4 Δεκ 2009

Νέες απειλές Μπαγκίς κατά Κύπρου

Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της ΕΕ με την Τουρκία κινδυνεύουν με μία ακόμη άσχημη τροπή. Ο τούρκος διαπραγματευτής και Υπουργός Ευρωπ. Υποθέσεων Εγκεμέν Μπαγκίς ανακοίνωσε την Πέμπτη στις Βρυξέλλες ότι η Τουρκία δεν θα επεκτείνει – όπως της έχει ζητηθεί – μέχρι το τέλος του χρόνου την τελωνειακή ένωση με την ΕΕ στην Κύπρο, χώρα-μέλος. «Δώσαμε αυτή την υπόσχεση ως αντάλλαγμα σε άλλη υπόσχεση, που δυστυχώς όμως δεν τήρησαν οι ευρωπαίοι εταίροι μας», δήλωσε ο Μπαγκίς. Έτσι οι κάτοικοι της βορείου Κύπρου συνεχίζουν να ζουν στην απομόνωση, πρόσθεσε...
Ο κύπριος πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας έχει απαιτήσει να αποφασιστούν νέες κυρώσεις κατά της Άγκυρας στη σύνοδο κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ στις 10 και 11 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες.
Ο Μπαγκίς προειδοποίησε για το ενδεχόμενο τέτοιων μέτρων: «Υπάρχουν ήδη υπερβολικά πολλές κυρώσεις εξαιτίας της Κύπρου, ακόμα περισσότερες θα αφανίσουν τις προσπάθειες της Τουρκίας για ένταξη στην ΕΕ». Πρόσθεσε όμως ότι εμπιστεύεται τη «σοφία» των ευρωπαίων ηγετών. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι κατά των κυρώσεων, αλλά και το Βερολίνο προβληματίζεται. Μ’ αυτές δεν πρέπει να διαταραχθούν οι τρέχουσες διαπραγματεύσεις για επανένωση της νήσου, στις οποίες η Άγκυρα είναι σημαντικός παράγοντας που κινεί τα νήματα.
Η Τουρκία, στο πλαίσιο των δεσμεύσεών της με βάση το «Πρωτόκολλο της Άγκυρας» του 2005, πρέπει να επεκτείνει την τελωνειακή ένωση σε όλα τα νέα κράτη-μέλη της ΕΕ. Λόγω της άρνησης της Άγκυρας να το πράξει, η ΕΕ πάγωσε το 2006 οκτώ από τα 35 διαπραγματευτικά κεφάλαια και έθεσε προθεσμία μέχρι το τέλος του 2009. Εκτός αυτού η Λευκωσία μπλοκάρει την επίσημη ολοκλήρωση καθενός από τα 11 ήδη ανοιγμένα κεφάλαια διαπραγματεύσεων. «Και μόνο αυτό είναι εξοργιστικό», δήλωσε ο Μπαγκίς. Στην πραγματικότητα η Άγκυρα θα ευχόταν να ξεκινήσουν το Δεκέμβριο οι διαπραγματεύσεις στον τομέα «Περιβάλλον».