23 Οκτ 2009

Ελληνική πρωτοβουλία στον ΟΑΣΕ, αποκρύφθηκε από τα Ελληνικά ΜΜΕ

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας, με την ιδιότητα του προεδρεύοντος του ΟΑΣΕ, ανέλαβε πρωτοβουλία για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων ώστε να διευθετηθεί το ζήτημα της Υπερδνειστερίας, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων ΡΙΑ-Νόβοστι, από την Τιράσπολ, είδηση που απεκρύβει από τα ελληνικά ΜΜΕ παρά τις χθεσινές επάλληλες συναντήσεις του με δημοσιογράφους και τη συνέντευξη τύπου που έδωσε.
Οι διαπραγματεύσεις θα διεξαχθούν υπό το σχήμα «5+2» στο οποίο πλην της Μολδαβίας και της Υπερδνειστερίας συμμετέχουν επίσης, ως “πλευρές διευθέτησης”, η Ρωσία, η Ουκρανία και ο ΟΑΣΕ και η Ε.Ε. και οι ΗΠΑ ως παρατηρητές.
“Το Υπουργείο Εξωτερικών της Υπερδνειστερίας”, που είναι Δημοκρατία η οποία δεν έχει αναγνωρισθεί από κανένα κράτος, επιβεβαίωσε ήδη τη συμμετοχή εκπροσώπων της στις διαβουλεύσεις, οι οποίες θα διεξαχθούν στη Βιέννη στις 6 Νοεμβρίου.
«Η απόφαση συμμετοχής της Υπερδνειστερίας στη συνάντηση αυτή, ελήφθη με γνώμονα από την αναγκαιότητα τη συνέχιση της συνεργασίας με την Ελληνική Προεδρία καθώς και με τους άλλους διεθνείς εταίρους μας», ανακοίνωσε το υπουργείο.
Το πρακτορείο ειδήσεων ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ, επίσης, υπογραμμίζει το ρόλο του κ. Δρούτσα σχετικά με την πρωτοβουλία επανέναρξης των διαπραγματεύσεων και σημειώνει ότι στις αρχές Οκτωβρίου οι μεσολαβητές και οι παρατηρητές συναντήθηκαν στη Βιέννη και ζήτησαν να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις υπό το σχήμα 5+2 με στόχο το καθεστώς που θα διέπει, μελλοντικά, την Υπερδνειστερία να διατηρεί τις αρχές της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Μολδαβίας.