23 Οκτ 2009

Ελληνική πρωτοβουλία στον ΟΑΣΕ, αποκρύφθηκε από τα Ελληνικά ΜΜΕ

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας, με την ιδιότητα του προεδρεύοντος του ΟΑΣΕ, ανέλαβε πρωτοβουλία για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων ώστε να διευθετηθεί το ζήτημα της Υπερδνειστερίας, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων ΡΙΑ-Νόβοστι, από την Τιράσπολ, είδηση που απεκρύβει από τα ελληνικά ΜΜΕ παρά τις χθεσινές επάλληλες συναντήσεις του με δημοσιογράφους και τη συνέντευξη τύπου που έδωσε.
Οι διαπραγματεύσεις θα διεξαχθούν υπό το σχήμα «5+2» στο οποίο πλην της Μολδαβίας και της Υπερδνειστερίας συμμετέχουν επίσης, ως “πλευρές διευθέτησης”, η Ρωσία, η Ουκρανία και ο ΟΑΣΕ και η Ε.Ε. και οι ΗΠΑ ως παρατηρητές.
“Το Υπουργείο Εξωτερικών της Υπερδνειστερίας”, που είναι Δημοκρατία η οποία δεν έχει αναγνωρισθεί από κανένα κράτος, επιβεβαίωσε ήδη τη συμμετοχή εκπροσώπων της στις διαβουλεύσεις, οι οποίες θα διεξαχθούν στη Βιέννη στις 6 Νοεμβρίου.
«Η απόφαση συμμετοχής της Υπερδνειστερίας στη συνάντηση αυτή, ελήφθη με γνώμονα από την αναγκαιότητα τη συνέχιση της συνεργασίας με την Ελληνική Προεδρία καθώς και με τους άλλους διεθνείς εταίρους μας», ανακοίνωσε το υπουργείο.
Το πρακτορείο ειδήσεων ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ, επίσης, υπογραμμίζει το ρόλο του κ. Δρούτσα σχετικά με την πρωτοβουλία επανέναρξης των διαπραγματεύσεων και σημειώνει ότι στις αρχές Οκτωβρίου οι μεσολαβητές και οι παρατηρητές συναντήθηκαν στη Βιέννη και ζήτησαν να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις υπό το σχήμα 5+2 με στόχο το καθεστώς που θα διέπει, μελλοντικά, την Υπερδνειστερία να διατηρεί τις αρχές της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Μολδαβίας.

Βουλγαρική κριτική για South stream

Το βουλγαρικό πρακτορείο ειδήσεων ΒΤΑ αναφέρεται στις αντιδράσεις των συμπροέδρων του «Γαλάζιου Συνασπισμού», Ιβάν Κοστόφ και Μαρτίν Ντιμιτρόφ, στα δημοσιεύματα του ρωσικού τύπου που μιλούν για παράκαμψη της Βουλγαρίας στο σχέδιο κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου South Stream ,όπως τις εξέφρασαν χθες στο βουλγαρικό κοινοβούλιο.
Όπως δήλωσε ο Μαρτίν Ντιμιτρόφ, η Βουλγαρία δεν μπορεί να υλοποιήσει όλα τα ενεργειακά σχέδια και πρέπει να θέσει προτεραιότητες, ενώ τα δημοσιεύματα περί αποκλεισμού της Βουλγαρίας από τον South Stream είναι «μορφή άσκησης πίεσης στο βουλγαρικό κοινοβούλιο, την κοινωνία και την κυβέρνηση». Ο κ. Ντιμιτρόφ πρόσθεσε ότι το σχέδιο SouthStream εμποδίζει την ευελιξία και την διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας, καθώς ο αγωγός και πάλι έρχεται από τη Ρωσία και εξήγησε ότι ως το τέλος του 2009, το Υπουργείο Οικονομίας, Ενέργειας και Τουρισμού θα καταρτίσει στρατηγική, στην οποία θα καθορίζεται ποια σχέδια θα χρηματοδοτηθούν από τη Βουλγαρία.
Τέλος, ο κ. Ντιμιτρόφ σχολίασε ότι ο πετρελαιαγωγός Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης ενέχει τεράστιους κινδύνους για το περιβάλλον και πως η Βουλγαρία πρέπει να διασφαλίσει ότι ο πετρελαιαγωγός δεν θέτει άμεσες απειλές για το περιβάλλον.
Από την πλευρά του, ο Ιβάν Κοστόφ επισήμανε ότι η Βουλγαρία πρέπει να εστιάσει στα σχέδια κατασκευής των αγωγών Nabucco και του ΑΜΒΟ, που θα συνδέει το λιμάνι του Μπουργκάς με το λιμάνι της Αυλώνας στην Αδριατική.

Για τη μετανάστευση

Άρθρο της Nathalie Vandystadt που δημοσιεύεται στην EUROPOLITIQUE, με τίτλο «Η Επιτροπή εξετάζει ακόμα την ελληνική και την ιταλική περίπτωση» αναφέρεται στη στάση των κρατών μελών στο θέμα της εφαρμογής των κοινοτικών οδηγιών σε θέματα μετανάστευσης και ασύλου.
Σημειώνεται ότι ενώ η απέλαση τριών Αφγανών από τη Γαλλία προς την Καμπούλ τη νύχτα της 20ης Οκτωβρίου προκάλεσε αντιδράσεις στο Παρίσι, ο αρμόδιος για θέματα μετανάστευσης Ευρωπαίος Επίτροπος Jacques Barrot, έκρινε ότι το Παρίσι έδρασε σύμφωνα με τις προϋποθέσεις που επιβάλλει το κοινοτικό δίκαιο για περιπτώσεις επαναπατρισμού, οι οποίες προβλέπουν ταυτοποίηση των αιτούντων άσυλο και ύπαρξη εγγυήσεων για μη κίνδυνο της ζωής των μεταναστών που επαναπατρίζονται.
Το δημοσίευμα αναφέρεται στις περιπτώσεις της Ελλάδας και της Ιταλίας, υπογραμμίζοντας ότι η Επιτροπή δεν θα είναι το ίδιο επιεικής ως προς την ελληνική μεταναστευτική πολιτική, με αποτέλεσμα η χώρα να μην μπορέσει εντέλει να αποφύγει τη διαδικασία επί παραβάσει για μη συμμόρφωση με το κοινοτικό δίκαιο.
Σχετικά με την ιταλική πρακτική επαναπροώθησης των μεταναστών από τις ιταλικές ακτές προς τη Λιβύη, η Επιτροπή θα «υπενθυμίσει» στην Ιταλία τις κοινοτικές αρχές που πρέπει να γίνονται σεβαστές, ενώ παράλληλα ελπίζει ότι η Λιβύη θα συνεργαστεί με την Ε.Ε και τον ύπατο αρμοστή για τους πρόσφυγες του Ο.Η.Ε για τη διεκπεραίωση των αιτήσεων ασύλου προς την Ευρώπη στο έδαφος της, καταλήγει το δημοσίευμα.

Ιταλό - Κυπριακή συνάντηση

Ο ιστότοπος του ιταλ. υπ. Εξωτερικών αναφέρεται με ανακοινωθέν του στη σημερινή συνάντηση στη Ρωμη μεταξύ των κ.κ. Frattini και Κυπριανού:
«Η Ιταλία θεωρεί ότι ‘’οι πόρτες προς την Τουρκία πρέπει να μείνουν ανοιχτές, αλλά η Άγκυρα πρέπει να σεβαστεί όλες τις υποχρεώσεις που καθορίζονται από τα κριτήρια της Κοπεγχάγης γιατί " δεν υπάρχουν δύο μέτρα και σταθμά." Στη συνάντηση με τον Κύπριο ομολογο του Μάρκο Κυπριανού ο υπ. Franco Frattini αναφέρθηκε στην κατάσταση στην Κύπρο και στις προοπτικές της εισόδου της Τουρκίας (που διατηρεί περίπου 40 χιλ. στρατιώτες στο βόρειο τμήμα της Κύπρου) στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Υπενθυμίζοντας ότι ‘’στην Ευρώπη υπάρχουν διαφορετικά αισθήματα απέναντι στην Τουρκία‘’ ο υπουργός εξήγησε ότι οι ‘’ τελευταίες εξελίξεις στο πλαίσιο του διαλόγου μεταξύ του Προέδρου της Κύπρου (Δημήτρη Χριστόφια) και του τ/κ ηγέτη (Μεχμέτ Αλί Ταλάτ) δεν έχουν δυστυχώς ακόμη οδηγήσει σε μια μόνιμη λύση, όπως επιθυμούμε’’. Ως εκ τούτου, ανέφερε ότι στα μέσα Νοεμβρίου θα συνοδεύσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Giorgio Napolitano στην Τουρκία (και το χαρακτήρισε ως) ‘’μια πολύ σημαντική ευκαιρία’’. Από την πλευρά του, ο κ. Κυπριανού επανέλαβε ότι ‘’η Κύπρος επιθυμεί μια ευρωπαϊκή Τουρκία και όχι μόνο την Τουρκία στην Ευρώπη’’. Ο υπουργός Frattini πρόσθεσε ότι από τη συνάντηση προέκυψε ‘’ένα κοινό όραμα για την ευρώ-μεσογειακή διάσταση", και "η ευρωπαϊκή προσέγγιση που εισάγει η Συνθήκη της Λισαβόνας θα μας επιτρέψει να πραγματοποιήσουμε σημαντικά βήματα σε όλα τα επίπεδα προς το κοινό συμφέρον’’.

ΠΓΔΜ: έχει άποψη για τα τηλεοπτικά προγράμματα της Σερβίας!

Νέα προβλήματα ασφάλειας επιχειρεί να προκαλέσει η ΠΓΔΜ, στη Σερβία αυτή τη φορά όπου έφτασε να κάνει παρέμβαση για θέματα τηλεοπτικών προγραμμάτων. Σε σύντομο δημοσίευμα της BLIC (ΜΠΛΙΤΣ) αναφέρεται στις δηλώσεις του πρέσβη της ΠΓΔΜ στο Βελιγράδι, Λιούμπισα Γκεοργκιέβσκι, ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί από τους πρέσβεις των χωρών που έχουν εθνικές κοινότητες στη Βοϊβοντίνα ομάδα άσκησης παρασκηνιακής πίεσης, προκειμένου να επιλυθεί το θέμα του καθεστώτος της δημόσιας ρ/τ της Βοϊβοντίνας, ώστε να αποκτήσουν όλες οι εθνικές κοινότητες της περιοχής επαρκή παρουσία σε αυτήν.