4 Δεκ 2009

Να πως διαπραγματεύονται κρυφά με τα Σκόπια!

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ

Οι συνεχείς, ανεπίσημες και προφορικές μόνον, διαψεύσεις του υπουργείου Εξωτερικών δεν πείθουν για τη δήθεν πορεία των διαπραγματεύσεων με την πΓΔΜ, μόνον μέσα από τους μηχανισμούς των Ηνωμένων Εθνών. Ο πρωθυπουργός και υπεξ, Γ. Παπανδρέου, συνεχίζει να προκαλεί ερωτηματικά με τους προσωπικούς χειρισμούς του στην εξωτερική πολιτική, μακρά των αρμόδιων υπηρεσιών του υπουργείου Εξωτερικών, που προφανώς δεν εκτιμά καθόλου! Ο ΔΡΑΓΟΥΜΑΝΟΣ αποκάλυψε χθες ότι εστάλη έμπιστη συνεργάτης του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες όπου συζήτησε με τον Μάρτιν Προτογέρ, εκ μέρους του σκοπιανού πρωθυπουργού Γκρούεφσκι. Τα θέματα που έθιξαν στην πρώτη αυτή συζήτησή τους δεν ήταν συστηματοποιημένα και αφορούσαν τόσο την ονομασία, όσο και ζητήματα που άπτονται οικονομικών και πολιτιστικών θεμάτων όσο και θεμάτων που αφορούν τη διαχείριση υδάτινων πόρων, μεταφορών, κ.ά.

Να σημειωθεί ότι η εκπρόσωπος του έλληνα πρωθυπουργού βρέθηκε σε μειονεκτική θέση εξαιτίας του γεγονότος ότι ο κ. Προτογέρ είναι ταυτοχρόνως και συνομιλητής του κ. Νίμιτς ενώ αντίθετα η έμπιστη κυρία του κ. Παπανδρέου αν και ικανότατη , δεν έχει από «πρώτο χέρι» γνώση των συνομιλιών της Νέας Υόρκης.

Ερωτηματικά στα Σκόπια

Στα Σκόπια ωστόσο έχουν δημιουργηθεί ερωτηματικά καθώς δεν μπορούν να κατανοήσουν επακριβώς το ρόλο αυτών των παράλληλων συνομιλιών, που εκτείνονται σε σειρά θεμάτων που με δεύτερη σκέψη παρατηρούν πως μπορεί να κρατήσουν επί μεγάλο διάστημα, καθυστερώντας ουσιαστικά τη συμμετοχή τους στην ΕΕ. Ακόμη, δεν μπορούν να ερμηνεύσουν για ποιο λόγο ζητήθηκε αυτή μυστικότητα, ιδιαίτερα σε σχέση με τις επαφές τους με Έλληνες διπλωμάτες (Γραφείο Ελλάδας στα Σκόπια - κα. Παπαδοπούλου), και κ. Βασιλάκης στη Νέα Υόρκη, και διερωτούνται αν μπορούν και πρέπει να μεταφέρουν οποιαδήποτε αιτήματα ή πληροφορίες μέσω διπλωματικών καναλιών. Ιδιαίτερα καθώς τόσο ο πρώην Ευρωπαίος Ύπατος εκπρόσωπος για την Εξωτερική πολιτική Χ. Σολάνα, όσο και ο προεδρεύων της ΕΕ, Καρλ Μπιλντ, είναι ενήμεροι για την επαφή των Βρυξελλών μιας κι αναφέρθηκαν σ αυτήν στη διάρκεια των τελευταίων συνομιλιών τους με Γκρούεφσκι στα Σκόπια.