4 Δεκ 2009

Να πως διαπραγματεύονται κρυφά με τα Σκόπια!

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ

Οι συνεχείς, ανεπίσημες και προφορικές μόνον, διαψεύσεις του υπουργείου Εξωτερικών δεν πείθουν για τη δήθεν πορεία των διαπραγματεύσεων με την πΓΔΜ, μόνον μέσα από τους μηχανισμούς των Ηνωμένων Εθνών. Ο πρωθυπουργός και υπεξ, Γ. Παπανδρέου, συνεχίζει να προκαλεί ερωτηματικά με τους προσωπικούς χειρισμούς του στην εξωτερική πολιτική, μακρά των αρμόδιων υπηρεσιών του υπουργείου Εξωτερικών, που προφανώς δεν εκτιμά καθόλου! Ο ΔΡΑΓΟΥΜΑΝΟΣ αποκάλυψε χθες ότι εστάλη έμπιστη συνεργάτης του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες όπου συζήτησε με τον Μάρτιν Προτογέρ, εκ μέρους του σκοπιανού πρωθυπουργού Γκρούεφσκι. Τα θέματα που έθιξαν στην πρώτη αυτή συζήτησή τους δεν ήταν συστηματοποιημένα και αφορούσαν τόσο την ονομασία, όσο και ζητήματα που άπτονται οικονομικών και πολιτιστικών θεμάτων όσο και θεμάτων που αφορούν τη διαχείριση υδάτινων πόρων, μεταφορών, κ.ά.

Να σημειωθεί ότι η εκπρόσωπος του έλληνα πρωθυπουργού βρέθηκε σε μειονεκτική θέση εξαιτίας του γεγονότος ότι ο κ. Προτογέρ είναι ταυτοχρόνως και συνομιλητής του κ. Νίμιτς ενώ αντίθετα η έμπιστη κυρία του κ. Παπανδρέου αν και ικανότατη , δεν έχει από «πρώτο χέρι» γνώση των συνομιλιών της Νέας Υόρκης.

Ερωτηματικά στα Σκόπια

Στα Σκόπια ωστόσο έχουν δημιουργηθεί ερωτηματικά καθώς δεν μπορούν να κατανοήσουν επακριβώς το ρόλο αυτών των παράλληλων συνομιλιών, που εκτείνονται σε σειρά θεμάτων που με δεύτερη σκέψη παρατηρούν πως μπορεί να κρατήσουν επί μεγάλο διάστημα, καθυστερώντας ουσιαστικά τη συμμετοχή τους στην ΕΕ. Ακόμη, δεν μπορούν να ερμηνεύσουν για ποιο λόγο ζητήθηκε αυτή μυστικότητα, ιδιαίτερα σε σχέση με τις επαφές τους με Έλληνες διπλωμάτες (Γραφείο Ελλάδας στα Σκόπια - κα. Παπαδοπούλου), και κ. Βασιλάκης στη Νέα Υόρκη, και διερωτούνται αν μπορούν και πρέπει να μεταφέρουν οποιαδήποτε αιτήματα ή πληροφορίες μέσω διπλωματικών καναλιών. Ιδιαίτερα καθώς τόσο ο πρώην Ευρωπαίος Ύπατος εκπρόσωπος για την Εξωτερική πολιτική Χ. Σολάνα, όσο και ο προεδρεύων της ΕΕ, Καρλ Μπιλντ, είναι ενήμεροι για την επαφή των Βρυξελλών μιας κι αναφέρθηκαν σ αυτήν στη διάρκεια των τελευταίων συνομιλιών τους με Γκρούεφσκι στα Σκόπια.

ΕΕ: δεν θέλουν "κακά λόγια" για την Τουρκία!

Η κυπριακή εφημερίδα «ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ», σε πρωτοσέλιδη ανταπόκριση του Παύλου Ξανθούλη με τίτλο «Εξαφάνισαν τις κυρώσεις» και υπότιτλο «Αποκαλύπτουμε νέο προσχέδιο συμπερασμάτων της σουηδικής Προεδρίας», αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής: «Αυτονόητες αναφορές ως δήθεν ‘τροποποιήσεις’ πλασάρει η σουηδική Προεδρία σε δεύτερο Προσχέδιο Συμπερασμάτων για την αξιολόγηση της Τουρκίας, το οποίο κυκλοφόρησε χθες βράδυ. Το δεύτερο προσχέδιο, το οποίο εξασφάλισε ο ‘Φ’, διατηρεί ερμητικά κλειστή την προοπτική επιβολής κυρώσεων εις βάρος της Τουρκίας, εμμένοντας όπως και στο πρώτο προσχέδιο στην παραπομπή των υποχρεώσεων της Άγκυρας στις ελληνικές καλένδες. ‘Καλεί την Κομισιόν να αναφέρεται στα θέματα που καλύπτονται από την δήλωση της Ε.Ε. και των μελών της, 21ης Σεπτεμβρίου 2005, στις επόμενες ετήσιες εκθέσεις της’, ενώ αρκείται να επισημάνει ότι ‘τώρα αναμένεται πρόοδος χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση’, υπόδειξη η οποία δεν έχει κανένα απολύτως κόστος για την 'Αγκυρα. Προκειμένου να χρυσώσει το χάπι της απουσίας κυρώσεων, το δεύτερο προσχέδιο ‘προσφέρει’ τρεις τροποποιήσεις:
1. Καλεί την Τουρκία να ‘συμβάλει ενεργώς στις εν εξελίξει συνομιλίες με στόχο μια δίκαιη, συνολική και βιώσιμη λύση...’, ενώ στο πρώτο προσχέδιο εκλάμβανε ως δεδομένη την ενεργό συμβολή της Άγκυρας.
2. Διατηρεί όπως και στο πρώτο προσχέδιο την αναφορά ότι ‘τα ενταξιακά κεφάλαια των οποίων οι τεχνικές προετοιμασίες έχουν ολοκληρωθεί θα ανοίγουν και θα κλείνουν...’, κάτι που βρίσκεται σε αντίθεση με το σενάριο επιβολής μονομερών κυρώσεων εκ μέρους της Λευκωσίας. Ωστόσο, στο δεύτερο προσχέδιο σημειώνεται ότι η εν λόγω αναφορά ‘υπόκειται στα Συμπεράσματα του Συμβουλίου 11ης Δεκεμβρίου 2006’, κατοχυρώνοντας τα 8 κεφάλαια που είχαν παγώσει τότε.
3. ‘Υπογραμμίζει τη σημασία της αποφυγής κάθε απειλής ή ενέργειας η οποία θα μπορούσε να προκαλέσει ζημιά στις καλές γειτονικές σχέσεις...’.

Νέες απειλές Μπαγκίς κατά Κύπρου

Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της ΕΕ με την Τουρκία κινδυνεύουν με μία ακόμη άσχημη τροπή. Ο τούρκος διαπραγματευτής και Υπουργός Ευρωπ. Υποθέσεων Εγκεμέν Μπαγκίς ανακοίνωσε την Πέμπτη στις Βρυξέλλες ότι η Τουρκία δεν θα επεκτείνει – όπως της έχει ζητηθεί – μέχρι το τέλος του χρόνου την τελωνειακή ένωση με την ΕΕ στην Κύπρο, χώρα-μέλος. «Δώσαμε αυτή την υπόσχεση ως αντάλλαγμα σε άλλη υπόσχεση, που δυστυχώς όμως δεν τήρησαν οι ευρωπαίοι εταίροι μας», δήλωσε ο Μπαγκίς. Έτσι οι κάτοικοι της βορείου Κύπρου συνεχίζουν να ζουν στην απομόνωση, πρόσθεσε...
Ο κύπριος πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας έχει απαιτήσει να αποφασιστούν νέες κυρώσεις κατά της Άγκυρας στη σύνοδο κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ στις 10 και 11 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες.
Ο Μπαγκίς προειδοποίησε για το ενδεχόμενο τέτοιων μέτρων: «Υπάρχουν ήδη υπερβολικά πολλές κυρώσεις εξαιτίας της Κύπρου, ακόμα περισσότερες θα αφανίσουν τις προσπάθειες της Τουρκίας για ένταξη στην ΕΕ». Πρόσθεσε όμως ότι εμπιστεύεται τη «σοφία» των ευρωπαίων ηγετών. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι κατά των κυρώσεων, αλλά και το Βερολίνο προβληματίζεται. Μ’ αυτές δεν πρέπει να διαταραχθούν οι τρέχουσες διαπραγματεύσεις για επανένωση της νήσου, στις οποίες η Άγκυρα είναι σημαντικός παράγοντας που κινεί τα νήματα.
Η Τουρκία, στο πλαίσιο των δεσμεύσεών της με βάση το «Πρωτόκολλο της Άγκυρας» του 2005, πρέπει να επεκτείνει την τελωνειακή ένωση σε όλα τα νέα κράτη-μέλη της ΕΕ. Λόγω της άρνησης της Άγκυρας να το πράξει, η ΕΕ πάγωσε το 2006 οκτώ από τα 35 διαπραγματευτικά κεφάλαια και έθεσε προθεσμία μέχρι το τέλος του 2009. Εκτός αυτού η Λευκωσία μπλοκάρει την επίσημη ολοκλήρωση καθενός από τα 11 ήδη ανοιγμένα κεφάλαια διαπραγματεύσεων. «Και μόνο αυτό είναι εξοργιστικό», δήλωσε ο Μπαγκίς. Στην πραγματικότητα η Άγκυρα θα ευχόταν να ξεκινήσουν το Δεκέμβριο οι διαπραγματεύσεις στον τομέα «Περιβάλλον».

Νέες αλβανικές απειλές κατά σλάβων στα Σκόπια

O ηγέτης του αντιπολιτευόμενου αλβανικού κόμματος DPA, της πΓΔΜ, Μέντουχ Θάτσι, στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στον αλβανικό τ/σ Alsat-Tirana, άφησε αιχμές για πιθανή επανάληψη εχθροπραξιών στη χώρα αν δεν γίνουν αποδεκτά αλβανικά αιτήματα για ισότιμη παρουσία του αλβανικού στοιχείου στη λειτουργία του κράτους..
Συγκεκριμένα, τα ΜΜΕ της πΓΔΜ ανέφεραν ότι ο κ. Θάτσι υπογράμμισε πως «εάν δεν γίνει αποδεκτή η νέα συμφωνία Αλβανών και ‘Μακεδόνων’, η ‘Μακεδονία’ και ο ‘μακεδονικός’ λαός θα πάψουν να υπάρχουν». Ο κ. Θάτσι πρόσθεσε ότι τα προβλήματα μεταξύ Αλβανών και Σλαβομακεδόνων ενδέχεται, μελλοντικά, να προκαλέσουν ένοπλη αντιπαράθεση στην οποία θα συμμετάσχουν κυρίως οι αλβανικής καταγωγής νέοι της πΓΔΜ, η δυσαρέσκεια των οποίων θα κλιμακωθεί εφόσον συνεχιστεί η διακριτική μεταχείριση εναντίον των Αλβανών και εάν δεν γίνει αποδεκτή η νέα διεθνοτική συμφωνία που προτείνει το DPA.
Όπως αναφέρεται και στο σχετικό δημοσίευμα της Utrinski Vesnik, η νέα διεθνοτική συμφωνία [σ.σ. την οποία έχει συντάξει και καταθέσει στη Βουλή της πΓΔΜ, χωρίς ωστόσο να γίνει αποδεκτή για ψήφιση, ο Μ. Θάτσι και το DPA προβλέπει, μεταξύ άλλων, σύσταση του Κοινοβουλίου της πΓΔΜ επί τη βάσει της ίσης εκπροσώπησης των δύο εθνικών κοινοτήτων, Αλβανών και Σλαβομακεδόνων [η πρόταση νέας διεθνοτικής συμφωνίας του Μ. Θάτσι και του κόμματός του συνιστά επανίδρυση του κράτους της πΓΔΜ υπό τη μορφή μη γεωγραφικά καθορισμένης δικοινοτικής συνομοσπονδίας].
Όσον αφορά το θέμα της διένεξης για το όνομα και τη ζητούμενη επίλυσή του, ο ηγέτης του DPA στην εν λόγω συνέντευξή του δήλωσε, σύμφωνα με τα ΜΜΕ της πΓΔΜ: «Ο πρωθυπουργός Γκρούεβσκι οφείλει να παράσχει προς τους διεθνείς παράγοντες λήψης των αποφάσεων πολύ ισχυρές εγγυήσεις ότι θα αλλάξει το όνομα και την ταυτότητα. Πρακτικά, θα αποδεχτεί ότι οι ‘Μακεδόνες’ είναι Σλάβοι και πως δεν έχουν τίποτα κοινό με τους αρχαίους. Επίσης, θα αποδεχτεί εντέλει ότι η ‘Μακεδονία’ δεν μπορεί να υπάρξει παρά μόνον ως πολυ-εθνοτικό κράτος, καθώς η τάση για την εμπέδωση ενός έθνους-κράτους δεν έχει πια καμία ελπίδα». Ο κ. Θάτσι πρόσθεσε επίσης σχετικά ότι, κατά τη γνώμη του, μετά την αλλαγή του συνταγματικού ονόματος της πΓΔΜ, λίγοι «Μακεδόνες» θα δεχτούν να προσδιοριστούν ως «’Μακεδόνες’ της Άνω, Κάτω ή Βόρειας ‘Μακεδονίας’». «Αυτήν τη στιγμή αντιμετωπίζουν μεγάλο κίνδυνο και εάν δεν καθαριστεί εγκαίρως αυτή η νέα σκόνη που κάθησε πάνω στην παλιά ιστορία του ονόματος, τότε πολλοί θα προτιμήσουν να αυτοπροσδιοριστούν ως Σέρβοι, Βούλγαροι ή κάτι άλλο», υποστήριξε ο κ. Θάτσι.

Ματαιώνεται η επίσκεψη ολλανδικής κοινοβουλευτικής ομάδας στην Τουρκία

Σε ματαίωση οδηγείται η προγραμματισμένη για τον Ιανουάριο επίσκεψη αντιπροσωπείας της ολλανδικής Κάτω Βουλής στην Τουρκία. O επικεφαλής της κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας Harm Evert Waalkens (Εργατικό Κόμμα), δήλωσε ότι αν η τουρκική κυβέρνηση δεν δεχτεί την αντιπροσωπεία λόγω της συμμετοχής του Geert Wilders, τότε θα ματαιωθεί το ταξίδι. «Η οριστική απόφαση θα ληφθεί όταν μας γίνει γνωστή η επίσημη τοποθέτηση της τουρκικής κυβέρνησης», πρόσθεσε ο βουλευτής Waalkens.

Με το θέμα που δημιουργήθηκε γύρω από τη διαφαινόμενη άρνηση της τουρκικής κυβέρνησης να δεχτεί τον Ολλανδό πολιτικό Geert Wilders, αναφέρεται και το περιοδικό Elsevier. Στην ηλεκτρονική έκδοση ο σχολιαστής Syp Wynia υποστηρίζει πως αν η Τουρκία κηρύξει ανεπιθύμητο τον Wilders, θα αποδείξει ότι δεν είναι ανεξίθρησκη χώρα που σέβεται την ελευθερία της έκφρασης. «Ο Wilders δεν είναι ο μόνος που αντιτίθεται στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας», σημειώνει ο σχολιαστής, «άρα οδηγούμαστε στο συμπέρασμα ότι ο πραγματικός λόγος που η τουρκική κυβέρνηση δεν επιθυμεί τον Wilders είναι οι απόψεις του για το Ισλάμ». «Η Τουρκία κατά συνέπεια είναι μόνο κατ’ επίφαση «εκκοσμικευμένη χώρα», καταλήγει ο αρθρογράφος.

Ο αμερικανός ανυπεξ στη Βοσνία

Συνομιλίες, με κεντρικό θέμα την αναθεωρημένη πρόταση συνταγματικών αλλαγών της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, από το αποκαλούμενο «πακέτο μεταρρυθμίσεων του Μπούτμιρ», διεξάγονται μεταξύ του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζέιμς Στάινμπεργκ, που έφθασε προχθες στο Σαράγεβο και των αρχηγών των επτά πολιτικών κομμάτων της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης. Όπως δήλωσε ο Ύπατος εκπρόσωπος, Βαλεντίν Ίντσκο, οι τελικές ρυθμίσεις της διαδικασίας του Μπούτμιρ θα ανακοινωθούν στα τέλη Δεκεμβρίου, ακόμα και αν υπάρχει διαφωνία μεταξύ των τοπικών πολιτικών παραγόντων, καθώς «η τελευταία λέξη ανήκει στον κ. Στάινμπεργκ και στο σουηδό υπουργό Εξωτερικών, Καρλ Μπιλντ». Σημειώνεται ότι η ευρωπαϊκοαμερικανική πρόταση συνταγματικών αλλαγών έχει στόχο την άρση του πολιτικού αδιεξόδου και την προσέγγιση της χώρας στους ευρωατλαντικούς θεσμούς.