15 Ιουν 2009

Eπανεξέταση του ρόλου των Oμάδων Mάχης της ΕΕ από τη Σουηδική Προεδρία

Σύμφωνα με δηλώσεις του Πρέσβη της Σουηδίας στο Παρίσι Γκούναρ Λουντ, στο πλαίσιο της συνόδου της Δυτικοευρωπαϊκής Ένωσης (WEU) που διεξήχθη στη γαλλική πρωτεύουσα, «Κατά τη διάρκεια της επερχόμενης προεδρίας της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η Σουηδία προγραμματίζει να επανεξετάσει το ρόλο των στρατιωτικών ομάδων μάχης της ΕΕ». Και συνέχισε: «Σε ό, τι αφορά τη στρατιωτική πλευρά, θα επιθυμούσα να επιστήσω την προσοχή σας στη χρήση των ομάδων μάχης - ένα μάλλον πολύ χρήσιμο όργανο διαφύλαξης της ειρήνης και της ασφάλειας διεθνώς.

Μια ομάδα μάχης της ΕΕ αποτελείται από 1500 στρατιώτες πολυεθνικής σύνθεσης και μπορεί να μετακινηθεί μέσα σε δέκα ημέρες από τη στιγμή που λάβει εντολή, εντός ή εκτός ευρωπαϊκών συνόρων, αναμένοντας την αποστολή, αν απαιτείται επί πλέον δυνάμεων. Ήδη δύο Ομάδες Μάχης, μια στο βορρά και μια στο νότο απασχολούν 3.000 στρατιώτες σε 6μηνη βάση.

Από την πλευρά της η Σουηδική Προεδρία σε αυτό που αποσκοπεί δεν είναι τόσο η αναδιοργάνωση της ίδιας της σύνθεσης της Ομάδας Μάχης, όσο της δυνατότητάς της να αποκτήσει μεγαλύτερη χρησιμότητα και ελαστικότητα κινήσεων καθώς –και αυτό είναι ουσιώδες για τους Σουηδούς- να αποκτήσει δυνατότητα κινήσεων χωρίς τη χρήση μέσων από την πλευρά του ΝΑΤΟ.

Η Στοκχόλμη έχει εκφράσει ήδη τη δυσαρέσκειά της, μέσω δηλώσεων του Κάρλ Μπίλντ, για το γεγονός ότι η ΕΕ αρνήθηκε προτάσεις να σταλεί μια Ομάδα Μάχης στο Τσαντ για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργούνται εκεί από τη μαζική προσέλευση προσφύγων από το Νταρφούρ.

Η Σουηδική Προεδρία σκοπεί στο ξεπέρασμα των εθνικών αντιδράσεων για το που, πως και πότε θα χρησιμοποιούνται οι Ομάδες Μάχης που κοστίζουν περισσότερα από 2 δις ευρώ το χρόνο και να μπορούν να αναπτυχθούν προσφέροντας ταυτοχρόνως τεχνογνωσία στοπ σχεδιασμό της Ευρωπαϊκής Άμυνας, όπως ζητά εξάλλου και επικεφαλής της Χαβιέ Σολάνα.

Άπό την πλευρά της η Αθήνα στο ζήτημα αυτό, δεν έχει λάβει οριστικές και ουσιαστικές αποφάσεις αφήνοντας το (όπως και πολλά άλλα) γι' αργότερα, παρά το γεγονός ότι συμμετέχει στην Ομάδα Μάχης στο νότο.