15 Ιουν 2009

Σήμερα η Σύνοδος του Οργανισμού της Σαγκάης

Στο Εκατεριένμπουργκ της Ρωσίας συναντώνται σήμερα οι ηγέτες του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης, ανάμεσά τους ο ρώσος πρόεδρος Ντιμίτρι Μεντβέντεφ και ο κινέζος ομόλογός του Χου Τζιντάο. Πρόκειται για την ετήσια Σύνοδο Κορυφής του φόρουμ ασφαλείας της Κεντρικής Ασίας. Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να έχει και τι πρώτες του συναντήσεις μετά την επανεκλογή του ο ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμεντινετζάντ, ενώ το παρόν θα δώσει και ο Αφγανός Πρόεδρος Χαμίντ Καρζάϊ και ο πακιστανός ομόλογός του Ασίφ Ζαρνταρί.

Στο μεταξύ χθες, υπογράφηκε στη Μόσχα μια συμφωνία ανάμεσα σε πολλά από τα πρώην σοβιετικά κράτη, που μετέχουν στον οργανισμό του Συμφώνου Ενιαίας Ασφάλειας (ODKB) , αφήνοντας εκτός της Λευκορωσία, που λόγω διαμάχης της με τη Μόσχα για το γάλα, δεν μετείχε στη διάσκεψη αυτή, πυροδοτώντας νέα ένταση στις σχέσεις των δυο χωρών. Η νέα συμφωνία αποβλέπει στη δημιουργία μονάδων ταχείας επέμβασης για κοινή αντιμετώπιση τρομοκρατικών επιθέσεων ή άλλων εξωτερικών απειλών στην ευρύτερη περιοχή και σύμφωνα με πηγές του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, αποτελεί προσπάθεια εξισορρόπησης της προωθημένης παρουσίας της Συμμαχίας στις άλλοτε αναμφισβήτητα σοβιετικής επιρροής περιοχές.

Σχόλια για ΥΠΕΞ- 22

Σήμερα η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, βρίσκεται στο Λουξεμβούργο στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων (ΣΓΥΕΣ/ GAERC). Η ατζέντα των συζητήσεων αφορά στην προετοιμασία του επερχόμενου Συμβουλίου Κορυφής της ΕΕ (18/19 Ιουνίου, Βρυξέλλες) και ακόμη θέματα που αφορούν στα Δυτικά Βαλκάνια, Κούβα και Μέση Ανατολή. Στο πλαίσιο του Συμβουλίου, ο μεν Τσέχος υπεξ θα κάνει ένα απολογισμό της Τσέχικης Προεδρίας -που χαρακτηρίζεται από όλους η «χειρότερη όλων των εποχών»- και ο επόμενος προεδρεύων Σουηδός υπεξ, Καρλ Μπίλντ και η υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Σεσίλια Μάλμστρομ θα δώσουν ένα περίγραμμα των προτεραιοτήτων της σουηδικής προεδρίας. Μάλιστα (όπως θα δείτε και σε άλλο σημείο) η Στοκχόλμη θα επιχειρήσει να κάνει μεγάλα ανοίγματα και εντυπωσιακές κινήσεις.

· Με νέο σημαντικό άρθρο του – παρέμβαση, στο «ΒΗΜΑ της Κυριακής», ο σερ Βασ. Μαρκεζίνης, με ευγένεια και φλέγμα, επιρρίπτει ευθύνες για την δραματική κατάσταση («αυτοπρόκλητη παράλυση» την αποκαλεί) στην οποία έχει περιέλθει η χώρα στην υπουργό Ντόρα Μπακογιάννη, υποστηρίζοντας πως μέρος των επιλογών της είναι «κοντόθωρες» και άλλες λανθασμένες καθώς υπεισέρχονται στη λήψη τους, σχεδιασμοί προσωπικής προβολής και διεκδίκησης της κομματικής ηγεσίας. Υπογραμμίζει δε με σαφήνεια, σημεία που απαιτούν την προσοχή του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή, ενόψει και των προσεχών συναντήσεών του με τον «κουμπάρο» Ταγίπ Ερντογκάν… Φυσικά στην ίδια εφημερίδα υπάρχει και ρεπορτάζ για… το πώς η Τουρκία επιζητεί ν’ αποδεσμευθεί το Κυπριακό από τις ενταξιακές συνομιλίες. Κι εκεί η «γραμμή» Ντόρας Μπακογιάννη είναι ισχυρή. Μικρή αναφορά στις συνεχείς τουρκικές προκλήσεις. Μη και στενοχωρηθούν πολύ οι φίλοι της στην άλλη πλευρά του Αιγαίου.

Πολλά ακούγονται στο ΥΠΕΞ για το δίδυμο Δημ. Παρασκευόπουλου - Φ. Ξυδά που θα βρίσκονται σε λίγο μαζί πλέον στο τιμόνι των «Έλληνο – Τουρκικών». Και ο ρόλος του δευτέρου είναι δεδομένος καθώς, όχι από ανοησία, επιχειρεί απλώς να είναι αρεστός στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου ενώ ο δεύτερος κανείς δεν γνωρίζει να θα ξυπνήσει από το λήθαργο που είχε περιπέσει στο Παρίσι. Η βεβαιότητα πάντως της Ντόρας Μπακογιάννη ότι θα «τα πάει μια χαρά» οφείλεται στο ότι θεωρείται και προστατευόμενος του Γιώργου Παπανδρέου, από την εποχή που υπηρετούσε στη Μόσχα. Άρα… δικός μας άνθρωπος!

· Σοβαρές πιέσεις δέχεται η ηγεσία της ΕΔΥ από σειρά στελεχών της υπηρεσίας να προσφύγει σε «σκληρό ροκ» κατά της υπουργού αλλά και άλλων εξεχόντων στελεχών του γραφείου της, μετά την πρόσφατη κόντρα, αναδεικνύοντας μάλιστα με ακριβή στοιχεία τα οικονομικά και διοικητικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι διπλωματικοί υπάλληλοι, μετά από την «καταστροφική» οικονομική διαχείριση την οποία άσκησε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου. Συζητούν μάλιστα για προσφυγή σε απεργία ή κυλιόμενες στάσεις. Ελπίζω να επικρατήσουν σοφότερες σκέψεις καθώς πέραν της υπουργού, που έτσι κι αλλιώς είναι εκτεθειμένη, θα εκτεθεί έτι περισσότερο και χώρα καθώς έχουμε και την προεδρία του ΟΑΣΕ και την Προεδρία της ΔΕΕ, και τη Γενική Γραμματεία του Οργανισμού Μαύρης Θάλασσας! Δεν θυμάμαι αλήθεια τι άλλο… πληρώνουμε ώστε να έχει τόσες φωτογραφίες η υπουργός στο .. site της, dorabak.gr

Γιατί επιμένουν οι φήμες ότι σε περίπτωση εκλογικής νίκης του ΠΑΣΟΚ, ενδέχεται να προωθηθεί στη θέση του Γενικού Γραμματέα «ειδικός» περί το ΥΠΕΞ με πρώτο και κύριο σκοπό να ερευνηθούν τα οικονομικά της ΥΔΑΣ και αυτά του Απόδημου Ελληνισμού καθώς έχουν καταγγελθεί από διπλωματικούς αλλά και εμπειρογνώμονες, … απέραντες ατασθαλίες; Κι αν αυτό αληθεύει, είναι επίσης γεγονός πως σύζυγος στελέχους του ΠΑΣΟΚ, που έχει σχέση με τις διεθνείς σχέσεις του κινήματος, συγγράφει κείμενα έμμεσης διαφήμισης εταιρίας …fast-food που ανήκει στον Ανδρέα Βγενόπουλο;

· …Όχι, όχι, εμείς δεν γράφουμε για τη Siemens! Οι φίλοι της στο ΘΕΜΑ και στο συγκρότημα Μπόμπολα τα γράφουν αυτά… Έτσι όμως όπως πάει το πράγμα σε λίγο δεν θα σταματούν κι άλλοι όπως, για να σκεφτώ, για παράδειγμα εκεί στο 9.84 και στους ξενόγλωσσους! Αυτή η ιστορία της έτυχε της dorabak, πάνω στην ώρα που βγήκε εκτός παιχνιδιού, εντελώς, ο Θ. Ρουσόπουλος κι ήλπιζε να μείνει μόνη προστάτης των κατατρεγμένων συντακτών. Αλλά βλέπετε τώρα, αρχισυντάκτες και διευθυντάδες διαγωνίζονται να ζητούν, ποιος δικός τους συντάκτης θα βρει τα στοιχεία που ψάχνουν!

Παρά τα όσα δεν λέει το ΥΠΕΞ και το Γραφείο της Υπουργού, η κα Μπακογιάννη θα συναντηθεί με τον τούρκο ομόλογό της κ. Νταβούτογλου όχι μόνο στην Αθήνα αλλά και στην Τεργέστη όπου θα συμμετάσχουν και οι δυο σαν προσκεκλημένοι παρατηρητές στη Σύνοδο των G8, που οργανώνει η Ιταλία και ο υπεξ της χώρας, Φράνκο Φρατίνι. Στην ίδια Σύνοδο θα μετάσχει και η Χίλαρι Κλίντον, πριν έρθει στην Κέρκυρα για τις συνόδους ΝΑΤΟ και ΟΑΣΕ

Eπανεξέταση του ρόλου των Oμάδων Mάχης της ΕΕ από τη Σουηδική Προεδρία

Σύμφωνα με δηλώσεις του Πρέσβη της Σουηδίας στο Παρίσι Γκούναρ Λουντ, στο πλαίσιο της συνόδου της Δυτικοευρωπαϊκής Ένωσης (WEU) που διεξήχθη στη γαλλική πρωτεύουσα, «Κατά τη διάρκεια της επερχόμενης προεδρίας της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η Σουηδία προγραμματίζει να επανεξετάσει το ρόλο των στρατιωτικών ομάδων μάχης της ΕΕ». Και συνέχισε: «Σε ό, τι αφορά τη στρατιωτική πλευρά, θα επιθυμούσα να επιστήσω την προσοχή σας στη χρήση των ομάδων μάχης - ένα μάλλον πολύ χρήσιμο όργανο διαφύλαξης της ειρήνης και της ασφάλειας διεθνώς.

Μια ομάδα μάχης της ΕΕ αποτελείται από 1500 στρατιώτες πολυεθνικής σύνθεσης και μπορεί να μετακινηθεί μέσα σε δέκα ημέρες από τη στιγμή που λάβει εντολή, εντός ή εκτός ευρωπαϊκών συνόρων, αναμένοντας την αποστολή, αν απαιτείται επί πλέον δυνάμεων. Ήδη δύο Ομάδες Μάχης, μια στο βορρά και μια στο νότο απασχολούν 3.000 στρατιώτες σε 6μηνη βάση.

Από την πλευρά της η Σουηδική Προεδρία σε αυτό που αποσκοπεί δεν είναι τόσο η αναδιοργάνωση της ίδιας της σύνθεσης της Ομάδας Μάχης, όσο της δυνατότητάς της να αποκτήσει μεγαλύτερη χρησιμότητα και ελαστικότητα κινήσεων καθώς –και αυτό είναι ουσιώδες για τους Σουηδούς- να αποκτήσει δυνατότητα κινήσεων χωρίς τη χρήση μέσων από την πλευρά του ΝΑΤΟ.

Η Στοκχόλμη έχει εκφράσει ήδη τη δυσαρέσκειά της, μέσω δηλώσεων του Κάρλ Μπίλντ, για το γεγονός ότι η ΕΕ αρνήθηκε προτάσεις να σταλεί μια Ομάδα Μάχης στο Τσαντ για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργούνται εκεί από τη μαζική προσέλευση προσφύγων από το Νταρφούρ.

Η Σουηδική Προεδρία σκοπεί στο ξεπέρασμα των εθνικών αντιδράσεων για το που, πως και πότε θα χρησιμοποιούνται οι Ομάδες Μάχης που κοστίζουν περισσότερα από 2 δις ευρώ το χρόνο και να μπορούν να αναπτυχθούν προσφέροντας ταυτοχρόνως τεχνογνωσία στοπ σχεδιασμό της Ευρωπαϊκής Άμυνας, όπως ζητά εξάλλου και επικεφαλής της Χαβιέ Σολάνα.

Άπό την πλευρά της η Αθήνα στο ζήτημα αυτό, δεν έχει λάβει οριστικές και ουσιαστικές αποφάσεις αφήνοντας το (όπως και πολλά άλλα) γι' αργότερα, παρά το γεγονός ότι συμμετέχει στην Ομάδα Μάχης στο νότο.