις δυο πολιτείες, ιδιαίτερα αυτό που θα μπορούσε να αποκληθεί «Ομοσπονδιακό». Παράδειγμα ένα κακούργημα θα διέπεται διαφορετικά σε κάθε πολιτεία και διαφορετικά από τον Ομοσπονδιακό Ποινικό Κώδικα;

- Η Ομοσπονδιακή Αστυνομία θα έχει επιτήρηση των ομόσπονδων πολιτειών ή όχι; Αν ναι, τότε θα υπηρετούν εκεί πολίτες της συγκεκριμένης πολιτείας ή ανεξάρτητα από τον περιορισμό αυτό;

- Παραμένει ασαφές αν στην πολιτειακή Αστυνομία θα μπορούν να υπηρετούν κάτοικοι των περιοχών αυτών ή αν θα μπορούν να μετέχουν και όσοι διαθέτουν άδεια παραμονής και εργασίας (πχ Έλληνες, Τούρκοι, Βρετανοί, Αμερικάνοι, Ρώσοι, κλπ) Δεν υπάρχει πουθενά πρόβλεψη για αναζήτηση ιθαγένειας.

Συνεχίζουμε αύριο με άλλες πτυχές των συνομιλιών που αναφέρονται στη Διακυβέρνηση.

Ο Υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ θα επισκεφθεί την Κύπρο

Ο Υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Αvigdor Liberman θα πραγματοποιήσει στις 13-15 Ιανουαρίου 2010 επίσκεψη στην Κύπρο, ύστερα από πρόσκληση του Υπουργού Εξωτερικών, Μάρκου Κυπριανού.
Ο Ισραηλινός Υπουργός Εξωτερικών θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάριο Καρογιάν και τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο Β΄. Θα έχει, επίσης, συνάντηση με τον Υπουργό Συγκοινωνιών και Έργων Νίκο Νικολαΐδη, με τον οποίο θα συνυπογράψουν Ναυτιλιακή Συμφωνία μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ.
Στο Υπουργείο Εξωτερικών, ο κ. Liberman θα έχει συνάντηση με τον κ. Κυπριανού και, ακολούθως, οι δύο Υπουργοί θα παρακαθίσουν σε συνομιλίες με τη συμμετοχή αντιπροσωπειών από τα Υπουργεία Εξωτερικών των δύο χωρών.
Κατά τις συνομιλίες θα συζητηθούν οι διμερείς σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ, οι σχέσεις Ισραήλ-ΕΕ, το Μεσανατολικό και άλλα περιφερειακά ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Ο κ. Κυπριανού θα ενημερώσει τον ομόλογό του για τις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται για το Κυπριακό.

Συνομιλίες Πούτιν – Ερντογάν στη Μόσχα

Στη διάρκεια της επίσκεψης του πρωθυπουργού της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Μόσχα, που αρχίζει σήμερα, θα πραγματοποιηθεί ανταλλαγή απόψεων, με τον ρώσο πρωθυπουργό Βλαντιμίρ Πούτιν, για περιφερειακά θέματα και για οικονομικά θέματα που αποτελούν την κοινή ατζέντα των δύο χωρών, με πρώτο την ενέργεια, ανακοίνωσε το Γραφείο Τύπου της τουρκικής κυβέρνησης.
Η τουρκική τηλεοπτική εταιρεία CNN-Turk, αναφέρει ότι ένα από τα βασικά ζητήματα που θα συζητηθούν στη συνάντηση, θα είναι η συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας. Υπενθυμίζεται ότι οι τουρκικές αρχές τον περασμένο Νοέμβριο ακύρωσαν τα αποτελέσματα του διαγωνισμού για την κατασκευή του πρώτου πυρηνικού σταθμού στην Τουρκία, στον οποίο συμμετείχε και η ρωσο-τουρκική κοινοπραξία με συμμετοχή της ρωσικής AtomStroyExport. Σύμφωνα με το τηλεγράφημα, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Τανέρ Γιλντίζ, δήλωσε ότι η τουρκική πλευρά προτίθεται να συζητήσει με τη ρωσική θέματα που αφορούν στην κατασκευή του πυρηνικού σταθμού.
Επίσης, σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, στη Μόσχα θα εξεταστούν και θέματα προμήθειας της Τουρκίας με ρωσικό φυσικό αέριο, τα σχέδια της κατασκευής των αγωγών South Stream, Blue Stream 2 και Σαμψούς-Τσεϊχάν. Πέραν τούτου, η τουρκική πλευρά αναμένεται να προσκαλέσει τη Ρωσία να συμμετάσχει στο σχέδιο Nabucco, γράφει η ιστοσελίδα, επικαλούμενη τουρκικά ΜΜΕ.
Στις διαπραγματεύσεις στη Μόσχα θα συζητηθεί το θέμα της διευθέτησης του Καραμπάχ και της εξομάλυνσης των σχέσεων Αρμενίας-Τουρκίας.

Γαλλία: Απαγόρευση της Μπούρκας ή όχι;

Το θέμα της απαγόρευσης της μπούρκας επανέρχεται στο πολιτικό προσκήνιο, δεδομένου ότι ως τις 15 Ιανουαρίου θα πρέπει το κυβερνών κόμμα της UMP να υποβάλει τη θέση του στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή που ερευνά το θέμα και αναμένεται σύντομα να εκδώσει σχετικό πόρισμα. Και ενώ ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Ζαν Φρανσουά Κοπέ, είχε ταχθεί υπέρ της παρουσίασης νομοσχεδίου για την πλήρη απαγόρευση της μπούρκας, μετά την απόρριψη από το Συνταγματικό Δικαστήριο του νομοσχεδίου για τον φόρο άνθρακα το κυβερνών κόμμα –φοβούμενο ότι ένας απαγορευτικός νόμος ενδέχεται να έχει την ίδια τύχη- αρχίζει να εγκαταλείπει την ιδέα της διά νόμου απαγόρευσης κερδίζοντας έδαφος η άποψη περί «ει δυνατόν ομόφωνης κοινοβουλευτικής απόφασης που θα καταδικάζει πανηγυρικά τη μπούρκα».
Στο θέμα αναφέρεται η LE MONDE σε ρεπορτάζ της Stephanie Le Bars με τίτλο «Μπούρκα: η UMP αναπροσαρμόζει την ιδέα ενός γενικού νόμου», επισημαίνοντας ότι η κυβερνητική πλειοψηφία τάσσεται υπέρ της υιοθέτησης κοινοβουλευτικής απόφασης που θα καταδικάζει τη μπούρκα υπενθυμίζοντας ότι πρόκειται για «μια πρακτική που αντιβαίνει στις θεμελιώδεις αρχές της εθνικής μας ταυτότητας, μεταξύ των οποίων η ισότιμη αξιοπρέπεια των δύο φύλων και η ύπαρξη ενός δημοσίου χώρου διαλόγου».
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η απόφαση, «στηριζόμενη στις αρχές της δημοσίας τάξης και της προσβολής των χρηστών ηθών», θα προβλέπει την απαγόρευση της χρήσης της μπούρκας «στις δημόσιες υπηρεσίες και στις εξόδους των σχολείων και θα εμποδίζει τη χορήγηση της ιθαγένειας λόγω «αδυναμίας ενσωμάτωσης».
Απ΄ την πλευρά του, ο Ζαν Φρανσουά Κοπέ εμμένει στην θέσπιση νόμου για ολική απαγόρευση της μπούρκας που θα προβλέπει ποινή 750 ευρώ σ΄ όσους τον παραβαίνουν και προθεσμία έξι μηνών πριν την εφαρμογή του.
Στο χώρο της σοσιαλιστικής αντιπολίτευσης, εξ αρχής είχαν αντιτεθεί στην θέσπιση απαγορευτικού νόμου με την ίδια τη Μαρτίν Ομπρύ να χαρακτηρίζει έναν τέτοιο νόμο «περιστασιακό και ανεφάρμοστο».

Εξελέγη ο σοσιαλδημοκράτης Γιοσίποβιτς στην Κροατία!

Μετά την επιβεβαίωση, από την Κρατική Εκλογική Εκτροπή, της νίκης του στον β’ γύρο των προεδρικών εκλογών, ο νέος Πρόεδρος της Κροατίας, Ivo Josipović, απευθυνόμενος στους πολίτες την Κροατίας, υπογράμμισε ότι η νίκη δεν είναι μόνο δική του, αλλά και όλων των έντιμων πολιτών που πιστεύουν σε μία δίκαιη και καλύτερη Κροατία, σε μία χώρα στην οποία αμείβεται η εργασία και τιμωρείται το έγκλημα. Στους ψηφοφόρους που δεν τον ψήφισαν διεμήνυσε ότι θα είναι και δικός τους πρόεδρος. «Θέλω να ενώσω και όχι να διχάσω, θέλω να υπηρετήσω όλους τους πολίτες», τόνισε, προσθέτοντας ότι στη διάρκεια της προεδρικής του θητείας η Κροατία θα γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τις ευρωπαϊκές αξίες, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα δικαιώματα των μειονοτήτων, τις θρησκευτικές ελευθερίες και να μάχεται αποφασιστικά κατά της διαφθοράς και της εγκληματικότητας.

Ο απερχόμενος πρόεδρος της Κροατίας, Stjepan Mesić, συνεχάρη τον Ivo Josipović, τονίζοντας ότι με την εκλογή του νίκησε η δημοκρατική, ευρωπαϊκή Κροατία των αξιών που τιμώνται στην Ευρώπη. «Πιστεύω ότι ο Josipović θα υλοποιήσει το πρόγραμμά του προς όφελος όλων των πολιτών, της χώρας και της Ευρώπης, στην οποία επιθυμούμε να ενταχθούμε», δήλωσε ο Mesić.

Το νέο πρόεδρο συνεχάρη και η πρωθυπουργός Jadranka Kosor, η οποία τόνισε ότι επιθυμεί καλή συνεργασία μαζί του, πρώτα από όλα στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής