3 Ιουν 2009

«Μεγαλεία» Ντ. Μπακογιάννη προκαλούν ερωτηματικά –ήδη- στο Μαξίμου

Το Μαξίμου φέρεται ενοχλημένο από τα «καμώματα» της Ντόρας Μπακογιάννη αλλά δεν προτίθεται να κάνει κάποια κίνηση σε βάρος της αυτή τη στιγμή καθώς στα τέλη του μήνα πραγματοποιείται η Σύνοδος του ΟΑΣΕ στην Κέρκυρα και θα ήταν εξαιρετικά βαρύ για τη χώρα να εμφανιστεί, νέος υπουργός. Ωστόσο, ο συνομιλητής μας, δέχθηκε ότι τόσο η επιστολή της Ένωσης Διπλωματικών Υπαλλήλων (ΕΔΥ) που κοινοποιήθηκε στο Πρωθυπουργικό Γραφείο, όσο και η άτονη δήλωση της υπουργού που επεχείρησε να τρομοκρατήσει τους διπλωματικούς υπαλλήλους, δεν έχουν κάνει την ατμόσφαιρα χαρούμενη παραμονές Ευρώ-εκλογών. Θα πρέπει να υπογραμμιστεί ότι η κατάσταση που περιγράφεται παραπάνω αφορούσε τη σχέση του Κ. Καραμανλή με την κα Μπακογιάννη, πριν αποκαλυφθεί το βάθος της υπόθεσης, που του διεβιβάσθη αργά χθες το βράδυ.

Αποκαλύψεις

Αυτό, που αποκαλύφθηκε από την έρευνα που πραγματοποίησε η ΕΔΥ, προκειμένου να συντάξει τη δήλωσή της με την οποία καλύπτει τους διπλωματικούς υπαλλήλους κι αφήνει έκθετη την κα Μπακογιάννη, δεν ήρθε στο φως με την ανακοίνωση των συνδικαλιστών της Ένωσης. Παρά την πρόθεσή τους να καλύψουν τους συναδέλφους τους, δεν ανακοίνωσαν όλα τα στοιχεία που ανευρέθηκαν προκειμένου να μην πληγεί η κυβέρνηση. Σύμφωνα με ορισμένους κύκλους του υπ. Εξωτερικών, υποδεικνύεται πως ο πρέσβης στο Μοντεβιδέο, Νικ. Δεικτάκης είχε για το σχετικό τηλεγράφημα, τηλεφωνική συνομιλία με το Γραφείο Υπουργού και του υποδείχθηκε πότε να στείλει το σχετικό τηλεγράφημα. Αν αυτό αποδειχθεί γίνεται εμφανές ότι υπάρχει θέμα συγκάλυψης και φυσικά η πολιτική ευθύνη βαρύνει την υπουργό, είτε το δηλώνει, είτε όχι!

Φυσικά η ΕΔΕ που διατάχθηκε χθες μετά την προκαταρκτική έρευνα που διενήργησε ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΞ, πρέσβης κ. Αγαθοκλής, δεν πρόκειται να αναδείξει παρόμοια στοιχεία, όταν μάλιστα ο Γενικός Διευθυντής Προσωπικού, πρέσβης Μιχ. Καμπάνης είναι γνωστός «φίλος» της οικογένειας.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση και παρόλα όσα λέγονται από κάθε πλευρά θα έπρεπε να ερευνά το θέμα εισαγγελέας καθώς δημιουργούνται υπόνοιες για απόπειρα συγκάλυψης και διευκόλυνση υπόπτου να διαφύγει στο εξωτερικό!

Βαριές κουβέντες

Στην ανακοίνωσή της η ΕΔΥ, αναφέρεται με ευγενείς αλλά βαρύτατους όρους στις ευθύνες της υπουργού κας Μπακογιάννη και του Διευθυντή του Διπλωματικού της Γραφείου κ. Χαλαστάνη. Λέει σε ένα σημείο: «…Αντίθετα, λόγω της δομής του συστήματος διακίνησης των απορρήτων τηλεγραφημάτων στο ΥΠΕΞ, το Διπλωματικό Γραφείο Υπουργού είχε στη διάθεσή του το απόρρητο και εξαιρετικά επείγον τηλεγράφημα του Έλληνα Πρέσβυ στο Μοντεβιδέο από την πρώτη, κυριολεκτικά, στιγμή που έφθασε στην Κρυπτογραφική Υπηρεσία του Υπουργείου. Έκτοτε, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΞ ήταν αυτή που επέλεξε τους ρυθμούς ανταπόκρισής της στο τηλεγράφημα του Έλληνα Πρέσβυ στο Μοντεβιδέο αλλά και τον τρόπο ενημέρωσης του αρμοδίου Υπουργείου Δικαιοσύνης. Υπενθυμίζουμε ότι στην Ελλάδα υπάρχουν τηλέφωνα, κρυπτό – fax, ενώ επί δεκαετίες μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου λαμβάνουν ανά χείρας κατεπείγοντα απόρρητα τηλεγραφήματα του ΥΠΕΞ από αγγελιαφόρους αστυνομικούς».

Απειλές!

Στην ανακοίνωση αυτή η Ντόρα Μπακογιάννη αντέδρασε σπασμωδικά δημιουργώντας, στην ουσία, χάσμα ανάμεσα στην ίδια και το σώμα των Διπλωματών με τον τρόπο που χειρίστηκε το ζήτημα δείχνοντας τον φόβο της και απειλώντας με τιμωρίες για να μην υπάρξουν περεταίρω αποκαλύψεις… Στη δήλωσή της που έγινε στον τηλεοπτικό σταθμό ALPHA, και μεταδόθηκε από την Υπηρεσία Ενημέρωσης του ΥΠΕΞ αναφέρει:

«Έχει εκδοθεί μια ανακοίνωση η οποία πρώτον στερείται βάσης, ουσιαστικά ψεύδεται και δεύτερον αυτό που έχω να παρατηρήσω είναι ότι προσπαθεί να προκαταλάβει την ΕΔΕ. Θα πρέπει να αντιληφθούν και οι διπλωματικοί υπάλληλοι και το όργανο που τους εκπροσωπεί ότι δεν διαφέρουν σε τίποτα από τους υπόλοιπους δημοσίους υπαλλήλους. Εάν έχουν ολιγωρήσει θα υποστούν κυρώσεις».

Το αν θα υποκύψουν οι διπλωματικοί σε αυτού του είδους τις απειλές, μένει να αποδειχθεί στο άμεσο μέλλον.

Και το ΠΑΣΟΚ

O πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Εξωτερικών, Ανδρέας Λοβέρδος, σχετικά με την απόφαση της υπουργού των Εξωτερικών να διατάξει ΕΔΕ, έκανε την ακόλουθη δήλωση : «Η υπουργός διέταξε ΕΔΕ. Δηλαδή, αποδέχθηκε την ύπαρξη προβλήματος και αναζητούνται ευθύνες. Επειδή πράγματι υπάρχει πρόβλημα, δεν είναι αναξιοπρεπές να αναζητούνται ευθύνες στους κατωτέρους, να διώκονται υπάλληλοι; Άλλωστε, ως προς το θέμα της ευθύνης των κατωτέρων, είναι πολύ χαρακτηριστική η δήλωση της Ένωσης των Διπλωματικών Υπαλλήλων. Δεν υπάρχει πια σ’ αυτή την κυβέρνηση κανένας που να αναλαμβάνει τις ευθύνες του, με ό,τι πρακτικώς αυτό συνεπάγεται, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού πολιτεύματος;».

Μετά από όλα αυτά γίνεται εμφανές ότι η κα Μπακογιάννη βρίσκεται υπό τα ισχυρά πυρά, υπηρεσιακών παραγόντων, τύπου, πολιτικών αντιπάλων της και «σιωπηρώς» - προς το παρόν- των πολιτικών φίλων της στη ΝΔ. αλλά η ερχόμενη εβδομάδα δεν θα είναι γεμάτη χαρά. Ταυτοχρόνως όλο αυτό το θέμα δεν την καθιστά εξαιρετικά «ευχάριστη» παρέα ούτε στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, ούτε στη Σύνοδο του ΟΑΣΕ στην Κέρκυρα.

[παραθέτουμε χωριστά, όλη την επιστολή της ΕΔΥ]

Δήλωση Γ.Γ. Υπ. Εξ. Πρέσβη κ. Αγαθοκλή για ΕΔΥ

"Μου προκαλεί θλίψη και κατάπληξη η σημερινή ανακοίνωση της ΕΔΥ προς τα μέλη της αλλά και την….κοινή γνώμη, σχετικά με το συμβάν της καθυστερημένης ενημέρωσης του Υπουργείου Δικαιοσύνης για το τηλεγράφημα από την Πρεσβεία μας στο Μοντεβιδέο της Ουρουγουάης ως προς πληροφορίες που αφορούν Έλληνα φυγόδικο.

Χωρίς έστω και στοιχειώδη γνώση των συμβάντων η ΕΔΥ αποφαίνεται γενικώς, αφηρημένως και με κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν υπήρξε καμία ολιγωρία εκ μέρους διπλωματικού υπαλλήλου, σαφώς δε αποφαίνεται ότι η ευθύνη βαρύνει την πολιτική ηγεσία.

Η εν λόγω ανακοίνωση εξεδόθη με την προφανή γνώση ότι από την προηγούμενη ημέρα ο υπογράφων διενεργούσε προκαταρκτική εξέταση για το συμβάν, την οποία και ολοκλήρωσα λίγο πριν εκδοθεί η ανακοίνωση της ΕΔΥ. Επομένως το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΔΥ, είτε ενήργησε με πλήρη άγνοια των περιστατικών, που ισοδυναμεί με επικίνδυνη επιπολαιότητα τουλάχιστον για διπλωματικούς υπαλλήλους ανωτέρου βαθμού, είτε με σκοπό να προλάβει ή να εκφοβίσει τον υπογράφοντα στο έργο που είχε αναλάβει να φέρει εις πέρας υπευθύνως εντός βραχυτάτου χρονικού διαστήματος, προφανώς από κακώς εννοούμενη συνδικαλιστική αλληλεγγύη.

Το πώς ελαφρά τη καρδία η ΕΔΥ φθάνει κατευθείαν στο συμπέρασμα ότι η τετραήμερη καθυστέρηση ενέργεια της Υπηρεσίας στη διεκπεραίωση ενός σοβαρού τηλεγραφήματος δεν μπορεί να αφορά διπλωματικούς υπαλλήλους, ας το εξηγήσει η ιδία. Το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξε ο υπογράφων είναι τελείως διαφορετικό και ήδη κυκλοφόρησε στα ΜΜΕ. Υπενθυμίζω ότι στο πρόσφατο παρελθόν η ΕΔΥ επέδειξε ανάλογη διαγωγή και επιπολαιότητα σε παρεμφερή περίπτωση που αφορούσε δύο συναδέλφους, παρεμβαίνουσα με επιστολή

της προς εμέ υπέρ του ενός και κατά του ετέρου, πριν καν γνωρίσει το πόρισμα στο οποίο θα κατέληγα.

Τέλος, διερωτώμαι εάν το Συμβούλιο της ΕΔΥ είχε καθοιονδήποτε τρόπο την σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας των μελών του, όπως θα ανέμενε κανείς, προκειμένου να αποφανθεί ως έπραξε επί ενός κατά τη γνώμη μου τόσο σοβαρού θέματος. Αυτό όμως ας απασχολήσει τα μέλη της ΕΔΥ".

Προκαταρκτική Εξέταση ΥΠΕΞ «περί υποθέσεως Καραβέλα»

Με «ταχύτητα φωτός» που καταπλήσσει όταν οι ίδιοι μιλούν για «βραδυπορούν ΥΠΕΞ», διενεργήθηκε προχθές Δευτέρα 1η Ιουνίου 2009 Προκαταρκτική Εξέταση των εμπλεκομένων υπαλλήλων κατά τη διεκπεραίωση του υπ’ αριθμ. Α.Π.Φ. 660/ΑΣ 355/22.5.09 τηλεγραφήματος της Πρεσβείας Μοντεβιδέο, από τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβη Αριστείδη Αγαθοκλή. Από την Προκαταρκτική Εξέταση ο Πρέσβης κ. Αγαθοκλής συνάγει ότι «η Κεντρική Υπηρεσία του ΥΠΕΞ στην προκειμένη περίπτωση αδράνησε αδικαιολογήτως». Ως προς τις περαιτέρω ενέργειες εισηγήθηκε τη διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης από τον ΣΤ΄ Γενικό Διευθυντή, Πρέσβη Μ. Καμπάνη.

Σε συνέχεια των ανωτέρω, η Υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, έδωσε εντολή για την άμεση διενέργεια της εν λόγω Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης.

Παρατίθεται κατωτέρω κείμενο Προκαταρκτικής Εξέτασης:

«Από διενεργηθείσα, την Δευτέρα 1η Ιουνίου 2009, Προκαταρκτική Εξέταση των εμπλεκομένων υπαλλήλων κατά την διεκπεραίωση του υπ’ αριθμ. Α.Π.Φ. 660/ΑΣ 355/22.5.09 τηλεγραφήματος της Πρεσβείας Μοντεβιδέο, προκύπτουν οι ακόλουθες προκαταρκτικές επισημάνσεις:

Το εν λόγω τηλεγράφημα απευθύνεται προς ενέργεια στην αρμόδια Πολιτική Διεύθυνση (Α8), αντί του ενδεδειγμένου καθ’ ύλην αποδέκτη που ήταν η Ε3 Διεύθυνση Διοικητικών & Δικαστικών Υποθέσεων. Πρόκειται περί ουσιώδους διαφοράς, δεδομένου ότι η Ε3 Διεύθυνση, ως εκ της τριβής κατά τον χειρισμό των θεμάτων αρμοδιότητάς της, γνωρίζει κάλλιον παντός άλλου τις παραμέτρους αποτελεσματικής και ταχείας διεκπεραίωσης δικαστικής φύσεως υποθέσεων.

Περαιτέρω, το συγκεκριμένο τηλεγράφημα φέρει την ένδειξη «Εξαιρετικώς Επείγον – Άκρως Απόρρητο», ενώ ο ενδεδειγμένος βαθμός προτεραιότητας θα ήταν «Αστραπιαίο» ή «Αμέσου Επιδόσεως», οπότε θα υφίστατο υποχρέωση διεκπεραίωσής του και ενημέρωσης του αποδέκτη-χειριστή, εκ μέρους του Ακολούθου Υπηρεσίας του Κρυπτογραφικού, εντός πέντε λεπτών, ήτοι το σύστημα λήψης του εν λόγω σήματος θα ετίθετο σε διαδικασία συναγερμού.

Από την επιμέρους εξέταση όσων ενεπλάκησαν στη διαδικασία διεκπεραίωσης του συγκεκριμένου τηλεγραφήματος, συγκρατούνται, ειδικότερα, τα ακόλουθα:

  1. Η Ακόλουθος Υπηρεσίας, ανέφερε ότι το εν θέματι τηλ/μα εισήλθε στο σύστημα ΣΗΔΕ του Κρυπτογραφικού, στις 15:36, το Σάββατο, 23.5.09, η ίδια δε προέβη στην εσωτερική διανομή του στις εμφαινόμενες Υπηρεσίες του ΥΠΕΞ στις 16:42 της ίδιας ημέρας. Το μεσολαβήσαν διάστημα 1 ώρας και 6 λεπτών οφείλεται στο γεγονός ότι το εν λόγω τηλ/μα δεν έφερε χαρακτηρισμό προτεραιότητος «Αμέσου Επιδόσεως», οπότε και θα ετίθετο αυτομάτως σε λειτουργία, ως προελέχθη, η διαδικασία αμέσου διεκπεραιώσεώς του, αλλά «Εξαιρετικώς Επείγοντος». Σημειωτέον ότι υπήρχε ηλεκτρονική προδρομολόγηση της αποστολής του τηλεγραφήματος, εκ μέρους του αποστολέα, επομένως ο Ακόλουθος Υπηρεσίας δεν μπορούσε να παρέμβει προκειμένου να διορθώσει τον αποδέκτη. Η Ακόλουθος Υπηρεσίας ανέφερε, τέλος, ότι της αποστολής του συγκεκριμένου τηλ/τος, ουδεμία τηλεφωνική ή άλλη ειδοποίηση εκ μέρους της Πρεσβείας Μοντεβιδέο είχε προηγηθεί.

Οι ενέργειες της ανωτέρω υπαλλήλου, ως διαπιστώνεται, υπήρξαν άψογες.

  1. Ο Γραμματέας Πρεσβείας Γ΄, που εκτελούσε υπηρεσία το Σάββατο, 23.5.09,

στο Διπλωματικό Γραφείο της κας Υπουργού, ανέφερε ότι έλαβε άμεσα γνώση του τηλ/τος, μόλις αυτό εισήλθε στο σύστημα ΣΗΔΕ, πλην όμως, δεδομένου ότι αυτό δεν είχε ως αποδέκτη το Γραφείο της κας Υπουργού ούτε έφερε το χαρακτηρισμό «Αμέσου Επιδόσεως» ή «Ειδικού Χειρισμού», ο ίδιος δεν εκτίμησε ότι απαιτείτο ενέργεια εκ μέρους του Γραφείου Υπουργού και, ως εκ τούτου, δεν έκρινε σκόπιμο να ενημερώσει αυθημερόν τον Σύμβουλο Πρεσβείας του Διπλωματικού Γραφείου της κας Υπουργού. Ο Γραμματέας Πρεσβείας Γ΄ του Διπλωματικού Γραφείου της κας Υπουργού, αρκέστηκε να ξεχωρίσει το συγκεκριμένο τηλ/μα, προκειμένου να πρωτοκολληθεί και να τεθεί υπόψιν του Συμβούλου Πρεσβείας Β’ του Διπλωματικού Γραφείου της κας Υπουργού, από την προσεχή Δευτέρα, μαζί με τον κυρίως όγκο των εισερχομένων τηλεγραφημάτων και εγγράφων του Διπλωματικού Γραφείου της κας Υπουργού.

Προφανώς, ο Γραμματέας Πρεσβείας Γ΄ ωθήθηκε στην ανωτέρω απόφασή του, όπως και ο ίδιος ισχυρίζεται, και εκ του γεγονότος ότι δεν υφίστατο ένδειξη προτεραιότητος του τηλεγραφήματος «Αστραπιαίο» ή «Αμέσου Επιδόσεως».

  1. Ο Σύμβουλος Πρεσβείας Β΄ του Διπλωματικού Γραφείου της κας Υπουργού,

ανέφερε ότι, από το πλήθος των εισερχομένων τηλεγραφημάτων και εγγράφων, που του επεδόθη με φάκελο εργασίας περί τις 12.30, το συγκεκριμένο τηλ/μα της Πρεσβείας Μοντεβιδέο υπέπεσε στην αντίληψή του στις 12:55, την Δευτέρα 25.5.09, οπότε και έσπευσε να ενημερώσει τον Δ/ντή του Διπλωματικού Γραφείου της κας Υπουργού. Ο Σύμβουλος προσέθεσε ότι, μέχρι την ώρα εκείνη, δεν είχε ο ίδιος ενημερωθεί για την ύπαρξη του τηλ/τος από τον κύριο αποδέκτη του, ήτοι την Α8 Δ/νση.

Δεδομένου του όγκου της διακινουμένης καθημερινώς αλληλογραφίας στο

Διπλωματικό Γραφείο Υπουργού, πολλώ μάλλον που εκάστη Δευτέρα

προστίθεται η εισερχομένη αλληλογραφία του διαρρεύσαντος

Σαββατοκύριακου, συνηγορούντος και του γεγονότος ότι το συγκεκριμένο

τηλεγράφημα δεν έφερε ένδειξη βαθμού προτεραιότητος, δεν θεωρώ ότι ο

Σύμβουλος του Διπλωματικού Γραφείου της κας Υπουργού, επέδειξε ολιγωρία.

  1. Ο Δ/ντής του Διπλωματικού Γραφείου της κας Υπουργού, ανέφερε ότι δεν

ενθυμείται ότι ενημερώθηκε για το περιεχόμενο του τηλεγραφήματος από τον Α΄ Γενικό Διευθυντή, ως ο τελευταίος κατέθεσε ότι έπραξε μετά την σχετική ενημέρωση του τελευταίου από το Διευθυντή της Α8 Δ/νσης, (βλ. κατωτέρω) ενώ ενθυμείται ότι ενημερώθηκε από το Σύμβουλο Πρεσβείας του Διπλωματικού Γραφείου κας Υπουργού στις 12:55, τη Δευτέρα, 25.5.09. Ωστόσο προσέθεσε ότι εφόσον ο Α’ Γενικός Διευθυντής βεβαιώνει τα ανωτέρω δεν θέτει την μαρτυρία του σε αμφισβήτηση. Την ημέρα εκείνη, ευρίσκοντο σε εξέλιξη εδώ επισκέψεις των Υπουργών Εξωτερικών της Σερβίας και της Μεγάλης Βρετανίας και, στο πλαίσιο αυτό, στις 14:15 διεξήγοντο συνομιλίες με τον Σέρβο Υπουργό Εξωτερικών στην αίθουσα Βενιζέλου, ενώ η επίσκεψη του Βρετανού Υπουργού Εξωτερικών παρετάθη μέχρι ώραν 22:00 της Δευτέρας, 25.5.09. Ο Διευθυντής Διπλ.Γρ.ΥΠΕΞ ενημέρωσε την κα Υπουργό την επομένη, Τρίτη 26.5.09, ώρα 10:00. Η κα Υπουργός έδωσε εντολή για την άμεση ενημέρωση του Υπουργείου Δικαιοσύνης, ειδοποιήθηκε δε πάραυτα από τον Διευθυντή Διπλ.Γρ.ΥΠΕΞ ο Δ/ντής της Α8 Δ/νσης, περί ώραν 10:15 της Τρίτης, 26.5.09, προκειμένου να προβεί στις σχετικές ενέργειες. Εν προκειμένω, επισημαίνεται ότι ο Διευθυντής Διπλ.Γρ.ΥΠΕΞ συμμετείχε, την Τρίτη, 26.5.09, κατά το διάστημα 11:15 έως 13:15, σε συνεχιζόμενες συνομιλίες με τον Βρετανό ΥΠΕΞ, ενώ στη συνέχεια, κατά το διάστημα 14:15 έως 16:15, συμμετείχε σε σύσκεψη με υπηρεσιακούς παράγοντες στην αίθουσα Βενιζέλου.

  1. Ο Δ/ντής της Α8 Δ/νσης, ανέφερε ότι έλαβε γνώση του συγκεκριμένου τηλ/τος,

περί ώρα 10:00, τη Δευτέρα, 25.5.09, και επικοινώνησε με τον Α΄ Γενικό Δ/ντή, ο οποίος τον πληροφόρησε, μετά από λίγο, ότι ο ίδιος είχε ήδη ενημερώσει το Διπλωματικό Γραφείο Υπουργού και ότι το τελευταίο έχει αναλάβει το θέμα. Εν συνεχεία, ο Διευθυντής επικοινώνησε με τον Σύμβουλο Β΄ στο Διπλωματικό Γραφείο ΥΠΕΞ, περί ώραν 14:30, προκειμένου να επιβεβαιώσει ότι το εν λόγω Γραφείο τελούσε ενήμερο του θέματος. Περαιτέρω, ο Δ/ντής της Α8 Δ/νσης ανέφερε ότι επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Διευθυντή Διπλ.Γρ.ΥΠΕΞ την Τρίτη, 26.5.09, περί ώραν 12:00, ζητώντας οδηγίες για το χειρισμό της υπόθεσης, τις οποίες και έλαβε από αυτόν, κατόπιν συνεννοήσεως του τελευταίου με την κα Υπουργό, περί ώραν 15:00 έως 15:30, της ιδίας ημέρας. Οι οδηγίες συνίσταντο στο να προβεί η Α8 Δ/νση σε έγγραφη ενέργεια προς το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Ο Διευθυντής Α8 Δ/νσης υπογράμμισε ότι συνδυάζει το χρονικό σημείο όπου έλαβε τις προφορικές οδηγίες του Διευθυντή Διπλ.Γρ.ΥΠΕΞ με το γεγονός ότι, μετά το πέρας της συνομιλίας τους, απουσίαζαν ο αρχειοφύλαξ, ο κλητήρας και η δακτυλογράφος της Α8 Δ/νσης, με αποτέλεσμα να αναγκαστεί να υπαγορεύσει το διαβιβαστικό έγγραφο προς το Υπ. Δικαιοσύνης, στο Γραμματέα Πρεσβείας της Διευθύνσεως. Σε σχετική ερώτηση του υπογράφοντος περί του ακριβούς χρόνου ενημέρωσης του Υπ. Δικαιοσύνης, ο Διευθυντής Α8 Δ/νσης απήντησε ότι δεν το έπραξε την Τρίτη το απόγευμα, διότι υπέθεσε ότι είχε παρέλθει, πλέον, το ωράριο εργασίας του εν λόγω Υπουργείου και ουδείς θα υπήρχε για να παραλάβει το έγγραφο της Α8 Δ/νσης. Την πρωία της επαύριον, Τετάρτης 27.5.09, περί ώραν 09:30, το αργότερο, Διευθυντής της Α8 Δ/νσης επικοινώνησε με το Υπ. Δικαιοσύνης και ζήτησε να στείλουν κάποιον με τον ταχύτερο τρόπο, για να παραλάβει το σχετικό έγγραφο της Α8 Δ/νσης. Του υπεσχέθησαν ότι θα σταλεί υπάλληλος στις 10:30. Τελικά, εμφανίστηκε στις 12:30 της ιδίας ημέρας υπάλληλος του Υπουργείου Δικαιοσύνης, η οποία παρέλαβε το σχετικό έγγραφο.

Εν σχέση προς τα ανωτέρω σημεία 4 και 5, επισημαίνεται ότι το περιεχόμενο

των δύο μαρτυριών διαφέρει ουσιωδώς ως προς τα πραγματικά περιστατικά και, ιδιαιτέρως, καθόσον αφορά τη χρονική διάστασή τους.

Επί της ανωτέρω περιγραφής των γεγονότων, προκύπτει αβιάστως ότι η Κεντρική Υπηρεσία του ΥΠΕΞ, στην προκειμένη περίπτωση, αδράνησε αδικαιολογήτως.

Χωρίς καμία πρόθεση αναζητήσεως δικαιολογιών, θα πρέπει να συγκρατηθεί, ότι, μέχρι ορισμένου σημείου, επιβαρύνθηκε η κατάσταση από την επιλογή τόσον της προς ενέργεια Διευθύνσεως, η οποία καθ’ ύλην θα έπρεπε να είναι η Ε3 Δ/νση Διοικητικών & Δικαστικών Υποθέσεων, όσο και από την επιλεγείσα ένδειξη προτεραιότητος, η οποία κατά την άποψή μου θα έπρεπε να ήτο «Αστραπιαίο» ή «Αμέσου Επιδόσεως». Ούτω προέκυψε η αλληλουχία ασυντόνιστων ενεργειών που εμφάνισαν χάσματα με αποτέλεσμα την αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην προώθηση της πληροφόρησης προς το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Ως προς τις περαιτέρω ενέργειες εισηγούμαι την άμεση διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης από τον ΣΤ΄ Γενικό Διευθυντή, προκειμένου να διευκρινισθούν περαιτέρω οι πτυχές της εν λόγω υπόθεσης και να αποδοθούν τυχόν ευθύνες που ενδεχομένως θα προκύψουν».

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΔΥ

2 Ιουνίου 2009

Έντονη ανησυχία και έκπληξη προκαλεί στην Διπλωματική Υπηρεσία η προσπάθεια της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΞ να επιρρίψει ευθύνες σε Έλληνες διπλωμάτες για δήθεν ολιγωρία τους , σε ό,τι αφορά την έγκαιρη ενημέρωση των αρμόδιων Αρχών για την διαφυγή στο εξωτερικό υποδίκου στην υπόθεση Siemens.

Η ΕΔΥ απευθύνεται στην Κοινή Γνώμη της χώρας για να διαβεβαιώσει ότι κανένας διπλωματικός υπάλληλος δεν ολιγώρησε, όπως έσπευσε να προεξοφλήσει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών. Αντίθετα, λόγω της δομής του συστήματος διακίνησης των απορρήτων τηλεγραφημάτων στο ΥΠΕΞ, το Διπλωματικό Γραφείο Υπουργού είχε στη διάθεσή του το απόρρητο και εξαιρετικά επείγον τηλεγράφημα του Έλληνα Πρέσβυ στο Μοντεβιδέο από την πρώτη, κυριολεκτικά, στιγμή που έφθασε στην Κρυπτογραφική Υπηρεσία του Υπουργείου.

Έκτοτε, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΞ ήταν αυτή που επέλεξε τους ρυθμούς ανταπόκρισής της στο τηλεγράφημα του Έλληνα Πρέσβυ στο Μοντεβιδέο αλλά και τον τρόπο ενημέρωσης του αρμοδίου Υπουργείου Δικαιοσύνης. Υπενθυμίζουμε ότι στην Ελλάδα υπάρχουν τηλέφωνα, κρυπτο – fax, ενώ επί δεκαετίες μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου λαμβάνουν ανά χείρας κατεπείγοντα απόρρητα τηλεγραφήματα του ΥΠΕΞ από αγγελιαφόρους αστυνομικούς.

Η ΕΔΥ συμπαραστέκεται με όλες τις δυνάμεις της στους συναδέλφους που αντιμετωπίζουν ανυπόστατες κατηγορίες, δίκην αποδιοπομπαίων τράγων, για αποφάσεις, χειρισμούς και ευθύνες των πολιτικών τους προϊσταμένων.

Το Δ.Σ. της ΕΔΥ