4 Δεκ 2009

ΕΕ: δεν θέλουν "κακά λόγια" για την Τουρκία!

Η κυπριακή εφημερίδα «ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ», σε πρωτοσέλιδη ανταπόκριση του Παύλου Ξανθούλη με τίτλο «Εξαφάνισαν τις κυρώσεις» και υπότιτλο «Αποκαλύπτουμε νέο προσχέδιο συμπερασμάτων της σουηδικής Προεδρίας», αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής: «Αυτονόητες αναφορές ως δήθεν ‘τροποποιήσεις’ πλασάρει η σουηδική Προεδρία σε δεύτερο Προσχέδιο Συμπερασμάτων για την αξιολόγηση της Τουρκίας, το οποίο κυκλοφόρησε χθες βράδυ. Το δεύτερο προσχέδιο, το οποίο εξασφάλισε ο ‘Φ’, διατηρεί ερμητικά κλειστή την προοπτική επιβολής κυρώσεων εις βάρος της Τουρκίας, εμμένοντας όπως και στο πρώτο προσχέδιο στην παραπομπή των υποχρεώσεων της Άγκυρας στις ελληνικές καλένδες. ‘Καλεί την Κομισιόν να αναφέρεται στα θέματα που καλύπτονται από την δήλωση της Ε.Ε. και των μελών της, 21ης Σεπτεμβρίου 2005, στις επόμενες ετήσιες εκθέσεις της’, ενώ αρκείται να επισημάνει ότι ‘τώρα αναμένεται πρόοδος χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση’, υπόδειξη η οποία δεν έχει κανένα απολύτως κόστος για την 'Αγκυρα. Προκειμένου να χρυσώσει το χάπι της απουσίας κυρώσεων, το δεύτερο προσχέδιο ‘προσφέρει’ τρεις τροποποιήσεις:
1. Καλεί την Τουρκία να ‘συμβάλει ενεργώς στις εν εξελίξει συνομιλίες με στόχο μια δίκαιη, συνολική και βιώσιμη λύση...’, ενώ στο πρώτο προσχέδιο εκλάμβανε ως δεδομένη την ενεργό συμβολή της Άγκυρας.
2. Διατηρεί όπως και στο πρώτο προσχέδιο την αναφορά ότι ‘τα ενταξιακά κεφάλαια των οποίων οι τεχνικές προετοιμασίες έχουν ολοκληρωθεί θα ανοίγουν και θα κλείνουν...’, κάτι που βρίσκεται σε αντίθεση με το σενάριο επιβολής μονομερών κυρώσεων εκ μέρους της Λευκωσίας. Ωστόσο, στο δεύτερο προσχέδιο σημειώνεται ότι η εν λόγω αναφορά ‘υπόκειται στα Συμπεράσματα του Συμβουλίου 11ης Δεκεμβρίου 2006’, κατοχυρώνοντας τα 8 κεφάλαια που είχαν παγώσει τότε.
3. ‘Υπογραμμίζει τη σημασία της αποφυγής κάθε απειλής ή ενέργειας η οποία θα μπορούσε να προκαλέσει ζημιά στις καλές γειτονικές σχέσεις...’.