25 Ιαν 2010

Αρνητική έκπληξη από τον Οικουμενικό Πατριάρχη!

Έκπληξη προκαλεί η επιστολή του Οικουμενικού Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως, κ. Βαρθολομαίου με την οποία προσκαλεί μέλη της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου που δεν διαθέτουν τουρκική υπηκοότητα να ζητήσουν με αίτησή τους την απόκτηση τουρκικής υπηκοότητας προκειμένου να είναι δυνατή η η συμμετοχή τους στις εκλογές του πατριαρχικού θρόνου και των εξ αυτού ελεγχομένων μητροπόλεων. Σύμφωνα με την επιστολή αυτή, ο Ταγίπ Ερντογάν προτίθεται να παραχωρήσει άμεσα την τουρκική υπηκοότητα. Ο λόγος για τον οποίο η Άγκυρα προέβη στην πρόταση αυτή είναι διότι πιέζεται διεθνώς να ανοίξει τη Σχολή της Χάλκης καθώς ένας από τους λόγους που προέβη στο κλείσιμο της είναι να εμποδίσει ιερωμένους από την Ελληνική μειονότητα να αναρριχηθούν σε αξιώματα της Εκκλησίας.

Η επιστολή του Πατριάρχη αν και γίνεται προσπάθεια να είναι χαμηλών τόνων και δικαιολογεί την κίνηση αυτή, είναι μακράν της Έλληνο - Ορθόδοξης παράδοσης και της ιστορίας της Εκκλησίας, ενδέχεται δε να στρέψει δε τα βλέμματα των πιστών

προς βορρά!

Καμιά επίσημη αντίδραση δεν έχει υπάρξει ως τώρα από τις Αυτόνομες Εκκλησίες της Κύπρου, Κρήτης αλλά και Μητροπόλεις του βόρειο – Ελλαδικού χώρου που βρίσκονται στο χώρο του Πατριαρχείου αλλά ούτε και από την κυβέρνηση!