25 Ιαν 2010

Σχολια για το ΥΠΕΞ - 51

Πρόκειται για σκάνδαλο που κινείται οριζόντια και ξεκίνησε από την περίοδο της Ντόρας Μπακογιάννη για να φτάσει στις μέρες μας, στα χέρια του Δημήτρη Δρούτσα που ακούμε πως «κλίνει» υπέρ της άποψης ότι «καλώς έκανε» η προηγούμενη υπουργός. Αναφερόμαστε στα αποτελέσματα του διαγωνισμού για τους Εμπειρογνώμονες που στη σελίδα του ΥΠΕΞ, φέρονται να κοινοποιήθηκαν μέσα στον Αύγουστο (ώστε όλοι με τις διακοπές να μην πάρουν είδηση). Στη λίστα αυτή υπάρχουν άτομα που «δια γυμνού οφθαλμού», υποστηρίζει νομικός με γνώση του υπουργείου, προκαλούν εύγλωττες υποψίες σχετικά με τη νομιμότητα των επιλογών αλλά ακόμη περισσότερο και με την προκήρυξη θέσεων που δεν αποβλέπουν στην πραγματικότητα στην κάλυψη αναγκών αλλά εξασφάλισης θέσης από… γνωστούς συγγενείς και φίλους. Έτσι, διακρίνονται ανάμεσα σ άλλους ο εκλεκτός της Φωτεινής Τομάη και συνεργάτης της επί δεκαετία και πλέον, Γιώργος Πολυδωράκης, στον τομέα «Έρευνα και τεκμηρίωση Ευρωπαϊκής πολιτικής και Οργάνωσης». Το γεγονός ότι η εμπειρογνωμοσύνη του προέρχεται από τη θητεία του στο υπουργείο, δεν λέει τίποτε σε κανένα; Η επιλεγμένη «Πολιτιστική Σύμβουλος», Κλεοπάτρα Μυρτώ Δηγόνη, πέραν των γνώσεων που πιθανότατα έχει, μήπως έχει και συγγενή στο ΥΠΕΞ; Η Πετρούλα Χατζηπανταζή τι ακριβώς εμπειρογνώμονας θα είναι υπό τον τίτλο «Υγειονομική Πολιτική σε θέματα αναπτυξιακής συνεργασίας, υγειονομικής πρόληψης και προστασίας των μελών των Υπηρεσιών του Υπουργείου Εξωτερικών»; Πρόκειται για τη γνωστή ιατρό του υπουργείου που την … ονόμασαν … Εμπειρογνώμονα! Ντροπή δεν είναι για το ΥΠΕΞ; Ντροπή δεν είναι να περάσει αυτό το σκάνδαλο της Ντόρας με την υπογραφή που θέλει να βάλει (αν δεν πρόλαβε να βάλει ήδη) ο Δημ. Δρούτσας.

·

· Νέο δείγμα διαφάνειας της «νέας διακυβέρνησης» διακρίναμε στην ιστοσελίδα του ΥΠΕΞ. Έτσι προκηρύχτηκε (μέσα στα Χριστούγεννα, είναι αλήθεια) η θέση του έλληνα δικαστή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στο Στρασβούργο. Πολλοί οι καθηγητές υποψήφιοι που επιθυμούν να διαδεχθούν τον Χρήστο Ροζάκη (που όπως ακούμε, αντίθετα από τα γραφόμενα, δεν επιθυμεί να επανέλθει στο ΥΠΕΞ ως υφυπουργός για προσωπικούς λόγους) τον οποίο «πιάνει» όριο ηλικίας. Αν και όπως λέγεται, ο Πρωθυπουργός, επιθυμούσε να ορίσει γυναίκα, δεν φαίνεται ότι ευρίσκεται κατάλληλη υποψήφια. Ακούσαμε πάντως ότι το συναρμόδιο Υπουργείο Δικαιοσύνης (Χ. Καστανίδης) στηρίζει την υποψηφιότητα του καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Πέτρου Στάγκου, ενώ στο ΥΠΕΞ θα προτιμούσαν όπως φαίνεται άλλο υποψήφιο. Για πολλούς μέσα στο ΥΠΕΞ, η περίπτωση αποτελεί ενδιαφέρουσα δοκιμασία για να εξετάσουν τις εν γένει ισορροπίες που αναπτύσσονται στο κυβερνητικό και ευρύτερο πολιτικό σύστημα (ο κατά τα άλλα άξιος κ. Στάγκος λέγεται ότι είναι συγγενής του διευθυντή του πολιτικού γραφείου της κας Μπακογιάννη, κ. Ζαφειριάδη - ο οποίος κατάγεται ως γνωστόν από το Κιλκίς- γεγονός που εξηγεί κατά πολλούς και το «πλασάρισμα» του στο ΥΠΕΞ τα τελευταία χρόνια, καθώς και την πρόταση του για μέλος της Eπιτροπής Kοινωνικών Δικαιωμάτων του Στρασβούργου).

·

·

Πρόσφατα ο Δημ. Δρούτσας είδε τους εκπροσώπους των Συμβασιούχων Εξωτερικού ορισμένου χρόνου, αυτούς τους άμοιρους 300και βάλε που δεν εννοεί το ΥΠΕΞ να τακτοποιήσει με μια οριστική λύση. Διερωτούνται οι άνθρωποι τι σκέπτεται μιας και τον είδαν, μίλησαν, τους εξήγησαν το ζήτημα, του έδωσαν υπόμνημα και … μετά σιωπή! Ορισμένοι εξ αυτών σκέπτονται τώρα τη λύση της προσφυγής σε όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς εργάζονται οι περισσότεροι χωρίς επιδόματα, διακοπές, δίχως ασφάλιση και σύνταξη! Όλα αυτά για τα οποία το ΠΑΣΟΚ κόπτεται… Δεδομένου μάλιστα ότι οι συμβασιούχοι που δεν είναι Έλληνες, αλλά αλλοδαποί, κι εργάζονται στις διπλωματικές αρχές της χώρας στο εξωτερικό είναι ικανοποιημένοι γιατί «ο τρόμος φυλά τα έρημα» μετέτρεψαν τις συμβάσεις τους σε «αορίστου χρόνου» για να μην αντιμετωπίσουν προβλήματα στην ΕΕ, διερωτώνται τώρα αν πληρώνουν το γεγονός ότι έχουν … Ελληνική ιθαγένεια!

  • Μεγάλο κεφάλι, ο υφυπουργός Σπ. Κουβέλης. Δεν συγκροτεί την επιτροπή ελέγχου των οικονομικών του Ελληνικού Ινστιτούτου Βενετίας, γιατί κατ’ ορισμένους θέλει να το κλείσει! Προφανώς ούτε ο ίδιος, ούτε ο Γ. Παπανδρέου, φοβούνται την δύναμη αντίδρασης και αντίστασης που θα προκληθεί από το σύνολο της Ακαδημαϊκής κοινότητας στην Ελλάδα αλλά και πολλών γνωστών διανοητών στο εξωτερικό, από το γεγονός πως είναι ένας από τους ελάχιστους σταθερούς και υψηλού κύρους θεσμούς της Ελλάδας στο εξωτερικό. Μπράβο του και να τον χαίρονται, να τον καμαρώνουν! Και τι ελπίζει μ’ αυτό; Να βάλει στο χέρι τα κληροδοτήματα που στηρίζουν το έργο του Ινστιτούτου; Άσε που δεν έχει υπόψη του τι εστί…. Χρύσα Μαλτέζου!

·

·

Έκοψαν την πίττα τους προχθές οι Εμπειρογνώμονες και με την ευκαιρία αυτή συγκεντρώθηκαν και επανέλαβαν μεταξύ τους τη συζήτηση που ήδη – και με υπόμνημα- έχουν κάνει γνωστή στον ανυπεξ Δημ. Δρούτσα στη συνάντησή τους αλλά και στον Γενικό Γραμματέα πρέσβη κ. Ζέππο. Δηλαδή, την ανάγκη για εκσυγχρονισμό της διοίκησης του υπουργείου, το – αυτονόητο για τους ίδιους- δικαίωμά τους- να συμμετέχουν ισότιμα και ενεργά στην «παραγωγή» της εξωτερικής πολιτικής και από πόστα ευθύνης, την ουσιαστική θέσπιση διαδικασιών για την υπηρεσία τους στο εξωτερικό, κ. ά. Φυσικά, δεν υπάρχει καμιά τέτοια διάθεση από πλευρά ηγεσίας υπουργείου, που δεν θέλει «κόντρες» με τους διπλωματικούς, αλλά όπως φαίνεται, ο πρόεδρος των Εμπειρογνωμόνων κ. Μπενιάδης, επιμένει να αναφέρεται στα αιτήματά τους ακόμη κι όταν οι συνομιλητές του φορούν… ωτοασπίδες… Βέβαια ο κ. Μπενιάδης δεν έχει πάντα δίκιο αν κάποιος καλοεξετάσει την πραγματικότητα. Γιατί όχι μόνο παίρνουν θέσεις οι εμπειρογνώμονες αλλά και υψηλότατες. Όπως για παράδειγμα η εμπειρογνώμων Μαρία Λογοθέτη, που ορίστηκε Ειδική Γραμματέας του ΥΠΕΞ. Βέβαια έπαιξε ρόλο και η συζυγική της σχέση αλλά έχει καμιά σημασία τους καιρούς που ζούμε;

·

· Πολύ αργεί αυτή η αναβάθμιση και …. προκαλεί ανησυχίες. Ιδιαίτερα μετά την άρνηση του καθηγητή Χρ. Ροζάκη ν αναλάβει τα Έλληνο- Τουρκικά σαν ανυπεξ υπό τον Δ. Δρούτσα… Περίεργο, ε; Αλλά τώρα ψάχνουν και δεν βρίσκουν κάποιον γι αυτή τη θέση «φιλέτο» που θα τραβήξει πάνω της όλες τις –αναμενόμενες- επιθέσεις της αντιπολίτευσης και ταυτοχρόνως θα έχει να κάνει και με τον … υπουργό. Άντε να δούμε λύση που θα σκαρφιστεί ο πρωθυπουργός… Μια φήμη θέλει τον Θόδωρο Πάγκαλο να στέλνει εκεί την «αχρησιμοποίητη» και «πολυδιαφημισμένη» δεύτερη του Επικρατείας Ελ. Παναρίτη. Αλλά μόνο για τα Ελληνοτουρκικά δεν κάνει…

·

·

Συμβούλιο Ανώτατο, υποτίθεται γίνεται σήμερα προκειμένου να επιλεγεί ο αντικαταστάτης του πρέσβη Μιχ. Καμπάνη που μεταβαίνει στη Ρώμη. Ακούγεται πως «σπρώχνουν» στη θέση του ΣΤ Γενικού τον πρέσβη κ. Παίζη, πρόσφατα αφιχθέντα εκ Ντόχα και με καθήκοντα στα Βαλκανικά. Δεν πρόλαβε να μάθει τις Βαλκανικές υποθέσεις ή κρίνεται αναγκαίος για την ΣΤ’ από τον «εξ απορρήτων» του ανυπεξ, πρέσβη Χρ. Παναγόπουλο και τον ΓΓ πρέσβη Ι. Ζέππο; Αλλά και στην υπόθεση αυτή φέρεται να αναμείχθηκε ο Θ. Πάγκαλος. Γιατί ακουσα πως ενδιαφέρον είχε εκδηλώσει και η πρέσβειρα μας στη Σόφια, .. Κουμανάκου αλλά παρεναίβει ο Θεόδωρος και ακούστηκε … «όχι»! Τώρα βέβαια, όχι λέει κάθε τόσο και για τον ανυπεξ Δημ. Δρούτσα αλλά δεν φαίνεται να του περνά ως τώρα…

Έ, τα υπόλοιπα του ΔΡΑΓΟΥΜΑΝΟΥ… αύριο!

Ο Δ. Χριστόφιας μίλησε με τον Γκ. Μπράουν - Ο Μπαγίς το … χαβά του!

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας είχε το Σάββατο τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου, Γκόρντον Μπράουν.
Υπό το φως της επιστολής που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απέστειλε στον Βρετανό Πρωθυπουργό σχετικά με το περιεχόμενο των τουρκικών προτάσεων, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ενημέρωσε τον κ. Μπράουν για την πορεία των διαπραγματεύσεων για την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό.
Από την πλευρά του ο Βρετανός Πρωθυπουργός επέδειξε έντονο ενδιαφέρον για τις προσπάθειες που καταβάλλει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με στόχο την επίλυση του κυπριακού προβλήματος και σύμφωνα με πληροφορίες μας, ενίσχυσε με τη σειρά του την άποψη ότι οι συνομιλίες δεν θα πρέπει να διακοπούν κι αν είναι δυνατόν να υπάρξει και ενδιάμεση λύση, πριν τις τούρκο- κυπριακές εκλογές.

Ο κ. Μπαγίς

Ωστόσο την ίδια ώρα, ο τούρκος υπουργός Επικρατείας Εγκεμέν Μπαγίς, διαστρεβλώνοντας τις Κυπριακές θέσεις επεχείρησε να διασώσει τα προσχήματα για την Άγκυρα, ξεκαθαρίζοντας την ουσία του Κυπριακού. Δηλαδή πως η Τουρκία δεν κάνει παραχωρήσεις αλλά περιμένει μόνον από τους Έλληνο-κυπρίους! Τόνισε ο κ. Μπαγίς ότι: «Η αποφασιστικότητα της Τουρκίας για μιά μόνιμη και διαρκή λύση στην Κύπρο βασισμένη στην πολιτική ισότητα των δύο πλευρών» Μιλώντας σε τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι δήλωσε ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να προβεί η Τουρκία σε θυσίες για το Κυπριακό, ώστε να ευνοηθεί η ενταξιακή πορεία της χώρας στην Ε.Ε. Η Κύπρος αποτελεί εθνική υπόθεση για την Τουρκία και όλα τα πολιτικά κόμματα είναι ενωμένα σε αυτό το θέμα», πρόσθεσε ο κ. Μπαγίς. Ο κ. Μπαγίς δήλωσε επίσης ότι η τουρκική πλευρά εξακολουθεί να στηρίζει την ιδέα της διεξαγωγής τετραμερούς ή πενταμερούς διάσκεψης κορυφής για τη λύση του Κυπριακού προβλήματος. Ο κ. Μπαγίς κατέληξε λέγοντας ότι ενώ ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ παρουσίασε ένα νέο πακέτο προτάσεων προς διαπραγμάτευση, η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν άλλαξε τη στάση της.

Το ΥΠΕΞ της Σουηδίας πιθανόν να κλείσει Πρεσβείες στην Ευρώπη»

Η κυβέρνηση της Σουηδίας σχεδιάζει να κλείσει ορισμένες Πρεσβείες στην Ευρώπη. Σύμφωνα με πηγές της εφημερίδας Dagens Nyheter από το ΥΠΕΞ της Σουηδίας, πρόκειται για την αρχή μιας ευρύτερης προσπάθειας αναδιάρθρωσης, κατά την οποία το Υπουργείο, παράλληλα, ενδυναμώνει τη παρουσία του στις πρώην σοβιετικές Δημοκρατίες, όπως η Γεωργία και η Μολδαβία. Σύμφωνα με πηγές της εφημερίδας, οι Πρεσβείες που «απειλούνται» να κλείσουν είναι οι Πρεσβείες του Λουξεμβούργου, της Βουλγαρίας, της Ιρλανδίας, της Σλοβενίας, της Σλοβακίας και της Σενεγάλης, ενώ υπάρχουν διάφορες σκέψεις για αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας ορισμένων άλλων Πρεσβειών.

Σύμφωνα με τον Andreas von Uexkull, Πρόεδρο του Συλλόγου Προσωπικού του ΥΠΕΞ, μία τέτοια απόφαση θα ήταν αντίθετη με τις προτάσεις που προωθεί το “Συμβούλιο Παγκοσμιοποίησης” της κυβέρνησης, το οποίο δηλώνει ότι η Σουηδία μπορεί να επωφεληθεί από την αυξανόμενη διπλωματική παρουσία της παγκοσμίως. Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, ο κ. von Uexkull θεωρεί ότι το σχέδιο να κλείσουν ορισμένες Πρεσβείες πρέπει να αντιμετωπιστεί με μετριοπάθεια.

Μέχρι στιγμής, το Γραφείο Τύπου του ΥΠΕΞ δεν είχε προβεί σε δηλώσεις για το εν λόγω ζήτημα. Σύμφωνα με νεότερα στοιχεία που αναφέρονται τόσο στη Dagens Nyheter όσο και στη Svenska Dagbladet, ο Υπουργός Εξωτερικών, Carl Bildt, δήλωσε ότι: «Από τη στιγμή που έχουμε τακτική και στενή συνεργασία στα πλαίσια της ΕΕ, δεν χρειάζεται να έχουμε Πρεσβείες σε όλα τα κράτη- μέλη. Αντίστοιχα, δεν έχουν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες Πρεσβείες στη Σουηδία». Από την άλλη πλευρά, ενώ δηλ. ορισμένες Πρεσβείες αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να κλείσουν, υπάρχουν σχέδια ενίσχυσης άλλων Πρεσβειών και συγκεκριμένα στο Κόσσοβο, Γεωργία, Μολδαβία, Αλβανία, Μάλι, Μπουρκίνα Φάσο, Λιβερία, Ρουάντα, Βολιβία και Καμπότζη.

Σχετική έκθεση του νομάρχη της Uppsala, Peter Egart, όσον αφορά στις προτάσεις αναδιάρθρωσης του ΥΠΕΞ, αναμένεται να κυκλοφορήσει αργότερα μέσα στη χρονιά.

Ο κ. Bildt επιθυμεί να δει ένα πιο ευέλικτο ΥΠΕΞ, με διαφορετικές λειτουργίες σε διαφορετικά μέρη του κόσμου, ανάλογα με την κατάσταση που επικρατεί στο κάθε μέρος. Δηλώνει σχετικά τα εξής: «Δεν είναι δυνατό να έχουμε εκπροσώπηση σε κάθε χώρα του κόσμου. Χρειαζόμαστε μία πλήρως επανδρωμένη Υπηρεσία σε ορισμένα μέρη, μια Υπηρεσία με μεγαλύτερη πολιτική παρουσία και αναπτυξιακή βοήθεια σε χώρες, όπως η Ταϋλάνδη, χρειαζόμαστε εκτεταμένες υπηρεσίες από τα Προξενεία».

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι το κλείσιμο των έξι Πρεσβειών θα εξοικονομήσει στο κράτος 35 εκ. SEK, ενώ η ενίσχυση των δέκα προαναφερθέντων γραφείων θα στοιχίσει 20 εκ. SEK.

Συνάντηση υπουρών δικαιοσύης και Ασφάλειας ΕΕ με την ομολογό τους ΗΠΑ

Δεν συζητήθηκε το θέμα χρήσης scanners στα αεροδρόμια κατά την σημερινή συνάντηση των Υπουργών Εσωτερικών της Ε.Ε. και της Υπουργού Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Janet Napolitano στο πλαίσιο του Άτυπου Συμβουλίου Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών της Ε.Ε. που πραγματοποιείται στο Toledo. Την χώρα μας εκπροσώπησαν οι Υπουργοί Προστασίας του Πολίτης Μιχάλης Χρυσοχοίδης και Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Θεσμών Χάρης Καστανίδης. Την δήλωση ότι το θέμα των scanners δεν συζητήθηκε πραγματοποίησαν μετά το τέλος της Συνάντησης ο Ισπανός Υπουργός Εσωτερικών Alfredo Perez Rubalcaba και η κα Napolitano.

Σύμφωνα με το τελικό ανακοινωθέν της Συνάντησης, οι Υπουργοί της Ε.Ε. και η κα Napolitano επισημαίνεται ότι η τρομοκρατία απειλεί μερικά από τα σημαντικότερα θεμελιώδη δικαιώματα του ανθρώπου, όπως την ζωή, την ελευθερία και ασφάλεια και ότι η καταπολέμηση της αποτελεί κοινή ευθύνη και απαιτεί την κοινή δράση.

Οι συμμετέχοντες στην Συνάντηση συμφώνησαν ότι οι στόχοι της κοινής δράσης που πρέπει να επιτευχθούν είναι:

-Η αναγνώριση των ατόμων που αποτελούν κίνδυνο για την ασφάλεια και την εμπόδιση σε αυτά τα άτομα να ταξιδεύουν. Για να εξακριβωθούν τα επικίνδυνα υλικά που κάποιος μπορεί να μεταφέρει ή να αποστέλλει, απαιτείται η χρήση ενισχυμένων τεχνολογιών ώστε να αποφευχθεί η είσοδος αυτών των υλικών στο αεροπλάνο.

–Η ενίσχυση της συνεργασίας με άλλους εταίρους παγκοσμίως ώστε να εφαρμόσουν τις απαραίτητες αλλαγές στο σύστημα ελέγχου των πτήσεων.

-Μια σειρά προτάσεων θα πρέπει να παρουσιαστούν κατά την Συνάντηση Υψηλού Επιπέδου μεταξύ Ε.Ε. –ΗΠΑ στις 10 Απριλίου στο πλαίσιο του διατλαντικού διαλόγου.

Αρνητική έκπληξη από τον Οικουμενικό Πατριάρχη!

Έκπληξη προκαλεί η επιστολή του Οικουμενικού Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως, κ. Βαρθολομαίου με την οποία προσκαλεί μέλη της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου που δεν διαθέτουν τουρκική υπηκοότητα να ζητήσουν με αίτησή τους την απόκτηση τουρκικής υπηκοότητας προκειμένου να είναι δυνατή η η συμμετοχή τους στις εκλογές του πατριαρχικού θρόνου και των εξ αυτού ελεγχομένων μητροπόλεων. Σύμφωνα με την επιστολή αυτή, ο Ταγίπ Ερντογάν προτίθεται να παραχωρήσει άμεσα την τουρκική υπηκοότητα. Ο λόγος για τον οποίο η Άγκυρα προέβη στην πρόταση αυτή είναι διότι πιέζεται διεθνώς να ανοίξει τη Σχολή της Χάλκης καθώς ένας από τους λόγους που προέβη στο κλείσιμο της είναι να εμποδίσει ιερωμένους από την Ελληνική μειονότητα να αναρριχηθούν σε αξιώματα της Εκκλησίας.

Η επιστολή του Πατριάρχη αν και γίνεται προσπάθεια να είναι χαμηλών τόνων και δικαιολογεί την κίνηση αυτή, είναι μακράν της Έλληνο - Ορθόδοξης παράδοσης και της ιστορίας της Εκκλησίας, ενδέχεται δε να στρέψει δε τα βλέμματα των πιστών

προς βορρά!

Καμιά επίσημη αντίδραση δεν έχει υπάρξει ως τώρα από τις Αυτόνομες Εκκλησίες της Κύπρου, Κρήτης αλλά και Μητροπόλεις του βόρειο – Ελλαδικού χώρου που βρίσκονται στο χώρο του Πατριαρχείου αλλά ούτε και από την κυβέρνηση!

Ο Μπ. Μπορίσοφ ζητά συδρομή της ΕΕ κατά μπλοκων

Ο πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ ανακοίνωσε ότι άρχισε διαδικασία στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στο Λουξεμβούργο για αποζημιώσεις προς τη Βουλγαρία λόγω των αποκλεισμών των βουλγαρο-ελληνικών συνόρων. Η Βουλγαρία δεν φταίει καθόλου, επισήμανε ο πρωθυπουργός και συμπλΜπορίσοφ: Η Ελλάδα θα πληρώσει τις ζημιές μαςήρωσε ότι δεν αμφιβάλλει για την απόφαση του δικαστηρίου. «Χθες εξήγησα στους Έλληνες αγρότες ότι κάνοντας μας ομήρους, η ελληνική πλευρά θα πληρώσει τις αυξανόμενες ζημιές που υφίστανται», δήλωσε ο Μπόικο Μπορίσοφ. Απέρριψε τις κατηγορίες που του ελληνικού Τύπου ότι η προχθεσινή του επίσκεψη στον μεθοριακό σταθμό Κούλατα – Προμαχώνας δεν ήταν διπλωματική κίνηση. Στο μεταξύ, χθες αποκλείστηκαν εκ νέου οι μεθοριακές δίοδοι Ιλίντεν-Εξοχή και Κούλατα-Προμαχώνας . Αργότερα ανακοινώθηκε ότι ο σταθμός Ιλίντεν-Εξοχή θα άνοιγε από το απόγευμα μέχρι σήμερα το πρωί και ο σταθμός Κούλατα – Προμαχώνας μόνο για αυτοκίνητα . Ανακοινώθηκε επίσης ότι οι αγρότες στον νομό Έβρου αποφάσισαν να αποκλείσουν επ' αόριστον και τον σταθμό Καπιτάν Πέτκο Βοϊβόδα – Ορμένιο.